Skocz do zawartości
IGNORED

PIONEER A50 vs Amplituner KD

Krzychu72

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. dzisiaj razem z kolegą testowaliśmy głośniki do kina domowego. Ze względu na możliwości budżetowe na końcu pozostały Indiana line note 550 i Polk Audio T50. Podłączone one były do wzmacniacza PIONEER A50. Kolega zdecydował się na Polk Audio. Następnie głośniki zostały przełączone do amplitunera PIONEER VSX-529. Jak wiadomo zagrały dużo słabiej. Mam prośbę. Czy jest szansa żeby znaleźć amplituner z drugiej ręki za ok. 2 tys. zł grający na poziomie w/w wzmacniacza ? ( Jak się da lepiej, to by było super ) Jak macie coś godnego uwagi to byłbym bardzo wdzięczny za propozycję. Dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/126421-pioneer-a50-vs-amplituner-kd/

Cięzki temat w takim budżecie.

Kiedys dawno temu miałem taniutki czyli bardzo budżetowy ampli KD RX-V457 a po nim RX-V3067 , Skok jakościowy w brzmieniu naprawdę duży.

RX-V3067 to raczej swego czasu była dość wysoka półka więc wydawało mi sie że ... gra. Jednak wystarczył tani Pioneer A-30 i czar takiego grania prysł , nie żeby była to jakaś kolosalna przepaść ale wystarczająca żeby zatrudnić do pracy tani bądź co bądź wzmacniacz. Dzwięk po prostu pelniejszy, barwniejszy , gołym uchem było to natychmiast do wychwycenia. Ampli teraz robi tylko za odtwarzacz strumieniowy i 5.1 raz na czas w filmach lub muzyce mch a dzieki pre-out'om przednie kolumny 2ch napędza A-30.

VSX-529 mimo wszystko jest również sporo budżetowym sprzętem więc wiadomo......nie może być najlepiej co zresztą sami słyszeliście w porównaniu z A-50.

Czy jest szansa żeby znaleźć amplituner z drugiej ręki za ok. 2 tys. zł grający na poziomie w/w wzmacniacza ?

Daleko nie szukając:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena akurat do negocjacji i 2000 spokojnie można uzyskać.

W środku są dwa wentylatory ale one uruchamiają się dopiero wtedy kiedy maszyna jest mega gorąca - czyli pełna moc na końcówki i rozwalamy ściany.

Nie posiadam tego potwora ale mam model niższy. Żaden popularny nowy wzmacniacz nie może się z tą maszyną równać pod względem brzmienia czy konstrukcji.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Cięzki temat w takim budżecie.

Kiedys dawno temu miałem taniutki czyli bardzo budżetowy ampli KD RX-V457 a po nim RX-V3067 , Skok jakościowy w brzmieniu naprawdę duży.

RX-V3067 to raczej swego czasu była dość wysoka półka więc wydawało mi sie że ... gra. Jednak wystarczył tani Pioneer A-30 i czar takiego grania prysł , nie żeby była to jakaś kolosalna przepaść ale wystarczająca żeby zatrudnić do pracy tani bądź co bądź wzmacniacz. Dzwięk po prostu pelniejszy, barwniejszy , gołym uchem było to natychmiast do wychwycenia. Ampli teraz robi tylko za odtwarzacz strumieniowy i 5.1 raz na czas w filmach lub muzyce mch a dzieki pre-out'om przednie kolumny 2ch napędza A-30.

VSX-529 mimo wszystko jest również sporo budżetowym sprzętem więc wiadomo......nie może być najlepiej co zresztą sami słyszeliście w porównaniu z A-50.

chyba trochę kolegę poniosło.A30 to cherlawy,słaby wzmacniacz,i raczej nie mógł być lepszy od 3067,miałem i ten wzmacniacz,i a50,oraz dobre amplitunery w tym 3067,oraz 828,929,lx 81 i wcale nie były gorsze,lx jest zdecydowanie lepszy od tych popierdułek,są dobre wzmacniacze w cenie do 2 tyś,ale nie te nowe gówna.

Najrozsądniej byłoby dokupić do ampli używaną końcówkę mocy. Ale to dodatkowe interkonekty, dodatkowe koszty. Może się okazać,że lepiej wziąć po prostu wyższy amplituner. Używane amplitunery to słaby pomysł. Wypakowane elektroniką po brzegi, często pozamykane w ciasnych półkach, latami przegrzewane.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Najrozsądniej byłoby dokupić do ampli używaną końcówkę mocy

Ale nie poprawi stereo .

Tylko w tym Pioneerze za bardzo do czego nie ma tej końcówki podłaczyc , ani pre-out ani line-out....

Nie ma .

Proponuję pytającemu połączenie amplitunera KD z integrą stereo . Nie ma pre-out , ale można wyjść z wyjść głośnikowych Front L R amplitunera i za pomocą dzielnika napięcia wejść do integry .

Koszt dzielnika napięcia to grosze .

Jednak wystarczył tani Pioneer A-30 i czar takiego grania prysł , nie żeby była to jakaś kolosalna przepaść ale wystarczająca żeby zatrudnić do pracy tani bądź co bądź wzmacniacz.

Tani wzmak stereo pokonał drogiego amplitunera KD , nie mówię flagowego amplitunera KD . Dla mnie to jest oczywiste .

.

Najrozsądniej byłoby dokupić do ampli używaną końcówkę mocy. Ale to dodatkowe interkonekty, dodatkowe koszty. Może się okazać,że lepiej wziąć po prostu wyższy amplituner.

Cała ta wypowiedź jest totalnie nierozsądna. Co ma dać ta końcówka? Wzmocnienie tego dzaidostwa co wychodzi z amplitunera KD? Po co? Żeby było głośniej słychać jak to benadziejnie gra? Jedyne wyjście to tak jak pisał Czester, dokupienie wzmacniacza stereo żeby przy stereo ominąć całkowicie KD.

szukaj arcama nie miałem kasy i na razie kupiłem stary model bez HDMI gra jak dobry wzm stereo miałem onkyo tx sr 876 mimo że praktycznie flagowiec to grał obrzydliwie jak dla mnie , fajne zabawki ale nic pozatym

szukaj arcama nie miałem kasy i na razie kupiłem stary model bez HDMI gra jak dobry wzm stereo

Jaki to dokładnie model?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Pytanie ilo wiekowy ten amplituner miałby być. Fakt moze być już bardzo zużyty.

Te Polki wymagają sporo pradu którego po prostu 529 nie może dostarczyć.

Czy w kinie te,z grają tak źle? Jest sub? Jesli w kinie było by do zaakceptowania pomyślał bym o osobnym systemie wzmacniaczu i przepinał kable kiedy trzeba na bananach. W tej cenie dostaniesz już całkiem fajny i nie leciwy wzmacniacz.

Pozdrawiam

szukaj arcama

Dzięki za propozycję, ale to chyba za wysoka cena.

Pytanie ilo wiekowy ten amplituner miałby być

Nie mam dokładnie wybranego modelu ani marki. szukamy czegoś co zagra wyraźnie lepiej niż PIONEER VSX-529. Zainteresował mnie np. taki model:

Ukryta Zawartość

Kolega nie ma żadnego doświadczenia, nie miał w domu żadnego sprzętu. Chce tylko mieć coś lepszego niż w/w Pioneer. Wiem że amplituner zagra gorzej niż wzmacniacz, ale dla mojego kolegi to w zupełności wystarczy.

Ukryta Zawartość

Wiem że amplituner zagra gorzej niż wzmacniacz, ale dla mojego kolegi to w zupełności wystarczy.

To jakiś mit panujący na tym forum wymyślony chyba przez handlarzy złomem na Allegro.

Nie ma żadnego uzasadnienia twierdzenie, że wzmacniacz zagra lepiej niż amplituner. Masa wzmacniaczy to urządzenia bardzo kiepskie i skonstruowane byle jak.

Polecam amplitunery z wysokiej półki dostępne dzisiaj z drugiej ręki.

Ten Denon 3310 to popierdółka jakaś niewarta zainteresowania - patrz foto.

Ukryta Zawartość

post-1956-0-36604900-1459071085_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam amplitunery z wysokiej półki dostępne dzisiaj z drugiej ręki.

Ten Denon 3310 to popierdółka jakaś niewarta zainteresowania

Być może masz racje. Jeżeli możesz to podaj kilka przykładów amplitunerów wg Ciebie godnych zainteresowania, które jeszcze pograją kilka ładnych lat.

Yamaha DSP A1

Yamaha DPS A2

Yamaha DSP AX1

Yamaha DSP AX2

Denon AVC - wszystkie modele - przykładowo:

Ukryta Zawartość

Wszystkie powyższe można nabyć do 2 tyś zł.

Ukryta Zawartość

arcam avr 200 za 800 kupiłem bo tez kasy nie maiłem staruszek ale jak podłączyłem go pierwsze analogowo za DAC to nie dowierzałem ze tak może grać amplituner następnie cyfrowo za pomocą wbudowanego DAC grało też świetnie mocowo mimo że 80w arcam wydala na 15 calowe głośnik i, onkyo 876 miał 150w a nie czułem tego grał sztucznie nie naturalnie bardzo potężna zabawka ale moim zdaniem tylko tyle co do zużycia pewnie tak przeżył swoje lecz naprawi go każdy serwisant tanio a 876 1300zł za naprawę samej płyty DSP i nie wiadomo co zaraz poleci i ile ta płyta wytrzyma

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.