Skocz do zawartości
IGNORED

Wykonanie obudów kolumn

Samuraj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Znacie może jakiegoś sprawdzonego profesjonalnego stolarza który wykona dla mnie obudowy kolumn wg. mojego projektu. Jak macie jakieś namiary to proszę piszcie. Tylko musi być konkretny aby później nie musiał latać za nim, że pękł lakier na łączeńiach lub coś w tym stylu...

Dzięki za ewentualne namiary.

Artur

https://www.audiostereo.pl/topic/126628-wykonanie-obud%C3%B3w-kolumn/

Świetne pytanie , czy mogę podłączyć się do wątku ?

... też szukam takich adresów z okolic W-wy .

Może kogoś , kto reperuje sprzęt elektroniczny np Cyrusa 2 , trochę mi buczy .

W zamian dobry adres do obudów metalowych . Solidne , z dobrym lakierem , dobrze spasowane .

Ceny od kilkudziesięciu zł , termin ok 2 tyg . Wystarczy przesłać szkic i wymiary . Zamówiłem 3 obudowy , było bardzo OK .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24196-0-78301300-1459629407_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Świetne pytanie , czy mogę podłączyć się do wątku ?

... też szukam takich adresów z okolic W-wy .

Może kogoś , kto reperuje sprzęt elektroniczny np Cyrusa 2 , trochę mi buczy .

W zamian dobry adres do obudów metalowych . Solidne , z dobrym lakierem , dobrze spasowane .

Ceny od kilkudziesięciu zł , termin ok 2 tyg . Wystarczy przesłać szkic i wymiary . Zamówiłem 3 obudowy , było bardzo OK .

Gość sie wystawia na Allegro pod nickiem swider32? Bardzo sensownie wyglada jego oferta. Na dniach planuje zamówić u niego obudowę do pre RIAA na lampach, tylko wlasnie nie widziałem jeszcze żadnej na żywo, wrzucisz jakies foty tych Twoich?

Odnośnie obudów głośnikowych to ja rownież polecę marko3t - zdarzają sie wpadki i obsuwy jak wszędzie, ale gość przynajmniej wie co robi i zna sie na audio, wg mnie jest różnica robić obudowę głośnika, a taboret. Jeszcze jest bigant, robi fajnie obudowy w lakierze na wysoki połysk tzw. Tafla szkła.

-----------------

Korzystając z uprzejmości Samuraja , dodam że te metalowe obudowy o których wspomniałem , nie są może wybitne , ale bardzo solidne . Metal jest dosyć gruby , trudno go zgiąć . Lakier jest ciekawy , ponieważ nie zostawia śladów od dotyku . Całość , jak za te pieniądze wygląda i służy solidnie . Otwory wykonane zgodnie z założeniami i wymiarami . Projekt akceptujemy przed realizacją . Można projektować własne wzory i chyba kolory , choć ten lakier mi polecono . Rzetelny kontakt . Tylko te 2 tyg czekania ... , ale warto . W rzeczywistości wyglądają fajniej . Są dosyć ciężkie .

Ukryta Zawartość

post-24196-0-03408600-1459634004_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MARER masz jakieś zastrzeżenia do tego gościa Marko3T co chodzi o te obudowy? Bo nie wiem ja to odebrać

Przyjedź obejrzysz " profi " i sam ocenisz ...nie rozwijam tu dyskusji, bo zaraz znajdą się obrońcy uciśnionych ...

szukam jakiegoś "mistrza" stolarki :)

bingant, Marko3T, kiedyś Henryk Piątek cuda robił ale nie wiem czy jeszcze działa.

Pokarz jakiś projekt tych kolumn to będzie łatwiej. Sam obecnie robię dość trudne obudowy, może się czegoś nauczę.

Żaden wymyślny projekt.... Chce wykonać skrzynki z brzozy rosyjskiej kolumn Audio Note AN-E i przełożyć wszystko z obecnych które mam.

Cała obudowa ma być ze sklejki ?

Czy bass refleksy masz plastikowe czy będą toczone z naturalnego drewna ?

Cała obudowa ze sklejki. BR z plastiku zostanie ten co jest teraz w kolumnach.

Cała obudowa ze sklejki. BR z plastiku zostanie ten co jest teraz w kolumnach.

Jeżeli obudowa ma być lepsza proponuje bas refleks wytoczyć z drewna (jest zdecydowana poprawa do plastikowego)

Nie wszystkie elementy obudowy powinny być ze sklejki dlatego pytałem.

Jaką okleiną będziesz oklejał sklejkę ? i jaki lakier ma być położony.

Dzięki za sugestie co chodzi o BR. Oryginalne kolumny robione przez Audio Note są w całości wykonane ze skejki więc tak właśnie chce wykonać swoje. Jest zdecydowana poprawa brzmienia do obudów starego typu wykonanych z płyty wiórowej... Rozmawiałem z Peterem Qvortupem z Audio Note i trochę mi wytłumaczył.

Dzięki za sugestie co chodzi o BR. Oryginalne kolumny robione przez Audio Note są w całości wykonane ze skejki więc tak właśnie chce wykonać swoje. Jest zdecydowana poprawa brzmienia do obudów starego typu wykonanych z płyty wiórowej... Rozmawiałem z Peterem Qvortupem z Audio Note i trochę mi wytłumaczył.

Jeśli posiadasz dokumentacje to zobacz że nie wszystkie elementy są ze sklejki, jest ich niewiele ale jednak i są bardzo ważne.Porozmawiaj z guru z A.N.

Plastik na bas refleks to najgorszy materiał dlatego proponuje Ci abyś zrobił z drewna.

Jeżeli budujesz całe kolumny on podstaw zainwestuj w toczony bas refleks z drewna.

W estradowych głośnikach zdecydowanie lepszym materiałem na bas refleks jest papier który mniej podbarwia,

Co do sklejki też bym się nie przejmował zbytnio gdyż w moim przypadku były wykonane z innej sklejki niż zalecane.

Po założeniu głośników, kolumny grały zdecydowanie lepiej niż oryginalne kolumny A.N. wyprodukowane Dani.

Nie są to moje spostrzeżenia aczkolwiek po przetestowaniu prototypów zostały zamówione następne w większej ilości,

Więc coś w tym musiało być.

Zresztą sklejki zalecanej nie można było kupić wtedy w całej Polsce i zostały zrobione z takiej jaka była dostępna od ręki.

Marko3T zbudował mi od podstaw 2 pary dużych obudów. Obsuwy były po miesiąc dwa.

W zeszłym roku wysłałem mu 2 pary obudów do renowacji. Jest już rok obsuwy +/- kilka tygodni - cały czas czekam. Wnioski na własną rękę.

W estradowych głośnikach zdecydowanie lepszym materiałem na bas refleks jest papier który mniej podbarwia,

A możesz napisać w jakich konstrukcjach jest taki bas reflex zastosowany?

Bo "najlepszym" portem BR w konstrukcjach estradowych jest port szczelinowy, który wykonany jest zazwyczaj z takiego samego materiału co obudowa.

A możesz napisać w jakich konstrukcjach jest taki bas reflex zastosowany?

Bo "najlepszym" portem BR w konstrukcjach estradowych jest port szczelinowy, który wykonany jest zazwyczaj z takiego samego materiału co obudowa.

Jeżeli dla Ciebie jest najlepszy to go stosuj w czym problem ? Ja nie mam zamiaru ani chęci tu na forum czegoś udawadniać.

Marko3T zbudował mi od podstaw 2 pary dużych obudów. Obsuwy były po miesiąc dwa.

W zeszłym roku wysłałem mu 2 pary obudów do renowacji. Jest już rok obsuwy +/- kilka tygodni - cały czas czekam. Wnioski na własną rękę.

Nie chcę stać po żadnej stronie ale wina długich terminów leży po obu stronach.

Jestem autentycznie ciekaw jakie argumenty jesteś w stanie przedstawić, by uzasadnić swoją opinię.

Osobiście nie jestem w stanie sobie wyobrazić argumentu powodującego podzielenie odpowiedzialności za taką obsuwę w realizacji pomiędzy zlecającym i wykonującym zlecenie.

Nadmienię, że żadnych dalszych szczegółów nt. przebiegu tego zlecenia nie będę zdradzał na forum publicznym. Po prostu mówię jak jest, by potencjalni zainteresowani mieli więcej danych przed podjęciem decyzji. Marka dalej lubię, ale rok...

Hahaha dobre ....możesz to jakoś uzasadnić .... zapłacone, termin ustalony, kilkanaście meili , telefonów ....wysłuchane jakieś scenariusze i jak to wg. Ciebie obciąża stronę zleceniodawcy ?

Jestem autentycznie ciekaw jakie argumenty jesteś w stanie przedstawić, by uzasadnić swoją opinię.

Osobiście nie jestem w stanie sobie wyobrazić argumentu powodującego podzielenie odpowiedzialności za taką obsuwę w realizacji pomiędzy zlecającym i wykonującym zlecenie.

Nadmienię, że żadnych dalszych szczegółów nt. przebiegu tego zlecenia nie będę zdradzał na forum publicznym. Po prostu mówię jak jest, by potencjalni zainteresowani mieli więcej danych przed podjęciem decyzji. Marka dalej lubię, ale rok...

A czy myślisz że że tylko w tej dziedzinie zdarzają się obsuwy ? Dlaczego nie podpiszesz umowy na wykonanie co zleciłeś z podpunktem że jeżeli ktoś się nie wywiąże będzie płacił umowną karę ?

Hahaha dobre ....możesz to jakoś uzasadnić .... zapłacone, termin ustalony, kilkanaście meili , telefonów ....wysłuchane jakieś scenariusze i jak to wg. Ciebie obciąża stronę zleceniodawcy ?

I co z tego że zapłacone ?? Po co płaciłeś ? zapytam się jak wyżej dlaczego nie podpisałeś umowy na wykonanie z terminem i umowna karą za niedotrzymanie terminu.

I co z tego że zapłacone ?? Po co płaciłeś ?

Bo taki jest warunek wykonawcy ...zacznij od umowy z takim podpunktem to raczej nie zostaniesz przyjęty do grona zleceniodawców.

Dobra ....niema co się wdawać w dyskusje ...wiedziałem, że tak będzie.

Chłopaki luzik... Dostałem info od kumpla żebym odbił od tego kolesia bo tak zje.....ch skrzynek jakie mu wykonał to ziemia jeszcze nie widziała. Poza tym wasze opinie uświadomiły mnie w tym że nie zlece mu tego bo nie mam zamiaru latać później i upominać się o to i tamto...

A co powiecie o BINGANT którego polecił Severyn. Ktoś z Was coś u niego zamawiał?

Bo taki jest warunek wykonawcy ...zacznij od umowy z takim podpunktem to raczej nie zostaniesz przyjęty do grona zleceniodawców.

Dobra ....niema co się wdawać w dyskusje ...wiedziałem, że tak będzie.

Dokładnie, masz całkowitą rację, widocznie za mało płacisz i np. za duże masz wymagania.

Są firmy w których taką umowę bez problemu podpiszesz ale za to trzeba będzie zapłacić ale ludzie niestety chcą tanio szybko i solidnie.Dlatego któryś punkt wylatuje.

Jeżeli wiedziałeś że tak będzie a zależało Ci na terminie trzeba było zlecić komuś innemu.

Nie piszę tego złośliwie bo niestety sam łapię się na takie niespodzianki które są z góry do przewidzenia.

Dokładnie, masz całkowitą rację, widocznie za mało płacisz i np. za duże masz wymagania.

Najprawdopodobniej słowo profesionalizm ma kilka znaczeń ...a fora potrafią wykreować różne mity.

Wymagania oczywiście wysokie, bo nie zgłaszam się do janka muzykanta o wystruganie fujarki, a do firmy która specjalizuje się w tym kierunku, który mnie w danym momencie interesuje.

Wycenę otrzymałem, a nie zaproponowałem swojej.

A czy myślisz że że tylko w tej dziedzinie zdarzają się obsuwy ? Dlaczego nie podpiszesz umowy na wykonanie co zleciłeś z podpunktem że jeżeli ktoś się nie wywiąże będzie płacił umowną karę ?

Są firmy w których taką umowę bez problemu podpiszesz ale za to trzeba będzie zapłacić ale ludzie niestety chcą tanio szybko i solidnie.Dlatego któryś punkt wylatuje.

Jeżeli wiedziałeś że tak będzie a zależało Ci na terminie trzeba było zlecić komuś innemu.

Nie piszę tego złośliwie bo niestety sam łapię się na takie niespodzianki które są z góry do przewidzenia.

LOL

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.