Skocz do zawartości
IGNORED

pokój 15m2 - podłogowce czy podstawkowce

Rekomendowane odpowiedzi

moze ktos od razu roziwje moje watpliwosci, a moze odpowiedz nie jest taka jednoznaczna. Budżet max 5tpln

Podstawkowce - wg mnie generowałby odpowiednią ilość basu, niestety obawiam sie, ze 45-50Hz to troche mało. Nie wyobrażam sobie słuchac np. Pink Floydów bez nisko schodzącego basu.

Podłogowce - wada - bas może zdominować dzwięk w niewielkim pokoju, jednak i tak w większości czasu słucha sie muzyki w umiarkowanej głośności. Więc wada ta ewentualnie nie może sie zbytnio uzewnętrznić. No a w podłogowcach 38-45Hz to raczej standard w zakładanym budżecie.

jak by tu fachowo podejsc do tego problemu?

witam , ostatnio przypadkiem sluchalem dynaudio contur 1.3 i bas byl ok w pomieszczeniu 20kilka metrow w 15 spokojnie byloby extra, fakt ze napedzane to bylo gryfonem calisto 2200 wiec duzo zalezy od wzmaka, podlaczylismy pozniej creeka 4330 i to juz bylo nieporozumienie, jesli masz wzmacniacz mocny to monitorek dobry czemu nie:)

Czesc,

Mysle, ze generalnie nie tak powinienes podejsc do tematu. Bo tu praktycznie nie ma znaczenia czy podlogowiec, czy cos wiekszego. Raczej zwroc uwage na zastosowane przetworniki, parametry, ale i tak nie obejdzie sie bez odsluchu. Bo przeciez masz np. Paradigm modele Studio 20 i 40, Elaca 510, Spendora czy ProAca Studio 100 gdzie nie bedziesz narzekal na bas. Z drugiej strony sa "delikatne podlogowce" jak AudioPhisik np. Spark czy Mission 782 (polecam te drugie). Wiec raczje pozostaje odsluch. Ja w Twoim pokoju i przy takiej muzyce stawialbym na sredniej wielkosci podlogowce w obudowie zamknietej. A jakie? No coz braktycznie nie ma na rynku takich konstrukcji. Byly GLD z 21cm Audaxem Z0. Moze cos z Akustyka i DIY, bo maja takie projekty.

Zdecydowanie jednak, powtarzam, posluchac. Jeszcze pomyslalem o Dynaudio Audience 52. Z calym szacunkiem...

pozdrawiam

Gość Paul / Marcin

(Konto usunięte)

chcialbym prosic Cie o Twoje odczucia z odsluchu Contour 1.3. Sluchalem jedynie 1.1, jednak dosc dluzo w swoim pomieszczeniu. Gora - super, jednak bas wydal mi sie raczej krotki i twardawy a srednica leciutko przymatowiona (i to z musicalem A3). Jak bylo u Ciebie?

Na przykładzie JMLab - w cenie do 5 tys możesz kupić dowolne podłogowe z podstawowej serii Chorus albo monitory z droższej serii Cobalt. Podobnie jest z głośnikami wielu innych firm. Monitory zwykle mają niższą efektywność niż podłogowe, ale w 15 m chyba nie będzie to problemem. A bas trzeba ocenić w odsłuchach, posługiwanie się wynikami pomiarów raczej prowadzi na manowce. Przebasowiony dźwięk w małym pokoju to jedna z gorszych rzeczy mogących spotkać audiofila.

A w ogóle to kompozycje Pink Floydów nie są jakoś specjalnie oparte na linii basu...

Podstawkowce i subwoofer - bedziesz mial nisko schodzacy bas ale zaraz uslysze ze zabraknie wtedy srednich tonow. Dobre ustawienie zwrotnicy, eksperymentowanie z umiejscowieniem suba , ustawienie parametrow i powinienes usyszec wszystko. Niektore podlogowce posiadaja wbudowane subwoofery i wtedy mozna zejsc z basem bardzo nisko. Wyrzucenie glosnika do najnizszych tonow do oddzielnego suba jest w sumie pozadane, bo czesto woofer w duzej kolumnie kloci sie z pozostalymi glosnikami - to nie moje zdanie tylko mojego znajomego ktory projektuje kolumny Energy, Mirage itd. Oczywiscie istnieja kolumny podlogowe odwtarzajace wszystko ale kupie je dopiero kiedy padna moje numery w Lotto.

Zgadzam się z przedmówcami. Za te same pieniądze kupisz słabsze podłogowe lub lepsze monitory. W Twoich 15m2 monitory powinny spisać się lepiej. A co do basu ... posłuchaj koniecznie na przykład wspomniane przez TeQuilę Paradigm Studio 20. Te niepozorne skrzynki potrafią naprawdę zaskoczyć wydobywającym się z nich basem a przy tym posiadaja cudowną zdolność znikania z pomieszczenia.

Za 5 kawałków, to jednak jakies stendowe.Może używane Audio Noty albo NHT.Przy Floydach raczej nie byłbym za ProAcami, nie mówię, że są złe, ale A Noty i NHT mają membrany z papieru i to "chamskiego", dadzą ci dużo mięsistego basu i tym samym dobre podwaliny pod reszte instrumentów i pod wokal.

subwoofer odpada. nawet nie wiem jak mialbym go podłączyc do mojego 2kanałowego wzmacniacza. Poza tym to kolejny wydatek na ktory musze przeznaczyc dodatkowe pieniądze. POnadto argumet, ze subwilker pachnie mi KD.

Gdybym miał jakiegos standardowego wzmaka mógłbym poszalec w wyborze kolumn. Wstepne wybory ograniczają sie na dwie marki VA i ProAc(zna ktos syndrom przekraczania budzetu w tym drugim przypadku?), moze takze SF. Te kwestie rozwiąze sam poprzez odsłuchy.

Na ten moment decyduje sie na dwudrozne podstawkowce...... z przedłuzonym spodem. Cóż, najwyzej przytkam port refleksu gąbką. Słuchałem kiedys Dynaudio Contour 1.1 i chyba nabawiłem sie kompleksów jezeli chodzi o bas z podstawkowców. KOntrabas jakis chudy, stopa perkusji (w pink floydach) bez uderzenia. Zresztą jak kto lubi

Gość marcin/paul

(Konto usunięte)

moje odczucia? bas byl szybki b.dobrze kontrolowany lecz troche suchy i twardy, srednica i wysokie na piatke, wszystko bylo na swoim miejscu, dzwiek szybki trzymajacy za morde ( ale to chyba zasluga gryfona), na poczatku szczena spada slychac od razu ze sprzet jest z wyzszej polki, ale na dluzsza mete? ja wole dzwiek bardziej muzykalny i slodszy, ale mysle ze prz inny wzmaku moglo by tak byc, tak czy inaczej contury potrzebuja mocnego wzmaka im drozej tym lepiej, ale jesli ktos lubi taki dzwiek to chyba jedno z lepszych zestawien w tych pieniadzach, pierwsze wrazenie powala, troche namotalem ale co tam, pozdrawiam

Przysłuchiwałem się niedawno odsłuchowi Mission 782 napędzanych Vincentami S3 i SV-233 i grało to naprawdę ładnie. Wprawdzie Mission wydaje się być firmą ukierunkowaną zdecydowanie na słuchaczy muzyki pop i kina domowego, ale nie zawadzi sprawdzić.

Mam pokój 16m2. Wymieniłem podłogowe Dali-350 na używane podstawkowe Epos ES-14. Te Dali to może nie zupełnie typowe podłogowce, bo przetworniki grają tylko w części obudowy, około jednej trzeciej zajmuje komora balastowa.

Efekt - lepiej zagrały lepsze głośniki i nie jest to odkrywcze.

Kup najlepsze głośniki jak możesz w tej cenie, nieważne czy podstawkowe, czy podłogowe. Podstawkowce też potrafią zrzucić wazonik z półki, jeśli o to chodzi. Ważniejsze jest dobre wyrównanie pasma przetwarzania, a nie wymiatający inne sprzęty bas.

Gość ABs/tomecz

(Konto usunięte)

5kzl i 15m2? nie zastanawiaj sie dluzej, w takim przypadku tylko i wylacznie dobre monitory.

Kiedys gralem w 12m2 na missionach 750le i udalo mi sie kupic z drugiej reki rodzynki, ktore juz chyba zostana - proacki response1sc, pozniej przenioslem sie do 20m2 i poznalem co to przestrzen, w najblizszym czasie bede gral w 25m2 i proaczkow nie wymienie. Wprawdzie dol uzupelniam subem, a jego zestrojenie zabralo mi b.duzo czasu. Podlaczenie(wysokopoziomowe-glosnikowe) suba do wzmaka stereo rowniez nie powinno sprawic trudnosci, niektorzy specjalisci jak rel nawet zalecaja takie podlaczenie, ale to juz jak zmienisz pokoj na wiekszy, w tej chwili tylko DOBRY MONITOR na porzadnej podstawce.

róznie to z budżetami bywa. Na wzmaka przekroczyłem o 40 %.

Na kolumny juz nie przekrocze bo nie mam.

W sobote mam umówiony odsłuch. Zamelduje co usłyszałem,

choć sala w sklepie zazwyczaj duza i wytłumiona. A słuchał będe

Proac studio i VA bach, mozart i haydn. Zeby tylko najtańsze mi

sie najbardziej podobaly.... mazenia zcietej glowy. No cóz, najwyzej odloze

zakup na przyszly rok. Chciałbym ten zestaw zrównoważyc tez jakimis podstawkowcami

(oprocz Haydn). Na pewno SF i moze najtańsze spendory....

Wszak w tej calej dyskusji nie chodzi mi o specyficzne kolumny, tu wybiore sam. Myslałem ze pozbede sie kompleksu malego basu z podstawkowców. Moze odsluch cos pomoze

pozdrawiam

Nigdy mi się nie udało odsłuchac ELACów 510, a podobno warto. Czy RLS przypadkiem nie ma w ofercie jakichś sporych monitorów za około 5kPLN?

Haydny sobie raczej odpuść. Kiedyś mnie oczarowały niczym piękna kobieta (bo i piekne są), tyle tylko, że ze średniej jakości duszą. Choć słowo "średniej" jest może nie najlepszym określeniem, bo i komponenty pierwsza klasa - modyfikowany Seas. Raczej bez temperamentu. Takie z nich spokojne, kuchenne domowe dziewcze :-) Sądziłem, że po "wygrzaniu" zagrają z większym życiem ale się niestety nie doczekałem. I powiem szczerze, że dziś wolałbym kupić QBY Sobieskie 2, które pomimo swojej wzorcowej wręcz neutralności, dają więcej życia niż Haydny. No i soprany o niebo lepsze. Choć jeśli ktoś lubi delikatne nieabsorbujące zbytnio brzmienie, będzie z Haydnów zadowolony.

znam te jamo concert 8 (obecnie produkują pod nazwą d830). u dystrybutora d830 kosztuje 6500pln za komplet ale concert 8 w niektórych sklepach rzeczywiście dostaniesz poniżej 4500 ( a to ten sam głośnik!!!) - wiec koniecznie poszukaj bo za niecałe 5k to prawdziwa okazja!

• Redaktorzy

Na malych Spendorach, Haydnach i czyms malym z SF kompleksu malego basu sie nie pozbedziesz akurat. No, moze zalezy co to bedzie z SF, ale i tak.

Kompleks Małego Basu - dobre. Zaczynam mieć niejasne podejrzenia co do prawdziwych korzeni, he, he, podziału na podłogowców i podstawkowców.

Też cenię dobry bas. Mam pokój 16 m. kw. Gram na Dynaudio Audience 72. Bas jest doskonały, reszta pasma bardzo neutralna. wysokie łagodne, przy niektórych płytach nawet za łagodne, ale to basisko kontroluje Vincent SV 233. robi to znakomicie. Przy głosniejszym odsłuchu otwieram drzwi. Jednak to tylko 16 m. Dźwięk robi się za duży. Może Audience 52 byłyby bardziej odpowiednie? Nie próbowałem. Mogłoby być dobrze. Ale uwaga : niska efektywność i impedancja 4 Ohm.

Gość andrea29 - > tomecz

(Konto usunięte)

Hydny- strata czasu - odpuść sobie. zeneca prawdę Ci opisał - słuchałem- są zbyt zdechłe i bez zycia. Jak ktoś powie, że szał, to uwierzę, ale chyba tylko dla zakonnicy :-)))

125, Bach - możesz spróbować.

Mozart - nie wiem- tego modelu nie słuchałem.

Z tego, co piszą na tym forum zwróciłbym jeszcze uwagę na ProAc 100 z II ręki. Pamiętaj, że bez odpowiednich standów się wtedy nie obejdziesz. A to też wydatek...

Wcale się nie zdziwię, jeśli 100 wygrają.

uparlem sie na te Haydny ze wzgledu na ponizsza opinie. w sobote sam sprawdze i jak dla mnie sie wyjasni co te glosniki warte.Zobaczymy jakk zagrają w 22m2 salonie odsluchowym male podstawkowce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Haydny to dobre zestawy ale dziś wiem, że niestety zbyt "ułagodzone". Może jeszcze bardziej czadową elektroniką niż Arcam, jakimś kabelkiem i konektem coś by się z nich "zadziorności" wyrwało ale to już temat dla fachury, który przewraca klocki i kabelki na codzień lub metodą prób i błędów. Ale to może być zbyt kosztowne. Polecę ci coś spokojnego ale naprawdę z duszą - Opera Duetto (podstawkowiec) i Platea (wolnostojąca wersja Duetto). Piękny wygląd i piękny lampowy dźwięk. I grając z Arcamem czułem jak Mylen Farmer spiewa na moim prywatnym koncercie w chatce. I w tym momencie do domu wróciła małżonka, dała mi po głowie za Mylene i koncert się skończył :-) Ale Opery, to może być to czego szukasz. Zwłaszcza wolnostojąca Platea. Niewielka moc i dynamika jak na podłogowca ale w twoim pokoju moze wygenerować piękny dźwięk z dobrym basem, który będzie grał a nie łomotał.

Gość Roszo

(Konto usunięte)

Proponuję Ci rozejrzeć się - na rynku wtórnym - za Audio Physic Spark 3.

Wodziałem już ogłoszenia z ceną ok. 5500 zł.

Warto posłuchać !

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi