Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to odpowiedz na wpis:

Audiotetryk

12 Mar 2010, 23:10

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 79 / 35 / 0

Wie doskonale ten temat to magnetofony analogowe typu Compact Casette i tego będę się trzymał.

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

>>G.Mark

Na poprzedniej stronie umieściłem zdjęcie z instrukcji serwisowej, jakbyś miał czas to napisz mi o co tam chodzi, bo nie mam zielonego pojęcia co mam zmierzyć.... dziękuję!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dzięki za info. Liczę że JVC KD-85 ma wyższe pasmo w końcu to niby studyjny deck, po zdjęciu pokrywy znajomy "fachowiec " doliczyl się 130 kondensatorów ,to chyba świadczy o jakości? Zalecił przeszczep części na nowe co ma zdecydowanie odświeżyć sprzęt, czy to dobra droga? Mam wzmacniacz z 75 r. po wymianie kondensatorów dzwięk jest czysty dynamiczny i po wyłączeniu zasilania napędza jeszcze 120 watowe kolumny przez ok 10 sekund!Deck w takim stanie jakim go otrzymałem nagrania z roku 93 odtwarzał dobrze choć to były zwykłe Fe nagrywane z radia. Czy jest sens inwestować w kasety metalowe(z tego co pamiętam to symbol FeCr jeśli się mylę proszę mnie poprawić) czy wystarczy Cr jeśli tak to typ II czy warto IV? Pytanie o info o KD -85 wciąż aktualne.

I jeszcze jedno pytanko, widze że na forum mało popularne jest JVC czy faktycznie odbiegało od reszty firm? Mam do tej pory Techniksa z ok 90 lat Stereo Casette Deck RS -B505 który mi niestety nie leży mimo 100% sprawności (kupiłem go dawno temu w Pewexie :)).Posiadane wcześniej JVC grały lepiej nie używałem dolby bo strasznie ścinało górę i wolałem szumy od wycięcia pasma.

Czy trzeba demagnetyzować głowicę ustawiać prąd podkładu, jak to zrobić i ewentualnie kto to może zrobić ( najchętniej Wrocław) Pozdrawiam.

MAG napisał:

"Ja powiem tak rozumiem Twoje zauroczenie tym Technicsem ale ja mam doświadczenie z RS-b100 takie nie powalił mnie a z wierności jego kopii"

Kolego może słuchamy na różnych taśmach...

To co zauważyłem przy RS-B100, to idealnie nagrywa przy taśmach chromowych. Praktycznie każdą taśmę chromową można tak wykalibrować, że nie słychać różnicy między nagraniem a zapisem CD, to samo jest z taśmami żelazowymi.

Natomiast inaczej jest z taśmami metalowymi i tutaj może występują różnice naszych zdań na temat wierności odtwarzania RS-B100. Nie ma możliwości ustawiania prądu podkładu na taśmach metalowych. Nie wiem, czy jest to celowy zabieg producenta tego magnetofonu, czy zwykły błąd w konstrukcji ?

Nagrywając na Maxell Capsule 90 Metal, Sony ES-90 Metal faktycznie słyszę podbicie na krańcach pasma zwłaszcza na wysokich tonach, ale tego efektu nie ma na taśmach chromowych i żelazowych...

Dla Szanownego Pana Korwina:

Nasi bracia za Buga są bardzo sprawni w powielaniu wszelkich wynalazków,np.taka głowica ALPS stożkowa utwardzana w wersji CCCP wygląga tak :

Pozdrawiam XTR71

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27174-100009010 1269261655_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

nadzorca2, 22 Mar 2010, 11:39

>Natomiast inaczej jest z taśmami metalowymi i tutaj może występują różnice naszych zdań na temat

>wierności odtwarzania RS-B100. Nie ma możliwości ustawiania prądu podkładu na taśmach metalowych.

>Nie wiem, czy jest to celowy zabieg producenta tego magnetofonu, czy zwykły błąd w konstrukcji ?

Kiedyś śledziłem dostępną literaturę pod kątem odpowiedzi na pytanie dlaczego niektórzy producenci magnetofonów nawet w najwyższych modelach (np. Technics RS-B100 i B905) nie umożliwiali regulacji prądu podkładu dla taśm metalowych, albo twierdzili, że regulacja ta, choć możliwa, daje niewielkie efekty. Lektura testów kilku magnetofonów, głównie w amerykańskim miesięczniku Audio, chyba rzuca światła na ten problem.

Otóż w wielu testach, przy pomiarach charakterystyki częstotliwości okazywało się, że dla taśm normalnych i chromowych bez większego problemu uzyskiwano płaską charakterystykę poprzez regulację prądu podkładu, natomiast dla taśm metalowych stale uzyskiwano podbicie wysokich tonów, nawet przy ustawieniu maksymalnego prądu podkładu (jeśli to było możliwe regulatorem zewnętrznym), a nawet przy użyciu regulatora wewnętrznego. Wniosek był prosty: generator prądu podkładu nie pozwalał w tych magnetofonach uzyskać dostatecznie dużego prądu podkładu, nawet przy regulacji wewnętrznej, a zatem tony wysokie zawsze były podbite. Co więcej, faktem jest, że jeśli prąd podkładu jest zawsze za mały, to jego regulacja, nawet jeśli możliwa, daje niewielkie efekty - w tym świetle w pewnym sensie prawdziwe były więc twierdzenia producentów, że regulacja niewiele daje dla taśm metalowych - ale to było tylko pół prawdy! Fakt, regulacja daje niewiele, ale tylko wtedy gdy prąd podkładu i tak jest za mały! A dowodem na to są magnetofony, które jednak dały się wyregulować - i w nich regulacja prądu podkładu dawała słyszalną i mierzalną zmianę także dla taśm metalowych.

Stąd w recenzjach owych pojawiała się mniej lub bardziej zawoalowana aluzja, że niektórzy producenci magnetofonów po prostu zaoszczędzili na głowicach i na generatorach prądu podkładu, stosując tańsze elementy, które jednak nie pozwalały uzyskiwać dostatecznie dużych prądów podkładu!

Co więcej, w ten sam sposób na początku lat 80-tych zaczęto produkować dużą liczbę magnetofonów z głowicami permalojowymi (utwardzanymi, hard permalloy), które mimo to były dostosowane do pracy z taśmami metalowymi, choć wcześniej przekonywano wszystkich, że do pracy z takimi taśmami potrzebne są głowice Sendust. Magia? Nagle permaloj się poprawił? Nie, po prostu zrezygnowano ze stosowania bardzo wysokiego prądu podkładu, ustawiając go na tyle wysoko, byleby głowice mogły to wytrzymać. A że wysokie tony będą przerysowane na taśmach metalowych? Mało kto kupował drogie taśmy metalowe, a szansa, że będzie je kupował nabywca taniego magnetofonu była jeszcze mniejsza (może co najwyżej kupi sobie jedną, "na spróbowanie"), no a na magnetofonie będzie można umieścić wielki stylizowany napis "METAL", (a może nawet założyć dodatkową lampkę sygnalizacyjną), a magnetofon będzie spełniał konieczny warunek nowoczesności - dostosowanie do nowych taśm metalowych!

Witam

Teraz na poważnie ,pytanie do znających temat które głowice są najlepsze GX z Akajów czy może Cobaltowe amorficzne nawijane miedzią beztlenową z Teaca V-5010 ?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - kto był by wstanie mi to kupić, potrzebuje dwie sztuki...., oczywiście z góry dziękuję!

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Najlepsze głowice to Sony F&F!

neomammut, 22 Mar 2010, 16:17

>Najlepsze głowice to Sony F&F!

Proszę o rozwinięcie tematu (budowa,stosowanie w jakich modelach decków )ewentualnie jakieś linki

Z góry dziękuję

Witam,ostatnio siadl mi glowny silnik w 757,dawca byl 656,po zamianie nakladki na os silniczka pasuje idealnie i dziala super.Wymiana okazala sie dziecinnie prosta.Pozdrawiam.

Niestety mało jest informacji na temat tych głowic, są to głowice ferrytowe: Ferrite&Ferrite heads. Są to głowice długogrające tak jak Akai GX. Stosowane były przez firmę Sony w latach 70, ale są też chyba modele z lat 80, które posiadają jeszcze te głowice. Później zaczęto stosować głowice amorficzne. Nie wiem jaka jest budowa dokładna, ale posiadam magnetofon Sony TC-765, jest z lat 1976 - 1982. mój jest chyba z 1979 roku, ale głowy nie dam. Niżej zdjęcie głowic F&F zamontowanych w tym magnetofonie. Dopowiem jeszcze, że widziałem dwa razy głowice GX, które były już rozwalone, a F&F jeszcze nie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

R123,

Proszę Cię bardzo, co prawda jest to KD-85SA, ale być może różnica to jakiś drobiazg.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 22 Mar 2010, 08:30

>>>G.Mark

>Na poprzedniej stronie umieściłem zdjęcie z instrukcji serwisowej, jakbyś miał czas to napisz mi o

>co tam chodzi, bo nie mam zielonego pojęcia co mam zmierzyć.... dziękuję!

Czy procedury regulacyjne dla innych rodzajów taśm są takie same jak dla taśmy "Metal"? Czy regulujemy tymi samymi elementami? Czy podano te procedury?

GM

>>G.Mark

Wszystkie typy taśm są regulowane poprzez inne pr`ki. Niżej masz wklejone zdjęcia pozostałych taśm: Normal i Cro2.

Mam jednak inny problem, bo nie mogę znaleźć pr`ki RV510 i raczej to nie ma błędu w druku bo w instrukcji serwisowej od K970ES RV510 też występuje....., muszę się jutro dokładnie przyjrzeć....

Ukryta Zawartość

post-15740-100008962 1269291317_thumb.jpg

post-15740-100008963 1269291317_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na AH MAG pisze o programie 'Kolekcjonerzy' w którym kolega forumowy prezentuje kolekcję swoich kaset. Jeśli kogoś interesuje, może obejrzeć sobie program bez problemu na Ipla w dziale wideo / kolekcjonerzy.

Witam

Wpadł mi r ręce niezniszczony Technics RS-BX828 niekręcony nienaprawiany nigdy-- "dziewiczy"

ma feler głowica do wymiany czy znający się na temacie forumowicze mogą doradzić.Głowica w tym technicsie wygląda tak jak ta ze sklepu elektronocznego foto 1 "canon" ;Foto 2 technics.

Ukryta Zawartość

post-27174-100008936 1269347393_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurcze!@@#$$%%^

czy Ktoś może doradzić w sprawie tej głowicy wyglądają identycznie z wyjątkiem tej wstawki w czole głowic "chyba to SENDUST" a ta w Technicsie to bez.

Pozdrawiam z Elbląga pozytywnie nawiniętych audiofilów na mniejsze szpulki :)

Sabat, 22 Mar 2010, 22:13

>Na AH MAG pisze o programie 'Kolekcjonerzy' w którym kolega forumowy prezentuje kolekcję swoich

>kaset. Jeśli kogoś interesuje, może obejrzeć sobie program bez problemu na Ipla w dziale wideo /

>kolekcjonerzy.

Ale łatwiej jest tutaj z jednego powodu nie trzeba nic wgrywać ani się logować zrobiłem to na YT bo wielu ludzi pisało ze z Ipla są kłopoty

Pierwsza część Kolekcjonera

Ukryta Zawartość

Druga część

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

xtr71,

Głowice robione dla Technicsa (przynajmniej w latach dziewięćdziesiątych) produkował Canon. Jakże się zresztą zdziwiłem, kiedy kupowałem głowicę do Technicsa RS-BX606 w serwisie Panasonic/Technics i okazało się, że na plastikowym kapturku chroniącym czoło głowicy, widnieje napis Canon. Dodam, że zakup był zrobiony w 1993 roku w serwisie w Hamburgu. Wtedy właśnie dowiedziałem się, że producentem głowic dla Panasonica/Technicsa jest Canon. Jeśli zatem zdecydujesz się na zakup tej głowicy to bez obaw możesz ją zastosować. Będzie pasować. Natomiast co do samego materiału, to nie jest to Sendust, lecz utwardzanay Permalloy, według terminologii Technicsa, tzw. MX.

Jeśli natomiast upierałbyś się przy zakupie tej głowicy w serwisie Panasonica, to przyda Ci się oznaczenie tej głowicy: RBR4CY009-C

MAG "Ale łatwiej jest tutaj z jednego powodu nie trzeba nic wgrywać ani się logować zrobiłem to na YT bo wielu ludzi pisało ze z Ipla są kłopoty"

U mnie coś nie chodzi "nieprawidłowa odpowiedz serwera"komunikat sią pojawia

Do Radmara

Dziękuję bardzo i pozdrawiam z deszczystego Elbląga :(.

Pogoda dla Audiofilów :) w sam raz .Małą kawkę wypiję i zapuszczę sobie kopię z gramofonu płyty Kitaro

na moim gx-75 na słuchaweczkach.

XTR71

To teraz coś na rozruszanie umysłu, mały quiz. Jaki to Soniak? Dodam że wszystko wykonane z metalu a na focie znajduje się też czytelna podpowiedź. Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś wreszcie dostałem przesyłkę z Optoniką RT 9100. Magnetofon jest w całkiem dobrym stanie wizualnym. A od strony technicznej, wygląda to wszystko tak...jak opisywał mi to sprzedający przez telefon. No więc nie jest najlepiej :-(( Na lewym wyświetlaczu LCD nic się nie wyświetla. Silniki pracują, ale sterowanie nie działa. Ktoś już ściągał przedni panel, więc podejrzewam jakiś wysunięty wielowtyk lub zimne luty. Tor przesuwu taśmy był regulowany, ale rolki i głowice są w doskonałym stanie. Najważniejsze jest to, że jest kompletny. A próba naprawy była wykonywana raczej w serwisie. Świadczą o tym naklejki serwisowe na obudowie. Narazie spryskałem wszystko moim sprawdzonym "Kontakt Spray,em". Może jutro będę wiedział coś więcej......

Trochę do wątku deckowego trochę do kasetowego ... ciekawa reklama Philipsa sugerująca ich produkty dla danych decków konkurencji ...

Ukryta Zawartość

post-4300-100008871 1269376475_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie znający się na serwisie proszę o wyrażenie swojego zdania w temacie :

Wymiana głowicy w magnetofonie 2 głowicowym .Mam taką myśl by zamontować głowicę z 3 głowicowca (pod lutuję tylko sekcję głowicy odtwarzane gdyż używam tylko PLAY)ma to na celu zmianę gdyż stara jest miękka i ściera się szybko :(.Głowica wspomniana (3 głowicowa) jest z hard permaloy i długo posłuży do odtwarzania.

Czy to w ogóle jest rozsądna myśl? Czy zakupić tak zwaną głowicę ALPS ?????

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi