Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

BX-300E, CR-3, CR-4, DR-2, DR-1, Cassette Deck 1, Cassette Deck 1.5, - rozsądne pieniądze.

CR-5, CR-7 - to już może kosztować.

Nie wiem jak ogólnie z serią ZX. Czyli ZX-7, ZX-9. Tam już trzeba brać pod uwagę serwisowanie.

Podobnie Dragon.

Być może coś pominąłem. Proszę o poprawkę.

Ja mogę polecić serie BX, mam te modele i grają bardzo dobrze za niewielkie pieniądze. Mechanika w miarę łatwa do naprawy. Dźwięk, coż poziom ZX-9 czy Dragona to nie jest , ale w porównaniu do innych dwugłowicowych magnetofonów grają bardzo ładnie, przyjemnie dla ucha , analogowo. Moim zdaniem warte zakupu, różnicy w dźwięku pomiędzy BX-100 a BX-150 nie zauważyłem, Dolby nie używam więc tych różnic nie oceniałem (BX-100 ma tylko B, BX-125 ma B i C, BX-150 ma dodatkowo elektroniczny licznik i regulację poziomu sygnału na wyjściu). BX-300 to jednak wyższa seria zamknięta w podobnej obudowie i tutaj wrażenia odsłuchowe są lepsze, czy dużo to nie powiem, bo audiofilskiego ucha nie mam , ale jakośc wysokich tonów jest w nim lepsza.BX-1 i BX-2 nie mam bo mi sie nie podobają, podejrzewam, że to to samo co inne z serii BX dwugłowicowej. Praktycznie tak samo brzmi model RX-202E , podejrzewam, że to ten sam mechanizm i elektronika tylko postawiony na głowie i z dodanym autorewersem. Serii CR nie znam, ale CR-7 szukam, może kiedyś sie uda jak i z pozostałymi.

Pzdr

Edytowane przez Robinson

Ja oprócz wspomnianych trzygłowicówek mam jeszcze dwugłowicowe 480 i BX125 właśnie. I o ile 480 faktycznie coś z tych wyższych modeli ma i brzmi całkiem ładnie, tak BX125 byłem bardzo zawiedziony - to już zupełnie inny magnetofon - jednowałkowy mechanizm Sankyo, brak odsuwania filcu (przy jednym wałku niewykonalne), a głowica, pomimo namalowanego loga Nakamichi, wygląda identycznie jak popularny ALPS stosowany choćby przez Diorę :P No i brzmieniowo nie zachwycał - brakowało tej precyzji i rozdzielczości kojarzących się z Nakamichi. Także być może wygrywa on z innymi dwugłowicówkami, ale z trójkami Onkyo czy Sony już przegrywa - a 480 może próbować konkurować.

Z tych, co są teraz na alledrogo, najkorzystniej chyba wypada BX-300. Z dwugłowicówek warte uwagi są te starsze, oparte na mechanice "klasycznej" - 480, LX-3.

Edytowane przez adamstan

Panowie potrzebna informacja na temat kilku decków, Yamaha K-500 Onkyo Ta 2055 oraz dual C822 czy ktoś posiada te modele?Moje pytanie które z tych warto kupić mam okazję nabyć za nie wielką kasę.

Mam TA 2055. Gra nieźle, moim zdaniem lepiej, niż TA 2350 (3 głowice). Swego czasu używałem go do codziennego odtwarzania i bardzo podobał mi się jego ciepły ton. Mam też C814 - podstawowy deck, żadnego szału, ale C822 może zagrać całkiem, całkiem.

Mam TA 2055. Gra nieźle, moim zdaniem lepiej, niż TA 2350 (3 głowice). Swego czasu używałem go do codziennego odtwarzania i bardzo podobał mi się jego ciepły ton. Mam też C814 - podstawowy deck, żadnego szału, ale C822 może zagrać całkiem, całkiem.

Mam do wyboru i też myślę że ten TA2055 jest wart uwagi,gość chciałby pozbyć się wszystkich tą yamahę k-500 onkyo ta 2055 i jeszcze dwa Duale C822 i C806. Mam duala C804 i taki sobie nic szczególnego myślę że ten C822 jest wart uwagi,nie wiem jak ta Yamaha może zagrać nigdy nie miałem żadnej Yamahy.

2055 wygląda jak tańsza, 2-głowicowa wersja 2070, pochodzi zresztą z tego samego okresu, ale należy do innej linii Onkyo. To taka ciekawostka: w owych latach (82-83) Onkyo różnicowało "klasę" serii szerokością urządzeń. Urządzenia "super extra" miały 480 mm, w tej linii nie było magnetofonu. Urządzenia "super" miały 450 mm (w tej linii był 2070), urządzenia "normalne" miały 435 mm (np. 2044, 2066), a "podstawowe" miały 418 mm, i do tej linii należał 2055, był wśród nich modelem najwyższym. Pamiętam, że w jakimś teście dostał dobre noty.

Po doprowadzeniu styków tych czujników do porządku, musisz sprawdzić, czy są one właściwie połączone z resztą układu elektronicznego i z masą magnetofonu. Jeden styk czujnika jest połączony z masą magnetofonu, a drugi, poprzez układ scalony stanowiący bufor dla sygnałów z czujników, z odpowiednim wejściem mikrokontrolera sterującego pracą magnetofonu.

Jeśli czujniki nie działają, to sprawdź ich połączenia z masą magnetofonu najpierw. Czy nagrywanie się włącza, a magnetofon nie kasuje zapisu czy nagrywanie się nie włącza w ogóle?

GM

Tak nagrywanie sie wlancz ,ale nagrywa tak jakby jedno na drugim. Odpalone Onkyo 2750 ale szalu nie ma, taki jakis zamulony czy jak, nie wiem czy ktos nie krecil prkami. Nie mam serwisowki i nie wiem ktore do czego sluza podkowki.

Tak nagrywanie sie wlancz ,ale nagrywa tak jakby jedno na drugim. Odpalone Onkyo 2750 ale szalu nie ma, taki jakis zamulony czy jak, nie wiem czy ktos nie krecil prkami. Nie mam serwisowki i nie wiem ktore do czego sluza podkowki.

Zobacz na tej stronie (onkyo-audio.pl/). Jest mnóstwo schematów, instrukcji itp do ONKYO.

Wojciech.

Czyli jak Nak to od jakiego modelu , modeli w górę ?

Nak to od BX-300 w górę. Potem ZX-7, ZX-9, CR-5, CR-7. A wcześniej 670ZX, 680ZX, 682ZX.

Innych się nie dotykać.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Pozwolę sie z kolegą nie zgodzić :-). Nakamichi nawet te najtańsze grają bardzo ładnie, oczywiście jeżeli ktoś ma hi-end,owy system w domu i jest w stanie usłyszeć różnicę, np w kablach , to napewno powinien sięgać po jak najlepsze magnetofony. Dla normalnego słuchacza taki BX-100 w zupełności wystarczy, oczywiście chcąc nagrywać warto pokusić sie o 3 głowicowy magnetofon, ale mam wiele kaset nagranych na BX-125 i zarówno on jak i inne w tym bardzo wysokie modele odtwarzają te kasety świetnie, więc jakość nagrania musi być co najmniej dobra. Ja polecam spróbowanie także tych tańszych Nakamichi 100, 125, 150. Łatwiej je kupić w dobrym stanie bo podaż jest większa no i mniej trzeba wydać. Kupno ZX-9 czy CR-7 to wydatek kilku tysięcy złotych. Ważny jest także aspekt w stylu co się komu podoba wizualnie, przynajmniej dla mnie jest to bardzo ważne.

Pzdr

Nak to od BX-300 w górę. Potem ZX-7, ZX-9, CR-5, CR-7. A wcześniej 670ZX, 680ZX, 682ZX.

Innych się nie dotykać.

Pozdro

Ze starszych można jeszcze dorzucić trzygłowicowe 482, 582 i LX-5. Natomiast niskie BXy (te poniżej 300) to ja jednak będę odradzał. Nie są to jakieś strasznie złe magnetofony, ale nie są warte dopłaty za markę "Nakamichi" jakiej sobie w ich przypadku zwykle życzą handlarze - bo dźwiękowo z wysokimi modelami naprawdę mają niewiele wspólnego, i trzygłowicowe Onkyo, Sony czy Yamaha dostępne w podobnej cenie zagra wg mnie lepiej. Za małego BXa warto dać najwyżej tyle, ile wynosi jego numer modelu ;-). Ale np jeden z handlarzy na alledrogo ma obecnie wystawionego BX125 za 400zł, a inny BX100 za prawie 500, i to jest jakieś tragiczne nieporozumienie. Tym bardziej, że zaraz obok wisi BX300 za 500 - i to już ma więcej sensu.

PS widzę że miałem mnóstwo szczęścia, że zarówno 482 jak i 670ZX udało mi się kupić poniżej 200zł.

Ten BX 300 za 500zł jest mocno wytarty ...

No marka popularna to i ceny windują . Jak z gramofonami Thorensa gdzie po forumowych reklamach ich ceny poszły 3-4x .

Ważny jest także aspekt w stylu co się komu podoba wizualnie

No właśnie ;)

Nikt nie chciał to przygarnąłem tą złotą 710tkę . Ma ponoć jedną niewielka ryskę z góry ...

Mam nadzieję że nie po łomie :)

A wizualnie to taka namiastka CT95 . Fajny model . Niby 7demka ale gra inaczej - lepiej niż starsze siódemki .

Cenowo też nie był tani .

a ja zanabyłem sansui sc 5300, więc 3300 idzie do ludzi, jakby ktoś reflektował, to mam na zbyciu sansui sc 3300, stan idealny, tyle co wymieniono głowice i paski.

kupione w sansui part shop. jakby co proszę na priva, aby nie zaśmiecać wątku.

w każdym razie sc 3300 gra bosko, ciekawe jak zagra 5300.

www.cichykot.com

ps, wybaczcie, nie mogłem się powstrzymać.

kot na sobotę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

www.cichykot.com

ps, wybaczcie, nie mogłem się powstrzymać.

kot na sobotę:

Ukryta Zawartość

Mój kot jest "uczulony" na kręcącą się na gramofonie płytę. Ostatnio go zaatakował... Na szczęście obeszło się bez uszkodzeń, a gramofon stoi już w innym miejscu ;-)

A poprzedni kot z kolei nie tolerował szpul kręcących się na magnetofonie.

Przepraszam za jakość zdjęcia - było robione na szybko, żeby ratować gramofon ;-)

Też nie mogłem się powstrzymać... Pomyślałem, że to zdjęcie może być swego rodzaju przestrogą dla posiadaczy kotów :-)

post-19067-0-02071400-1417348914_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dlatego nie korzystam z gramofonu, mimo, że posiadam.

jednego kota, to ja może bym upilnował, ale mam 3 szt.

wciąż się biję z myślami, czy zamiast sansui 5300 nie brać revoxa B710.

do jutra mam czas na decyzję.

www.cichykot.com

>>cichy70

Więcej takich zdjęć poproszę :) A kota też sobie muszę jakiegoś sprawić :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

U mnie kocur na gramofon nie reaguje mimo że stoi na podłodze. Za to lubi przysiąść na magnetofonie.

Nakamichi Cr-4 na all.. tylko za 1300- dla mnie ceny coraz bardziej nierealne. Gdyby był za 300 to może bym się zastanowił.

naka nie chcę.

sansui mam za tysiaka, a za revoxa to już minimum półtora.

ech..a nie ma jak posłuchać, jednak chyba zostanę przy S 5300.

w końcu pasuje mi do "wieży"

chociaż ten revox kusi, oj kusi.

--

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

Jesteście w błędzie, to nie Wy macie koty, tylko koty mają Was! I to Wy mieszkacie u kotów w domu, a nie odwrotnie! ;-)

Magnetofony też są własnością kotów ? :-)

Nakamichi Cr-4 na all.. tylko za 1300- dla mnie ceny coraz bardziej nierealne. Gdyby był za 300 to może bym się zastanowił.

Nieoryginalna gałka , druga pierdyknięta , rysy itd...

Coraz drożej i coraz gorzej ...

Proszę o pomoc. Zakupiłem decka Onkyo K-622 (bliźniaczy model bardziej popularnego K-611). Do wymiany miały być paski (play się nie załączał). Po rozebraniu stwierdziłem, że paski są w porządku, a deck ma inną usterkę. A więc po kolei: otwieranie zamykanie kieszeni działa, przewijanie w obie strony działa, natomiast po wciśnięciu play mostek z głowicami się trochę podnosi po czym słychać jakby coś przeskakiwało w mechanizmie i opada - takich prób załączenia mechanizm samoczynnie wykonuje cztery po czym przechodzi w tryb "stop". Po wyjęciu kasety widać zapętlenia taśmy czyli prawa szpulka nie nawija, a prawy capstan coś próbuje ciągnąć. Dokładnie taki sam problem znalazłem na niemieckim forum miłośników Onkyo. Jest tam (tak mi się przynajmniej wydaje) rozwiązanie ale nie za bardzo rozumiem co autor postu ma na myśli. Tutaj link do tematu (post 12)

Ukryta Zawartość

a tutaj z tłumaczeniem googla:

Ukryta Zawartość

Patrząc z góry we wnętrze mechanizmu widać, że silnik sterujący nie ma siły do końca unieść mostku z głowicami (pasek się ślizga choć jest napięty - jakby coś blokowało mechanizm)

Może ktoś z Was coś zrozumie z tego niemieckiego forum i mnie naprowadzi co jest nie tak.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mad_Man

Dokładnie! Jak zobaczyłem te ogłoszenie to kręciłem głowa z niedowierzania i śmiałem się.Bo jeśli on sprzeda ten deck w tej cenie,to kupujący będzie jeleń :-) Przetarcia wszędzie no i ta gałka..

• Pokaż nowe odpowiedzi