Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o poradę posiadam kasete demagnetyzującą TDK HD-30.

Mam pytanie czy ta kaseta podoła demagnetyzacji głowicy 3 głowicowca typ sandwich

taka jak w Dual C846 ?

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Prosze o poradę posiadam kasete demagnetyzującą TDK HD-30.

Mam pytanie czy ta kaseta podoła demagnetyzacji głowicy 3 głowicowca typ sandwich

taka jak w Dual C846 ?

Pozdrawiam XTR71

Musisz sam spróbować. Ja mam tą samą kasetę-demagnetyzer. Niektóre decki tak wysoko podnoszą głowicę, że magnetofon się blokuje po naciśnięciu "Play". Miałem tak w przypadku Sony TC-K81. Kasety tej nie można również stosować w deckach Nakamichi, które mają te "odciągacze" przy głowicy. Albo w ogóle nie można stosować w magnetofonach Technics AZ 6 i 7 z powodu zamontowanych w nich głowicach cienkowarstwowych, magnetorezystywnych.

Ogólnie jest to raczej kaseta - demagnetyzer do decków dwugłowicowych. Jeśli masz ręczny demagnetyzer, to lepiej jego zastosuj w swoim trójgłowicowcu.

Musisz sam spróbować. Ja mam tą samą kasetę-demagnetyzer. Niektóre decki tak wysoko podnoszą głowicę, że magnetofon się blokuje po naciśnięciu "Play". Miałem tak w przypadku Sony TC-K81. Kasety tej nie można również stosować w deckach Nakamichi, które mają te "odciągacze" przy głowicy. Albo w ogóle nie można stosować w magnetofonach Technics AZ 6 i 7 z powodu zamontowanych w nich głowicach cienkowarstwowych, magnetorezystywnych.

Ogólnie jest to raczej kaseta - demagnetyzer do decków dwugłowicowych. Jeśli masz ręczny demagnetyzer, to lepiej jego zastosuj w swoim trójgłowicowcu.

Dziękuję za odpowiedź lecz miałem na myśli czy cewka demagnetyzująca podoła wiekszej ilości metalu w głowicach.

Podnosić się ładnie podnosi mostek nic się nie blokuje.Kupiłem bez instrukcji obsługi i nie wiem czy producent zabrania demagnetyzować 3 głowicowce.Ręcznego nie posiadam.

XTR71

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Guru magnetofonowy to MaciejLK ale nie ja ;-)

Miłe to, ale absolutnie się nie poczuwam! Trochę mnie to krępuje, bo naprawdę nie jestem wielkim ekspertem. Coś tam wiem, ale to w dużej mierze wiedza teoretyczna, wyczytana, trochę "wymacana", ale są tu ludzie, którzy wiedzą o wiele więcej ode mnie (tylko nie wymądrzają się tak jak ja), a przede wszystkim mają wiedzę praktyczną i "wysłuchaną". A poza tym skutecznie te magnetofony serwisują.

Coś tam wiem, ale to w dużej mierze wiedza teoretyczna, wyczytana, trochę "wymacana", ale są tu ludzie, którzy wiedzą o wiele więcej ode mnie (tylko nie wymądrzają się tak jak ja), a przede wszystkim mają wiedzę praktyczną i "wysłuchaną"

Macieju,

ale nikt - w taki sposób jak Ty - tą wiedzą się nie dzieli :-)

M.

Odnośnie wypowiedzi z wczoraj (chyba) chciałem nadmienić, że wszystkie decki Sony ES jakie miałem i mam, włączając 970ES, nigdy nie zagięły mi żadnej taśmy. Zawsze byłem bardzo zadowolony z pracy mechanizmu i prowadzenia taśmy w tych magnetofonach. Być może ciężko trafić na niegrzebany egzemplarz..(?)

Odnośnie wypowiedzi z wczoraj (chyba) chciałem nadmienić, że wszystkie decki Sony ES jakie miałem i mam, włączając 970ES, nigdy nie zagięły mi żadnej taśmy. Zawsze byłem bardzo zadowolony z pracy mechanizmu i prowadzenia taśmy w tych magnetofonach. Być może ciężko trafić na niegrzebany egzemplarz..(?)

Dzięki za informację, a co sądzisz o tej 770 ES? bo się zastanawiam i waham :)

chciałem nadmienić, że wszystkie decki Sony ES jakie miałem i mam, włączając 970ES, nigdy nie zagięły mi żadnej taśmy.

^stan taśmy po przejsciu przez glowice i wałki nie zalezy wylacznie od magnetofonu.

w praktyce za wiekszosc uszkodzen odpowiada magentofon, ale sa kasety (nawet wsrod tych drozszych) ktore nie gwarantują bezpiecznego przejscia w obie strony.

Czy ma ktoś z Was w nadmiarze tego typu podkładek zaciskowych (podkówek) ???

Potrzebował bym po parę sztuk na oś 1,5mm 2,0mm oraz 2,5mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a może zapytam tak:

który brzmieniowo jest lepszy?

Ukryta Zawartość

czy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może dorzucisz jeszcze ze 2-3 stówki i pomyślisz o jakiejś 890-tce? Prawdę mówiąc, ten model poleciłbym Ci z czystym sumieniem. Ta 850-tka z all.. jest w fatalnym stanie wizualnym (nie wiadomo, jak techniczny). Z kolei 770-tka jest wyraźnie za droga, ale ma pilota, chociaż trochę intensywnie używanego :)

PS. Ciekawe, czy za tą opinię o 850-tce nie zostanę zlinczowany :) Ostatnio staje się to modne na tym forum..

Spora. 890-tka jest właściwie na poziomie 990-tki. Poza drobnymi różnicami, praktycznie brzmią bardzo podobnie. Troszkę różnią się charakterem. Nawet były klasyfikowane na tej samej pozycji, podczas gdy 850-tka była o klasę czy dwie niżej od 950-tki.

Nigdy nie miałem tych modeli Sony. Ale z tego co widzę, to są w nie najlepszym stanie. A cena niestety nie jest adekwatna do ich stanu. Pamiętam jak ktoś tu pisał, że w tej 850-tce podobno "wiatr hula". Tak więc magnetofon chyba nie należy do zbyt solidnych. Ale niech się lepiej wypowie ktoś, kto go ma lub miał.

PS,- Nie wklejajmy linków do trwających aukcji.

G.Mark - jedna 'kolejka' dla Ciebie to za mało...

M.

Nie wiem czy to mozliwe ale dobrze by było gdyby moderator usunął wszystkie wpisy dot. 'tej nieszczęsnej aukcji' jako nic nie wnoszące do tego tematu Forum.

Dziękuję Grzegorz, bardzo mnie wystraszyłeś i wprowadziłeś w całkowitą dezorientację, jednak wierzyłem że to naprawisz i jak zwykle nie zawiodłeś.

Dziękuję i jak zawsze serdecznie pozdrawiam.

Włodek.

Cieszę się, że wszystko wróciło do normy i zapanował spokój :-)

Zwróciłem się z prośbą do moderatora o usunięcie wszystkich postów dotyczących wiadomej aukcji.

Na razie nie dostałem jeszcze odpowiedzi, ale mam nadzieję że tak się stanie.

Kasjelu, dołączyłem się do Twojej prośby u moderatora.

Kilka słów do kolegi Mag, jeżeli zbyt ostro Cię potraktowałem, to przepraszam, przełączyłem się ze "ślicznych kaset" i chyba mi się nastrój udzielił.

Pozdrawiam serdecznie

Maciej

Nie ma to jak powrót do przyjacielsko-rodzinnej atmosfery. Najważniejsze, że potrafimy zauważyć swój błąd nawet po czasie i powiedzieć PRZEPRASZAM. Nie każdy już tak dziś potrafi się zachować.

Grzesiek, Marek, Maciej - szacun.

Edytowane przez Radmar

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że śp Pan Zbigniew Korwin znajdzie kompana do długich rozmów. Gdziekolwiek oboje teraz już są. :(

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A mnie od kilku dni zastanawia jedna rzecz: automatyczne układy kalibracji taśmy. Ich zasady działania i skuteczność. Który z nich był oceniany najlepiej a który najgorzej no i dlaczego w większości przypadków magnetofony z taką kalibracją były najdroższe.

Nie mam takiej wiedzy jak MaciejLK ale na dzień dzisiejszy wiem na pewno że automatyczną kalibrację stosowały następujące firmy:

- Pioneer - Auto Ble, Super Auto Ble, Auto Ble XD - jakieś różnice w działaniu?

- Kenwood - ATCS i Auto Bias

- Alpine/Luxman - BLES/CTS

- JVC - BEST

- Aiwa - DATA

- Nakamichi - niestety nie znam nazwy

- Onkyo - Accubias ale zdaje się to tylko automatyka prądu podkładu

- Yamaha - Auto Tape Tuning

Na koniec kilka słów od siebie o ATCS, Super Auto Ble i systemie Yamahy.

Miałem możliwość oceny tych układów w modelach Kenwood KX-9010 oraz Pioneerach: CT-S710, CT-979 i CT-93. Auto Tapie Tuning posiadała Yamaha KX-930. Ogólnie rzecz biorąc ATCS moim zdaniem jest najdokładniejszy. Najlepiej radzi sobie z kalibracją poziomu zapisu. Faktycznie przydałaby mu się ręczna korekcja biasu - zwłaszcza na niektórych typach taśm ale w większości przypadków radzi sobie poprawnie. Kenwood wyszedł z tego samego założenia bo w kolejnych modelach: 9050 i 9050S dołożył ręczną korekcję biasu. W wyższych modelach Pioneera to standard. Kalibracja Pioneera to majstersztyk. Wystarczy popatrzeć jak robią to CT-979 i CT-93 - można się zakochać w samym widoku;-) Gdybym miał oceniać punktowo to dokładność systemów ATCS i Super Auto Ble mimo wszystko oceniłbym podobnie czyli 8.5 punkta na 10. Nieco gorzej oceniam system Auto Tape Tuning Yamahy. Niedostatki korekcji kalibracji poziomu zapisu są zdecydowanie większe niż u Pioneera. Mimo że firma przewidziała ręczne dostrajanie biasu. 7.5 na 10. Aczkolwiek KX-930 dźwiękowo sprawuje się co najmniej dobrze.

A jakie są Wasze doświadczenia?

Edytowane przez discomaniac71

Nie wiem o jak bardzo automatyczną kalibracje idzie, ale Yamaha miała jeszcze swój system auto kalibracji, trzeba go było jednak włączyć, przez naciśnięcie "guziczka' :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie wiem o jak bardzo automatyczną kalibracje idzie, ale Yamaha miała jeszcze swój system auto kalibracji, trzeba go było jednak włączyć, przez naciśnięcie "guziczka' :)

No właśnie o taki z guziczkiem;-)

Tutaj masz guziczek Auto Tape Tuning:

yamahadeck3.jpg

Edytowane przez discomaniac71

Ja i Maciej LK mamy jeszcze decki Fisher'a z ich wersją automatycznej kalibracji. Który z wymienionych jest najlepszy? Moim zdaniem Pioneer ze względu na ilość podzakresów regulacji EQ.

Jednak czekajmy na wyjaśnienie Macieja, on to dokładnie "przerabiał" :-)

W.

Nie można też nie wymienić w tym zestawieniu magnetofonów Technicsa z ostatniej serii z systemem ATC (Auto Tape Calibration), choć nie zbierał on najlepszych opinii według niektórych użytkowników.

• Pokaż nowe odpowiedzi