Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Pełne poparcie dla G.Marka

To co wyczynia niejaki electrospiro z językiem polskim, przechodzi ludzkie pojęcie. Czytać się tego nie da. Nie mnie oceniać czy mam do czynienia z analfabetą, czy z "lansikiem". Cokolwiek by nie było obciach jednakowy. A wygląda to jak gówno.

Kasjel, powinieneś postawić ultimatum, albo gość dostosuje się do norm albo wylatuje.

A teraz poważnie.....

"elektrospiro" - napisz czy jesteś zadowolony z tego jak działa system "DBX" w Twoim Teacu. Bo w moim A 550RX to prawdziwa tragedia ! Nie wiem....może mam ten system już rozkalibrowany, ale wydaje mi się że on tak poprostu działa :-(

dobra mamy już jednego obrażonego ignoranta ale najciekavsze v tym jest to że czytając forum pżekonałem się do nagryvania bez dolby. jestem puki co pod vrażeniem czystości akustycznej i tego że dzvięk się nie "dusi", vyższe częstotlivości są jakby bardziej naturalne a sam szum jest niesłyszalny albo po prostu nie pżeszkadza. co vy na to? może ja błądze (pżynajmniej jeden tak uvaża).

okej GM, nie dąsaj się, może ty też nie jesteś bez vad a tylko je pżed nami ukryvasz. ja svoją ukazałem i tyle. najvyżej ukamieniujcie mnie vżucając do dołu i pżykryvając krvavo kaseciakami. polecam te stare bo są cięższe a i nauczka będzie dotklivsza. i tak pozostanę z nimi na vieki, pravie śvięty. może i jacyś pielgżymi zabłądzą na muj kurhan i kasetę nie nagraną jeszcze położą na nim (może navet v folii jeszcze). tylko pamiętajcie zabierać je z tamtąd to śviętokradztvo!

>xtr71

>4 Maj 2010, 18:26

>O mnie » Ignoruj » PW »

> Czemu Kolega G.Mark tak się dziwi Kolega Elektrospiro może mówić jak chce.

Witam i przepraszam za off topic ale myślę że nie może proszę przeczytać , punkt 12. i 18.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ps. Nowym kolegom radzę więcej słuchać muzyki a mniej pisać na forum w temacie Magnetofon .

Pozdrawiam

scarFace

Ukryta Zawartość

" When The Music's over, turn out the lights"

gg - wydaje mi się, że jest to kwestia znaków (alfabetu) jaki ma zainstalowany w kompie. Nie znam się na tym za bardzo, ale tak chyba jest. Może wyskakuje mu zawsze "v" gdy naciska "w".....

Ale "elektrospiro" nie robi tego celowo......tak myślę (???).

Kasjel, 4 Maj 2010, 18:19

>Też fajny ! Bo ma drewniane boczki :-)) Sześciogłowicowy i ma napęd "direct drive" (bezpaskowy)

>:-))

Kasjel, no i jeszcze jedna ważna kwestia. Nie ma elektryki otwierania/ładowania kieszeni. Zatem zbyt szybko się nie popsuje. :)))

Ciekawe jeszcze, czy skos odpowiednio wyregulowany, bo jak nie, to będzie na bok ściągało. :)))

elektrospiro,

jakiś już czas temu przestałem używać dolby. Swego czasu, bardzo chętnie używałem dolby C. Jednak z czasem przekonałem się, że bez dolby dźwięk jest pełniejszy i znacznie lepiej się tego słucha. A szum? Jakoś przestałem go zauważać. Zresztą nagranie na taśmie bez delikatnego szumu? To musi być. :)

Obecnie jeśli używam to tylko dbx ale stosunkowo rzadko.

To dziwne, bo ja kiedyś (na początku tego wątku) byłem zwolennikiem używania "Dolby B NR".

Ale po drodze coś mi się stało i zacząłem słuchać bez Dolby. Teraz poprostu dbam o to by głowice były zawsze zdemagnetyzowane i słucham "bez". I jakoś tak nagle włączenie "Dolby B" zaczęło mi bardzo przeszkadzać. Jednak gusta się zmieniają z czasem.....

Właśnie nowy kolega przeczytał punkty 12 i 18 i nie widzę związku z tą sprawą no chyba że to można podciągnąć tę sprawę pod Trollowanie ,a muzyki to słucham od 1984 roku tak troszkę średnio 2 godziny dziennie.Więc troszkę się nasłuchałem.

A w regulaminie niema odnośnika do "Lansowania się"

Pozdrawiam słuchaczy muzyki i PRAWNIKÓW :-D

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

>>Kasjel

A ja kompletnie nie lubiłem szumu, teraz im jest go więcej tym lepiej się czuję, w cale mi nie przeszkadza, wręcz odwrotnie:)

Co do literówek, też uważam, że za to co ma, można mu to wybaczyć.

>>elektrospiro

Może inaczej, jak napiszesz tekst to tam gdzie masz V zmień na W, a gramatyki możesz się trochę pouczyć z naszych wpisów :) Możesz nawet zrobić ctrl c, ctrl v :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To zakończona aukcja więc sobie pozwolę....

Nikt nie chciał biedaka przygarnąć, a może ładnie by zagrał ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponawiam prośbę do użytkownika magnetofonu z wtyczkami "firmowymi" XLR i z posiadanym schematem o odpowiedz

Serdecznie pozdrawiam i dziękuję "Pozdro dla Papug "

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Jak mamy do czynienia z dobrym deckiem, a szczególnie z dobrym szpulakiem i stosujemy dobre taśmy.....demagnetyzujemy głowice, to redukcja szumów nie jest absolutnie potrzena.

"meomammut"- rozumiem, że sobie zażartowałeś pisząc że "im więcej tym lepiej" :-)) Ale prawda jest taka, że jak dobrze wysterujemy poziom nagrywania, to stosunek sygnał/szum jest tak wielki, że przy niezbyt głośnym odtwarzaniu muzyki szumów w ogóle nie słychać (przy wyłączonym układzie Dolby).

uvaga bo pżybyva autorytetuv i povoli zaczynają nas cenzurovać i radzić co mamy robić. jestem tu po to by gadać o dekah z kimś kto tego hce. czytam posty bo jest v nih dużo viedzy i frajdy. zatrudniam garstkę ludzi i po pracy hcę mieć fan jak czas na to pozvala. znajomyh ktuży hcą rozmaviać tylko o pieniądzah mam dosyć - o pieniądzah v pracy a v domu hcę życ. dlatego tu zaglądam i dla vszystkih vielkie dzięki za info, zdjęcia, czasami żart i hęć pośvięcenia czasu dle innyh albo za prezentację spżętu. to vszystko robię bo lubię bardzo śłuhać dzviękuv utrvalonyh, do koncertuv nie mam takiej cierplivości.

kiełbasa dla psa a forum dla zainteresovanyh v temacie. tak tżymajcie a będzie się hciało życ.

spraviedlivość zvycięży - na razie tylko na filmah.

niezainteresovne magnetofonami autorytety prosi się o nie zavracanie głovy. PZDR

ps. nie użyvam jeszcze dbx bo brakuje mi rolek do pżesuvu taśmy v moim a-860. to muj jedyny dbx jaki posiadam. ciekav jestem kalibracji v tym deku bo ma on ustavianą do zapisu i odczytu osobno. jak już ruszy to będę eksperymentovał.

ps2. ale namieszałem a teraz "lansiaże" popżez hałas jaki czynią prubują mnie v to vrobić. ja lansuję svoje prastare maszyny gdybym hciał lansovać siebie musiałbym udovadniać svoją vyższość co robią niektuży zabłąkani forumovicze.

ps.3. okej hłopaki popracuję nad "v" tzn. "w" ale "rz" i "ch" musicie mi darovać

xtr71- zobacz ! Tascam 122mkII ma takie złącza. Ściągasz sobie serwisówkę do niego, i wszystko jasne !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

xtr71, 4 Maj 2010, 19:30

>Ponawiam prośbę do użytkownika magnetofonu z wtyczkami "firmowymi" XLR i z posiadanym schematem o

>odpowiedz

>Serdecznie pozdrawiam i dziękuję "Pozdro dla Papug "

Instrukcja serwisowa magnetofonu Tascam 122MKII http://rapidshare.com/files/204249826/TASCAM_122MKII.pdf

GM

Kasjel, 4 Maj 2010, 19:37

>Jak mamy do czynienia z dobrym deckiem, a szczególnie z dobrym szpulowcem i stosujemy dobre

>taśmy.....demagnetyzujemy głowice, to redukcja szumów nie jest absolutnie potrzebna.

>"meomammut"- rozumiem, że sobie zażartowałeś pisząc że "im więcej tym lepiej" :-)) Ale prawda jest

>taka, że jak dobrze wysterujemy poziom nagrywania, to stosunek sygnał/szum jest tak wielki, że przy

>niezbyt głośnym odtwarzaniu muzyki szumów w ogóle nie słychać (przy wyłączonym układzie Dolby).

Chciałbym dołożyć swoje "5 centów" o tej wypowiedzi: Szumy nie tylko powstają w taśmach magnetycznych,szumią płyty gramofonowe ,(cd) dodać trzeba szumy własne źródła sygnału plus szumy kabli i szum własny magnetofonu nagrywającego .Szum w trakcie odtwarzania jest sumą tych składowych i nie zawsze go słychać lecz czasami jest odczuwalny.

Pozdrawiam

Kolega nie wie czym się różnią Pionieery CT-F1000H od normalnego Pionieera CT-F1000 ? co oznacza H??

Informacja zapożyczona ze strony,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

xtr71, 4 Maj 2010, 20:00

>Kolega nie wie czym się różnią Pionieery CT-F1000H od normalnego Pionieera CT-F1000 ? co oznacza

>H??

>Informacja zapożyczona ze strony,

Ukryta Zawartość

Tego akurat nie wiem, ale producenci takimi literami na końcu symbolu często oznaczali różne wersje na różne rynki (w różnych krajach), gdzie były inne napięcia zasilające, inne przepisy bezpieczeństwa wyrobów elektrycznych i o zakłóceniach, inne zakresy częstotliwości radiowych, itd., i wyrób trzeba było dostosować odpowiednio. Symbol taki najczęściej nie pojawiał się na panelu przednim, natomiast można go było znaleźć na tabliczce znamionowej z tyłu - może to jakiś trop w kierunku wyjaśnienia?

Ukryta Zawartość

W przypadku Optoniki RT 7100 i RT 9100 literka H oznaczała chyba kolor tytanowy. Bo zauważyłem, że wszystkie srebrne (w tym moje) są bez literki "H". Natomiast wszystkie tytanowe Optoniki znalezione przezemnie w necie są oznaczone tą literą.

>>Kasjel

Oczywiście trochę żartu w mojej wypowiedzi jest, ale mówiąc poważnie, to szum mi przestał przeszkadzać, poza tym lubię gdy mi tak szumi, szzzzzzzz :)

Xtr ma rację, np w magnetofonie Kenwood KX-4520 szumy nawet taśm metalowych są potworne, wniosek z tego, że jeśli jest dobry wzmacniacz zapisu i odczytu, tak jak np w RS-M88, to szumu praktycznie nie słychać, a w przerwie między utworami jest on lekki i tylko muska uszko :) Oczywiście to też zależy od samego nośnika, ale nawet na "Type I" M88 radzi sobie świetnie :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No i tu mamu do czynienia z ciekawym zjawiskiem. Bo starzenie się podzespołów elektronicznych w końcu niby wpływa na wzrost zniekształceń, w tym szumów. A tymczasem znacznie starszy deck potrafi generować niższy poziom szumów od nowszego. Moim najmniej szumiącym deckiem jest Teac A 550RX.

G Mark - a jak pod tym względem wygląda Twój A 800 ???

"neomammut"- najlepiej szszszszumiiiiii po paru setkach. Do tego jeszcze włączyć starego zdezolowanego ZK 140 na starej ORWO, i będziesz miał szszszszszszszsaleństwo :-)))

buahahhaha, dobre :)

• Pokaż nowe odpowiedzi