Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Podejrzewam, że jednak jakieś kondensatory padły - albo odsprzęgające zasilanie stopnia wstępnego wzmacniacza odczytu, albo w zasilaczu - i jakieś śmieci z napędu (np. impulsy z czujnika obrotów talerzyka dla autostopu/licznika) przełażą na zasilanie wzmacniacza odczytu.

Warto też sprawdzić, czy może nie straciło kontaktu połączenie chassis mechanizmu z masą - chociaż wtedy raczej byłyby mocno słyszalne przydźwięki od silników.

Edytowane przez adamstan

Witam.

Dalej nie wiem jak dostać się do tej żarówki podświetlenia kasety w ONKYO TA 2570. Czy wystarczy odkręcić górną obudowę, czy też trzeba demontować panel. Dziekuję Kasjelowi za info na ten temat.

Wojciech.

manius59 - właśnie wlutowałem ZN1040E i licznik zaczął wyświetlać prawidłowo ! Tak więc diagnoza postawiona przez Twojego znajomego elektronika okazała się być słuszna.

manius59 - właśnie wlutowałem ZN1040E i licznik zaczął wyświetlać prawidłowo ! Tak więc diagnoza postawiona przez Twojego znajomego elektronika okazała się być słuszna.

Ale fajnie jest znaleźć przyczynę problemu z którym walczymy od dłuższego czasu ... ;) Jak kiedyś bawiłem się z deckiem, w którym ktoś wymienił kabelek ... wszystko niby wyglądało OK, i nie mogłem z tym dojść do ładu przez dwa lata - w końcu kiedyś przez przypadek spotkałem taki sam kabelek w innym sprzęcie i eureka! Ten przewód miał każde włókno oddzielnie izolowane a facet przed wlutowaniem nie usunął niewidacznego napylonego izolatora ... po dwóch latach problem został rozwiązany!

Bardzo się ciesze że tylko to było uszkodzone,ten mój znajomy twierdzi że nie tak łatwo uszkodzić tego typu wyświetlacz.A jeśli byłby uszkodzony to nie jest trudne żeby go naprawić zwłaszcza te starszego typu.

Bardzo się ciesze że tylko to było uszkodzone,ten mój znajomy twierdzi że nie tak łatwo uszkodzić tego typu wyświetlacz.A jeśli byłby uszkodzony to nie jest trudne żeby go naprawić zwłaszcza te starszego typu.

Panowie ma ktoś ten wynalazek bo widzę ten kaseciak od paru lat na znanym portalu ?dziś jeden gość usiłował mi go sprzedać za 35złotych ale się skusiłem.

Panowie ma ktoś ten wynalazek bo widzę ten kaseciak od paru lat na znanym portalu ?dziś jeden gość usiłował mi go sprzedać za 35złotych ale nie się skusiłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Podejrzewam, że jednak jakieś kondensatory padły - albo odsprzęgające zasilanie stopnia wstępnego wzmacniacza odczytu, albo w zasilaczu - i jakieś śmieci z napędu (np. impulsy z czujnika obrotów talerzyka dla autostopu/licznika) przełażą na zasilanie wzmacniacza odczytu.

Warto też sprawdzić, czy może nie straciło kontaktu połączenie chassis mechanizmu z masą - chociaż wtedy raczej byłyby mocno słyszalne przydźwięki od silników.

^gdzieś na audio karmie czytałem o pykającej kx530 (w sumie niemal identyczny deck) gdzie przyczyną był czujnik obrotów - nie wiem jak on wygląda - przełożę cały mechanizm z innego KX'a (to akurat jest banalna operacja) i bede ciut mądrzejszy niz teraz - sam tego nie naprawie bo mam dwie lewe ręce ale przynajmniej zbiorę trochę danych.

do nagrywania to one są ...średnie, ale jako odtwarzacze - nie mogę się do niczego przyczepić, więc bez walki z żadnego nie zrezygnuje..

Edytowane przez v12

Sorry, że tutaj w wątku, ale może ktoś ma ochotę na oryginalny zestaw 24 kaset z polskim bigbitem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Pozwolę sobie wkleić link. Sam bym kupił ale gdyby istniała możliwość podłączenia co najmniej czterech decków...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jak to jest z zasilaniem? część decków mam z uk - na tabliczce wymagają 240V - do tej pory bywało różnie ale z reguły miałem w gniazdach 233-234 V i było ok, ale teraz w starej kamienicy mam 227-229 - może to już za mało i sprzęty zaczynają się buntować? sporo usterek ostatnio zaliczyłem w krótkim czasie, więc może coś jest na rzeczy ;/ ?

Edytowane przez v12

Nie, przy takim napięciu powinien jeszcze chodzić. Chyba że zasilacz i stabilizatory policzone "na styk", i przy odrobinę mniejszym (to w końcu tylko 5%) napięciu wejściowym już się stabilizacja pogarsza. Ale normalnie sprzęt powinien bezbłędnie pracować przy odchyłkach napięcia zasilającego +-10%.

@Kasjel - fajny ten selektorek, do wzmacniacza z dwiema pętlami już by dla mnie styknął. Ale jednak dość drogo :-(

Edytowane przez adamstan
Gość rydz

(Konto usunięte)

a jak to jest z zasilaniem? część decków mam z uk - na tabliczce wymagają 240V

I bardzo dobrze , znaczy się że trafo w zasilaniu jest wydajne , gdyby było na tabliczce tylko 220V / a w sieci powyżej , może pojawiać się brumienie / czy inne niespodzianki .

Zgadzam sie z tym Mam KX-530 i odtwarza rewelacyjnie wszystkie kasety.

A co do selektora to rzeczywiscie drogo,w tej cenie mozna kupic wzmacniacz czy amplituner.A samo w sobie to urządzenie jest bardzo przydatne.

Edytowane przez mariodm-74

Możesz podpowiedzieć gdzie kupiłeś te kółko?

Audiotetryk - jutro odnajdę namiary i prześlę na PW.

A tego nie można przypadkiem zrobić na drukarce 3D

Nie można:

Ukryta Zawartość

M.

Ukryta Zawartość

Panowie ma ktoś ten wynalazek bo widzę ten kaseciak od paru lat na znanym portalu ?dziś jeden gość usiłował mi go sprzedać za 35złotych ale się skusiłem.

No Maniutek teraz możesz sobie nagrywać w nieskończoność bicie własnego serca metodą Holtera :-)

No Maniutek teraz możesz sobie nagrywać w nieskończoność bicie własnego serca metodą Holtera :-)

Vlado małe nie porozumienie ja nie kupiłem tego wynalazku!!!!

Vlado małe nie porozumienie ja nie kupiłem tego wynalazku!!!!

Ufff :-) To mnie uspokoiłeś. tak zrozumiałem z Twojego wpisu :-)

Serdeczności.

W.

Pozwolę sobie wkleić link. Sam bym kupił ale gdyby istniała możliwość podłączenia co najmniej czterech decków...

Ukryta Zawartość

A ja zrobiłem to tak. Dwa selektory vivanco "sklejone" ze sobą. Aby przełaczyć i nagrywanie i odczyt dla danego decka należy wybrać i w jednym i w drugim odpowiedni klawisz. Pod to co widać mam podłaczone 3 decki a z 4 we/wy lecą kable do regału gdzie kolejny selektor rozdziela na następne 4. Zapewne te selektory to nie HI-END ale działają dobrze.

post-1944-0-66314600-1416778842_thumb.jpg

post-1944-0-98736900-1416778842_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Witam szanowne grono pozytywnie zakreconych, mam problem z Akai dx-57 a mianowicie podmnienilem plytke z opto czujnikami do zliczania obrotów(chyba, nie jestem elektronikiem),organoleptycznie to obczailem, pasek capstanu wymieniłem,ale nie dziala automatyczny selektor rodzaju taśmy i nie chce nagrywać. Zastanawiam sie czy przez selektor taśmy czy grubsza sprawa??? Wiem deck nie jest szpic klasa ale calkiem fajnie jak dla mnie odtwarza i w bardzo ładnym stanie front. Odtwarza poprawnie ale chcialbym by był w 100% sprawny o ile to mazliwe. Moze z kolegów posiada ktos na zbyciu takie czujniki optyczne. Pozdrawiam. Czy wynika z tego ze ma podobny mechanizm jak onkyo 2750 ?

Edytowane przez dodix362
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam zakręconego pozytywnie niewątpliwie.

A mianowicie z tego obczajenia wywnioskowałem, że w nie szpic klasie czujniki od zliczania obrotów, mają niewiele wspólnego z czujnikami obecności kasety i wykrywania rodzaju taśmy i blokady zapisu.

Więc, a mianowicie jeśli magnetofon odtwarza poprawnie, to mianowicie czujniki optyczne są sprawne i ich kolejna wymiana w nie szpic klasie nie będzie konieczna.

Konieczne jest za to na początek, wyczyszczenie styków czujników, mianowicie na początek znajdujących się tu

post-3254-0-25499700-1416817165_thumb.jpg

Z tego mianowicie wynika takoż, że nie szpic klasa nie ma podobnego mechanizmu jak onkyo 2750 raczej.

GM

Edytowane przez G.Mark

Witam.

Dalej nie wiem jak dostać się do tej żarówki podświetlenia kasety w ONKYO TA 2570. Czy wystarczy odkręcić górną obudowę, czy też trzeba demontować panel. Dziekuję Kasjelowi za info na ten temat.

Wojciech.

Zdejmij kieszeń, odkręć metalową osłonkę, za którą jest żarówka (śruby w górnych narożnikach) i dalej zobaczysz już sam co i jak.

Witam wszystkich.

Od dłuższego czasu czytam forum. Od dawna intreresują mnie decki. Niestety od niedawna odkryłem, że mój technics RSBX 747 to nie jest szczyt marzeń. W związku z czym zacząłem czytać forum w celu dokonania wyboru magnetofonu. W rezultacie kupiłem AKAI Gx 75. Według mnie świetny deck. Niestety apetyt rośnie w miarę jedzenia i postanowiłem kupić innego dobrego decka. I tu wybór padł na ONKYO ta 2570. Udało się dostać sprzęt w świetnym stanie. Gra baaardzo dobrze, choć zupełnie inaczej niż AKAI. Męczy mnie tylko to, że ma spaloną żarówkę od podświetlenia kasety. Chciałbym ją wymienić, a w serwisówce brak wystarczających informacji jak się do tego zabrać. Na forum temat się już pojawił, ale dalej nie wiem jak się dostać do tej żarówki. Może ktoś z forumowiczów podpowie jakie elementy trzeba demontować i jaka to żarówka ( napięcie, moc).

Pozdrawiam wszystkich Wojciech.

muszisz zdemontowac gore obudowy, pokrywę kieszeni kasety oraz blachę zakrywającą kołka. Od biedy wychodzi przodem. Jak nie dasz rady front do zdjęcia. nie jest to proste niestety....

szukaj pomału ta-2070. jak znajdziesz i będzie ok to dalej juz nie trzeba szukać.

pzdr

Ja mam. Ale nie mam złotego ucha, więc nigdy nie wypowiadam się na temat tego, "jak gra", chyba, że gra tak źle, że nawet ja to słyszę. ;-) Ale na moje kaprawe ucho gra naprawdę dobrze - kiedyś nagrywałem coś na próbę z CD i dokładnie porównywałem, i wielkiej różnicy nie słyszałem, więc chyba było dobrze... (?)

Mechanizm to typowy "reference/master" Pioneera, z wszystkimi jego wadami i zaletami:

+ bezgłośnie i bardzo miękko przełącza funkcje

+ cicho przewija

+ bardzo delikatnie zamyka kieszeń

- główny silnik pracuje ciągle i szybko się zużywa, zaczyna buczeć

- cierna przekładnia napędu talerzyków po jakimś czasie zaczyna się ślizgać

- w przypadku demontażu mechanizmu, np. do wymiany pasków, drobne przestawienie koła sterującego powoduje kłopoty z przełączaniem funkcji i otwieraniem/zamykaniem kieszeni

- niezdejmowana osłona kieszeni kasety efektywnie uniemożliwia dokładne wyczyszczenie głowic, wałków i rolek.

Z różnych funkcji użytkowych - kiedyś myślałem, że jego autokalibracja z bardzo "grubym" ustawianiem prądu podkładu i dość dokładną regulacją korekcji częstotliwości w dwóch pasmach to dowód tego, że Pioneer poszedł na skróty, na uproszczenia. Być może i tak było, ale dochodzę do wniosku, że to wcale nie taki głupi pomysł: większość nowoczesnych dobrych taśm dość dokładnie trzyma się normy pod względem optymalnego prądu podkładu, tymczasem problemem tych taśm jest wahająca się czułość w różnych zakresach częstotliwości. Dla takiej taśmy nie ma wielkiej potrzeby dokładnej regulacji prądu podkładu, natomiast precyzyjna korekcja częstotliwości dla różnych zakresów jest jak najbardziej wskazana. I to "wychodzi w praniu", bo, jak napisałem wyżej, po skalibrowaniu taśmy dźwięk był - dla mnie - trudny do odróżnienia, szczególnie z Dolby S, które jest bardzo skuteczne.

Poza tym jest możliwość ręcznej korekcji prądu podkładu, jak ktoś bardzo potrzebuje.

Wskaźnik poziomu jest mało dokładny, zaledwie 12-punktowy, choć można zawęzić zakres i zwiększyć dokładność.

"Czasowy" licznik taśmy w wydaniu Pioneera to kpina - nigdy nie pojmę tego, że firma do końca nie zdołała opracować rozwiązania z prawdziwym licznikiem czasu rzeczywistego, jakie niektóre inne firmy miały już na początku lat 80-tych (np. Sony czy Onkyo). W wykonaniu Pioneera jest to zwykły stoper, odmierzający upływające sekundy i minuty odtwarzania, a nie prawdziwy licznik taśmy, skorelowany z ilością przesuwanej taśmy. Dlatego też nie działa przy przewijaniu. Jest to więc magnetofon ze sprzecznościami - dobry czy nawet bardzo dobry w kwestiach najważniejszych (dźwiękowych), ale irytujący użytkowo.

Edytowane przez MaciejLK

Jak gra,czy jest warty kupna?

Jak ten z allegro to jest już wystawiany bardzo długo .

Mechanizm to typowy "reference/master" Pioneera, z wszystkimi jego wadami i zaletami:

+ bezgłośnie i bardzo miękko przełącza funkcje

+ cicho przewija

+ bardzo delikatnie zamyka kieszeń

- główny silnik pracuje ciągle i szybko się zużywa, zaczyna buczeć

- cierna przekładnia napędu talerzyków po jakimś czasie zaczyna się ślizgać

- w przypadku demontażu mechanizmu, np. do wymiany pasków, drobne przestawienie koła sterującego powoduje kłopoty z przełączaniem funkcji i otwieraniem/zamykaniem kieszeni

- niezdejmowana osłona kieszeni kasety efektywnie uniemożliwia dokładne wyczyszczenie głowic, wałków i rolek.

Czyli standard tych z kieszeniami na środku .

Za 656 w " kup teraz " wołają 700zł :)

No i Panowie do boju .

Złoty 710 za 450zł :)

Edytowane przez muda44

Przywróciłem do życia tego ładnego decka Onkyo TA 2044 (regeneracja mechanizmu,wymiana żarówki w kieszeni kasety,konserwacja potencjometrów,przełączników itp.).

Wcześniej miał mi służyć jako dawca organów, ale wyszło inaczej.

Świetnie pracuje.Jest czysty i mało zużyty.

Niestety,brakuje mu dwóch nakładek(klawiszy)funkcyjnych.

Jeśli miałby ktoś w swoich zapasach takie nakładki(srebrne) to chętnie bym je przyjął za opłatą.Na zachętę dodaję za to tę skromną zafoliowaną taśmę Samsunga.

Mam możliwość dostania takich nakładek ale w czarnym kolorze.Na srebrnym foncie nijak pasują.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-04446700-1416854973_thumb.jpg

post-26861-0-72450600-1416854984_thumb.jpg

post-26861-0-02535100-1416855005_thumb.jpg

post-26861-0-65798200-1416855013_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

muda44

Wiem ze ten juz drugi rok jest wystawiany,chodzilo mi o informacje na temat tego modelu bo nic o nim nie wiedzialem.

Taaak CT-656 ponoc w idealnym stanie,malo uzywany,za to drooogi ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi