Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

>>MaciejLK

Skoro zapytałem, czy, koło pasowe (brakowało mi tego słowa wczoraj, byłem już zdeczka zmęczony), się zdejmuje to chyba wiadomo, że chcę to zdjąć?

>>rafal996

To jest drugi egzemplarz :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>MaciejLK

Skoro zapytałem, czy, koło pasowe (brakowało mi tego słowa wczoraj, byłem już zdeczka zmęczony), się zdejmuje to chyba wiadomo, że chcę to zdjąć

No, nie napisałeś tego wprost. Ja akurat się domyśliłem, ale... nie zawsze można polegać na tym, że znaczenia implikowane zostaną odczytane zgodnie z intencją. ;-))))

Edytowane przez MaciejLK

No dobrze, to przepraszam :)

G.Mark, przepraszam, jak to zdjąć?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No, nie napisałeś tego wprost. Ja akurat się domyśliłem, ale... nie zawsze można polegać na tym, że znaczenia implikowane zostaną odczytane zgodnie z intencją. ;-))))

:)

Żona wysyła męża - programistę - do sklepu: "Kup 5 bułek. Jak będą jajka, to weź 10".

Facet wchodzi do sklepu:

- Dzień dobry, czy są jajka?

- Są.

- To poproszę 10 bułek.

Teraz już z całą pewnością mogę stwierdzić, że odpowiedź na Twoje pytanie i pomoc Ci okazana, trafiła w próżnię. Nie wiem jak od innych, ale ode mnie już żadnych rad i wskazówek nie otrzymasz.

I żeby nie było, sprawdziłem. Byłeś na forum co najmniej dwukrotnie po tym, jak pomoc została Ci udzielona.

Po co więc pytasz, skoro odpowiedzi ignorujesz?

GM

Witam serdecznie

oczywiście bardzo dziękuję za szybką odpowiedź (którą - notabene - przekleiłem sobie do notatnika i wydrukowałem) i przepraszam za brak reakcji. Zupełnie znienacka spadła na mnie długo wyczekiwana kwestia przeprowadzki i w tej chwili kwestie analogowe muszą zejść za drugi plan. Z pewnością gdy sytuacja się ustabilizuję, postaram się zająć wesołym duetem Duali stosownie do wskazań. Jestem na razie w 100% już pewien, że popiskuje wałek przesuwu.

Jeszcze raz przepraszam za milczenie, które rzeczywiście można było uznać za tumiwisizm.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

>>G.Mark

Czy ja Ci coś zrobiłem? Uraziłem Cię czymś, obraziłem?

Pytanie: "Czy tą białą nasadkę się zdejmuje z trzpienia silnika?"

Odpowiedź: "Zdejmuje się, jeśli zachodzi taka potrzeba i konieczność."

Wszystko się zgadza i pasuje. :-)

No dobrze, to przepraszam :)

G.Mark, przepraszam, jak to zdjąć?

Odpowiednim przyrządem, który niestety trzeba sobie zrobić samodzielnie, albo podważając rolkę po jej obwodzie, ostrzem szerokiego wkrętaka. Ostrze opiera się o obsadę łożyska ślizgowego.

Przyrząd do zdejmowania rolki z osi można wykonać, wzorując się na konstrukcji przyrządu do ściągania kół pasowych lub łożysk.

Przyrząd musi mieć dwie "łapki" ujmujące rolkę od dołu i gwintowany trzpień, który przy wkręcaniu, będzie napierał na oś silnika. "Łapki" i trzpień osadzone w metalowym płaskowniku.

GM

neomammut,

Z rozwiązań zaproponowanych przez G.Marka zdecydowanie proponuję wykombinowanie ściągacza, który będzie się zapierał o oś silnika, tzn. siła ściągająca będzie przykładana bezpośrednio do osi, na której koło pasowe jest osadzone. To najbezpieczniejsza metoda.

Ściąganie koła pasowego przez jego podważanie np. płaskimi wkrętakami opieranymi o obudowę silnika jest dobre wtedy, gdy koło pasowe nie stawia zbyt wielkiego oporu. Jeśli koło jest mocno zakleszczone na osi, przykładając siłę do obudowy silnika można wyrwać oś z ułożyskowania (czyli zniszczyć silnik), a nie ściągnąć koła pasowego (własne przykre doświadczenie).

Witam!

Mam pytanie, czy tą białą nasadkę się zdejmuje z trzpienia silnika? Nie chce czegoś wyrwać. Jest to silnik capstanów w K555ES. Ten silnik ma nasadkę metalową i jest zaczepiony do podstawy czterema zagiętymi końcówkami metalowymi. Mógłbym go otworzyć i wtedy może bym zdjął?

Jeśli chodzi ci o ten biały wałek nasadzony na oś silnika, to jeśli nie masz odpowiedniego ściągacza zastosuj metodę dwóch dźwigni. Czyli weź najlepiej dwa takie same płaskie, szerokie śrubokręty. Włóż groty tych śrubokrętów pomiędzy wałek a silnik z jednej i drugiej strony czyli pod kątem 180stopni. Potem zastosuj podpórki pod śrubokręty, tak aby powstały dwie dźwignie. Te podpórki początkowo wystarczą może nawet z dwóch zapałek. Potem w miarę ściągania wałka z osi, będziesz potrzebował grubszych podpórek. Oczywiście wiadomo że ściągając wałek z osi należy naciskać na śrubokręty z jednakową siłą, aby nie doszło do skrzywienia osi. Takie wałki z tworzywa sztucznego ściąga się raczej łatwo. Jeśli mamy potrzebę zdjęcia mosiężnego kółka pasowego z osi silniczka, to uprzednio należy podgrzać wałek lutownicą.

No ładne cacko :). A masz może informację do czego służyła ta opcja obsługi micro-MC?

M.

No niestety nie, lecz na szczęście jak zawsze można polegać na wiedzy Macieja. Dzięki :)

A to cała rodzina (lotniskowców) Technicsa w kolorze srebrnym, zdjęcia wyszukane w necie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26690-0-70606100-1321984709_thumb.jpg

post-26690-0-95483100-1321984723_thumb.jpg

post-26690-0-72405900-1321984738_thumb.jpg

post-26690-0-11524100-1321985029_thumb.jpg

post-26690-0-04915400-1321985038_thumb.jpg

post-26690-0-46748900-1321985048_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Witam!

Z powodu braków postępu w naprawie Duala 804 (skleroza spowodowała brak zakupu kleju Kropelka), zabrałem się za rozpakowanie dwóch nowych paczek które do mnie dotarły :-).

Oto co się wyłoniło :

1. Ciąg dalszy przygody z Technicsem z lat 70 mianowicie Technics Stereo cassette deck 641 w drewnie, stan idealny (aż niesamowite że się taki uchował), jedyny problem to coś wzbudza się w lewym kanale przy odtwarzaniu (buczy, popierduje i wskaźnik wysterowania jest na maksa), kilkukrotne wciśnięcie klawisza Rec spowodowało, że zaczął działa poprawnie , jednak na pewno rzecz jest do zrobienia , no i zdjęcia:

2011-11-221929.jpg

---

2011-11-221928.jpg

I drugie precjozo, Tanberg TCD 310 Dual Capstan, stan nowy , chyba nikt go nie używał, drewniane boczki są po prostu nowiutkie, może ktoś je odnawiał, cena jednak tego nie sugerowała bo była okazyjna jak na taki magnetofon, najprawdopodobniej ktoś nie wiedział w ogóle co sprzedaje. Jedyna wada (a była taka) to nie działające podświetlenie lewego wskaźnika, co widać na jednym ze zdjęć, strapiła moje oblicze z bananem od ucha do ucha. Jednak szczęście uśmiechnęło się do mnie po raz kolejny, po kilku włączeniach start, stop, próbie nagrywania, żarówka zaskoczyła i działa :-), to także widać na drugim zdjęciu. Z tym deckiem jestem w szoku, przewija błyskawicznie, odtwarza bardzo ładnie, nagrywa także (tutaj trzeba uważać na poziom wysterowania bo błyskawicznie przyrasta, z tyłu sa opisane poziomy napięcia wejściowego i wyjściowego i różnią sie od siebie, widać amplitunery Tandberga miały niższe napięcie niz standardowe w tamtych i dzisiejszych czasach). Tutaj po raz pierwszy chyba miałem szczęście na miarę Kasjela. No i zdjęcia cudeńka :

2011-11-221927.jpg

-----

2011-11-221954.jpg

Pozdrawiam Was szczęśliwy :-), Technioli juz u mnie cała masa, ale jeszcze kilku brakuje :-)

Przepraszam za jakość zdjęć ale miałem tylko komórkę pod ręką , a światła mało więc wyszły jak wyszły ,a le się nie powstrzymałem :-).

Paweł

Piękne staruchy, rasowe. W technolu psiknij kontaktem do styków, przemyj i popraw tym do potencjometrów przełącznik suwakowy zapisu, ten przesuwany dźwignią przez klawisz zapisu.

Pozdrawiam.

Zakłócenia w Techniksie, zwłaszcza jeśli ustąpiły po włączeniu zapisu, najprawdopodobniej spowodowane są zabrudzonym przełącznikiem suwakowym zapis-odczyt, mającym postać długiej listwy z ruchomym suwakiem wewnątrz, zwierającym i rozwierającym kilkadziesiąt styków przy przełączaniu zapis-odczyt. Kilkakrotne przełączenie może pomóc doraźnie oczyścić ten przełącznik z nalotu, ale pewnie nie obejdzie się bez dokładnego czyszczenia - najprawdopodobniej nie da się rozebrać, więc trzeba płynami.

No,no,no ! Ładniutki ten Technics ! Dokładnie to, co niedźwiadki lubią najbardziej :-)

Spryskaj przełączniki listwowe zapis/odczyt dobrym "Kontakt Spray,em" a znikną opisane przez Ciebie problemy.

Robinson - jeśli została ci jeszcze jakaś wolna stówka, to informuję że jest w wiadomym miejscu ładniutka sierotka do przygarnięcia. Nazywa się Sony TC 186SD. I chociaż pochodzi z nizin społecznych, to i tak ma swoją wartość :-))

Kasjel ja przez Ciebie bankructwo szybciej ogłoszę niz to miałem w planie :-)

Pozdro

Oglądnąłem , ale jednak sie nie zdecyduje, SONY jakoś nie wzbudza moich emocji, mam podobne do niego AIWA AD-6550 i HITACHI D-980 , bardziej zaawansowane i myślę, że wystarczy, bo braki miejsca zaczynają mi doskwierać coraz bardziej, a jeszcze tyle Technicsów i Nakamichi BX do zakupienia, ale dzięki za linka , na pewno ktoś skorzysta. Cały czas myśle o jakims sony i jeszcze nie znalazłem takiego który wpadł by mi w oko, mimo, że wiem z Waszych opisów, że dźwiękowo niektóre egzemplarze są super.

Mam jeszcze jedna niespodziankę w zanadrzu ale musimy poczekać, zaskoczenie za to będzie pełne i mam nadzieję, że wszystko będzie ok :-)

Pozdro i jeszcze raz dzięki koledzy!

Edytowane przez Robinson

>>G.Mark, MaciejLK, Kasjel

Dziękuję! Metoda prosta, ale niestety, przy tym silniku zbyteczna, trzeba ściągnąć metalową obudowę i zdjąć rotor. Inaczej nie da rady, bo to stanowi całość. Zdjęcia poniżej :) Wszystko jest już wymyte i wyczyszczone :)

Niestety, do głowicy w tym modelu nie mam szczęścia :( Gra, bo gra, ale głowica już częściowo starta i też nie regularnie..., trudno...

Ukryta Zawartość

post-15740-0-71374100-1321990791_thumb.jpg

post-15740-0-43060400-1321990820_thumb.jpg

post-15740-0-71930800-1321990836_thumb.jpg

post-15740-0-00850100-1321990855_thumb.jpg

post-15740-0-76862000-1321990996_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

Uważam że warto kupować Soniacze z tej serii i tego okresu co Sony TC 186SD.

Mam TC 229SD, TC209SD, TC 136SD oraz szpulowe TC 765, TC 399 i TC 377. Wszystkie mają głowice "Ferrite&Ferrite" i są wspaniałe !

Kasjel 229SD muszę kiedyś ustrzelić! Ale najpierw TC-765 muszę uruchomić.... :(

Dziękuję! Metoda prosta, ale niestety, przy tym silniku zbyteczna, trzeba ściągnąć metalową obudowę i zdjąć rotor. Inaczej nie da rady, bo to stanowi całość. Zdjęcia poniżej :) Wszystko jest już wymyte i wyczyszczone :)

Niestety, do głowicy w tym modelu nie mam szczęścia :( Gra, bo gra, ale głowica już częściowo starta i też nie regularnie..., trudno...

Ja szlifuję jak leci wszystkie lekko starte głowice. I zawsze z powodzeniem. Właśnie dwa dni temu zrobiłem to w szpulowym Uherze Royal de Luxe i też z powodzeniem.

Kasjel 229SD muszę kiedyś ustrzelić! Ale najpierw TC-765 muszę uruchomić.... :(

neomammut - musisz wiedzieć że Sony TC 765, Sony TC 229SD i amplituner Sony STR 6800SD to zestaw obowiązkowy ! :-)

Jeśli już będziesz miał wszystkie te elementy, to następne kupione klocki "Vintage" też będą ci się podobały. Ale to już nie będzie to....

UWAGA ! Sony TC 229SD tylko z drewnianymi boczkami ! :-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

W moim przypadku nie masz za co dziękować. Nie powinienem udzielać takich "g... nianych" porad, bez zajrzenia do serwisówki. Na pierwszym zdjęciu tego nie widać dokładnie, ale jak się dobrze przyjrzeć, to widać jak byk, że to nie jest zwykła rolka nasadzona na oś wirnika wystającą z łożyska ślizgowego.

Przepraszam za te głupoty, które napisałem.

GM

Spoko G.Mark, ja też powinienem użyć wyobraźni, wpadłem na to dopiero gdy przypomniałem sobie, że to silnik BSL, więc po paru ruchach rotorem uświadomiłem sobie, że nie zdejmę tego i nawet nie chce. Odgiąłem trzy metalowe końcówki, zdjąłem obudowę i potem już sam wiesz..... Ja też przepraszam za moją złośliwość....

Kasjel, właśnie chcę sobie taki zestaw poskładać :D

Edytowane przez neomammut

Ja szlifuję jak leci wszystkie lekko starte głowice. I zawsze z powodzeniem. Właśnie dwa dni temu zrobiłem to w szpulowym Uherze Royal de Luxe i też z powodzeniem.

Kasjel, napisz czym i jak szlifujesz głowice. Twoje doświadczenie może się przydać.

Wojtek

Wojtek

Namówiliście mnie :-), wziąłem ten uszkodzony , mam nadzieje ze da sie naprawić. Stan wizualny za to idealny jest ze zdjęć.

Chyba go w łazience postawię :-)

Pozdro chłopaki!

>>Robinson

Pewnie jakaś pierdoła do naprawy, zawsze tak jest :) Ten Technics 641 to wygląda, masz zdjęcia środka? Jeśli dzieją się dziwne rzeczy i przechodzą, to niech on sobie trochę pochodzi, wygrzeje się, dojdzie do siebie. Jeśli coś jest poważniejszego, to podczas tego okresu "wygrzewania", na pewno coś się zacznie dziać. Ale podejrzewam, że musi się "rozchodzić".

Co do lotniskowców, to nie można zapomnieć o magnetofonie Sony TC-FX7!

Ukryta Zawartość

post-15740-0-76299900-1322030786_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - patrzcie co Kenwood ma w ofercie!

Ukryta Zawartość

Namówiliście mnie :-), wziąłem ten uszkodzony , mam nadzieje ze da sie naprawić. Stan wizualny za to idealny jest ze zdjęć.

Chyba go w łazience postawię :-)

Pozdro chłopaki!

Kupiłeś tego uszkodzonego Sony TC 186SD ??? Jeśli tak, to dobrze bo właśnie o niego mi chodziło. Naprawą się nie przejmuj...damy radę !

A satysfakcję będziesz miał gwarantowaną ! Właśnie dostałem paczkę z deckiem "Hitachi". Zaraz zobaczę jakiego znowu złoma kupiłem :-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Właśnie dostałem paczkę z deckiem "Hitachi". Zaraz zobaczę jakiego znowu złoma kupiłem :-)

Bardzo jestem ciekaw, w jakim stanie jest tor przesuwu taśmy w tym magnetofonie?

GM

Bardzo jestem ciekaw, w jakim stanie jest tor przesuwu taśmy w tym magnetofonie?

GM

Właśnie obejrzałem sobie i wyczyściłem tor przesuwu taśmy w tym magnetofonie. Głowica jest identyczna co w moim Hitachi D3300, czyli ferrytowa bez jakichkolwiek śladów zużycia. Rolki miękkie z rdzawym nalotem, ale nie zdeformowane. Wszystkie paski napędowe w stanie pół płynnym :-) Zaraz zrobię zdjęcie toru przesuwu taśmy i wkleję.

.

Ukryta Zawartość

post-7746-0-49308100-1322068989_thumb.jpg

post-7746-0-38331000-1322069008_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel
  • Pokaż nowe odpowiedzi