Skocz do zawartości
IGNORED

Optoma HD82 - współpraca z pilotami uniwersalnymi ? ( Logitech ? )

Excalibue

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam w/w optomę, nie mam natomiast do niej pilota, ani głównego, ani zastępczego tego podczepianego pod tył projektora.

Na obudowie nie ma żadnych przycisków do sterowania menu, jest tylko jeden włączający projektor i niestety nie mogę sterować funkcjami menu.

Posiadam Logitecha Harmony 200 i mimo, że Optoma HD82 jest wspierana, zaprogramowałem pilota pod nią, niestety żaden klawisz nie reaguje.

Z innymi urządzeniami, także z innym projektorem dogaduje się bez problemu.

I teraz nie wiem czy logitech nie dogaduje się z tą Optomą czy jest coś nie tak z odbiornikiem IR w projektorze.

Może ktoś korzysta z w/w połączenia, ewentualnie z modelem wyższym HD83 ?

Pozdrawiam.

No właśnie, jednak dziwne by padły wszystkie odbiorniki IR naraz, tam jest chyba 3 sztuki, reszta jest w porządku.

Szkoda, że nie mam oryginalnego pilota, wtedy byłbym pewien :/

Masz w pobliżu jakiś sklep z projektorami Optomy? Podejrzewam iż przypuszczam, że w linii do kina domowego kody IR powinny być podobne (jeśli nie takie same), przynajmniej komenda ON/OFF; idź z pilotem (lub potem projektorem) i sprawdź czy zdalne sterowanie działa. Będziesz przynajmniej wiedział co jest grane a raczej nie grane.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Niestety nie mam w pobliżu żadnego sklepu z projektorami ( Zamość).

Przeszukałem cały internet i znalazłem coś takiego o współpracy Logitecha z Optomą HD8200 ( czyli wersją na rynek amerykański )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wychodzi na to, że jednak coś chyba z projektorem nie tak, choć najlepszym i najpewniejszym rozwiązaniem byłoby sprawdzenie działania na oryginalnym pilocie .

Może znajdę kogoś kto zgodziłby się podesłać pilot ( nawet i ten zapasowy ) na sprawdzenie ( oczywiście wszystko opłacę ).

W tej chwili nie dość, że świeci mi do góry nogami to jeszcze chyba w trybie dynamic, baardzo jasno.

Widziałem, że jest jeszcze możliwość sterowania przez RS232 ale to chyba już wyższa szkoła..

Ukryta Zawartość

Działa.

Usterka w projektorze, jeden z odbiorników był trefny, odłączyłem go i mogę sterować pilotem.

Temat właściwie wyczerpany.

Dziękuje za odpowiedzi.

Działa.

Usterka w projektorze, jeden z odbiorników był trefny, odłączyłem go i mogę sterować pilotem.

Temat właściwie wyczerpany.

Dziękuje za odpowiedzi.

a z ciekawości, jak go odłączyłeś ? (mam gdzieś chyba tego małego pilota, jak coś to podeśle )

No rozebrałem projektor, zlokalizowałem trefny odbiornik i go wymontowałem : )

W serwisówce jest wszystko elegancko zobrazowane.

Co do pilota, już nie trzeba bo działa wszystko z harmony ale dzięki za chęci.

Jeszcze się tak przy okazji zapytam - u Ciebie też tak beznadziejnie wolno pracuje ta przesłona ? Niestety widać pompowanie jasności.

W starszym sanyo pracowała w mgnieniu oka, a tutaj taki kiks.

Czerń jest i bez przesłony dobra, ale AI zawsze coś tam daje na + .

Tak w ogóle jak wspópracuje ten pilot z urządzeniami, też myślę o jednym uniwersalnym pilocie z dużym wyświetlaczem, dotykowym, mam sprzęt Marantz ( cd, wzmacniacz, amplituner) do tego projektor Optoma HD 25, tuner sat. N-box na enigmie, odtwarzacze sieciowe Popcorn C 400, Dune Hd Max, plazma Panasonic, ktoś ma w zestawie któryś z moich sprzętów, jak współpracuje z nimi Logiteh

Tak w ogóle jak wspópracuje ten pilot z urządzeniami, też myślę o jednym uniwersalnym pilocie z dużym wyświetlaczem, dotykowym, mam sprzęt Marantz ( cd, wzmacniacz, amplituner) do tego projektor Optoma HD 25, tuner sat. N-box na enigmie, odtwarzacze sieciowe Popcorn C 400, Dune Hd Max, plazma Panasonic, ktoś ma w zestawie któryś z moich sprzętów, jak współpracuje z nimi Logiteh

Zapewniam cie że z każdym będzie działał znakomicie :) (pod warunkiem że wszystkie są IR a nie RF)

Najlepiej wejdź sobie na Myharmony i sprawdź kompatybilność.

Z ciekawości wypróbowałem wszystkie sprzęty w domu i nie ma takiego, którego by nie obsłużył.

W dodatku, niekiedy działa sprawniej niż dedykowane piloty ( patrz. dekoder dvb-t Wiwa )

musisz wyłączyć opcje image AI i problem zniknie, ja nie zauważyłem spadku czerni, a pompowanie może denerwować. Jak w porównaniu do sanyo ? Zadowolony? Moim zdaniem ta optoma to naprawdę kawał dobrego proja, ja mam dość słabe warunki ale czasem patrze i myślę - łał ale zajebisty obraz :P

PS gratuluje sprawności elektroniczno manualnych :)

...Jeszcze się tak przy okazji zapytam - u Ciebie też tak beznadziejnie wolno pracuje ta przesłona ? Niestety widać pompowanie jasności.

W starszym sanyo pracowała w mgnieniu oka, a tutaj taki kiks.

Czerń jest i bez przesłony dobra, ale AI zawsze coś tam daje na + .

Tak dokładnie, Image AI to modulacja mocy lampy (w zależności od treści obrazu) - dlatego pompowanie jasności jest tak zauważalne. Automatyczna przysłona to funkcja Dynamic Black.

Zapewniam cie że z każdym będzie działał znakomicie :) (pod warunkiem że wszystkie są IR a nie RF)

Jak to sprawdzić, w instrukcji urządzeń ?

Jak to sprawdzić, w instrukcji urządzeń ?

Na przykład ale nie zawsze to jest opisane - wujek google ci powie ale z tych sprzętów co wymieniłeś to nie problem i nie ma co szukać :) wszystkie są IR (podczerwiń) RF (radiowe) są duzo mniej spotykane jedynie co popcorn nie wiem jak 400 ale niższe niektóre modele (mam taki) maja sterownie i IR i RF - u mnie jest tak ze srebrny pilot to IR a chyba czarny RF u Ciebie powinno być tak samo a nawet jak masz akurat pilota RF to sterowanie na IR w playerku na bank będzie tak że kupuj harmony i nic się nie przejmuj będziesz zadowolony a w razie problemów dzwoń na pomoc logitecha – takiej pomocy na infolinii jeszcze nigdzie nie spotkałem i zapewniam Cie że najprawdopodobniej Ty też nie :). Tylko o jednej rzeczy musze ostrzec- z racji tego że firma Logitech wycofuje się z bananowego kraju na niby aplikacja do konfiguracji harmony nie jest już wspierana w naszym (polskim) języku wiec pozostaje kilka innych m.i. angielski ale to chyba nie będzie większy problem.

Jak na tym pilocie wygląda obsługa innych urządzeń, np tuner sat. da się na nim przejrzeć epg, zaprogramować nagranie, przyciski widać na wyświetlaczu ?

musisz wyłączyć opcje image AI i problem zniknie, ja nie zauważyłem spadku czerni, a pompowanie może denerwować. Jak w porównaniu do sanyo ? Zadowolony? Moim zdaniem ta optoma to naprawdę kawał dobrego proja, ja mam dość słabe warunki ale czasem patrze i myślę - łał ale zajebisty obraz :P

PS gratuluje sprawności elektroniczno manualnych :)

Jasne, że zadowolony, w końcu to wyższa półka niż sanyo w dodatku parę lat młodszy.

Główna różnica to poziom czerni i głębia obrazu.

Teraz czarny jest naprawdę czarny, a nie szarawy. Smolista to może nie jest ale dla mnie już jest wystarczająca.

Obraz zyskał na głębi, plastyka, ostrość ogólnie,wszystko jest lepsze.

Mógłbym zrobić porównanie Sanyo z Optomą, jednak myślę, że na zdjęciach zbyt wiele nie było widać.

Aczkolwiek muszę powiedzieć, że mimo lat nawet na sanyo można z przyjemnością oglądać filmy ( w HD oczywiscie ).

U mnie ściany są w połowie czarne, a reszta ciemny niebieski, no i ekran z obniżonym gainem co na pewno sporo pomaga.

Nie mogę tego znaleźć, ktoś używał logitech harmony 1100 ?

Ukryta Zawartość

W polu Manufacturer wpisujesz firmę urządzenia a poniżej model.

Co do Logitechów Harmony z wyświetlaczami.. znajomy miał model 785, parę miesiecy po gwarancji padł mu wyświetlacz, pojawiały się linie, wymienił ale długo nie pochodził bo córka mu rozwaliła ekran.. Teraz kupił zwykłego harmony bez wyświetlacza, praktycznie ta sama funkcjonalność a i stresu mniej :)

Jak na tym pilocie wygląda obsługa innych urządzeń, np tuner sat. da się na nim przejrzeć epg, zaprogramować nagranie, przyciski widać na wyświetlaczu ?

Wszystko powinno działać, jak jakiejś funkcji nie będzie, to zawsze można zaprogramować ją z oryginalnego pilota.

Tak dokładnie, Image AI to modulacja mocy lampy (w zależności od treści obrazu) - dlatego pompowanie jasności jest tak zauważalne. Automatyczna przysłona to funkcja Dynamic Black.

A nie odwrotnie ? Wydawało mi się, że AI to Auto Iris a DynamicBlack to właśnie ta modulacja mocy lampy.

Ukryta Zawartość

U innych producentów AI oznacza Auto Iris, w Optomie to jest Image AI (od Artificial Inteligence). ;)

Panowie programuję Logitecha 1100, w której zakładce z urządzeniami będą odtwarzacze tak jak u mnie Popcorn i Dune Hd Max ? Wyszukiwarka pokazuje mi, że pilot jest z nimi kompatybilny

Po sprawie, znalazłem w Centrum Mediów(komputer PC)

Pilot naprawdę super działa, wygoda niesamowita, dostęp do wszystkich funkcji też super, najważniejsze, że praktycznie wszystkie moje urządzenia działają bez zarzutu, jedynie muszę zostawić dodatkowy pilot ORNO do włączania gniazd sieciowych ponieważ działa na zasadzia fal radiowych

Mam pytanie obsługuję pilotem Logitech Harmony 1100 odtwarzacz sieciowy Popcorn A400, mam go w działaniach w konfiguracji z projektorem i amplitunerem, obsługa pilotem jest ok, tylko żeby wyłączyć całkowicie Popcorna trzeba przytrzymać na oryginalny pilocie przycisk zasilania, krótkie wciśnięcie przęłańcza tylko w tryb uśpienia, jeżeli na pilocie Logitech wyłączam działanie Popcorn przechodzi tylko w stan uśpienia, czy jest na to rada, żeby przy wyłączeniu działania lewym górnym przyciskiem off pilota Logitech było możliwe całkowite wyłączenie Popcorna ?

Mam pytanie obsługuję pilotem Logitech Harmony 1100 odtwarzacz sieciowy Popcorn A400, mam go w działaniach w konfiguracji z projektorem i amplitunerem, obsługa pilotem jest ok, tylko żeby wyłączyć całkowicie Popcorna trzeba przytrzymać na oryginalny pilocie przycisk zasilania, krótkie wciśnięcie przęłańcza tylko w tryb uśpienia, jeżeli na pilocie Logitech wyłączam działanie Popcorn przechodzi tylko w stan uśpienia, czy jest na to rada, żeby przy wyłączeniu działania lewym górnym przyciskiem off pilota Logitech było możliwe całkowite wyłączenie Popcorna ?

jest - jutro na priv mi przypomnij

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.