Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

A ja testuję kable głośnikowe...

Już nawet znajomi się dowiedzieli od Żony.

Cały pokój zawalony kablami wijącymi się po podłodze. Zniosłem rozmaite przyrządy...

Testy trwają.

Już kiedyś to wkleiłem, tak wyglądają terminale w kolumnie.
Balszki, śrubki, nakrętki, najzwyklejsze "wsuwki" i... zwykłe przewody w zwykłej izolacji o mocno przeciętnej średnicy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20200205_220658.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, malikali napisał:

84071361_546017419428036_7838574323806626957_n.thumb.jpg.082ffe8f19fd6e67740c9ec6b853eb2a.jpg

Już na pierwszy rzut oka widać że to musi być kosmiczna technologia ?.

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

najzwyklejsze "wsuwki"

Bardzo pewny styk przez długie lata. Proste serwisowanie, wystarczy rozłączyć i złączyć. Od lat je stosuję i nigdy nie miałem z nimi żadnego problemu. Jak ktoś chce bardziej wypasione złączki to polecam rynek modelarski. Tam naprawdę solidne pozłacane złączki, na czasem bardzo wysokie prądy i pewne przy niskich i bardzo niskich prądach kosztują rozsądne a nawet bardzo rozsądne pieniądze, pomimo modelarskiego (hobbystycznego) narzutu. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

12 minut temu, Lech36 napisał:
15 godzin temu, malikali napisał:

Ukryta Zawartość

Już na pierwszy rzut oka widać że to musi być kosmiczna technologia ?.

Są jednofazowe? Mam sprzęt na 230V ?

Ukryta Zawartość

Teraz, Kalasanty Ciaputko napisał:

Są jednofazowe? Mam sprzęt na 230V

Nie mam pojęcia, ale pewnie "doktor internet" coś podpowie ?.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

13 minut temu, Lech36 napisał:
14 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

najzwyklejsze "wsuwki"

Bardzo pewny styk przez długie lata. Proste serwisowanie, wystarczy rozłączyć i złączyć. Od lat je stosuję i nigdy nie miałem z nimi żadnego problemu. Jak ktoś chce bardziej wypasione złączki to polecam rynek modelarski. Tam naprawdę solidne pozłacane złączki, na czasem bardzo wysokie prądy i pewne przy niskich i bardzo niskich prądach kosztują rozsądne a nawet bardzo rozsądne pieniądze, pomimo modelarskiego (hobbystycznego) narzutu. 

Zamontuj takie przyłącze w wzmacniaczu i zewnętrznej stronie terminali głośnikowych.
Chciałbym widzieć miny ludzi gdy sprzedawca spina im wzmacniacz i kolumny przewodem z takimi wsuwkami ?

10 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Zamontuj takie przyłącze w wzmacniaczu i zewnętrznej stronie terminali głośnikowych.
Chciałbym widzieć miny ludzi gdy sprzedawca spina im wzmacniacz i kolumny przewodem z takimi wsuwkami ?

We wzmacniaczach w środku też pełno takich konektorów?

3 minuty temu, Prewwit napisał:

We wzmacniaczach w środku też pełno takich konektorów?

Przyznam, że nie wiele tego typu połączeń widziałem w wzmacniaczach...
Jak są to pewnie niewyeksponowane by w oczy nie kuły ?

11 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Chciałbym widzieć miny ludzi gdy sprzedawca spina im wzmacniacz i kolumny przewodem z takimi wsuwkami

Jak będą mieli wiedzę o takim wsuwkowym złączu to się nie będą dziwić. Tylko ludzie z "wiedzą" typu voodoo mogą się dziwić. Dla tych z wiedzą voodoo zalecam te złączki z rynku modelarskiego w/w. To z reguły są takie bardzo solidne złącza bananowe, złocone i ze sprężystymi wkładkami zapewniającymi absolutną pewność styku.   

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Np. w H200 głośnikowe są na konektorach, nawet nie pozłacanych, kabel jakiś chinol

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a i tak gra pięknie?.

Ukryta Zawartość

20 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

No! To jeszcze sporo emocji przed Tobą.

Na początek proponuję wnętrze WILE Rock.

Wyeksponowane? Wystarczy otworzyć obudowę, są zdjęcia w sieci.

Choć w tym przypadku nie do końca chodzi tylko o "złacza".

?

Edytowane przez iro III
3 minuty temu, iro III napisał:

No! To jeszcze sporo emocji przed Tobą.

Wyeksponowane? Wystarczy otworzyć obudowę, są zdjęcia w sieci.

?

Wielu wierzącym w kosmiczne technologie, mógłby się świat zawalić gdyby zobaczyli bebechy i rozwiązania w ich sprzęcie.

14 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wielu wierzącym w kosmiczne technologie, mógłby się świat zawalić gdyby zobaczyli bebechy i rozwiązania w ich sprzęcie.

W Heglu H80 np. z gniada IEC w środku, wewnątrz idą przewody zasilające AWG 20 ( przekrój 0,50mm2 ) też chinole.

Godzinę temu, xetras napisał:

Odnośnie felietonów z wiki...

To je po prostu przeczytaj. Bo z każdego wynika jedno i to samo, że o ile słowo "dźwięk" z mowie potocznej ma znaczenie bardzo ogólne, to w sensie ścisłym, ma znaczenia conajmniej dwa. I cały w tym problem, że kablofile gdy mówią o jednym, to myślą o drugim, bo gdy opisują wrażenia dźwiękowe powstające w ich mózgu, to zakładają bezpośrednią zależność z falą dźwiękową wpadającą do ucha.

Błąd elementarny, bo bezpośredniej zależności pomiędzy powstałym w mózgu wrażeniem, a wpadającą do ucha falą dźwiękową nie ma. Twierdzenie, że nie ulega się zjawiskom psychoakustycznym, to zwykła ignorancja wynikająca ze stawiania własnego kaprysu ponad całą dziedziną naukową. O kuriozalnych efektach uproszczenia, że w plikach nadal jest dźwięk, dla kultury tylko wspomnę, bo komentarz musiałby być niekulturalny.

Uproszczenia można stosować, ale tylko dopóki nie mają one znaczenia dla omawianych zagadnień. A rozróżnienie czy mowa o wrażeniy dźwiękowym powstałym w mózgu, czy o fali dźwiękowej wpadającej do ucha z ounktu widzenia analizy odsłuchów to podstawa. 

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

29 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal?

10 minutes ago, szymon1977 said:

Bo z każdego wynika jedno i to samo, że o ile słowo "dźwięk" z mowie potocznej ma znaczenie bardzo ogólne, to w sensie ścisłym, ma znaczenia conajmniej dwa

W kwestii sprostowania. Definicja przy której się upierasz pochodzi z psychologii, a to nie jest nauka ścisła, więc raczej nie jest to definicja w sensie ścisłym.

49 minut temu, iro III napisał:

... i poklejony termoglutem...
Może to drogi specjalny do audio glut ?

3 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

najzwyklejsze "wsuwki"

Ciaputko!

Nie bez powodu wsuwki stosuje się w motoryzacji i technice wojskowej...

a i jak popatrzysz na przetworniki to bywają takie męskie wsuwki... albo nieco gorsze zaciski pseudobananowe. Takie blaszki do lutowania to tylko cieniasy stosują... 

4 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Już kiedyś to wkleiłem, tak wyglądają terminale w kolumnie.

A kuźwa myślałeś, ze kable głośnikowe za pierdylion to są tkane na Marsie i zalewane izolacją na Wenus?!

Skoro jestem wywołany , to :

czemu upierać się przy znaczeniach z mowy potocznej ?

Przecież są bez znaczenia.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Ciaputko!

Nie bez powodu wsuwki stosuje się w motoryzacji i technice wojskowej...

a i jak popatrzysz na przetworniki to bywają takie męskie wsuwki... albo nieco gorsze zaciski pseudobananowe. Takie blaszki do lutowania to tylko cieniasy stosują... 

A kuźwa myślałeś, ze kable głośnikowe za pierdylion to są tkane na Marsie i zalewane izolacją na Wenus?!

Nie, nie myślałem. Nie musisz mi pisać o rzeczach które znam od 30lat... Organoleptycznie ta blaszka jest dużo skromniejsza niż w bateryjce "płaskiej". A to może trochę rozczarowywać w kolumnach za ponad 10 tyś...
Mimo to ludzie kupią wtyki za 500 i więcej... poprawiające scenę i brzmienie...

No poprawiają. 

Bo na zbudowaniu się nie znają a coś klepać muszą na Forach technicznych. Tak ma 90% z nas. Jak wyda kasę to zaczyna przynależeć do kasty uprzywilejowanych... Słuchowo na przykład.

4 godziny temu, januss73 napisał:

Definicja przy której się upierasz...

Przeczytaj to, co sam linkowałeś.

4 godziny temu, januss73 napisał:

...pochodzi z psychologii, a to nie jest nauka ścisła, więc raczej nie jest to definicja w sensie ścisłym.

Misiu skup się! Mówiłem o ścisłym zdefiniowaniu znaczeniu słowa, a nie określonego tym słowem zjawiska. 

No bo przecież to, czego nie widać (wnętrze wzmacniacza, kolumn, itp) NIE GRA. Grają tylko elementy widoczne na zewnątrz- przewody, zwlaszcza sieciowe, wtyki, podkładki i inne audiopierdolniki. No może wyjątkiem są łatwe do wymiany bezpieczniki, bo przecież nawet techniczny dyletant może odkręcić nakrętkę gniazda i go wymienić. Tylko łojezusie! Producent nie namalował strzałki, w którą stronę go montować!!! A nic to- po 200 godzinnym wygrzaniu obróci, wygrzeje 200 h w drugą stronę i będzie wiedział, jak mu lepiej zagra...

?????

2 minuty temu, porlick napisał:

No bo przecież to, czego nie widać (wnętrze wzmacniacza, kolumn, itp) NIE GRA. Grają tylko elementy widoczne na zewnątrz- przewody, zwlaszcza sieciowe, wtyki, podkładki i inne audiopierdolniki. No może wyjątkiem są łatwe do wymiany bezpieczniki, bo przecież nawet techniczny dyletant może odkręcić nakrętkę gniazda i go wymienić. Tylko łojezusie! Producent nie namalował strzałki, w którą stronę go montować!!! A nic to- po 200 godzinnym wygrzaniu obróci, wygrzeje 200 h w drugą stronę i będzie wiedział, jak mu lepiej zagra...

?????

Po drodze, przy okazji, sprawdzi kilku różnych producentów bezpieczników. Bo przecież nie wiadomo jaki w jego zestawie sprawdzi się najlepiej... ?

58 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Ooo. Bezpiecznik to już wyższa szkoła jazdy.

To nie poznałeś jeszcze szczytów możliwości hobbystów ekstremalnych ?

3 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Bo przecież nie wiadomo jaki w jego zestawie sprawdzi się najlepiej... ?

Ten kołek z rodowamej miedzi za pół pierdylioma, a że przy okazji spali chałupę... no cóż "postęp" ma swoją cenę!

?

6 godzin temu, xetras napisał:

czemu upierać się przy znaczeniach z mowy potocznej ?

Żeby bez zwracania na rozmijanie się z faktami snuć wesołe opowieści.

11 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Są jednofazowe? Mam sprzęt na 230V ?

51466-fd3c0e1cce3cff70d32758b1435e960e.j

54784-57a299cb6755a3a20dc46b0bf83a92e5.j

Oczywiście efekt dopiero po wygrzaniu ?

Edytowane przez malikali
5 hours ago, szymon1977 said:

Misiu skup się! Mówiłem o ścisłym zdefiniowaniu znaczeniu słowa, a nie określonego tym słowem zjawiska. 

Kręcisz żabciu.

• Pokaż nowe odpowiedzi