Skocz do zawartości
IGNORED

Windows 7 i wieczne aktualizacje

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w pracy 7 komputerów i na wszystkich zainstalowany jest Windows 7 (32 i 64bity). Jeden raz zdarzyło mi się, że jakaś tam aktualizacja się niepowiodła. Po restarcie problem zniknął.

Poza tym nikt nie ma żadnych problemów z obsługą tego systemu. Żadnych zwiech, bluescreenów itp.

Wszystkie pracują w sieci, wszystkie mają zainstalowane po dwa skanery, kilka drukarek i ploterów oraz dość wymagające programy (AutoCad, Photoshop, Corel).

Ten system działa płynnie i stabilnie czyli normalnie.

Na jednym z 3 moich compów nadal używam XP, również do celów zawodowych, i bardzo nieszczęśliwy z tego powodu nie jestem.

Nie tylko zresztą ja. Zdarza się to również dużym firmom.

Dopóki dziarski staruszek D630 będzie służył, będę używał XP.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

na XP nie masz wydajności, kompatybilności i coraz większe problemy z aplikacjami (brak wersji), do tego dochodzą problemy bezpieczeństwa i tragicznej utylizacji zasobów sprzętowych. Każda szanująca się firma już dawno porzuciła ten system, wiele firm wręcz musiała. Na allegro już nie masz wysypu śmietników z licencjami.. bum był kilka lat temu. Jak szaraki zobaczyły na monitorach EOL to w panice pobiegły do sklepów po nowy os.

Prawdę mówić nie znam firmy która z XP jeszcze korzysta, małymi wyjątkami są polowe sprzęty np do diagnostyki czy programowania modułów / sterników ale to też się powoli kończy. .

na XP nie masz wydajności, kompatybilności i coraz większe problemy z aplikacjami (brak wersji), do tego dochodzą problemy bezpieczeństwa i tragicznej utylizacji zasobów sprzętowych.

No i po co mi to mówisz???

Sam bym nigdy na to nie wpadł, jaki jestem nieszczęśliwy.

Less is more

Prawdę mówić nie znam firmy która z XP jeszcze korzysta

Pracowałem jako technik, przy migracjach systemów Windows dla dużych firm.

Na XP siedzi dalej większa cześć Policji, Poczta Polska, miliony komputerów w każdym razie

No i po co mi to mówisz???

Sam bym nigdy na to nie wpadł, jaki jestem nieszczęśliwy.

od lat powtarzam że Tico to najlepsza fura świata !

reszta niech walczy

podbijam.. o co mam walczyć ?

Pracowałem jako technik, przy migracjach systemów Windows dla dużych firm.

oczywiście, miałeś też adum przewodzące prąd, "masy błądzące" też są ciekawe... gruszki zapewne rosną na świerku a truskawka jest owocem.

Na XP siedzi dalej większa cześć Policji, Poczta Polska, miliony komputerów w każdym razie

bazujesz na dość starych danych, zdarzają się jeszcze jakieś ewenementy ale one najczęściej nie mają dostępu do sieci. Firmy prywatne nie mogą sobie na to pozwolić, taniej wyjdzie wymienić sprzęt.

XP to staroc, brak wsparcia, czas wymienic...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

O wymianie myślałem ponad rok temu z okazji reinstalacji xp. Jednak dla 7, żeby praca była w miarę sensowna musiałbym rozszerzyć pamięć oper. z 2 do 4 GB. Przy starym komputerze, gdzie może lada chwila paść coś innego, absolutnie nie miałem ochoty na inwestycje.

Wsparcia nigdy mi nie brakowało. Nie bardzo wiem, po co mi to wsparcie.

Będzie następny komp, to będzie nowszy system. Tyle że poleasingowa 630 nie chce się popsuć przejechała, przeleciała ze mną grube tysiące km, chodzi, chodzi, i chodzi.

Win7 doceniam, mam w 2 innych kompach (obok linuksa).

Less is more

O wymianie myślałem ponad rok temu z okazji reinstalacji xp. Jednak dla 7, żeby praca była w miarę sensowna musiałbym rozszerzyć pamięć oper. z 2 do 4 GB. Przy starym komputerze, gdzie może lada chwila paść coś innego, absolutnie nie miałem ochoty na inwestycje.

Wsparcia nigdy mi nie brakowało. Nie bardzo wiem, po co mi to wsparcie.

Będzie następny komp, to będzie nowszy system. Tyle że poleasingowa 630 nie chce się popsuć przejechała, przeleciała ze mną grube tysiące km, chodzi, chodzi, i chodzi.

Win7 doceniam, mam w 2 innych kompach (obok linuksa).

Faktycznie, kiedyś miałem ten sam problem, bo sprzęt za stary, poczekałem dwa lata i szefu zafundował parę nowych maszyn - tutaj akurat Cię rozumiem. Z Windows XP także nie miałem dużych problemów, a po zainstalowaniu Service Packa 3 już miałem totalny spokój.

Pamiętam jak psioczyłem na XP`ka, mówiło się eXtreme Problem - ale po latach wspominam go bardzo miło :) Zresztą, człowiek potrafi się przyzwyczaić.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Automatyczna aktualizacja, a dokładniej brak innych opcji

Spróbuj tego rozwiązania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

XP to staroc, brak wsparcia, czas wymienic...

Staroć nie staroć, nadal działa tam u mnie jakiś cad do płytek drukowanych za który niegdyś zapłaciłem .

Oczywiście na W8 i wyższych nie działa bez ponownej zapłaty.

Dlatego wspaniały XP na wspaniałym Dell D800 funkcjonuje w najlepsze... bez dostępu do sieci Internet rzecz jasna...

Przejęto by kontrolę nad moim komputerem i użyto np. do rozsyłania spamu, jako pośrednika do bardziej zaawansowanych ataków na inne maszyny w sieci...

Nie pamiętam wartości ale kilkanaście procent komputerów osobistych służy do niekontrolowanych przez użytkownika operacji albo wręcz przestępstw poza ich wiedzą. Większości użytkowników nie pomagają nawet antywirusy i ściany ogniowe... ;-)

Oczywiście mógłby pracować w sieci ale mam świadomość, że nie poświęcam mu w zakresie bezpieczeństwa uwagi... więc po co ryzykować...

Spróbuj tego rozwiązania:

Ukryta Zawartość

nic się samo bez kliknięcia nie zainstaluje a GWX można zablokować w parę sekund.

Taki to dziurawy ten microsoftowy software .....

ma swoje lata, w sieci też sobie radzi o ile FF / chrome nie wyzionie ducha a antywirusa nie pochłonie 80% ramu i procesora

dla mnie XP był po prostu jednym wielki mułem, nie potrafił wykorzystać nawet 2 gb ramu, lekki antywirus zajmuje 300-500MB.. gdzie reszta?

Ukryta Zawartość

Automatyczna aktualizacja, a dokładniej brak innych opcji.

Z tego, co pamiętam, to w Windows zmienił się cały model zarządzania wersjami systemu i poprawami.

Uczestniczyłem w jakimś szkoleniu Microsoftu o W10, ale systemami desktopowymi zajmuję się o tyle, o ile muszę i specjalnie się temu nie przyglądałem. Ale z tego, co pamiętam to mają być trzy gałęzi produktu, w pierwszej poprawki lecą da bieżąco, w drugiej mogą być opóźnione, a trzecia to Long Term Servicing.

Tyle, że produkty Home są w tej pierwszej i rzeczywiście użytkownik nie ma za bardzo ruchu.

W wersjach Pro i Enterprise administrator ma wpływ na poprawki, a w trzeciej gałęzi o ile dobrze pamiętam może w ogóle ich nie robić.

Jak coś znajdę dokładniejszego, to podeślę linka.

Jestem Europejczykiem.

Nie pamiętam wartości ale kilkanaście procent komputerów osobistych służy do niekontrolowanych przez użytkownika operacji albo wręcz przestępstw poza ich wiedzą. Większości użytkowników nie pomagają nawet antywirusy i ściany ogniowe... ;-)

Od dosyć dawna stosuję Peerblocka i jego poprzedników z białą listą IP (wyjście,wejście tylko dla IP dozwolonych), oj czasami się kotłowało od ilości blokowanych prób połączeń wychodzących .

Na jakiejś stronie jest udostępniona lista znanych IP microsoftu, do zamontowania w peerblocku.

Oczywiście takie ustawienie blokady uniemożliwia korzystanie z trackerów- to tak dla zainteresowanych.

Nawet przeglądarka reklamująca się jako nie wysyłająca danych do googla łączyła się z nim.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Z tego, co pamiętam, to w Windows zmienił się cały model zarządzania wersjami systemu i poprawami.

Uczestniczyłem w jakimś szkoleniu Microsoftu o W10, ale systemami desktopowymi zajmuję się o tyle, o ile muszę i specjalnie się temu nie przyglądałem. Ale z tego, co pamiętam to mają być trzy gałęzi produktu, w pierwszej poprawki lecą da bieżąco, w drugiej mogą być opóźnione, a trzecia to Long Term Servicing.

Tyle, że produkty Home są w tej pierwszej i rzeczywiście użytkownik nie ma za bardzo ruchu.

W wersjach Pro i Enterprise administrator ma wpływ na poprawki, a w trzeciej gałęzi o ile dobrze pamiętam może w ogóle ich nie robić.

Jak coś znajdę dokładniejszego, to podeślę linka.

W moim laptopie występuje problem związany ze zgodnością w10 z kartą dźwiękową. Zmiana ustawień nie pomaga. Każdorazowo po aktualizacji następuje spadek czułości mikrofonu i i zmniejsza się poziom odtwarzanego dźwięku.

Potem, gdy odinstaluję sterowniki karty problem znika.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.