Skocz do zawartości
IGNORED

Absurdy z wykorzystaniem sprzętu audio

tomaszE

Rekomendowane odpowiedzi

Masz rację, to fotomontaż, temat jest luźny dlatego założyłem go na bocznicy, a czy znajda się realne publikacje hmm zobaczymy, skoro są realne absurdy drogowe, to czemu w tej dziedzinie nie miały by miejsca? nie usuwaj jeszcze tego wątku.

Pozdrawiam

Tomasz

Absurdów jest dużo w sektorze tak zwanego hajendu. Również wszystko co kwalifikowane do audiowoodoo jest absurdem wykorzystującym sprzęt audio.

Kabel z funkcją grania, wtyczka z funkcją grania, podstawka z funkcją grania..

Funkcja grania może rozwinąć się w rzeczywistą funkcjonalność, a nie tylko marketingowe zapewnienia o zasadniczym wpływie na brzmienie. Od dawna są w sprzedazy kabiny prysznicowe z funkcją grania radiem. Moim zdaniem absurdalny pomysł.

Może ktoś wyprodukuje kable hajendowe z wbudowanym odtwarzaczem plików audio za kilkanaście zlotych jako dodatek. Kabel samogrający, naprawdę.

Jestem z tych co słyszy różnicę pomiędzy kablami, ale produkowanie tak grubych otulin, izolacji dla przewodów głośnikowych itp uważam że jest totalnym absurdem

Pozdrawiam

Tomasz

Jestem z tych co słyszy różnicę pomiędzy kablami, ale produkowanie tak grubych otulin, izolacji dla przewodów głośnikowych itp uważam że jest totalnym absurdem

a co to takiego ? anakonda przewód połknęła ;)

Jeden z wiekszych absurdów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolejny:

post-60943-0-60475900-1458205038_thumb.jpg

Takich rzeczy jest mnóstwo ;)

Używałeś? Sprawdziłeś? Faktycznie nie działa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ładunki eletrostatyczne.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Używałeś? Sprawdziłeś? Faktycznie nie działa?

Również uważam że produkowanie ładnie wyglądających bezpieczników jest absurdem, skora i tak wewnątrz jest zwykły drut topikowy

a co to takiego ? anakonda przewód połknęła ;)

Gdzieś już to słyszałem ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Ładunki eletrostatyczne.

Ładunki elektrostatyczne sciagasz szczoteczką przed lub w trakcie odtwarzania. Tworzywo płyty się nie magnetyzuje.

O tym pisałem. Wewnątrz takiego kabla zmieści sie cały odtwarzacz strumieniowy ze wzmacniaczem w klasie D. Wystarczy żeby z drugiej strony była wtyczka do sieci 230V. Nie potrzeba już nic między gniazdem w ścianie, a kolumnami głośnikowymi. Czysty grający kabel z własnym brzmieniem i możliwością korekcji. Mokry sen audiofila.

Jestem z tych co słyszy różnicę pomiędzy kablami

A to ciekawe ponieważ jesli już, to słyszysz różnicę w pracy układu wejsciowego spowodowaną różnymi pojemnościami i indukcyjnościami

A to ciekawe ponieważ jesli już, to słyszysz różnicę w pracy układu wejsciowego spowodowaną różnymi pojemnościami i indukcyjnościami

Czyli słyszy :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Ostatecznie przekłada się to na brzmienie i to miałem na myśli

Pozdrawiam

Tomasz

Czyli słyszy :)

ale nie same kable - chyba to normalne.

a co się stanie gdy wepniemy jakiegoś (obojetnie jakiego) interkonekta i posłuchamy a następnie wlutujemy do niego kondesatora np. 20pF, to będzie inny dżwięk a kabel ten sam - no to jak to jest w końcu? kable "grają" czy nie?

Tak, kable grają. Może inaczej, nie grają ale zmieniają odbiór dźwięku.

To nie będzie ten sam kable tylko kabel z kondensatorem 20pF.

Kable zazwyczaj różnią się od siebie przewodnikiem oraz izolacją. Co jak sam napisałeś wpływa na parametr indukcyjności i pojemności a tym samym na zmiany dźwięku. Oczywiście grubość żyły i długość przewodu też jest ważna.

Dołożenie kondensatora zmienia właściwości przewodu. Tak samo można dolutować do przewodu cewkę.

Czy kondensatory w torze audio też nie zmieniają dźwięku ? Zmieniają , chociaż mają taką samą pojemność w danym układzie.

Dołożenie kondensatora zmienia właściwości przewodu.

i o to mi chodziło czyli o zmianę pojemności, bo gdyby w tym przewodzie pogrubić izolator to napisałbyś że to już inny kabel będzie.

w kazdym bądź razie kable nie grają, kropka.

i o to mi chodziło czyli o zmianę pojemności, bo gdyby w tym przewodzie pogrubić izolator to napisałbyś że to już inny kabel będzie.

w kazdym bądź razie kable nie grają, kropka.

Jeżeli zmieniasz kable a tym samym parametry przewodnika przesyłającego sygnał analogowy to zmiana następuje poprzez układ wejściowy czy poprzez zmianę przewodnika ? Bo jeżeli jest tak jak mówisz i zmiana następuje w układzie wejściowym to i tak te zmiany są następstwem zmiany przewodu. Czyli przewody grają :)

A co z kablami głośnikowymi ? Układ wejściowy kolumn ?

Jeżeli zmieniasz kable a tym samym parametry przewodnika przesyłającego sygnał analogowy to zmiana następuje poprzez układ wejściowy czy poprzez zmianę przewodnika ? Bo jeżeli jest tak jak mówisz i zmiana następuje w układzie wejściowym to i tak te zmiany są następstwem zmiany przewodu. Czyli przewody grają :)

rany! przecież kabel to nic innego (poza przesyłem elektronów) jak filtr który zmienia układ wejściowy.

gdyby wymyślono kabel z zerową pojemnością i indukcyjnością oraz oporem to jakby ktoś powiedział że firmy X gra inaczej niż firmy Y byłby niezły ubaw.

rany! przecież kabel to nic innego (poza przesyłem elektronów) jak filtr który zmienia układ wejściowy.

gdyby wymyślono kabel z zerową pojemnością i indukcyjnością oraz oporem to jakby ktoś powiedział że firmy X gra inaczej niż firmy Y byłby niezły ubaw.

No to zmienia ten nieszczęsny kabel parametry układu wejściowego czy nie ?

właśnie

jeśli jest zwrotnica to działa na nią, jeśli jest aktywnia działa na parametry samego głośnika.

Działa na nią, czyli powoduje zmiany.

Odpisałem szybciej niż napisałeś :) nadprzewodnik

A co z kablami głośnikowymi ? Układ wejściowy kolumn ?

właśnie

jeśli jest zwrotnica to działa na nią, jeśli jest aktywnia działa na parametry samego głośnika.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.