Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

95 mkII zdecydowaniej lepiej gra niż zwykła 95'tka.

kusi kusi....żeby jeszcze tak mieć pewność, że gość nie kłamie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

ja osobiście nie stwierdziłem by były jakieś kolosalne róznica miedzy akai gx95, 75 a wersją MKII być może jakaś grzebana itp, bo są różnice minimalne między modelami nawet tymi samymi

Kiedyś porównałem bezpośrednio 95 i 95 mkII. No lepiej. To inne brzmienie. Zwłaszcza na środku.

Własnie biorę się za RS M 95. Masakra... Chyba nic z niego nie będzie. :/ A już napewno wizualnie.

Kiedyś porównałem bezpośrednio 95 i 95 mkII. No lepiej. To inne brzmienie. Zwłaszcza na środku.

Własnie biorę się za RS M 95. Masakra... Chyba nic z niego nie będzie. :/ A już napewno wizualnie.

A gdzie Ty zdobyłeś Technicsa RS-M95 ???

sprzątnął mi ktoś sprzed nosa tamtego 95mkII w drewnianych boczkach, to kupiłem tego

Ukryta Zawartość

co prawda - bez drewnianych boczków :( mam nadzieję, że przyjdzie sprawny

Ukryta Zawartość

Panowie pomocy. Mój pioneer ct 620 po czyszczeniu głowicy, idlerów i rolek wciągnął prawdopodobnie taśmę (fakt, że nie odczekałem aż podeschnie) i za cholere nie chce otworzyć klapki z kasetą. Ani do przodu nie chce ani do tyłu przewijać, ani nawet play nie działa. Klapka trochę się wysuwa na 3 sek. i znowu z powrotem powraca. Jej...... co robić??? W jaki sposób wyciagnąc kasetę?

Edytowane przez dlsupper73

Panowie pomocy. Mój pioneer ct 620 po czyszczeniu głowicy, idlerów i rolek wciągnął prawdopodobnie taśmę (fakt, że nie odczekałem aż podeschnie) i za cholere nie chce otworzyć klapki z kasetą. Ani do przodu nie chce ani do tyłu przewijać, ani nawet play nie działa. Klapka trochę się wysuwa na 3 sek. i znowu z powrotem powraca. Jej...... co robić??? W jaki sposób wyciagnąc kasetę?

Może nie wciągnął taśmy, tylko pasek napędowy jest luźny. Odkręć pokrywę górną i pokręć palcem kołem zamachowym w normalnym kierunku. Może się odblokuje. To zależy jaki tam jest mechanizm. A szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia jaki....

Prawdopodobnie taśma owinęła się wokół wałka przesuwu i zacisnęła na nim, być może nawet w wielu zwojach. Nie próbuj niczego na siłę, bo w uszkodzisz kieszeń i mechanizm. Nie włączaj magnetofonu - pracujący wałek tylko zaciśnie taśmę bardziej, albo też taśma zablokowała już wałek. Zdejmij górną obudowę i spróbuj poluźnić zwój taśmy na wałku, ręcznie obracając kołem zamachowym w kierunku przeciwnym niż normalnie się obraca. To powinno poluźnić zwój taśmy na wałku. Jeśli zobaczysz, że zwój się poluźnia, może uda Ci się jakoś taśmę wyciągnąć na tyle, by kieszeń otworzyła się. Jeśli nie, to pewnie będziesz musiał zdjąć przedni panel i dostać się od przodu do wałka i rolki dociskowej, i manipulując jakimiś drobnymi narzędziami oswobodzić wałek. Trudno coś tu doradzać na odległość. W każdym razie - nic na siłę. Jeśli wszystkie sposoby zawiodą, pewnie będziesz musiał skalpelem pociąć taśmę. Ale może też uda się ją poluźnić na wałku na tyle, że wyjdzie, i to nawet w całości i niezbyt uszkodzona.

Dziękuję za bardzo dobre i sensowne porady. Przyznam, że moich wysokich (drogich) modeli nie rozkręcałem i to dopiero mój piewszy taki przypadek. Trochę się boję..... że coś zepsuję. Mechanizm jest dwuwałkowy. Po otwarciu będę wiedział dokładnie, czy to referencyjny. Mam ferie, więc zajmę się jutro sprawą od rana.

Dodam, że właśnie uruchomiłem mój drugi ulubiony deck pioneer cts 550s, który już dłuższy czas chciał być trochę pokręcony. Po Waszych wpisach na forum odnośnie decków onkyo, zdobyłem wysoki idealny model integry, ktora dojdzie jutro do mmnie. Zdam relacje jak się zachowuje. pozdro

Już bez przesady - zdjęcie obudowy to jeszcze nie jest wielkie rozkręcanie! Trudno coś przy tym popsuć. Referencyjność mechanizmu nic tu nie szkodzi.

Odnośnie ferii, to proszę mnie nie zrozumieć źle, ja stoje po drugiej stronie. Deck cts 620 przygotowany do operacji. Efekty i wnioski opiszę. pozdro

Edytowane przez dlsupper73

Ostra ta cena za tego gx75mkII.

wiem, że ostra :( co zrobić, mam nadzieję, że będzie jej (przynajmniej m.w.) wart...A tak wogóle: czym się różni gx75 mkII od gx75?? i czym gx75mkII od gx95mkII ?

Gx95 i 75 to to samo. Róznica między 75/95 czy to mk1 czy 2 jest tylko w tym, że 95 ma boczki i miedziany spód.

W wersji mkI 95 ma jeszcze stabilizator kasety , 75 nie ma. W wersji mkII 75 i 95 mają stabilizator.

Kiedyś opisywałem te różnice i to dokładnie nawet chyba zdjęcia wrzucałem.

Między wersjami mkI i mkII są spore różnice w elektronice. Mechanika ta sama z tym, że mkII ma inny mostek z głowicami. Każdą można regulować osobno stąd ten napis na froncie Discrete 3 Head. Ogólnie mkII ma lepszy bas i to znacznie niż mkI. Problem w tym, że dużo ciężej trafić sprawną i dobrze kalibrującą wersje mkII. W mkI osobiście na nic takiego nie trafiłem a Akai miałem na prawdę dużo.

Bardzo lubię te decki solidnie wykonane niezawodne maszyny, jednak patrząc z dystansem nie jest to jakaś rewelacja dźwiękowa są lepsze decki.

Nie jest to też jakiś kiepsko brzmiący deck, po prostu są lepsze jeśli chodzi o dźwięk.

Witam!!!!

Panowie dziś dotarł domnie JVC KD-AI miał być sprawny tylko było brak jednego podświetlenia wskażnika.Ale niestety wogóle nie reaguje po włączeniu

do zasilania, niema żadnej reakcji brak zasilania szukałem i nic może ktoś wie gdzie szukać.Nie mogę znależć bezpieczników czy jest to możliwe że nie były montowane? bardzo proszę o pmoc.Pozdrawiam

Witam ponownie. Operacja udana. Należało bialym wałkiem powoli otwierać drzwiczki, pomagając lekko siłą. Taśma zawinięta była na drugim idlerze. Ponadto spadł pasek 2-go idlera. Założyłem, lecz uważam, że jest za luźny. Na razie deck działa prawidłowo. Chciałbym wymienić te paski na nowe, gdyż lubie tego decka. Jest to mechanizm Z referencyjny, jak w każdym innym wysokim decku pionieera. Jeszcze raz dzięki Wam za wskazówki. Bo lezki do oczu wczoraj przyszly. pozdro

Pioneer w środku:

Ukryta Zawartość

Mechanizm z zablokowaną kasetą:post-36016-0-80317200-1329247873_thumb.jpg

Nawinięta taśma:post-36016-0-16383900-1329248032_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pasek drugiego idlera, który spadł:

Ukryta Zawartość

Czy koledzy posiadający pioneery wiedzą może, jakie tam powinny iść paski napędowe??? Za podpowiedź bylbym bardzo wdzięczny. pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Powoli kończę renowację Akai GXC 730D. Od strony wizualnej zrobiłem już wszystko, co się dało.....

Witam!!!!

Panowie dziś dotarł domnie JVC KD-AI miał być sprawny tylko było brak jednego podświetlenia wskażnika.Ale niestety wogóle nie reaguje po włączeniu

do zasilania, niema żadnej reakcji brak zasilania szukałem i nic może ktoś wie gdzie szukać.Nie mogę znależć bezpieczników czy jest to możliwe że nie były montowane? bardzo proszę o pmoc.Pozdrawiam

Bezpiecznik może być pod osłoną z tworzywa sztucznego. Może daj jakieś zdjęcie ?

Ukryta Zawartość

post-7746-0-71918900-1329249226_thumb.jpg

post-7746-0-88043600-1329249238_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawy jestem, czym można front aluminiowy wyczyścić. Ja używam wyłącznie płynu do mycia naczyń w5 z lidla, ale to nie jest dobry efekt. Kiedyś próbowałem pasty polerskiej do chromów - tragedia. Ciekawe to sterowanie po środku Akai GXC 730D. Jak to jest rozwiązane??

A oto mój najstarszy deck. Stan idealny.

Ukryta Zawartość

Ja też poproszę o zdjęcie Technicsa RS-M95. Ma szklaną klapkę od kasety!!! Kosztował nowy około 2.400 DM w 1980. Czyli prawie tyle co u nas maluch :)

Ukryta Zawartość

Sterowanie w Akai GXC 730D oparte jest na elektromagnesach.

Do czyszczenia paneli przednich z szczotkowanego aluminium najlepszy jest "Cyllit Kamień i Rdza" do chromowanej armatury łazienkowej. Napisów, nadruków nie rusza. Sprawdzone chyba z tysiąc razy :-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam!!!!

Panowie dziś dotarł domnie JVC KD-A1 miał być sprawny tylko było brak jednego podświetlenia wskażnika.Ale niestety wogóle nie reaguje po włączeniu

Instrukcja serwisowa http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=47587

Poniżej jej fragment z informacją, w jakich wersjach tego magnetofonu były montowane bezpieczniki, a w jakich nie.

GM

post-3254-0-50841100-1329250642_thumb.jpg

Witam!

GMark i Kasjel jak zwykle niezawodni :-).

Co do klapki kieszeni w M95 to rozwiązana jest chyba tak samo jak w M85 a w nim jest ze szkła :-), więc pewnie i w M95 (marzenie ściętej głowy) jest ze szkła.

Pozdrawiam

Witam!!!

Ukryta Zawartość

post-19370-0-52628600-1329253161_thumb.jpg

post-19370-0-52941300-1329253176_thumb.jpg

post-19370-0-53360900-1329253197_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Manius59 - jeśli magnetofon w ogóle nie reaguje, to sprawdź te wszystkie cztery diody w układzie prostowniczym.

Zobacz, czy masz napięcie w podświetleniu. Spryskaj kontaktem przełącznik napięć z tyłu magnetofonu i pokręć nim trochę, ustawiając ostatecznie właściwe napięcie. Testerem obwodu sprawdź również sam kabel zasilający. Bo może być przerwa tuż przy wtyczce.

Edytowane przez Kasjel

Manius59 - jedna uwaga do tego, co napisał Kasjel: przed manipulacją przełącznikiem napięć bezwzględnie odłącz przewód zasilający od gniazdka (zwracam uwagę tak na wszelki wypadek).

Pasek drugiego idlera, który spadł:

Dla ścisłości: idler to np. koło pośrednie w przekładni ciernej. To o czym mówisz, to capstan, czyli wałek napędowy.

Gratuluję udanej naprawy.

Miałeś szczęście, bo taśmy nie owinęło się zbyt wiele wokół wałka. Mnie kiedyś owinęło się tyle, że dokładnie wypełniła całe wgłębienie w kasecie, i ciasno zacisnęła się na wałku, zatrzymując go całkowicie.

A paski musisz zdjąć, i albo wziąć ze sobą na wzór do sklepu, albo zmierzyć ich obwód, nie rozciągając ich, i kupić o parę milimetrów krótsze.

• Pokaż nowe odpowiedzi