Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Trza będzie dorobić. Zostały mi kawałki dość grubych (jak na współczesne czasy) desek dębowych, będzie jak znalazł. No i ciężar się zwiększy ;). Śruby mocujące obudowę to już chyba do drewnianych boków przewidzieli - długaśne niesamowicie.

witam wszystkich :)

Mam mały problem z moja yamaha kx 670. Jak wiadomo wszystkie modele ze stabilizacją kasety mają nierówno spasowaą kieszeń do otworu..(przechyloną w jedną stronę) ...oprócz wizualnego zniesmaczenia nie ma to wpływ na działanie sprzętu. Jednak z czasem w moim egzemplarzu przechył tak się powiększył, że czasem kieszeń się kleszczy w obudowie, a na górnej krawędzi pokrywy kieszeni mam już wytarcie farby w miejscu styku z obudową...Czy jest możliwość regulacji położenia tego mechanizmu względem obudowowy, żeby nie obcierało i nie kleszczyło kasety w środku ?? pozdr.

witam wszystkich :)

Mam mały problem z moja yamaha kx 670. Jak wiadomo wszystkie modele ze stabilizacją kasety mają nierówno spasowaą kieszeń do otworu..(przechyloną w jedną stronę) ...oprócz wizualnego zniesmaczenia nie ma to wpływ na działanie sprzętu. Jednak z czasem w moim egzemplarzu przechył tak się powiększył, że czasem kieszeń się kleszczy w obudowie, a na górnej krawędzi pokrywy kieszeni mam już wytarcie farby w miejscu styku z obudową...Czy jest możliwość regulacji położenia tego mechanizmu względem obudowowy, żeby nie obcierało i nie kleszczyło kasety w środku ?? pozdr.

Miałem Yamahę KX 670 i oczywiście ten sam problem z krzywą kieszenią. Bez trudu można odnaleźć zdjęcia w necie tego magnetofonu z przechyloną klapką kieszeni, więc problem dotyczy absolutnie wszystkich egzemplarzy. Ja poradziłem sobie z tym podkładając odpowiedniej grubości podkładki pod mechanizm. A resztę skorygowałem pogłębiając nieco wycięcia w klapce kieszeni z lewej strony. Przyglądałem się dokładnie który element ulega zużyciu i powoduje przechył klapki, ale niczego nie udało mi się stwierdzić.

W przyszłym tygodniu ją rozkręcę i spróbuję metody na podkładki, jednak nie chciałbym nic fizycznie piłować. W sumie wystarczy jak kieszeń po lewej stronie opadnie o milimetr..pozdr.

W niektorych deckach Pioneera np.CT-S510 czy CT-W601R jest system SoundEQ.

Moje pytanie brzmi: Czy jest to system identyczny z FLEX-em,czy dziala na tej samej zasadzie? Z gory dziekuje za odpowiedz :-)

Nie, Sound EQ to układ wybiórczo wzmacniający pewne częstotliwości (i pewnie trochę spłaszczające dynamikę) przy zapisie, do odtwarzania w walkmanach i w samochodzie (dwa różne ustawienia). ze względu na specyficzne warunki odsłuchu w głośnym otoczeniu.

Przykładowo, mam kolegę, który słucha wyłącznie muzyki poważnej, i jadąc samochodem w kółko tylko przycisza i podgłaśnia, bo jak jest pianissimo, to nic nie słychać, a jak potem jest fortissimo, to urywa głowę i wybija szyby. ;-)

Dziekuje za wyjasnienie! W decku Pioneer CT-W601R jest wlasnie umieszczony przycisk podpisany-SoundEQ Portable Off Car.Ale juz w CT-S510 tylko SoundEQ i jeden ze sprzedajacych ten model opisal ta funkcje tak:"poprawia jakosc odtwarzania kaset nagranych na innych deckach".Dlatego nie wiedzialem jaka jest różnica miedzy Flex-em a SoundEQ.

Witam Forumowiczów po długiej przerwie, podczas której moje życie zostało wywrócone do góry nogami. Teraz już jakoś wszystko wraca do "normy", a zatem i uczucie do kaseciaków. Dowodem na to są ostatnie zakupy. Jeden to Sony TC-K 590 ze zużytym paskiem - nic szczególnego, ale nie miałem do tej pory żadnego soniaka, a ten ma generator do kalibracji taśmy, czyli jest kontrola na prądem podkładu i poziomem.

Jednak bardziej cieszę się z drugiego zakupu. Kupowałem go jako 2-głowicowca, co okazało się nieprawdą, a cena była przystępna. Wobec stanu w jakim okazał się być to była wręcz okazyjna. To Grundig CF 7500. Najwięcej informacji o nim jest po niemiecku, lecz z tym językiem mi nie po drodze, a wujek google póki co nie tłumaczy z pdf-ów. Niemniej znalazłem info, że w 1985 był najwyższym modelem w katalogu grundiga, a np. pasmo przenoszenia wynosi 25-20000 Hz. Do tego jeszcze dobre opinie w prasie fachowej.

Ma wiele ciekawych funkcji takie jak kalibracja automatyczna, czy (prawdopodobnie) programowanie kolejności odtwarzania utworów.

Czy ktoś miał z nim styczność? Jestem ciekaw opinii, bo póki co jestem pod wrażeniem tego sprzętu. Naprawdę dobrze brzmi. Na dodatek jest w świetnym stanie.

Miałem Yamahę KX 670 i oczywiście ten sam problem z krzywą kieszenią. Bez trudu można odnaleźć zdjęcia w necie tego magnetofonu z przechyloną klapką kieszeni, więc problem dotyczy absolutnie wszystkich egzemplarzy. Ja poradziłem sobie z tym podkładając odpowiedniej grubości podkładki pod mechanizm. A resztę skorygowałem pogłębiając nieco wycięcia w klapce kieszeni z lewej strony. Przyglądałem się dokładnie który element ulega zużyciu i powoduje przechył klapki, ale niczego nie udało mi się stwierdzić.

Yamaha rozebrana i prowizorycznie naprawiona...elementem, który wykrzywia kieszeń jest tłoczek który odpowiada za miekkie i powolne otwieranie kieszeni. Jest on jednocześnie dolnym zawiasem kieszeni i jego luz osiowy powoduje efekt jej wykrzywienia...Zastosowałem króciutki element metalowy, żeby zmienić punkt mocowania tego tłoczka do korpusu mechanizmu i w ten sposób wyosiować kieszeń wzgledem obudowy...Z czasem poszukam jakiegoś taniego dawcę i zamienię tłoczki....pozdr.

Yamaha rozebrana i prowizorycznie naprawiona...elementem, który wykrzywia kieszeń jest tłoczek który odpowiada za miekkie i powolne otwieranie kieszeni. Jest on jednocześnie dolnym zawiasem kieszeni i jego luz osiowy powoduje efekt jej wykrzywienia...Zastosowałem króciutki element metalowy, żeby zmienić punkt mocowania tego tłoczka do korpusu mechanizmu i w ten sposób wyosiować kieszeń wzgledem obudowy...Z czasem poszukam jakiegoś taniego dawcę i zamienię tłoczki....pozdr.

Witam

Coś wątek siada czyżby wszyscy już się pozbyli magnetofonów lub wyjechali na wakacje. Znajomy ma Kenwooda KX 2060 niestety nie wie jak skalibrować kasetę przy pomocy sygnałów testowych 400 Hz i 10 kHz. Może ktoś wyjaśni całą procedurę kalibracji w tym magnetofonie.

Pozdrawiam

A czy znajomy interesuje się magnetofonami? Może usiądzie i poczyta ten wątek :-) ?

MaciejLK opisywał kalibrację 1100 HX dnia 05.10.2008 roku o godzinie 21:36 na stronie nr 466 - może podpasuje do KX 2060?

Pozdrawiam,

M.

Nie znam modelu 2060 i nawet nie mam pod ręką jego zdjęcia, więc mogę dać tylko ogólne wskazówki.

Faktem jest, że wiele wczesnych zaawansowanych magnetofonów z kalibracją (powiedzmy, z przełomu lat 70-tych i 80-tych) miało ręcznie włączany generator sygnałów testowych (często przełącznikiem wejść) i wszystko regulowało się ręcznie i bez jakiegokolwiek "wspomagania".

Najczęściej sygnału 400 Hz używa się do kalibracji poziomu nagrania (czułości taśmy) - do obu kanałów podaje się sygnał 400 Hz, najczęściej o poziomie 0 dB (ale jego poziom nie ma wielkiego znaczenia - może być np. -5 dB) i przełączając Monitor (Source/Tape) kalibruje się poziom regulatorami Calibration / Level cal. lub t.p. tak, by poziom sygnału był identyczny "przed taśmą" i "po taśmie".

Prąd podkładu kalibruje się tak, by uzyskać jednakowy poziom sygnałów 400 Hz i 10 kHz, najczęściej podawanych jednocześnie - jeden do lewego, drugi do prawego kanału. Prąd podkładu reguluje się tak, by poziom sygnałów 400 Hz i 10 kHz był taki sam. Uwaga: sygnał testowy zapisuje się przy poziomie -20 dB.

Witam

Coś wątek siada czyżby wszyscy już się pozbyli magnetofonów lub wyjechali na wakacje. Znajomy ma Kenwooda KX 2060 niestety nie wie jak skalibrować kasetę przy pomocy sygnałów testowych 400 Hz i 10 kHz. Może ktoś wyjaśni całą procedurę kalibracji w tym magnetofonie.

Pozdrawiam

Na "HiFi Engine" jest dostępna serwisówka do Kenwooda KX 2060 oraz broszurka reklamowa. Jeśli nie jesteś tam zalogowany, to mogę ci wysłać na maila . Tam jest wszystko wyjaśnione.

Witajcie! Wlasnie,ja tez ostatnio pomyslalem ze temat deckow zamarl ;-)

Kupilem kilka dni temu decka Pioneer CT-W620R,czyli dwukasetowego z autorewersem.Dalem za niego raptem 20zl,a kupilem po prostu dla wygody,zeby nie musiec czesto przekladac kasety na druga strone i dlatego ze ten deck ma funkcje FLEX.

Oczywiscie musialem wymienic wszystkie paski i dokladnie go wyczyscic,bo byl dlugo nie uzywany.I oto juz stoi w zestawie i gra,,Odtwarza tasmy bardzo ladnie,nagrywa czysto i poprawnie a najbardziej podoba mi sie kalibracja! Jest to Auto BLE,ale rozni sie ono od Auto BLE jakie np;jest w modelu CT-339,czy CT-S630S(tu jest Super Auto BLE). Po nacisnieciu BLE zaczynaja migac wskazniki wysterowania i czerwony napis BLE II, pojawiaja sie po kolei napisy BIAS<LEVEL<EQ i wszystko trwa dobre 25 sekund!

Dolaczam zdjecia,pewnie niezbyt wyrazne ale nie chce kopiowac zdjec z internetu.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH :-)

Aha i w zwiazku z deckiem PIONEER CT-W620R! On ma jeszcze taka funkcje RELAY/SKIP...Nie wiem do czego ona sluzy,jesli ktos wie to prosze o podpowiedz :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-53755-0-48509700-1401905051_thumb.jpg

post-53755-0-60094300-1401905068_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich serdecznie. Nigdy nie zabierałem głosu w tym wspaniałym wątku ale jestem jego stałym czytelnikiem - kiedyś powinien zostać wydany w formie papierowej ;) Na początek może opowiem coś o mojej kolekcyjce decków. Otóż co mam...: Kenwood KX5050 i KX9050, Aiwa AD-F910, Pioneer CT-757 i CT-S620, Sony TC-K590 i TC711S, Technics RS-B705, RS-BX701, AZ6, Denon DRM-710 poza tym różne Kasprzaki i Diory w asortymencie ;) Mam jeszcze kilka różnych szpulowców, kilkanaście różnych CD i trochę tunerków. Tyle tytułem opowieści o moich skarbach. Mam natomiast do kolegów pytanie - prośbę. Otóż całe moje towarzystwo magnetofonowe jest w stanie prawie idealnym ale marzy mi się jednak w miarę 99% kompatybilność skosów głowic. Problem mam tego typu że nie umiem jednoznacznie ustalić który deck u mnie ma być tym wzorcem - więc potrzebowałbym jakąś kasetkę testową lub przynajmniej nagraną na jakimś w miarę wzorcowym decku. Oprócz skosu chciałbym również mieć pewne 0dB (japońskie ;)) Czy któryś z kolegów będący w miarę pewny swojej maszynki zechciałby nagrać 333Hz 0dB oraz 6kHz. Oczywiście stosowną kasetkę podesłałbym i oczywiście za trud odwdzięczył się.

Lubię kiedy gra muzyka...

On ma jeszcze taka funkcje RELAY/SKIP

Relay to przerzucanie odtwarzania pomiędzy kasetami, a Skip to przeskakiwanie - to takie specyficzne dla Pioneera połączenie funkcji ciągłego odtwarzania obu kaset z funkcją pomijania pustych miejsc pod koniec taśmy.

Relay to przerzucanie odtwarzania pomiędzy kasetami, a Skip to przeskakiwanie - to takie specyficzne dla Pioneera połączenie funkcji ciągłego odtwarzania obu kaset z funkcją pomijania pustych miejsc pod koniec taśmy.

Dziekuje Macku za odpowiedz :-)

Sk Victor gratuluje kolekcji deckow :-) Ja mam akurat Pioneera CT-757 i Sony TC-K690,ale nie mkoge Ci pomoc w sprawie nagrania wzorcowej kasety...Na pewno znajda sie inni,bardziej w tym kompetentni!!!

Czy któryś z kolegów będący w miarę pewny swojej maszynki zechciałby nagrać 333Hz 0dB oraz 6kHz.

A nie prościej byłoby kupić fabryczną kasetę testową?

Dziękuje MaciejLK twoja wiedza jest naprawdę w tym temacie bardzo nam tu wszystkim potrzebna, Kasjel dzięki jeśli nie znajdę serwisówki a będzie mi potrzebna to się do ciebie zgłoszę.

Jakby były łatwo dostępne kasety serwisowe sam bym kupił tylko gdzie i za jaka cenę?

Otoz to czy w ogole istnieje mozliwosc zakupienia wzorcowych tasm??? Tak naprawde mi tez by sie przydaly.

Zdjecie mojego zestawu Pioneera:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możliwość jest. Czasem trafiają się na Allegro albo Ebay, tylko cena ma na końcu dużo zer...

A kopia taśmy pomiarowej - no, cóż, to kopia... Taśmy pomiarowe były nagrywane - w kontrolowanych warunkach - na całej szerokości taśmy. Kopia będzie "skażona" problemami związanymi z kalibracją taśmy, ustawieniem głowic, itd. Chyba, że ktoś ma możliwość skopiowania taśmy na całej szerokości, oczywiście na specjalnym magnetofonie, poza kasetą, itd.

W końcu trafił mi się Sony TC-K96R za w miarę przystępną cenę :-) Nie sądzę aby był równie solidny jak Sony TC 229SD. Raczej będzie podobny do Sony TC-K60 bo to już nieco nowsza generacja magnetofonów. Ciekawe ile uda mi się z niego wydusić ? Kiedyś Gardenus kupił sobie ten egzemplarz, ale on wymienił wszystkie elektrolity i pewnie dlatego osiągnął bardzo dobrą jakość dźwięku. Ja raczej nie mam ochoty na wymianę wszystkich kondensatorów elektrolitycznych. Zobaczymy...może nie będzie to konieczne.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie do kolegów, którzy mają magnetofony kasetowe z autorewersem, a jeżeli ktoś ma Technicsa

RS-B 608R, to w ogóle byłoby super. Czy w Waszych deckach z autorewersem, odtwarzanie z wykorzystaniem tej funkcji (czyli gdy taśma nawija się z prawej szpulki na lewą), ma taką samą jakość brzmienia jak podczas odtwarzania standardowego? Zauważyłem, że u mnie, w moim RS-B 608R, odtwarzanie w sposób standardowy (z lewej szpulki na prawą) jest lepsze jakościowo od odtwarzania "rewers". Czy to normalne, czy raczej wadliwość magnetofonu? Nie mam do niego instrukcji obsługi, może w niej by było coś na ten temat. Z drugiej strony, gdyby producent wychodził z założenia, że odtwarzanie rewersowe będzie miało trochę niższą jakość, to jaki jest w ogóle sens montowania tej funkcjonalności w magnetofonach? Każdy użytkownik chce przecież jak najlepszego sposobu odtwarzania. Ja np. w związku z powyższym co słyszę u siebie, nie odtwarzam kaset w pozycji rewers.

Edytowane przez Dar

Mam pytanie do kolegów, którzy mają magnetofony kasetowe z autorewersem, a jeżeli ktoś ma Technicsa

RS-B 608R, to w ogóle byłoby super. Czy w Waszych deckach z autorewersem, odtwarzanie z wykorzystaniem tej funkcji (czyli gdy taśma nawija się z prawej szpulki na lewą), ma taką samą jakość brzmienia jak podczas odtwarzania standardowego? Zauważyłem, że u mnie, w moim RS-B 608R, odtwarzanie w sposób standardowy (z lewej szpulki na prawą) jest lepsze jakościowo od odtwarzania "rewers". Czy to normalne, czy raczej wadliwość magnetofonu? Nie mam do niego instrukcji obsługi, może w niej by było coś na ten temat. Z drugiej strony, gdyby producent wychodził z założenia, że odtwarzanie rewersowe będzie miało trochę niższą jakość, to jaki jest w ogóle sens montowania tej funkcjonalności w magnetofonach? Każdy użytkownik chce przecież jak najlepszego sposobu odtwarzania. Ja np. w związku z powyższym co słyszę u siebie, nie odtwarzam kaset w pozycji rewers.

Ja mam podobne spostrzeżenia odnośnie tego decka. Myślę o wymianie pasków, bo rolki wydają się być ok. Kiedyś pisali, że w tym decku lubią się rozkalibrowywać głowice, ale nie wiem czy to prawda. To bardzo ładny deck, szczególnie srebrny.

Oto mój kaseciak.

Ukryta Zawartość

post-23877-0-38738900-1402209449_thumb.jpg

post-23877-0-37254800-1402209469_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi