Skocz do zawartości
IGNORED

Radmory .... kilka pytań do ekspertów

msz

Rekomendowane odpowiedzi

Ile dałeś za tego zepsutego Radka . Albo ten tuner nie jest przestrojony albo go przestrajał jakiś pijany elektronik nie wiem czy tak to można nazwać . Nie ma czterech kanałów tylko są dwa połączone na przełącznikach A/B . Potencjometry można wyczyścić ale lepiej je wymienić , cena jednego to około od 5 do 9 zł . Wyświetlacz , jak będziesz miał dobrego Radmoraka będzie migał prawie równo ale nie zawsze . To się da naprawić ale u specjalisty a nie pijaka takiego co przestrajał tunerek w twoim Radku ale nie wiem czy warto to też zależy ile dałeś za swojego starego . A co do kanału nie działającego dam pole manewru elektronikom bo ja się aż tak nie znam .

Powodzenia

200 zl dalem, ale gra jak z nut.

Jakbym umial sprawdzic napiecie na koncowkach, to bym wiedzial przynajmniej w czym tkwia nidoskonalosci dzwieku (choc i tak jest wspanialy).

Te potencjometry to widac chyba jest niewiele roboty .. 5-9 zł ... to niewiele

Sprzedajacy wydaje sie tak uczciwy (sam w to nie moge uwierzyc) ze pokrywa koszty przywrocenia sprzetu do normy lub proponuje odeslanie sprzetu. Ale przeciez tutaj na miejscu u mnie tez sie znajdzie porzadny elektronik ... wkoncu to Kraków

pieniadze sie nie licza ...

ważny jest dźwięk : )

najważniejsze to spostrzeżenia osób, które siedzą w tym temacie

w sumie uważam, że mam bardzo bystre ucho i przez 48 godzin zdążyłem wychwycić małe niedoskonałości

ale potrzebuję więcej fachowych danych : >

Z fachowcami będziesz miał problem bo ciebie nie znają . Widzę na tym forum że jak ktoś znany da temat to piszą jak posrani ciebie może tylko zbluzgają .

tak naprawde to fachowcy z krwi i kosci zapewne nigdy na interenecie nie siedza (lub sa to wyjatki), tylko sobie grzebia w elektronice .. ja porzebuje malego wsparcia osob, ktore orientuja sie co nieco w temacie

zauważyłem też, że gdy ustawie pokrętło dla tonów wysokich w pewnych miejscach, to w jednym kanale sopran jest o wiele wyższy a przy tym wyświetlacz dla mocy wyjściowej wyrównuje naświetlanie diod.. czyli chyba wówczas pojawia się równe napięcie na wyjściach

Poszukaj w archiwum forum informacji na temat tego Radmora... troche juz zostało powiedziane. A poza tym zajrzyj na forum elektroda.pl -> tam jeszcze wiecej znajdziesz na temat tego Radmora (i wielu innych). Może coś Ci to pomoże... jak sie zapoznasz z tym wszystkim i bedziesz miał jakieś pytania to pisz. A co do potencjometrow - w pierwszej kolejności przeczyść i sprawdz co się będzie działo. To jedna sprawa. Druga - kanały grają nie tak - zmien miejscami kabelki, które wchodzą w płytki sterowania (te pionowe, przy tranzystorach z końcówki mocy). Jeśli problem będzie identyczny (tzn. bedzie tak samo jak wcześniej) to wina leży w sterowaniu lub końcówce mocy. Jeśli jednak problemy zmienią się (kanałami), tzn. to co było na lewym, jest teraz na prawym i na odwrót, to coś jest zwalone w przedwzmacniaczu. Jak już to sprawdzisz, to może zrobić analogicznie ze sterowaniami końcówki mocy - wyjmij płytki, zamień miejscami i sprawdz. Tylko uwaga - nie wyjmuj płytek gdy kondensatory są jeszcze naładowane - może gdzieś przeskoczyć iskra i coś padnie (ale nie musi!). Dla pewności, przy wszelkich zmianach, odłączaniu kabelków itp. rozładuj zawsze kondensatory troche... weź np. rezystor 500 Ohm i przytrzymaj z 10 sekund. Oczywiście mówie o kondensatorach filtrujących (tych największych :)

• 1 miesiąc później...

Witam po krótkiej przerwie. Chciałem się tylko podzielić swoją radością :) Oto dwie godziny temu zostałem szczęśliwym posiadaczem Radmora 5102TE w kolorze srebrnym:) Transakcji dokonano na Allegro, a zakupilem go od pana natrixnatrix po - jak mi się wydaje okazyjnej cenie - 152,50 zł po pełnym i profesjonalnym przeglądzie (jak wszystkie jego Radmorki). Jeśli tylko pozwolicie kiedy będę już upajał się jego dźwiękiem, podzielę się dalszymi spostrzeżeniami:) Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Witam ponownie. Oto i jest :) Radmor 5102TE wraz z tunerem AM 5122. Muszę się przyznać, że w rzeczywistości wygląde jeszcze bardziej imponująco :) Po rozpakowaniu nawet szanowna koleżanka małżonka, która była bardzo przeciwna zakupowi Radmorka (że niby taki grzmot, duży i staroświecki) aż oniemiała z wrażenia i stwierdziła, że ładniej wygląda niż dotychczasowy zestaw ;) A więc coś w tym jest. W dniu zakupu udało mi sę jeszcze dostać u siebie w jednym ze starych zakładów RTV tuner AM 5122 niemal nowiutki bez najmniejszej ryski:) Tak więc całość rzeczywiście wygląda niesamowicie... a jak gra?? Przed odpaleniem Radka wymieniłem dotychczasowe niteczki na Monstery 2x2,5mm włączyłem Stinga w wersji koncertowej, przezornie wyłączyłem kontur, potencjometry "niskich" i "wysokich" na 0 i ... zagrało tak jak na Kenwoodzie z loudnesem i gałkami na "max" :) Jakaz była moja radość, że nareszcie coś ze swoich Tonsili usłyszę... i usłyszałem ... następna płyta: Depeche Mode "The Singles 1981-86" i na nowo poznawałem utwory :) Reasumując: Radek rzeczywiście gra swoim indywidualnym dźwiękiem, chyba bez porównania z niczym. Ale apetyt rośnie w miare jedzenia: teraz intensywnie wierce dziure w brzuchu żonce w sprawie wymiany frontów. A może coś polecicie w cenie do max. 1200 zł?

Luxmany i winyle 

Sorki za zaśmiecanie stronki, ale nie moghłem się oprzeć ;)

[obrazekLUKASZ-242131_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Sorki za zaśmiecanie stronki, ale nie mogłem się oprzeć ;)

[obrazekLUKASZ-242132_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Sorki za zaśmiecanie stronki, ale nie mogłem się oprzeć ;) To jest obecnie najważnieszy przedmiot w domu :)

[obrazekLUKASZ-242135_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Witam!

Jestem po raz pierwszy ale czytając wszystkie posty zauważyłem, iż rzesza użytkowników Radmorków rośnie w siłę!!! :D Jakiś rok temu zostałem posiadaczem Radmora 5102. Jedynie co zrobiłem to przestroiłem UKF na FM i działa rewelacyjnie!! Mam pytanie do osoby która dokonała renowacji panelu przedniego. Otóż czy mozna prosic o szczegóły takiej operacji?? Czy można np. dokonac tego za pomocą poczty bo mieszkam dość daleko od Gdyni. :(

Pozdroovka dla wszystkich userów Radków!!!!

Jak to jest wlasciwie z tymi Radmorami ? Ile modeli i jakie byly produkowane ? Chodzi mi tylko o amplitunery FM. Widzialem w kolorze brazowym, srebrnym, ze wskaznikami wychylowymi, czesciowo z wychylowymi i LED-ami, z samymi LED-ami. Mozna zestawic krotka liste z oznaczeniami i krotkim opisem charakteryzujacym dany model ?

dudivan --> Mnóstwo informacji o Radmorach znajdziesz na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja sam mam Radmora 5102 i uważam, że jest to bardzo udany model.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.