Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo RZ900 vs Ampli z pre-out + wzmacniacz - do 6000PLN

mygakzy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam kolumny Pylona S31 SLE oraz amplituner Yamaha v577.

Chce wymienić w/w amplituner cos innego. Cos co da mi jak najlepszą jakość dźwięku w stereo z jednoczesnym zachowaniem funkcjonalności amplitunera.

Przy odsłuchu muzyki stremowana jest ona z komputera za pomocą kabla hdmi. Jest to moja jedyna rozsądna opcja.

Obecnie zastanawiam się nad dwoma opcjami:

A ) zakup Onkyo RZ900 bo:

- Prawdopodobnie będzie posiadał przyzwoity DAC

- Jego moc określana jest na 140w podczas napędzania stereo w 8Ohm

- logiczny wydaje mi sie wybór jednego urządzenia ale lepszego klasowo

B ) Zakup tańszego amplitunera z pre-outem np. Marantz 5009 oraz wzmacniacza np. Atoll In100

W tej opcji obawiam się jednak jakości DAC'a w amplitunerze, która prawdopodobnie będzie słabym punktem tego zestawu.

Ponadto nie bardzo rozumiem oznaczenia mocy Atolla. Producent podaje 100w na kanał - czy oznacza to, że w stereo będzie on miał łącznie 200w? (jeżeli chciałbym opisywać je w jednakowy sposób jak w RZ900?)

Bardzo proszę o jakieś rady. Wydaje mi się, że opcja a) będzie lepsza, ale wole się upewnić.

Pozdrawiam

Witaj,

aby zaproponować Ci konkretne rozwiązania, podaj proszę więcej i informacji. Przede wszystkim czy będziesz teraz lub w przyszłości budował system wielokanałowy, czy pozostajesz przy dwóch kanałach. Jesli tylko dwa kanały, to zdecydowanie najlepszą opcją będzie wybór dobrego wzmacniacza stereofonicznego oraz przetwornika z dobrym wejściem USB, wtedy podłączysz komputer przewodem USB z przetwornikiem - to zdecydowanie najlepsza opcja połączenia.

Jeśli natomiast będziesz korzystał z systemu wielokanałowego, spójrz na amplituner Anthem MRX-510 (http://q21.pl/anthem-mrx-510.html). To jeden z niewielu amplitunerów, który spokojnie może konkurować w stereo z dobrym wzmacniaczem hi-fi.

Czekam na szczegóły.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Chetnie zastosowalbym jakis wzmacniacz ale wydaje mi się, że nie dostane takiego który obsłuży jakoś znośnie wszystkie moje urządzenia.

Aktualnie podpinam do tunera 4 urządzenia po hdmi i wszystkie z nich wymagają również przesyłania obrazu. W TV mam tylko 2xhdmi i chyba 1x component.

Jeżeli jednak jest jakaś opcja na to, to chętnie się jej przyjrzę.

W tej chwili korzystam wyłącznie z kolumn, ale chciałbym rozbudować ten zestaw o przynajmniej jeden głośnik centralny ponieważ odczuwam jego brak w podczas oglądania filmów.

Co do zaproponowanego tunera to widze, ze mocowo wypada on slabiej od Onkyo - 100w vs 140w (Onkyo)

Moje kolumny sa sygnowane mocowo na 140w. Domyslam się, że zaproponowany przez Państwa tuner ma fajną jakość dźwięku, ale wydaje mi się, że nie da rady w pełni napędzić kolumn.

Yamaha która posiadam obecnie ma oznaczenie na 80w w Stereo w 6ohm i widze/slysze, ze "wyciska" z kolumn moze 50-60%.

Sam obecnie używam rz900 większość materiału słucham w stereo i jestem bardzo zadowolony z tego amplitunera sprawuje się super kolumny to 948 .

-=SLAYER RUL3Z =-

Dostales dobra cene bo lada moment wchodza rz 1000 i rz 3000

I będzie tak ze caly skonstruowany mit o rz 900 będzie obalony bo branza tym razem powie ze

rz 1000 lub wyzszy graja o niebo lepiej bo co innego beda mieli powiedzieć. ..

cena w pl poleci na leb na szyje jak to mówią a ci co dali sie nakrecic pozostana z niesmakiem mówiąc delikatnie ze juz nie wspomnę o stronie finansowej.

A wracając do sugestii branzy powyzej. jeszcze niedawno odpowiedzia bylo by właśnie rz900 bo bylo ono rozwiazaniem na wszystkie problemy a to ze jest juz inaczej i branza zmienia taktykę to początek konca rz900

Nikomu zle nie życzę i mam nadzieje że będziecie z niego zadowoleni.oby byl jak najlepszym wyborem ale ja bym po średniej półce cudow nie oczekiwal...

Dostales dobra cene bo lada moment wchodza rz 1000 i rz 3000

I będzie tak ze caly skonstruowany mit o rz 900 będzie obalony bo branza tym razem powie ze

rz 1000 lub wyzszy graja o niebo lepiej bo co innego beda mieli powiedzieć. ..

cena w pl poleci na leb na szyje jak to mówią a ci co dali sie nakrecic pozostana z niesmakiem mówiąc delikatnie ze juz nie wspomnę o stronie finansowej.

A wracając do sugestii branzy powyzej. jeszcze niedawno odpowiedzia bylo by właśnie rz900 bo bylo ono rozwiazaniem na wszystkie problemy a to ze jest juz inaczej i branza zmienia taktykę to początek konca rz900

Nikomu zle nie życzę i mam nadzieje że będziecie z niego zadowoleni.oby byl jak najlepszym wyborem ale ja bym po średniej półce cudow nie oczekiwal...

Witam

Nic nie będzie obalone ten ampli jest wart swojej ceny i polecam a nowe jak wejdą na rynek i tak topowy rz3000 będzie kosztował ponad 10k a przepaści w stereo nie będzie juz tak dużej w stosunku do rz900 który jest dużo tańszy.

-=SLAYER RUL3Z =-

Obym się mylił ale prawa rynku sa jakie sa i celowo wprowadza sie nowe modele w przedzialach czasowych i cenowych.to standardowa strategia...

Jezeli 3ka bmka byla by tak dobra jak 7ka lub prawie tak dobra to 7ka by się nie sprzedawala wogole.nie zapominajac ze jest jeszcze model 5

To takie małe porównanie. ..

Zresztą nie schodzmy z tematu kolegi...

Ja chyba wolał bym nizszy model amplitunera + koncowke...

Tak rynek rządzi się swoimi prawami i to normalne że nowości będą na topie a starsze modele zostaną cenowo obniżane, tylko że RZ900 jest na tyle dobrym i udanym już modelem że nie sadzę aby wszyscy teraz sie rzucili na rz3000 za 12k :)

tx-rz900_maly__1.jpg

-=SLAYER RUL3Z =-

Czy jest wolny od wad i udany to za malo czasu przeminelo aby dochodzic do takich wniosków. ..

Pominales model rz 1000 ktory napewno będzie wyceniony odpowiednio dobrze aby kusic i przyciagac -:)

Z tego co sie interesowałem to furory i takiego entuzjazmu na zachodzie nie zdobyl.a wrecz bylo wiele zwrotow przez co wyprzedawane byly ponownie za nizsza cene.

Nie mam zasnego interesu by byc wrogiem inkyo.nawet nie interesuje się zakupem zadnego amplitunera.poprostu interesuje się tym z ciekawości .jestem bezstronny i patrze na to ..chlodnym okiem. .

Co złego to nie ja -:) pozdrawiam

Tak czas pokaże myslę że to bardzo dobra konstrukcja patrząc wstecz na ampli Onkyo, co do rz1000 cena w ok. 10k to też będzie sporo jak dla mnie wystarczy 900 gdzie stereo gra przyzwoicie a dodatkowe kanały w kd mi akurat nie są potrzebne.

Dla nowych użytkowników rz900 w lepszej cenie stanie się dobrą alternatywą dla innych firm z tego przedziału cenowego.

-=SLAYER RUL3Z =-

Jestem świadomy faktu, że wychodzą nowe modele ale cena RZ1000 oscylować ma w granicach 1900$ w USA i 1900€ w EU wg, informacji od producenta.

Ja za swojego dałem 1100€ więc różnica w cenie jest znaczna. Uważam, że zakup zdecydowanie warty swojej ceny.

Poza tym rz900 nie wychodzi z linii prawdopodobnie zastąpi go nowszy 910. Dalej jako branża będę uważał że za 6000 zł to bardzo dobry ampli. Jak będzie tańszy tylko brać.

Nie wiem jeszcze po ile w Polsce będą tysiaczka i 3000 ale prawdopodobnie zastąpi cenowo linie 1030 i 3030.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.