Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

W moim Hitachi D 3300M pamięć po wykonanej auto kalibracji podtrzymują dwie baterie typu "pastylka". Ustawienia zostają zresetowane po wyczerpaniu/wyjęciu tych baterii, lub po celowym resecie poprzez naciśnięcie klawisza "reset". Nie wiem tylko dlaczego migają diody w klawiszach wyboru rodzaju taśmy. W wszystkich, oprócz klawisza "Normal" gdy korzysta się z ustawień fabrycznych, nie po auto kalibracji. To by świadczyło, że układ centralny informuje o jakimś błędzie. Tylko o jakim ?

Dodam, że magnetofon został dosłownie reanimowany przez Mulsa. Po tym, jak potraktowała go nasza Poczta Polska :-(

Sprawdziłem kalibrację w SONY tc-k 515S. Taśma Metal Maxima IV bez problemu, natomiast TDK-MA owszem ale na pograniczu maksimum REC - level.

Zwracam się teraz do grupy wykorzystującej układy redukcji.

Po całkowitej restauracji magnetofonu AUREX PC-X60AD z Dolby i ADRES na pokładzie dokonałem nagrania z układem ADRES na taśmie TDK SA-X BLACK Limited. Źródło płyta analogowa.

Kopia właściwie równoważna oryginałowi. Nie zauważyłem zmniejszenia dynamiki, nieobecne "pompowanie". Praca układu mniej inwazyjna niż Dolby S. Oczywiście wlaściwszym jest porównanie do DBX czy HighCom. Wart dedykowania mu odpowiednich nośników i wykorzystania do wartościowszych kopii o większej rozpiętości dynamiki, niż muzyka rockowa w jej wszelkich odmianach:-) Przy parametrach II 20-18kHz, IV 20-20kHz DIN 45500. Dynamika ADRES 74dB.

W.

Ja też uważam, że Adres Toshiby jest rzeczywiście lepszy od Dolby.

Tomasz, jutro nagram to samo na drugą stronę tej samej kasety, magnetofonem o adekwatnych parametrach z użyciem kompandera HighCom i porównam. Będzie to uczciwsze porównanie niż z Dolby:-)

Mam, jednak użyję trzygłowicowego Senatora ze względu na pełny nieokrojony HighCom na jego pokładzie. Będzie miał równe szanse w sporze z Toshibą. Wiesz, trza grać fair inaczej to bezsens:-)

To wiekowy model, w istocie to wówczas najlepszy model Telefunkena robiony na zamówienie Qele Uniwersum. Dali mu bardzo dobrą głowicę R/P i zadbali o rzetelne nastawy fabryczne. Brzmieniem bardzo przypomina najlepsze modele Hitachi. Bardzo plastyczna scena o wiarygodnej głębi.

Przypomniałem sobie o bardzo ważnej sprawie.

Przy nagrywaniu z kompanderami pochodnymi DBS pamiętajmy o wyłączeniu filtra MPX, tego od tłumienia podnośnej pilota stereo transmisji radiowej 19/38kHz. Inaczej systemy głupieją, występuje pompowanie i wzrastają zniekształcenia intermodulacyjne.

Bardzo ładny i bardzo niebezpieczny......dla naszych taśm. Ja już swojemu Senatorkowi nie wierzę.

Zrobiłem wszystko co trzeba. Nawet przez chwilę byłem pewny, że już nigdy żadnej taśmy nie zniszczy. Niestety myliłem się. Przyczyną jest złe prowadzenie taśmy przez lewą rolkę przesuwu taśmy. Zwiększenie naciągu taśmy bardzo pomogło, ale w sytuacji gdy lewa dźwignia z rolką jest niestabilna, to nigdy i niczego nie można być pewny. Oś na której pracuje dźwignia z rolką jest zbyt cienka a blachy konstrukcyjne są również jakieś takie cienkie i miękkie. Wystarczy siła nacisku rolki na capstan aby odkształcić tą ośkę. Rozwiązanie mogło by być bardzo proste. Po prostu wywalić całą dźwignie z rolką :-) Tak można by zrobić, bo dźwięk nie zmienia się po odsunięciu lewej rolki podczas odtwarzania. Ale to przecież nie tak powinno być.....

Kasjelku, ja swojemu C120 również nie dam do zmiędlenia:-) Ale na poważnie, na ramieniu dźwigni lewej rolki jest regulacja siły docisku. Jeśli opona rolki jest jeszcze miękka, matowa (znaczy niezwulkanizowana) to siła docisku powinna być na granicy utraty przyczepności taśmy, również hamulec lewej rolki nie może stawiać zbyt dużego oporu inaczej powoduje to myszkowanie taśmy po wałku. Trudno to zgrać bez odpowiedniego dynamometru, jednak mnie się udało. Prawda że metalówek i 120tek mu nie daję:-)

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

vlado - siła nacisku lewej rolki jest zawsze mniejsza niż prawej w każdym magnetofonie. Ale nie na granicy utraty przyczepności do wałka. A zwiększenie naciągu taśmy poprzez zwiększenie oporu jakie stawia sprzęgło lewej szpulki zawsze nijako niweluje niedoskonałości toru przesuwu taśmy. Bo właśnie zbyt "luźna" taśma ma tendencje do pływania. Oczywiście z tym naciągiem taśmy to też bez przesady. Ale stwierdziłem jednoznacznie, że w tym moim Senatorze opór lewej szpulki jest w tej chwili i tak mniejszy niż np. w Akai GX 95 albo Hitachi D3300M. Istnieje możliwość, że ta oś lewej dźwigni z rolką jest już nieco rozruszana w tej mosiężnej tulei. Albo raczej to właśnie ta tuleja jest luźna w blasze z której wykonano konstrukcję mechanizmu.

Mam dwa Telefunkeny.... RC 200 oraz HC 730T. Wystarczy tylko zdjąć górną pokrywę z tych magnetofonów, aby ocenić jakość wykonania. Te ostre krawędzie blach ocynkowanych w Senatorze nie pozostawiają człowiekowi żadnych wątpliwości. Takie blaszki były by dobre do prac dekarskich, a nie do produkcji magnetofonów :-) Oglądając konstrukcję Telefunkenów ma się zupełnie inne, pozytywne wrażenia.

Ja siły docisku i hamulca lewej rolki porównywałem z wyjętym akurat napędem AIWA. Jest wysoce prawdopodobne, że siła hamowania lewej szpulki i siła docisku lewej rolki zależą od siebie nawzajem. W Twoim magnetofonie może występować wspomniany luz ułożyskowania lewego wałka lub nieprostopadłość jego osadzenia.

Telefunkeny nie są piękne, jednak solidnością budowy i poprawnością brzmienia mogą stanowić wzorzec dla innych wytwórców.

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

Telefunken HC 730T jest całkiem fajny, ale RC 200 to brzydal. Jak również inne modele tej firmy. Ale ich wykonanie, to tak jak piszesz... jest wzorcowe. A mój RC 200 jest w tak dobrym stanie wizualnym, że aż staje się piękny :-) Mimo że prawda o jego wyglądzie jest brutalna :-)

Poszukuję do kupienia taki taśmociąg.

Nie ma któryś z forumowiczów na sprzedaż tego modelu ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Poszukuję do kupienia taki taśmociąg.

Nie ma któryś z forumowiczów na sprzedaż tego modelu ?

Ten magnetofon to marna kopia 3014 oczywiście jeśli chodzi o jakiekolwiek podobieństwo to nie znajduję takiego , ITT,Mitsubisi próbowały coś kopiować ale bez większych sukcesów.

Siła Tandberga tkwi w jego indywidualności konstrukcyjnej jak i wzorniczej , nic z tej konstrukcji mechanicznej nie zostało kupowane od poddostawców oprócz części elektronicznych , mechanizm projektowali ludzie którzy wpierw projektowali szpulowe magnetofony.

Ręcznie składane i pieczołowicie dopasowywane elementy napędu tworzyły to na co dzisiaj nie pozwoliła by sobie żadna fabryka .

Osobiście odwiedzałem konstruktorów i mam do dzisiaj z nimi kontakt który pozwala mi patrzeć na dokonania firmy w inny sposób , który daje mi jeszcze więcej satysfakcji z obcowania z tymi dziełami sztuki.

Są różne bardzo dobre magnetofony Nakamichi , Luxman, Teac , Tascam , ASC ,Sony , Kenwood Pioneer i wiele innych które są równie dobre i historycznie cenne .

audiomagia.blogspot.com

Ten magnetofon to marna kopia 3014 oczywiście jeśli chodzi o jakiekolwiek podobieństwo to nie znajduję takiego , ITT,Mitsubisi próbowały coś kopiować ale bez większych sukcesów.

Siła Tandberga tkwi w jego indywidualności konstrukcyjnej jak i wzorniczej , nic z tej konstrukcji mechanicznej nie zostało kupowane od poddostawców oprócz części elektronicznych , mechanizm projektowali ludzie którzy wpierw projektowali szpulowe magnetofony.

Ręcznie składane i pieczołowicie dopasowywane elementy napędu tworzyły to na co dzisiaj nie pozwoliła by sobie żadna fabryka .

Osobiście odwiedzałem konstruktorów i mam do dzisiaj z nimi kontakt który pozwala mi patrzeć na dokonania firmy w inny sposób , który daje mi jeszcze więcej satysfakcji z obcowania z tymi dziełami sztuki.

Są różne bardzo dobre magnetofony Nakamichi , Luxman, Teac , Tascam , ASC ,Sony , Kenwood Pioneer i wiele innych które są równie dobre i historycznie cenne .

Proszę Szanownego Kolegi

Chcę go kupić bo Mi się podoba.

Jeśli zechcę kupić Tandberga 3014A to wezmę z konta 1000 funtów i go kupię na ebay.

Jestem świadomy iż jest to kopia mechanizmów z 3014A być może elektroniki też.lecz ten wygląd Mi sie podoba i bedzie sie dobrze prezentował razem z moim Dualem c846

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

eśli zechcę kupić Tandberga 3014A to wezmę z konta 1000 funtów i go kupię na ebay.

Za 1000 funtów nie wiem czy się znajdzie jeśli tak to nie wiadomo w jakim stanie Ostatnio był na aukcji bardzo ponaprawiany podaj mi na priv gdzie jest ten egzemplarz a jest spora szansa że znam właściciela :)

Co do gustu rozumiem że Ci się podoba w porządku .

Z Z Dualem C 846 lepiej pasuje Dual C 844 miałem te Duale ale niestety musiały ustąpić miejsca innym *nacieszyły mnie i cieszą teraz kogo innego.

audiomagia.blogspot.com

Do Kolegi MAG

Te Tandbergi sprzedają na Ebay USA,stawiam iż są kręcone i rozkalibrowane,czysta loteria przy zakupie.

Posiadam 4 Nakamichi ,Philipsa ,Aiwe (słaby model kupiłem trupa tylko by wyciągnąć głowice kasującą),

Akai GX-75 mkII,Akai GX-F80 i Akai M03 okupuje garaż.Tak szczerze już zbrzydły Mi Japońskie disainy

i pochodne Japończyków .Podobają mi się konstrukcje niestandardowe jak B&O lub wczesne Tandbergi i Eumigi.

Prosze Kolegi :

Nie sztuką jest złapać Króliczka ,a długo gonić go ...

Pozdrawiam

To racja ja na Revoxa B-215 w stanie sprawnym i nie zniszczonego doszczętnie polowałem 2 lata , aby go mieć za rozsądne pieniądze. Podobnie było z Technicsem M95, choć ten wymaga jeszcze trochę pracy

Pzdr

Też racja nie sam cel jest najważniejszy ale drogo która prowadzi do niego , kupić na aukcji to najbardziej prosta sprawa , natomiast znaleźć coś ciekawego poza to jest wyzwanie i podwójna radość gdyż z reguły takie egzemplarze nie widziały wielu właścicieli a niekiedy są nowe lub jak kto woli jak by dopiero opuściły fabrykę .

Każdy z nas ma inne gusta i dla jednego wymarzonym modelem jest Tecnics a dla innego Akai czy jeszcze inne każdy ma prawo do swoich marzeń .

Austria,Szwajcaria,Dania,Norwegia,Holandia,Anglia, Niemcy- każdy z tych krajów produkował ciekawe modele magnetofonów niejednokrotnie były to perełki pod względem rozwiązań technologicznych , różnorodność była imponująca .W magnetofonach z Japonii wszystko było podobne w rozwoju w 80 tych latach potem gwałtownie wszyscy producenci zaczęli się kopiować i pożyczać nawzajem rozwiązania .

audiomagia.blogspot.com

Też racja nie sam cel jest najważniejszy ale drogo która prowadzi do niego , kupić na aukcji to najbardziej prosta sprawa , natomiast znaleźć coś ciekawego poza to jest wyzwanie i podwójna radość gdyż z reguły takie egzemplarze nie widziały wielu właścicieli a niekiedy są nowe lub jak kto woli jak by dopiero opuściły fabrykę .

Każdy z nas ma inne gusta i dla jednego wymarzonym modelem jest Tecnics a dla innego Akai czy jeszcze inne każdy ma prawo do swoich marzeń .

Austria,Szwajcaria,Dania,Norwegia,Holandia,Anglia, Niemcy- każdy z tych krajów produkował ciekawe modele magnetofonów niejednokrotnie były to perełki pod względem rozwiązań technologicznych , różnorodność była imponująca .W magnetofonach z Japonii wszystko było podobne w rozwoju w 80 tych latach potem gwałtownie wszyscy producenci zaczęli się kopiować i pożyczać nawzajem rozwiązania .

Witam ponownie

Jakieś 6 miesięcy temu była okazja Revox 99 mk III za 380 funtów razem z tasmoteką.Właściciel przedwcześnie zszedł i poszedł do Boga.Lecz trzeba było go odebrać własnoręcznie.Stan po remoncie wychuchany i wypucowany.Lecz w tym czasie nie byłem zainteresowany szpulowcem .Sprzedawała żona i wcale się nie orientowała w cenach takich sprzętów.

XTR71

Czasami sa perełki tylko trzeba je znaleść.

Pan Doktor zrobił udaną oprację lecz czy Pacjent przeżył ??

;))

Pozdrawiam XTR71

Edytowane przez xtr71

Pan Doktor zrobił udaną oprację lecz czy Pacjent przeżył ?

Jak udana to chyba tak :-)

Ale nazwałbym to raczej rutynowym zabiegiem kosmetycznym, do operacji temu daleko :-)

Wymiana paska napędzającego idler w RS-B100.

Potrzebujemy:

1. Krzyżak duży

2. Krzyżak mały

3. Lutownica

4. Nowy pasek

5. Kartkę i pisadło (śruby są różnych długości, warto więc sobie zanotować która gdzie)

6. 2-3 godzinki czasu

7. Opcjonalnie schłodzony browarek :-)

Pracę zaczynamy od odkręcania śrub zaznaczonych na zdjęciu 1, następnie odkręcamy i zdejmujemy górną pokrywę.

Na kolejnych zdjęciach są zaznaczone taśmy i kable które należy wypiąć (nie wyszarpać, przykład wypinania na zdjęciu 9) oraz odczepiamy cięgno przycisku "power" (fotka 5)

Następnie odkręcamy śruby trzymające mechanizm kieszeni i jedną z boku, po czym naciskamy eject, wysuwamy lekko front do przodu (od lewej strony) tak aby łatwiej wyjmowało się cały mechanizm kieszeni (patrz na zdjęcia)

Mając kieszeń na stole postępujemy zgodnie z kolejnością zdjęć, zaczynamy od przodu odkręcając zaznaczone na fotkach śruby aby uwolnić metalowy element wyjmując z niego czarną część plastikową oraz odkręcamy zaznaczoną po prawej małą śrubkę trzymająca "przełącznik, czujnik czy jak to tam fachowo się nazywa" po czym przechodzimy do rozkręcania tyłu zaczynając od odlutowania 2 kabelków zaznaczonych na fotce, następnie krok po kroku odkręcamy zgodnie z fotkami następujące śruby aż dochodzimy do "upierdliwego paska", czyścimy co trzeba i zakładamy nowy pasek, aby wszystko poskładać odwracamy kolejność prac z małym wyjątkiem, mianowicie podczas zakładania na swoje miejsce napędu idlera należy sam idler przesunąć w dół i zablokować go w tej pozycji na czas montowania napędu, zdecydowania ułatwia to montaż napędu.

Postawiłem piwo bo znakomitą prace wykonałeś , na pewno komuś to w przyszłości pomoże :)

audiomagia.blogspot.com

Z takim zamiarem to właśnie robiłem.

Dziękuję :-)

Z tego co widzę masz chyba wszystkie wersje RS-B100! Sprawdzałeś po numerach seryjnych ile maja lat? W/g mnie pierwszy na spodzie to najstarszy, a na szczycie młokos :)

Super robota, na pewno się przyda!

Pozdrawiam M.W.

Z tego co widzę masz chyba wszystkie wersje RS-B100!

Najdokładniej rzecz ujmując są to dwie wersje ale pierwsza (starsza) występowała w dwóch opcjach (gała srebrna lub czarna wpadająca w fiolet), druga-ostatnia wersja (jak słusznie zauważyłeś to ta na górze) ma wypukłe logo technics, ciemniejszy przycisk "power" zupełnie czarną gałkę, delikatnie ciemniejszy i gładszy front z bardziej białymi opisami funkcji i wewnątrz inaczej poprowadzony kabel od masy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Hip Pop

wszyscy producenci zaczęli się kopiować i pożyczać nawzajem rozwiązania

Albo korzystali z podzespołów (mechanizmów, wyświetlaczy itp.) od tego samego producenta-podwykonawcy-poddostawcy.

• Pokaż nowe odpowiedzi