Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

G.Mark - co 2 egzemplarze i fotki 2 to dwie :-)

Wstawiam od mojego też , nie wyręczając w żadnym wypadku Savagee-a:-)

Ładne, ale my chcemy od dupy strony:-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

G.Mark - co 2 egzemplarze i fotki 2 to dwie :-)

Wstawiam od mojego też , nie wyręczając w żadnym wypadku Savagee-a:-)

Pięknie dziękuję za zdjęcia. Głowica ze standardowym mocowaniem, więc mam zamienniki u siebie. :-)

:-) Będą w przyszłym tygodniu na pewno.

GM

Edytowane przez G.Mark

Witam

Pytanko do Mati73 (i posiadaczy Technics-ów) kilka postów wcześniej podajesz szczegółowo podajesz jak rozczytać numer podawany na sprzęcie Technicsa może wiesz coś na temat szczegółów które zauważyłem na magnetofonach RS-DC8 (nie tylko) których okres produkcji był bardzo krótki przez wyparcie ich z rynku przez CD.

Posiadam dwie szt które nie są identyczne chodzi o napisy w jednym wszystkie są koloru złotego w drugim białe

Podczas ustawiania sprzętu zauważyłem również dwa rodzaje nóżek jedne są wyższe masywniejsze i mają złotawą otoczkę drugie cieńsze i srebrne co ciekawsze te złotawe grubsze są przy elementach droższych .

Trzecia różnica narobiła mi problemów przy skompletowaniu trzech korektorów do kina domowego 3xstereo do 6Ch (surround) są to 2 kolory wyświetlaczy jedne zimne biało-niebieskawe drugie ciepłe brązowe-soczyste jakby więcej koloru .Ktoś może to również potwierdzić .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-28012-0-37647700-1316807603_thumb.jpg

post-28012-0-73873500-1316807645_thumb.jpg

post-28012-0-89621900-1316807666_thumb.jpg

post-28012-0-49442600-1316807693_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

G.Mark

vlado

:-) Będą w przyszłym tygodniu na pewno.

GM

Wstawiłbym ale niech G.Mark ma radość jak go rozkręci, chyba że chce :-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Wstawiłbym ale niech G.Mark ma radość jak go rozkręci, chyba że chce :-)

Bez krępacji proszę. :-)

Rysuneczki w serwisówce dały mi jakiś obraz poglądowy, ale fotki byłyby w sam raz.

GM

Edytowane przez G.Mark

Ponieważ trochę zacząłem się nudzić więc

Ukryta Zawartość

Jestem wielce ciekaw, co zastanę w środku? :-)

GM

Właśnie ciekaw byłem za ile pójdzie ten deck, gratuluję zakupu :)

Ukryta Zawartość

No jak bez krępacji i bez sprzeciwu Savagee-a bo to on miał te fotki robić :-)

P.S. Tez go obserwowałem bo ma panel w ładniejszym stanie niż mój i zapomniałem o nim :-)

Ukryta Zawartość

post-19017-0-41169700-1316809502_thumb.jpg

post-19017-0-15034700-1316809517_thumb.jpg

post-19017-0-61567400-1316809531_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez musiko
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No jak bez krępacji i bez sprzeciwu Savagee-a bo to on miał te fotki robić :-)

P.S. Tez go obserwowałem bo ma panel w ładniejszym stanie niż mój i zapomniałem o nim :-)

Pięknie dziękuję po raz drugi.

GM

Ponieważ trochę zacząłem się nudzić więc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ta-2060-3-head-dual-capstan-silver-top-model-i1824700618.html

Jestem wielce ciekaw, co zastanę w środku? :-)

GM

Opis jak to mówią politycy bardzo oszczędnie gospodaruje prawdą:-)))

Jarku, również dziekuję za te perwersyjne fotki:-)

Wśród moich taśmociągów żaden nie posiada napędu DD, więc mam pytania:

Rozumiem, że wałek przesuwu taśmy stanowi przedłużenie osi silnika. Czy na nim jest osadzone koło zamachowe dla stalibizacji obrotów? Czy stabilizacja obrotów dokonywana jest wyłacznie elektronicznie/kwarcowo? Jaki rodzaj silnika stosują w napędzie DD?

Z góry dziekuję za podzielenie się wiedzą.

Włodek.

Ukryta Zawartość

musiko,

Dzięki za striptiz magnetofonu; czyli mechanizm Sankyo starszy niż ten popularny w latach 80-tych; z wielkim elektromagnesem - głośno to strzela?

vlado,

w silniku DD wałek przesuwu wraz z kołem zamachowym jest jednocześnie wirnikiem silnika. W kole zamachowym są jakieś magnesy, a na płytce drukowanej niemal przylegającej do niego od tyłu - 6 uzwojeń, wytwarzających pole magnetyczne. Stabilizacja obrotów jest, o ile wiem, albo generatorem częstotliwości (FG), albo oscylatorem kwarcowym. Technics stosował jedno i drugie - np. modele RS-B555/565 miały Direct Drive, a wyższe B655/665 - Quartz Direct Drive. Ale więcej i bardziej fachowo na pewno może powiedzieć G.Mark.

Dziekuję Maćku. Wnioskuję, że to rodzaj silnika liniowego lub krokowego? Na fotografiach Jarka nie było widoku z boku transportu, ale wydawało mi się, że widać płaski naleśnik obudowy silnika, stąd moje zapytanie o koło zamachowe. Poczekajmy, na pewno Grzegorz zweryfikuje nasze wywody.

Pozdrawiam Włodek.

No ile ciekawych rzeczy się dowiedziałem o nim :-)

Kasjel - na moje ucho i w moim zestawie gra tak 50/50 jak pisałeś.Stonowany,bez specjalnej ekspresji poszczególnych częstotliwości, bez braków i przebarwień, taki "all control" :-)

vlado - lubię te rozbierane sesje :-), co do technicznych rozwiązań tak jak pisał Maciej profesjonalnie na pewno wypowie się G.Mark, o czym także chętnie i ja poczytam.

MaciejLK - dużo zależy od podłoża na którym stoi :-)Na innym decku jak walnie - to się niesie ;-),natomiast na drewnie ok.Trochę żartuję, ale strzalik ma momentalny, krótki i solidny, acz nie przerażający ;-))Koty nie uciekają, tak że jest ok.:-))

Savagee - Ty tam cicho nie siedź ;-)), tylko napisz jak jest u Ciebie :-)

Z zewnątrz to nawet nie wygląda jak silnik, tylko jak koło zamachowe z przytkniętą od tyłu płytką drukowaną z elementami elektronicznymi. Nie mam na podorędziu żadnego porządnego zdjęcia na którym byłoby to dobrze widać, ale tu jest fragment mechanizmu z napędem DD z Kenwooda KX-1100HX - silnik DD to po prostu to koło zamachowe na dole i ta przylegająca do niego pionowa zielona płytka drukowana.

Silnik po prawej u góry to zwykły silnik napędu talerzyków, a poprzecznie umieszczony silnik u góry z lewej to niesławny, łatwo zawodzący silnik sterowania mechanizmem Sankyo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MaciejLK

Całe sedno widać dopiero jak się to zupełnie rozbierze, czego nigdy nie robiłem. A z zewnątrz to tylko takie podglądanie przez dziurkę...

Witam.

Zamieszczałem juz kiedyś fotografie wnętrza napędu DD z magnetofonu Technicsa .

Było to w poście -->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kraszan

Witam.

Zamieszczałem juz kiedyś fotografie wnętrza napędu DD z magnetofonu Technicsa .

Było to w poście -->

Ukryta Zawartość

Dzięki "kraszan", o taki chard core nam chodziło.

Mnie laikowi ten silnik wygląda na krokowy, ale poczekajmy aż GM zajrzy na forum inas poprawi.

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dzięki "kraszan", o taki chard core nam chodziło.

Mnie laikowi ten silnik wygląda na krokowy, ale poczekajmy aż GM zajrzy na forum inas poprawi.

Jest to silnik "krokowy", ale o bardzo dużym "kroku". Cewki są zasilane kluczowanym napięciem stałym w taki sposób, aby wytworzyć wokół okręgu w jakim są ułożone na płytce, wirujące pole magnetyczne. Pole to "ciągnie" za sobą magnes trwały na kole zamachowym. Do tego jest czujnik w postaci uzwojenia na płytce drukowanej z którego brany jest sygnał sprzężenie zwrotnego do kontroli i stabilizacji prędkości obrotowej.

Wracając do TA-2060...

Silnik prądu stałego zasilany ze scalonego stabilizatora obrotów. Wewnątrz silnika wbudowane uzwojenie prądnicy tachometrycznej, której sygnał podawany jest na stabilizator obrotów. Typowy układ "FG servo" z regulacją prędkości obrotowej. Na zewnątrz silnika nie ma żadnych, poza osią czyli wałkiem przesuwu, elementów obrotowych.

To co widać na zdjęciach, jest dodatkową obudową ekranującą silnik.

GM

post-3254-0-31298900-1316889044_thumb.jpg

post-3254-0-73416800-1316889051_thumb.jpg

Edytowane przez G.Mark

Dziękuję Grzegorzu w imieniu wszystkich zainteresowanych, wybacz, że trochę wymuszaliśmy na Tobie podzielenie sie z nami wiedzą. Więc to stary dobry układ tachometryczny jak w reversyjnym DUALU Kasjela.

Jeszcze pytanie osobiste: czy układy DD, nawet te stabilizowane kwarcem były dużo lepsze od stabilizowanych mechanicznie? Nie chodzi mi o niezawodność.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dziękuję Grzegorzu w imieniu wszystkich zainteresowanych, wybacz, że trochę wymuszaliśmy na Tobie podzielenie sie z nami wiedzą. Więc to stary dobry układ tachometryczny jak w reversyjnym DUALU Kasjela.

Jeszcze pytanie osobiste: czy układy DD, nawet te stabilizowane kwarcem były dużo lepsze od stabilizowanych mechanicznie? Nie chodzi mi o niezawodność.

Chodzi chyba o stabilizację elektroniczną, a nie "mechaniczną". :-)

Moim zdaniem, wszystko jest kwestią... percepcji ludzkiego ucha. :-) Przypuszczam, że nie usłyszałbym różnicy słuchając muzyki, a nie nagranego tonu testowego, w stabilności przesuwu taśmy w magnetofonie ze stabilizacją "analogową" i w magnetofonie ze stabilizacją kwarcową.

Oczywistym jest natomiast, że stabilizacja, w której zastosowano jako wzorzec rezonator kwarcowy, będzie z definicji lepsza od stabilizacji w układzie analogowym. Dobroć elementu wzorcowego jest o kilka rzędów wielkości lepsza od dobroci elementów układu stabilizatora analogowego.

W układzie stabilizacji z kwarcem, również musi być stosowana pętla sprzężenia zwrotnego. Układ musi wiedzieć z jaką aktualnie prędkością obraca się silnik, a ta może być różna z uwagi na wpływ pozostałych elementów mechanizmu magnetofonu, i skorygować tę prędkość do wartości nominalnej po porównaniu prędkości zadanej kwarcem z prędkością aktualną.

GM

Chodzi chyba o stabilizację elektroniczną, a nie "mechaniczną". :-)

Fakt nie uściśliłem. Myślałem również o Dual capsatan i pętlę pary kół zamachowych jako stabilizator czysto mechaniczny. Tutaj mam na mysli odniesienie do napedów gramofonów DD v/s belt.

Kiedyś, chyba w jakimś prospekcie reklamowym jakiegoś gramofonu czy magnetofonu przeczytałem pochwałę napędu paskowego poprzez wytknięcie wady napędu bezpośredniego (DD), którą ma być nierównomierny, pulsujący moment obrotowy, pulsujący kilkakrotnie w trakcie jednego obrotu wirnika. Ma to powodować nierównomierność obrotów, wirnik ma ponoć wirować z "szarpnięciami" - im mniej jest cewek, tym szarpnięć ma być mniej na jeden obrót i mają być bardziej odczuwalne.

W zwykłych silnikach elektrycznych też podobno moment obrotowy pulsuje, tylko one wirują ze znacznie większą prędkością obrotową i nie ma to takiego znaczenia, a poza tym, gumowy pasek przekładni ma niwelować te "szarpnięcia".

I teraz zastanawiam się, czy to tylko reklamowy bełkot, czy jest to faktycznie jakoś tam uzasadnione. Bo jeśli rzeczywiście tak by miało być, to napęd DD dawałby większą nierównomierność obrotów niż napędy paskowe - więc dlaczego od początku lat 70-tych lansowano DD w gramofonach, a od końca lat 70-tych - w magnetofonach, jako rozwiązanie lepsze od paskowego i zapewniające mniejszą nierównomierność? I dlaczego z początkiem lat 90-tych zarzucono je zupełnie w magnetofonach? (najnowsze, ostatnie magnetofony z DD jakie przychodzą mi do głowy to Technics RS-BX646/747 i Kenwood KX-9050(S).)

Czy Grzegorz mógłby to jakoś skomentować?

Dzięki :-), z tym kółeczkiem to nie wiem czy takie podważanie bez wymontowania mechanizmu jest możliwe, myślę, że przynajmniej płytę czołową muszę zdjąć. Po weekendzie się za to zabiorę. Muszę to jeszcze przemyśleć, czy nie zmatowić tego idlera bez jego ściągania, boję się tylko opiłków z papieru ściernego spadających do wnętrza mechanizmu. W sumie jakby go zabezpieczyć to powinno to być łatwiejsze niż zdejmowanie idlera. Zastanowię się jeszcze i zobaczę.

Dzięki za rady co do Technicsa , napewno spróbuje w ten sposób.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.

Paweł

Witam

Mam dla Kolegi wiadomość,mianowicie na ebay.com jest aukcja z takimi idlerkami oryginalnymi .Jeśli Kolega zainteresowant to prosze o odzew podam dane do tej aukcji.

PS. sam posiadam Naka BX-300 E i niedawno robiłem podobny remoncik całkowicie udany i Nak odzyskał sprawność.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

• Pokaż nowe odpowiedzi