Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

<br />A te z trzema głowicami i kalibracją nagrywają znacznie gorzej od wielu decków dwugłowicowych<br />
Zgadzam się z Tobą, przynajmniej jest tak w przypadku modeli które ja mam. Tylko zamienię Twoje słowa, cytuję..... " nagrywają znacznie gorzej".... (choć pewnie i tak może być) na "brzmią słabiej, gorzej". W moim przypadku, w przypadku magnetofonów które ja mam, to "gorzej, słabiej" należy odpowiednio rozumieć, bo o ile RS-B 608R brzmi rewelacyjnie, zachwycająco (a przecież to niby taki nie ortodoksyjny magnetofon, bo z autoreversem), a RS-B 405 brzmi świetnie (a to przecież prawie dół oferty Technicsa, jeżeli chodzi o linię RS-B), to Pioneer CT 93 brzmi "tylko" bardzo dobrze. Od razu zaznaczam, że wszystkie trzy są w porównywalnym, bardzo dobrym stanie technicznym (głowice, paski - to co najważniejsze), więc porównanie brzmień jest miarodajne, tym bardziej, że tego typu porównania zawsze robię na tych samych kasetach i z tym samym materiałem muzycznym.

Zgadzam się z Tobą, przynajmniej jest tak w przypadku modeli które ja mam. Tylko zamienię Twoje słowa, cytuję..... " nagrywają znacznie gorzej".... (choć pewnie i tak może być) na "brzmią słabiej, gorzej". W moim przypadku, w przypadku magnetofonów które ja mam, to "gorzej, słabiej" należy odpowiednio rozumieć, bo o ile RS-B 608R brzmi rewelacyjnie, zachwycająco (a przecież to niby taki nie ortodoksyjny magnetofon, bo z autoreversem), a RS-B 405 brzmi świetnie (a to przecież prawie dół oferty Technicsa, jeżeli chodzi o linię RS-B), to Pioneer CT 93 brzmi "tylko" bardzo dobrze. Od razu zaznaczam, że wszystkie trzy są w porównywalnym, bardzo dobrym stanie technicznym (głowice, paski - to co najważniejsze), więc porównanie brzmień jest miarodajne, tym bardziej, że tego typu porównania zawsze robię na tych samych kasetach i z tym samym materiałem muzycznym.

U mnie puki co 608R nie brzmi tak znakomicie, ale jeszcze nie był regulowany. RS-B405 to był raczej poprzednik RS-B605, starszy jest trochę.

Na czym porównujesz te decki, na jakim sprzęcie? Z włączonym dolby, czy bez? Masz tak samo ustawione skosy?

U mnie RS-B608R "pompuje" kasety nagrane w DBX na moim RS-B965, a RS-TR555 odtwarza je pięknie, to mój ulubiony deck auto reverce. No ale RS-B608R jeszcze jest nie regulowany, więc może pokaże na co go stać.

Ja w ogóle nie używam systemu Dolby. Zachowuję się bardzo nie profesjonalnie, bo odtwarzam kasety nagrane w Dolby B z wyłączonym tym systemem. A najlepszą jakość dźwięku uzyskuję gdy nagram sobie sam taśmę również bez użycia Dolby System. Mam tyle decków w których ten system musi być sprawny bo ogólnie są w znakomitej kondycji i z ustawieniami fabrycznymi. I nawet w przypadku tych magnetofonów stwierdzam że najlepszym systemem Dolby jest brak systemu Dolby :-))

Problem systemów DD w magnetofonach bez pełnej kalibracji polega na tym, że będzie on działał poprawnie wyłącznie an kasetach pod które fabrycznie był kalibrowany. W praktyce kasety nagrane w jakimkolwiek systemie redukcji, powinny być odtwarzane wyłącznie na magnetofonach które je nagrały. Tak jak profesjonalne. Pamiętajmy również, że droższe magnetofony posiadały rozbudowane systemy DD 2+2 a podstawowe modele 2+1, lub 1+1.

W.

Drodzy Koledzy, nie mogę zarejestrować się na www.elektrotanya.com, bo wymagane jest do tego zaproszenie ze strony innej osoby (chętnie je przyjmę). Z drugiej strony podają tam, że bez zarejestrowania się można ściągnąć dziennie nie więcej niż 2 dokumenty, tylko nie ma żadnych zakładek z rodzajem sprzętu, modelami, producentami. Nawet nie mogłem sprawdzić czy mają instrukcję magnetofonu, której szukam. Potrzebuję instrukcję obsługi magnetofonu Technics RS-B 608R. W KLAR PSP chcą za nią aż 50 zł !!!. Może któryś z kolegów ma instrukcję obsługi tego modelu i mógłby mi ją zeskanować i przesłać na adres mailowy? Ja służę pomocą i mogę z kolei przesłać komuś instrukcję obsługi magnetofonów: Technics RS-B 405 (w j. polskim) oraz Pioneer CT 93 (w j. angielskim) - bezpłatnie oczywiście. Pod innymi znanymi adresami instrukcji obsługi RS-B 608R nie znalazłem.

Pozdrawiam serdecznie

Darek

Na stronie panasonic.pl trzeba kliknąć w "Wsparcie", potem najeżdżamy na "Pliki do pobrania"- Pojawi się wtedy "Instrukcje". Przy haśle "wpisz model" wystarczy wpisać RSB i kliknąć w strzałkę wyszukiwania obok. Wyświetlą się strony z instrukcjami do decków mających w kodzie oznaczenia właśnie RS-B.

Bodaj na drugiej stronie (nie pamiętam) jest instrukcja do RS-B605. Może taka na początek wystarczy?

Edytowane przez DeeS

Ja w ogóle nie używam systemu Dolby. Zachowuję się bardzo nie profesjonalnie, bo odtwarzam kasety nagrane w Dolby B z wyłączonym tym systemem. A najlepszą jakość dźwięku uzyskuję gdy nagram sobie sam taśmę również bez użycia Dolby System. Mam tyle decków w których ten system musi być sprawny bo ogólnie są w znakomitej kondycji i z ustawieniami fabrycznymi. I nawet w przypadku tych magnetofonów stwierdzam że najlepszym systemem Dolby jest brak systemu Dolby :-))

To prawda, ja sporo nagrałem bez dolby. Szczególnie z radia. Jednak taki DBX jak nie pompuje też na swój klimacik, mi się przynajmniej podoba. Jednak chyba w większości decków był marnej jakości.

Problem systemów DD w magnetofonach bez pełnej kalibracji polega na tym, że będzie on działał poprawnie wyłącznie an kasetach pod które fabrycznie był kalibrowany. W praktyce kasety nagrane w jakimkolwiek systemie redukcji, powinny być odtwarzane wyłącznie na magnetofonach które je nagrały. Tak jak profesjonalne. Pamiętajmy również, że droższe magnetofony posiadały rozbudowane systemy DD 2+2 a podstawowe modele 2+1, lub 1+1.

W.

Zgadzam się ze wszystkim, ale czasami zniekształcenia wynikające z odtwarzania kasety nagranej w doby na jednym decku a odtwarzane na innym mi się podobają.

<br />Na czym porównujesz te decki, na jakim sprzęcie? Z włączonym dolby, czy bez? Masz tak samo ustawione skosy?<br />
Porównuję na tym samym sprzęcie, który mam od 8-10 lat (kolumny to B&W 603 S3, wzmacniacz to hybryda Jolida JD 1501 RC). Skosy są ustawione indywidualnie dla każdego magnetofonu, więc nie porównuję brzmienia wkładając kasetę nagraną na jednym z nich do dwóch pozostałych. Oczywiście, że z ciekawości tak zrobiłem, ale to nie jest miarodajne, bo kasety brzmią jednak inaczej (słabiej), gdy odtwarzam je na magnetofonach o inaczej ustawionych skosach głowic. Nagrywam i z dolby i bez, z dbx-em też i jest o.k. Mi dźwięk z moich magnetofonów podoba się nawet bardziej od brzmienia płyt winylowych z mojego gramofonu (VPI Scout)- jest bardziej pełny, dynamiczniejszy na pewno, a wysokie tony są mocniejsze, bardziej wyraziste. Oczywiście co naturalne bardzo dużo zależy od jakości materiału (płyta cd lub winylowa)jaki przegrywam na kasetę.

Na stronie panasonic.pl trzeba kliknąć w "Wsparcie", potem najeżdżamy na "Pliki do pobrania"- Pojawi się wtedy "Instrukcje". Przy haśle "wpisz model" wystarczy wpisać RSB i kliknąć w strzałkę wyszukiwania obok. Wyświetlą się strony z instrukcjami do decków mających w kodzie oznaczenia właśnie RS-B.

Bodaj na drugiej stronie (nie pamiętam) jest instrukcja do RS-B605. Może taka na początek wystarczy?

Tę instrukcję już mam, bo ktoś tutaj napisał, że to najbliższy technicznie model względem RS-B608R. Dzięki DeeS za chęć pomocy. Będę szukać dalej, bo lubię jak moje decki mają dedykowane im instrukcje obsługi oraz service manual. Edytowane przez Dar

Porównuję na tym samym sprzęcie, który mam od 8-10 lat (kolumny to B&W 603 S3, wzmacniacz to hybryda Jolida JD 1501 RC). Skosy są ustawione indywidualnie dla każdego magnetofonu, więc nie porównuję brzmienia wkładając kasetę nagraną na jednym z nich do dwóch pozostałych. Oczywiście, że z ciekawości tak zrobiłem, ale to nie jest miarodajne, bo kasety brzmią jednak inaczej (słabiej), gdy odtwarzam je na magnetofonach o inaczej ustawionych skosach głowic. Nagrywam i z dolby i bez, z dbx-em też i jest o.k. Mi dźwięk z moich magnetofonów podoba się nawet bardziej od brzmienia płyt winylowych z mojego gramofonu (VPI Scout)- jest bardziej pełny, dynamiczniejszy na pewno, a wysokie tony są mocniejsze, bardziej wyraziste. Oczywiście co naturalne bardzo dużo zależy od jakości materiału (płyta cd lub winylowa)jaki przegrywam na kasetę.

To masz już spoko sprzęt, jest na czym robić porównania. Muszę w takim razie odświeżyć tego RS-B608R. Mam trochę inne odczucia na temat swoich decków. Potrafią zagrać bardzo ładnie, ale jednak doskonałe nie są. Coś jest przyjemniej, coś innego mniej. Dla mnie decki kasetowe to przede wszystkim wielki sentyment, ich urok w tym, ze właśnie grają trochę po swojemu. Nie zmienia to faktu, że młodzi ludzie mają dziwne miny, jak słyszą dźwięk tej jakości z jakiegoś "zabytkowego kaseciaka".

<br />Dla mnie decki kasetowe to przede wszystkim wielki sentyment, <br />
Dla mnie też kaseciaki to sentyment, ale podoba mi się ich brzmienie. Może miałem dużo szczęścia przy kupnie tych modeli, bo CT 93 i RS-B608R są z drugiej ręki, ale wszystko w nich działa super, nie ma żadnej skuchy, a i wizualnie są bez zarzutu, co znaczy, że poprzedni właściciele dbali o nie i właściwie się z nimi obchodzili. A RS-B405 to mój "pierworodny", kupiłem go w 1987 r. w Pewexie.

Dla mnie też kaseciaki to sentyment, ale podoba mi się ich brzmienie. Może miałem dużo szczęścia przy kupnie tych modeli, bo CT 93 i RS-B608R są z drugiej ręki, ale wszystko w nich działa super, nie ma żadnej skuchy, a i wizualnie są bez zarzutu, co znaczy, że poprzedni właściciele dbali o nie i właściwie się z nimi obchodzili. A RS-B405 to mój "pierworodny", kupiłem go w 1987 r. w Pewexie.

Też lubię brzmienie kaseciaków, ale to kopia i zawsze dla mnie coś jest trochę lepiej i trochę gorzej. RS-B608R gra Ci lepiej niż RS-B405? Może głowicę masz dojechaną, one były dość miękkie(MX). Ja kiedyś po zakupie w Pewexie RS-B565 miałem z nią problem i wytarła się jeszcze na gwarancji. Serwis wymienił mi ja w ramach gwarancji.

Panowie,

Strasznie chodzi za mną ostatnio zakup magnetofonu.

Jakiś sentyment mnie ogarnął, gdy znalazłem na poddaszu reklamówkę z moim kasetami z dawnych czasów ;o)

Grzebię sobie po Allegro i chciałbym Was zapytać czy któraś z poniższych propozycji byłaby coś warta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Tynk pożera dźwięk" 747

Rozumiem.

A który z podanych decków powinien zapewnić najwyższą jakość dźwięku?

Coś mi się wydaje, że w cenie do 200zł z obecnie dostępnych magnetofonów powinieneś kupić Teac,a V-3000.

Ale wybór należy do Ciebie.

Coś mi się wydaje, że w cenie do 200zł z obecnie dostępnych magnetofonów powinieneś kupić Teac,a V-3000.

Ale wybór należy do Ciebie.

Faktycznie Teac bardzo fajny. Tylko czy mu dobrze odtworzy stare kasetki, jak Yamaha?

Nie ma sensu się rzucać na magnetofon z funkcją "Play Trim" tylko dlatego, że chce się odtwarzać na nim stare kasety. Nie można przecież zakładać że na pewno zostały nagrane na decku z nieprawidłowo ustawionym skosem głowicy. Demagnetyzujemy głowice, wyłączamy Dolby System i jazda ! Jak komuś brakuje wysokich tonów to może sobie na equalizerze podbić :-)

Ale mówię serio. Jeśli brzmienie starych taśm jest zamulone z niewystarczającym poziomem wysokich tonów, to z tych wszystkich opcji typu systemy "Play Trim" lub podbijanie wysokich na EQ najlepiej jest wyłączyć Dolby. Dobry magnetofon z zdemagnetyzowanymi głowicami będzie i tak nieznacznie "szumiał". W każdym bądź razie ja z szumem w odtwarzanym dźwięku nie mam problemów. W ogóle nie używam Dolby i przy takim poziomie głośności na jakim słucham muzyki szumów prawie w ogóle nie słyszę.

Nie ma sensu się rzucać na magnetofon z funkcją "Play Trim" tylko dlatego, że chce się odtwarzać na nim stare kasety. Nie można przecież zakładać że na pewno zostały nagrane na decku z nieprawidłowo ustawionym skosem głowicy. Demagnetyzujemy głowice, wyłączamy Dolby System i jazda ! Jak komuś brakuje wysokich tonów to może sobie na equalizerze podbić :-)

Ale mówię serio. Jeśli brzmienie starych taśm jest zamulone z niewystarczającym poziomem wysokich tonów, to z tych wszystkich opcji typu systemy "Play Trim" lub podbijanie wysokich na EQ najlepiej jest wyłączyć Dolby. Dobry magnetofon z zdemagnetyzowanymi głowicami będzie i tak nieznacznie "szumiał". W każdym bądź razie ja z szumem w odtwarzanym dźwięku nie mam problemów. W ogóle nie używam Dolby i przy takim poziomie głośności na jakim słucham muzyki szumów prawie w ogóle nie słyszę.

W sumie może masz rację. Ja tak robię jak Ty.... ba robię tak od 30 lat i jest ok.

Technics dla mnie odpada, ten Sansui też jakoś mnie osobiście nie kręci. Yamaszka jest ok, i ten Teac chyba jeszcze bardziej... trzy głowice, dwie dziewice no i ładnie wygląda :)

Sprzedający też ma dobre oceny... ten od Teaca.

To może faktycznie bierz tego Teaca EmilioE ?

No to przy okazji robimy test, czy ten wątek ma wpływ na ceny magnetofonów na "A......o".

Ale ten Teac jakoś się nie sprzedaje mimo wszystko. Uważam że sprzedający mógł by dołożyć wysyłkę gratis :-))

A zapomniałem ! Jest jeszcze Denon DR-M44 za 150zł ! Naprawdę sam bym nie wiedział którego wybrać.....

"Danio" wyższy model, ale starszy i "pokaleczony".

Ja się lubię targować... tylko czy aby zainteresowany jest zainteresowany? Bo my tu całą strategie tworzymy, a może to nie typy Kolegi EmiloE? :)))

Jako pierwszy do zabawy brałbym Teaca. Odpadają problemy z mechanizmem dwuwałkowym i jest "świeży"

"Danio" wyższy model, ale starszy i "pokaleczony".

Ja się lubię targować... tylko czy aby zainteresowany jest zainteresowany? Bo my tu całą strategie tworzymy, a może to nie typy Kolegi EmiloE? :)))

Jako pierwszy do zabawy brałbym Teaca. Odpadają problemy z mechanizmem dwuwałkowym i jest "świeży"

Kolega jest pewnie w pracy i tyle....

Ja na miejscu kolegi też brał bym Teac,a. Ale osobiście jako fan starych magnetofonów kupił bym Danonka z pełną świadomością pracy którą musiał bym włożyć w ten magnetofon.

Dziękuję Koledzy za odzew i rady.

Przepraszam, że dopiero teraz piszę, ale wyskoczyłem po pracy na rybki.

Karasie pięknie brały :o)

Ładny ten Teac, chyba go wezmę, wrażenie robi świetne!

"Tynk pożera dźwięk" 747

Ukryta Zawartość

Bardzo słaby deck .

Jak technics w tej kasie to 765 albo jeszcze lepiej 707 .

Ja bym jednak dołożył do Sony TC-K750ES .

Ukryta Zawartość

<br />RS-B608R gra Ci lepiej niż RS-B405? Może głowicę masz dojechaną,<br />
Głowica w RS-B405 od pół roku jest nowa (Alps) i rolka (wałek przesuwu) też jest nowa, ale osoba która to wymieniała moim zdaniem nie skorygowała lub źle ustawiła prąd zapisu bądź prąd odczytu (albo oba), gdyż odtwarzany (po zapisie) dźwięk jest trochę przesterowany. Wyświetlacz też to pokazuje, bo powiedzmy nagrywam na żelazie lub chromie na +6 (z B, C lub bez - tak jak mówi instrukcja), a po odtworzeniu prawy kanał jest o.k., ale lewy pokazuje wychylenia fluorescencyjnych ledów wchodzących nawet na czerwony zakres. Skos jest o.k., są wysokie, dźwięk nie jest zamulony, ale przesterowany. Wiem, mogę nagrywając korygować lewy kanał w dół, ale takie coś mi przeszkadza, lubię jak wszystko jest na tip-top. Muszę to poprawić (w sensie muszę zanieść decka do serwisanta, bo ja niestety jestem noga w temacie regulacji magnetofonu).

A po co będziesz zanosić go do serwisanta skoro wcześniej poprzedni nie wykonał właściwie regulacji elektrycznej ?

Oni i tak nie są w stanie wykonać właściwie tej regulacji bo pewnie większość z nich nie posiada taśm kalibracyjnych.

A skoro tak to poszukaj potencjometrów montażowych "Rec.Level" na płycie głównej. Jako sygnał wykorzystaj zwykły szum radiowy. Włącz nagrywanie i precyzyjnie wysteruj oba kanały do 0 dB . Nagraj fragment ok. 10s i odtwórz go. Jeśli lewy kanał nagrywa sygnał z znacznie wyższym poziomem to zmniejsz ten parametr potencjometrem montażowym "Rec.Level" dla kanału lewego. Niestety dla magnetofonów dwugłowicowych musisz takie regulacje wykonywać metodą prób i błędów. Czyli kilka razy dokonywać prób nagrania aż wskaźniki wysterowania będą pokazywały identyczny poziom wysterowania.

Jestem w ogóle ciekawy, czy po wymianie głowicy ustawili ci właściwie poziom prądu podkładu. Bo jeśli nie wyregulowali poziomów "Rec.Level" to pewnie prądu podkładu też nie ruszali.

Dokładnie tak samo uważam. Te Denony zawsze mi się podobały ;)

Mam wersję HX wspomnianego Denona. Niestety niedomaga w nim nagrywanie i przewijanie (czeka w kolejce na mój wolny czas). Głowice ma raczej nie do zajechania (SF), w porównaniu do wspomnianego Soniacza 750ES (tu przed zakupem trzeba sprawdzić, poprosić o zdjęcia). Ma trochę niewygodny mechanizm kieszeni. "Mało" się otwiera i ciężko zamyka (dziwnie, trzeba dość mocno popchnąć). Za to mechanizm moim zdaniem pracuje cicho (rzeczony Sony ma jeszcze cichszy, Teac nie wiem).

Pokrywę górną można polakierować, szpetnie wyglądają jednak rysy na kieszeni ale ta jest plastikowa - może da się delikatnie wypolerować.

Dziękuję Koledzy za odzew i rady.

Przepraszam, że dopiero teraz piszę, ale wyskoczyłem po pracy na rybki.

Karasie pięknie brały :o)

Ładny ten Teac, chyba go wezmę, wrażenie robi świetne!

Bierz, bierz, Yamahę już ktoś łyknął ;)

Karaski na żywca, czy większe sztuki?

Głowica w RS-B405 od pół roku jest nowa (Alps) i rolka (wałek przesuwu) też jest nowa, ale osoba która to wymieniała moim zdaniem nie skorygowała lub źle ustawiła prąd zapisu bądź prąd odczytu (albo oba), gdyż odtwarzany (po zapisie) dźwięk jest trochę przesterowany. Wyświetlacz też to pokazuje, bo powiedzmy nagrywam na żelazie lub chromie na +6 (z B, C lub bez - tak jak mówi instrukcja), a po odtworzeniu prawy kanał jest o.k., ale lewy pokazuje wychylenia fluorescencyjnych ledów wchodzących nawet na czerwony zakres. Skos jest o.k., są wysokie, dźwięk nie jest zamulony, ale przesterowany. Wiem, mogę nagrywając korygować lewy kanał w dół, ale takie coś mi przeszkadza, lubię jak wszystko jest na tip-top. Muszę to poprawić (w sensie muszę zanieść decka do serwisanta, bo ja niestety jestem noga w temacie regulacji magnetofonu).

Alpsy są super, ale te oryginalne MXy były spoko. Najlepiej by było gdzieś taką upolować głowiczkę. Nie miałem nigdy RS-B405, może sobie jeszcze kiedyś kupie z ciekawości.

Moim zdaniem nie ma sensu inwestować w takiego decka jeżeli samemu nie potrafimy go zrobić .

Dobry serwisant + czas + części znacznie przekroczy wartość tego decka . Lepiej tą kasę dołożyć do " gotowca "

Alps ? A nie był tam Canon ?

porównaniu do wspomnianego Soniacza 750ES (tu przed zakupem trzeba sprawdzić, poprosić o zdjęcia

Miałem 2 sztuki 750ES . W jednej widac było ślady używania na głowicy ale w graniu to nie przeszkadzało .

Za to mechanizm moim zdaniem pracuje cicho (rzeczony Sony ma jeszcze cichszy, Teac nie wiem).

Pioneer to ma dopiero mechanikę . Technics wali , Sony tłucze a ten niemal jest bezszelestny ;)

Edytowane przez muda44
  • Pokaż nowe odpowiedzi