Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

>>ke_raj, paul_67

No właśnie nie wiem, czym zacząć to czyścić, mi też to wygląda na działanie wilgoci, na reakcję chemiczną, ale co to dokładnie jest to nie wiem, spróbuję dzisiaj zwykłą wodą, może zejdzie....

Ta AIWA AD-F700, albo F700, wszystko jedno, bo AIWA przed dawała chyba zawsze AD- i model, ale na tabliczce może być samo F700. Piękna jest tak w ogóle, ciekawe jak gra :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Tzn. AD-M700, bo AD-F700 jest zupełnie inna i nowsza. Sam jestem ciekawy, jak zagra. Dałem znajomemu nitkę z "długością" paska (wewnątrz tylko drobne kawałki na wałkach), bo we własnym zakresie nie udało mi się znaleźć. Ma mi coś znaleźć. Jak go zdobędę, to myślę, ze uruchomię "padlinkę'...

neomammut, 17 Mar 2010, 16:34

To na pokrywie zdecydowanie wygląda na grzyb, czyli efekt długotrwałej wilgoci. Spróbuj środka przeciwpleśniowego albo czegoś do czyszczenia toalet, może też być mleczko do kuchenek - najpierw na małej powierzchni dla sprawdzenia.

Racja, M700 :) No czekamy :D

>>Forecast88

A jak nie grzyb to może to być coś jeszcze?

Korozją to mi zalatuje przy dziurach na śrubki, przy samym obwodzie....

Dziękuję tak w ogóle za odpowiedź :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, 17 Mar 2010, 17:03

Jak nie grzyb, to może to być krystalizacja jakichś związków z farby, którą to jest pomalowane - albo pod wpływem czynników zewnętrznych (głównie wilgoci, być może agresywnej chemicznie), albo wewnętrznych, czyli źle przygotowanej powierzchni metalu.

Jeśli czyszczenie wodnochemiczne nie pomoże, pozostanie Ci szlifowanie i ponowne malowanie.

Forecast88, 17 Mar 2010, 17:03

Proszę bardzo. Wcześniej nacykałem kilka fotek, bo nie wiedziałem, jak wyjdą. Przepraszam za jakość, ale w telefonie nie mam ani auto-focusa, ani lampy. Na marginesie - ciekawy jest też diodowy wskaźnik szczytowego wysterowania pomiędzy wskaźnikami wychyłowymi widoczny na poprzednich zdjęciach. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ke_raj, 17 Mar 2010, 16:04

to pare danych jakie znalazlem AIWA AD-M700.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-26629-100009420 1268848745_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może ktoś ma jakiś pomysł na tą przekładnie cierną napedu szpulek aby zaczeła ciągnąć szpulki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

manius59, 17 Mar 2010, 19:06

>Może ktoś ma jakiś pomysł na tą przekładnie cierną napedu szpulek aby zaczeła ciągnąć szpulki.

Odtłuść, zmatuj wszystkie drobnym papierem ściernym powierzchnie: wałka silnika, oponkę ildera oraz powierzchnie szpulek. Na 100% będzie działało.

Na samej osi silnika jest też osadzone sprzęgiełko filcowe, dociskane sprężyną, które nie przenosi żadnego napędu, natomiast powoduje, że pod wpływem kierunku obrotów silnika koło pośrednie (idler) przesuwa się w prawo bądź w lewo i dociska do bieżni prawej bądź lewej szpulki. Jeśli to sprzęgło ma za duży poślizg, siła docisku będzie za mała i żadne matowanie powierzchni nie pomoże. Trzeba też więc sprawdzić sprzęgło.

Nie, nie wymieniałem samego koła pośredniego - wymieniłem cały zespół - obie szpulki z osiami i silnikiem, które osadzone są w takiej dostępnej od tyłu dużej blaszce mocującej, do której mocowany jest też ten silnik ze sprzęgłem i idlerem osadzonym wahliwie na jego osi. O ile pamiętam, jest jeszcze jakaś jedna mała śrubka którą trzeba odkręcić od przodu mechanizmu. Cała ta blaszka z osiami szpulek i zamocowanym silnikiem jest prawie taka sama w nowszej wersji mechanizmu i udało się ją w całości przełożyć i zamocować bez żadnego kombinowania. Wszystko pasuje. Oczywiście trzeba odlutować przewody od silnika. Żeby wyjąć tę blaszkę z silnikiem i osiami szpulek trzeba ściągnąć zawleczki mocujące szpulki na tych osiach i zdjąć szpulki z osi przed wyjęciem tej całej blachy z osiami i silnikiem (bardzo uważać by zawleczki szpulek gdzieś nie prysnęły przy zdejmowaniu!), i uważać na płaskie sprężynki które są pod nimi - przy montażu trzeba pilnować by sprężynki te właściwie się ustawiły.

Jak nie będzie zmian po tym co napisałem to można bez rozbierania ildera dać trochę spirytusu na filc, pokręcić parę obrotów aby filc nasączył się poczekać jak wyschnie . To już wiele razy przerabiałem z powodzeniem. To mniej inwazyjne niż jego rozbiórka i przypadkowa utrata drobnych elementów np. sprężynki. Identyczne rozwiązanie napędu jest w SONY TC-K96R . Obyło się więc bez rozbierania ildera a wszystko działa jak należy. Ilder podobnie działa w Grundig CF 5500 z tym że na ilderze jest zamiast oponki to znane kółko zębate.

Gardenus, 17 Mar 2010, 20:00

Dzięki Gardenus MaciejLK już mam nadzieje że się uda,ale dokładnie gdzie nasączyć tym spirytusem.Może zadaje głupie pytania ale kto pyta ten nie błądzi nie chciałbym czegoś zrombać.

Rozumiem że chodzi o to miejsce gdzie jest zamocowana oponka tak?

Witam wszystkich. Mam problem z Akai GX 65. Przy starcie występuje zwonienie przesuwu taśmy, kilka sekund. Poszukując przyczyny stwierdziłem, że jest pasek, który przenosi napęd z rolki podającej na kółko zębate. Jest ono blokowane w pozycji odczyt. Pasek ten (niewielkich rozmiarów) jest wyciągnięty i wymaga wymiany. Nie wiem czy pasek główny napędzający wałki również, ale muszę zacząc od tego który ewidentnie stracił swoje parametry. Nie wiem jaka jest jego rola, podejrzewam że zwalnia rolkę podająca taśmę przy odczycie. Ale w jaki sposób? Jeżeli ktoś ma dane określające wymiary pasków do tego modelu to proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Może ktoś ma jakiś pomysł na tą przekładnie cierną napedu szpulek aby zaczeła ciągnąć szpulki.

Zrób to co ja ze swoim Technicsem. Rozbierz mechanizm iw wszystko wymyj w płynie do mycia naczyń.

Na poprzedniej stronie masz rozebrany mechanizm od Technicsa tam też miałem problem z brakiem przenoszenia napędu na kółka. To środkowe z gumą na brzegu musi być odtłuszczone ale nie na skróty np. kontaktem S, trzeba wszystko rozebrać i wymyć.

nadzorca2, 17 Mar 2010, 20:37

nadzorca2 dzięki za cenne rady,jak już tak się rozpędziłem z tymi pytaniami to mam jeszcze jedną sprawę.Mam starego Technicsa RS- TR165 którego kiedyś używałem,był to mój pierwszy kaseciak tej firmy.Ale zaczeły się problemy mianowicie prawa kieszeń w czasie odtwarzania, jak by coś przeskakiwało odtwarzanie jest prawidłowe kaseta nie zwalnia. A zaczeło się to nagle w czasie odtwarzania przedtem nie miałem z nim problemu.Pozdr

józek222, 17 Mar 2010, 20:32

Jeżeli jak piszesz zwolnienie przesuwu taśmy ma zasadniczo wpływ na dźwięk to jest wina luźnego bądź brudnego paska głównego napędzającego koła zamachowe. Wstępnie do przeczyszczenia koła zamachowe oraz pasek. W przypadku braku zmian na lepsze pasek do wymiany a także ten o którym też wspomniałeś.

Dzięki za sugestie będę próbował. Pasek główny pewno dobiorę, ale ten mały to jedynie w drodze eksperymentów gdyż jego stan nie pozwala na ustalenie nawet przybliżonych wymiarów. Pozdrawiam.

I mnie dopadło, najpierw tunery analogowe a teraz deck:).Kryzys wieku średniego czy co?http://www.allegro.pl/item931996008_jvc_kd_85_studyjny_deck_vintage.html

Wiem wiem przepłaciłem ale trudno już tak mam. Dawno temu grałem na grundigach i kasprzakach, miniwieży kompletowanej przez rok. Wymieniałem głowice na stożkowe aby sprzęt grał lepiej aż w końcu stałem się szczęsliwym posiadaczem dużego decka z importu JVC . Pasmo przenoszenia , brzmienie powaliło wszystko co do tamtej pory znałem. Niestety nie pamiętam modeli(miałem dwie różne sztuki z rewersem i poziomymi wyświetlaczami diodowymi i namalowanym wykresem na panelu)

A teraz popełniłem zakup sprzętu nieco starszego niż posiadałem i jaki można za te pieniądze znaleźć na allegro ale uwiódł mnie wygląd tego sprzętu i styl w jakim je robiono.

Poszukuję informacji na temat tego modelu, porad co należałoby wymienić i gdzie ewentualnie można kupić części ( silnik , głowica ) i kto może go dostroić? Ma służyć do okazjonalnego nagrywania audycji radiowych. Oddałem do czyszczenia zewnętrznego i wewnętrznego i ewenualnej wymiany kondensatorów do znajomego pasjonata( ja niestety śrubokrętem słabo a lutownicą wcale nie operuję)

Co sadzicie o tym modelu, czy będzie z niego pociecha?

Właśnie zakończyłem regulację całego toru akustycznego w RS-B100.

Niestety było w nim wcześniej grzebane i to bardzo. Nawet poziom sygnału wejściowego był ustawiony na 0,45V a powinno być 0,7V. Dodatkowo nie był wprowadzany sygnał o jednakowym poziomie dla lewego i prawego kanału. "Facet", który sprzedał mi tego Technicsa lub jego poprzednik regulował chyba czym się dało...

Prąd podkładu był rozregulowany na PR-kach. Ustawiłem korekcję charakterystyki częstotliwościowej dla odtwarzania i zapisu. Ten magnetofon jako jeden z nielicznych daje możliwość dowolnego kształtowania charakterystyki pasma przenoszenia. Ja ustawiłem zgodnie z instrukcją serwisową.

Jest to teraz mój najlepszy magnetofon jaki miałem i którego słuchałem. Jeżeli chodzi o rolki to kupiłem kilkanaście sztuk prawie na wagę na Wolumenie w Warszawie. Dwie rolki akurat pasowały na prawą stronę. Niestety tej małej z lewej nie mogę dostać. Wymieniłem wszystkie paski łącznie z tym szerokim od dual capstan, który zaadoptowałem od gramofonu analogowego "Fonica".

Ja teraz nie dziwię się dlaczego firma Technics padła w sprzęcie audio. Nie dlatego, że brzmienie typowych średniej klasy wzmacniaczy było "suche" ale dlatego, że produkowała ta firma sprzęt na podzespołach wysokiej jakości pracujących jeszcze po 30 latach.

Ten RS-B100 jest wyjatkowy nie tylko na zastosowane częściom o wysokiej jakości oraz dużej trwałości, ale również z uwagi na dźwięk jaki oferuje.

Po regulacjach i ustawieniach fabrycznych zgodnie z instrukcją serwisową przy użyciu taśm testowych firmy Sony stwierdzam, że ten magnetofon przewyższa wszystkie magnetofony ze swojej epoki o dwie klasy...

1. dbx nie posiada efektu "westchnienia", co zarzucano temu systemowi redukcji szumów. Taki efekt "westchnienia " występował w tańszych modelach RS-B608R oraz RS-B965, ale tutaj tego efektu nie ma.

Dbx w tym modelu nadaje się wyjątkowo do zgrywania płyt kompaktowych w celu uzyskania miękkiego dźwięku analogowego, bo Dolby "C" jest za ostre.

2. Dolby "C" jest rewelacyjne ale nadaje się głównie do zgrywania płyt analogowych. Dla zgrywania CD jest za bardzo analityczny...

3. W/g mnie Dolby "S" w Pioneerze CT-95 wysiada w porównaniu z dbx w Technicsie RS-B100. Dźwięk z Technicsa jest bardziej naturalny brzmieniowo zbliżony do typowego analogu.

Po tym tygodniu pracy nad Technicsem poznałem ten model RS-B100 chyba do końca, chętnie pomogę w regulacjach i ustawieniach tego modelu.

Jest to mój numer "1" wśród magnetofonów w kwocie do 2500zł. Dzisiaj go porównywałem z magnetofonem szpulowym "Koncert" firmy ZRK i nie ma żadnej różnicy w dźwięku jeżeli chodzi o największą prędkości przesuwu dla magnetofonu "Koncert".

>> nadzorca2, 18 Mar 2010, 12:35

....ale dlatego, że produkowała ta firma sprzęt na podzespołach wysokiej jakości pracujących jeszcze po 30 latach

Witam!

W pełni się z Tobą zgadzam, Technics robił dobry sprzęt do początku lat 90, później to już oszczędności i co się z tym wiąże kiepska jakośc. Mam parę modeli magnetofonów z drugiej połowy lat 80 i hulają do dziś, z tego, co widzę stosowali mechanizmy Alpsa - działają do dziś bezawaryjnie, jedyna wada to głośna praca przy przełączaniu.

Tak to prawda później robili tandetę jak ten magnetofon AZ7 nawet dokładnie nazwy nie pamiętam...

i dlatego zaprzestali produkcji. Mam gramofon SL-1600 mk-II w idealnym stanie, nie ma nawet grama przebarwienia na obudowie. Nawet po 15-latach jeszcze smaru nie wymieniałem.

Wracając do magnetofonów to z produkcji lat 80/90-tych jeszcze RS-B965 jest dobry, bo reszta to taka sobie.

Jako że nie mam magnetofonu, a mam kilka starych, fajnych kaset, to chcę kupić coś taniego na początek - powiedzmy do 150 zł. W magnetofonach kompletnie się nie orientuję, zatem co szanowna brać specjalistów może polecić z allegro do 150 zł?

• Pokaż nowe odpowiedzi