Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofery z róznymi przetwornikami

spinacz66

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam który sub będzie lepszy czy sub 8 calowy 100W z (z przetwornikiem typu long-throw wychylenie duże membrany) czy suba 12calowego 100W ze zwykłym przetwornikiem który nie ma możliwości dużego wychyłu membrany?

Taka sama moc obydwu różnica tylko w wielkości membrany i rodzaju przetwornika.Czy 12 przy 100W nie będzie dostawać zadyszki przy rozkręceniu na połowę(mimo tylko 100W) względem suba z 8?

Taka sama moc obydwu różnica tylko w wielkości membrany i rodzaju przetwornika

wydaje Ci się, ze to tylko róznica w wielkości membrany i rodzaju przetwornika. Jest jeszcze kupe innych parametrów różniących przetworniki, np parametry TS.

kiepskie porównanie

A czy taki sub 12 z małą mocą 100W nie będzie dostawał zadyszki przy rozkręceniu na połowę głośności względem dużego głośnika 30cm będzie go wstanie napędzić i będzie czysty bas bo o to mi właśnie chodzi?

A czy taki sub 12 z małą mocą 100W nie będzie dostawał zadyszki przy rozkręceniu na połowę głośności względem dużego głośnika 30cm

przecież to ta sama membrana , 12" i 30 cm to te same wymiary, jak napisałem wyżej będą decydowały o tym te parametry (TS) poza tym zależy czego się oczekuje oraz dla kogo w którym momencie będzie ta zadyszka, a to jak będzie gral zależy też od wielkości pomieszczenia i jej akustyki, zależy to też od wydajności wzmacniacza w subie. Dobrej wydajności wzmacniacz + głośnik z wysoką skutecznością + dobre parametry TS tego głośnika zaskutkują odpowiednio dynamicznym , szybkim i głębokim basem. Wszystko zależy czego będziemy oczekiwać od takiego suba. Nie można tu generalizować i sprowadzać tego do wielkości membrany i mocy wzmaka.

A czemu nie miał by go napędzić wzmacniacz mocy 100W.

No właśnie, za bardzo zagłębiasz się w szczegóły , w końcu pogubisz się i wybierzesz szita.

Nie martw się, głośnik jest zawsze dobrany do wzmaka lub odwrotnie , nie ważne w każdym badz razie nie może być tak,że wzmak 100W-owy nie da radę napędzić przetwornik.

Suby powyżej 2 tys zł to już jest dobry początek.

Byłem zdecydowany na Magnata Supreme SUB302A @S4Home tu mi pisałeś na tym forum że nie dostanie zadyszki przy głośnym graniu we filmach Na forum Audio koledze emsi1981 napisałeś że może dostawać zadyszki ma takie samo pomieszczenie jak ja 20-22m to jak to jest jednemu piszesz to drugiemu inaczej?

Pisałem tu na forum że go wypożyczę po świętach ale okazało się że nie mam możliwości wypożyczenia tego suba w moich okolicach bo nie ma w sklepach a zamawiać i bawić się w odsyłanie jak z stx nie mam czasu na niego.@ Adek 45 Więc podzwoniłem po kilku salonach gdzie mają ten model i powiedziano mi że może dostawać zadyszki przy większej głośności w kinie przy tej mocy 100W żebym lepiej został przy tej 8 z wychyłem dużej membrany przy 100W więc nie zawsze 8calowy wypada gorzej jak widać przy większym bo mogli mnie naciągnąć na kupno i tyle w temacie.Magnat nie ma podanej pojemności skrzynki ani skuteczności głośnika też.Nikt też nie umiał mi powiedzieć ani nie znalazłem w necie jak naprawdę nisko schodzi producent podaję dolną 16 S4Home pisał mi w innym temacie że jest zawyżona ale o ile nikt nie potrafił odpowiedzieć mi na to

Proponuję odbidować jeszcze z pół rokuu, dozbierać do 2-2,5 tys i kupić suba z tego zakresu cenowego i nie będziesz miał takich dylematów. W tym przedziale cenowym znajdziesz suby o mocy w granicach 300W i z różnej wielkosci membranami od 10" do 12-tek.

A pasmo zawsze podawane jest z jakimś spadkiem w dolnej granicy więc moze to być -3dB albo więcej a ta dolna 16 Hz , człowieku dużo droższe i lepsze suby nie potrafią zagrać z odpowiednio wyczuwalną (bo juz nie słyszalną) dynamiką taką częstotliwość a co dopiero subek za 700 zł. Bez jaj.

Nie znalazłem tego wątku gdzie tak pisze. Może porowbywalismy do innych modeli? Wyższych. Kwestia na jakim pułapie ceny chcesz się zatrzymać na 800 zł czy 2500 zł?

Jaki jest system z którym to będzie grało?

I akurat co do sub 302a to znalazłem gdzieś w niemieckiej prasie jego test podobny do tych z polskiego audio. Okazało się że faktycznie wschodzi bardzo nisko. Może nie tak jak podaje producent ale 29 parę hz było. Sub jest głęboki ale nie mocny. Dlatego nie nadaje się do wielkich pomieszczeń, obstawial bym 35 m jako max.

Suby droższe oprócz głębokiego dźwięku zapewniają moc. Wszystko jest jednak kwestia ceny i kwestii gdzie.należy się zatrzymać. Chyba że ktoś nie chce się zatrzymać ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.