Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Dimension i Dimension SUB - jak zmniejszyć bass

baq85

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - link do strony producenta tam też parametry urządzenia.

Słucham tego zestawu i ... no właśnie sama listwa OK, pięć głośników o pokaźnych rozmiarach i wykonanie robi wrażenie. Wygoda użytkowania w postaci manipulowania w ustawieniach, podłączania urządzeń to już katorga - nic przyjemnego. Pilot jest straszny.

Do rzeczy, problem polega na tym, że subwoofer jest pasywny zasilany przez listwę. To jak dużo nienaturalnego basu wylewa się z tego urządzenia jest przerażające. Uszy pękają, głowa boli.

Jak zatem obniżyć bas na pasywnym subwooferze? Listwa posiada 5 głośników z czego 2 po lewej i dwa po prawej i 1 centralny. Centralny jest tak wysterowany, że nie generuje basu, to zrozumiałe. Natomiast lewa i prawa strona mają ten bas i jest on całkiem przyjemny, można go zmniejszyć manipulując w ustawieniach soundbara.

Manipulacje te nie mają jednak wpływu na sam subwoofer.

Podpięcie całego systemu przez HDMI ARC to porażka - średnica nie istnieje, bass wylewa się ze wszystkich stron, dopiero optical robi robotę. Niestety sub dalej buczy za każdym razem i w każdym zakresie nie wiedzieć po co i dlaczego....

Soundbar ma wyjście na aktywny subwoofer, czy jedynym wyjściem jest przedwzmacniacz? Może jakiś DIY nie drogi?

Nie wiem gdzie leży problem... myślałem, że może po wgraniu oprogramowania na komputerze i podpięciu go przez USB uda mi się zmanipulować ustawienia subwoofera, ale focal wprowadził tylko poprawki odnośnie zawieszania się itd., których i tak nie mogę wgrać bo nie mogę się połączyć z soundbarem - komputer go wykrywa, ale brak możliwości manipulacji.

Reasumując jak zabić bass, który wylewa się z tego subwoofera? W kinie domowym jestem blady i zielony, ale czy subwoofer nie powinien generować zakresów, których nie wygeneruje soundbar?

Specyfikacja soundbar dimension

Type

5-channel sound bar

Speaker drivers

5 ultra-flat speaker-drivers made of paper cones - 315/16" (10cm)

Integrated amplification

6-channel 450 Watts

Frequency response (+/- 6 dB)

Soundbar alone

50 Hz - 25 kHz

Inputs

2 x HDMI™ (OUT/IN)

Digital Optical Toslink

Analogue 3.5 mm Jack

Subwoofer outputs

Dimension Sub Out: Powered output dedicated to Dimension Sub

Sub Line Out: Low-Level output compatible with all amplified subwoofers

Modes

HDMI ARC™ (Audio Return Channel)

HDMI CEC™ (Consumer Electronics Control)

Auto Power on HDMI™ inputs

Adjustable bass

Adjustable Sound and Picture synchronisation

Night mode

Optimum acoustic integration through settings on the rear panel:

- Soundbar positioning

- Room acoustics

- Sweet spot

Soundbar on furniture

(Width x Depth x Height)

451/4x41/2x41/2" (115.5 x11.5x11.5cm)

Wall mounted Soundbar

(Width x Depth x Height)

451/4x29/16x515/16" (115.5 x6.5 x14.7cm)

Weight

12lbs (5,5kg)

Specyfikacja dimension sub

Type

Bass-reflex Subwoofer

Speaker drivers

2 elliptical woofers 8" x 3" (20cm x 8cm)

Frequency response (+/-6 dB)

30Hz - 110Hz

Mode

Zero Vibration design

Support for screen of 50" and over

Subwoofer

(Width x Depth x Height)

451/4x1213/16x41/2" (115.5 x32.5x11.5cm)

Subwoofer + Soudbar

(Width x Depth x Height)

451/4x161/8x41/2" (115.5 x41x11.5cm)

Weight

31lbs (14kg)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to jest na zdjęciu dla suba pasywnego ( pilot + - sub out ? ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to jest na zdjęciu dla suba pasywnego ( pilot + - sub out ? ) .

Ukryta Zawartość

Subwoofer jest pasywny i jedyne jakie ma wejścia to pod kabel "+" i "-" czyli podpinasz go zwykłym miedziakiem do soundbara, który ma takie samo wyjście.

Soundbar ma możliwość podłączenia aktywnego subwoofera przez coxial.

Jednym słowem focal z tym subem przegiął pałę, albo ja jestem stworzony tylko do stereo ;)

Ukryta Zawartość

Jednym słowem focal z tym subem przegiął pałę, albo ja jestem stworzony tylko do stereo ;)

jestem zaskoczony Twoim opisem bo słuchałem go i wywarł na mnie bardzo dobre wrażenie. Soundbary to jak już to do kina a nie do stereo może stąd taka ilość basu ale jak sobie przypominam ja też na jakiejś muzie go słyszałem i wiem, że basu nie było za dużo.

Sterowanie to tylko po panelu dotykowym, nie ma żadnego menu wyświetlanego na tv?

W kinie domowym jestem blady i zielony, ale czy subwoofer nie powinien generować zakresów, których nie wygeneruje soundbar?

tak jeśli jest to subwoofer aktywny bo możesz sobie w nim regulować odcięcie od wyższych częstotliwości, od tych , które ma/może odtworzyć kolumna.

Soundbar ma wyjście na aktywny subwoofer, czy jedynym wyjściem jest przedwzmacniacz? Może jakiś DIY nie drogi?

dlaczego zaraz przedwzmacniacz, wystarczy aktywny subwoofer, który ma swój wzmak a przedwzmacniaczem jest w tym przypadku soundbar .

Ukryta Zawartość

trzeci obrazek zjeżdzając w dół, tylna ścianka gniazd połączeniowych jest lekko wgłebiona i w jej dolnej części są cztery przełaczniki

post-46325-0-80981800-1457182849_thumb.jpg

zaznaczonym na czerwono przełącznikiem wybierasz bez suba, sub Dimension (pewnie ten pasywny) i gdy podłączony jest sub aktywny. Jest tam też regulacja (inny przełącznik) odległości od miejsca odsłuchowego oraz w skrócie akustyka pomieszczenia (pewnie trzeba dokładnie zajrzeć do instrukcji o co z tym chodzi)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo w tym przypadku to mnie nie interesuje nie po to to kupiłem, chodziło mi o charakter dźwięku, że mocno odbiega od kultury brzmienia stereo, wiem to tylko soundbar;)

Tutaj jest ten bas bardzo przesycony wszystko jeszcze zależy od źródła. TV jest tak sobie średnica wyczuwalna, bas w miarę OK, ale jak już poleci film np. HD z TV to zaczyna się basowa sieczka - szczególnie przy tych nowszych produkcjach. Natomiast filmy z BD odpalane na PS3 to średnica lekko wycofana i bas zabija dialogi, a jak już dojdą efekty specjalne to jest bas i tylko bas.

Na panelu TV nic się nie wyświetla, sterowanie tylko z pilota lub na panelu dotykowym - pilot nie wygodny w użytkowaniu, nie zawsze działa, właściwie to jest on kierunkowy

Właściwie nie rozumiem idei pasywnych subwooferów - buduje się je i sprzedaje po to by pierdziały przez cały film niezależnie od tego czy spada szpilka czy ryczy smaug w hobbicie?

Dlaczego chce wrzucić wzmacniacz do suba? A to dlatego że wpakowałem się w ten "podstawkowy subwoofer" to muszę wybrnąć z tego, raczej go nie sprzedam, dlatego myślę o czymś takim, tylko że to drogi wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Wolałbym coś używanego najlepiej DIY

Pisałem do focal polska i francja o problemie i póki co bez odzewu - soundbar ma wejście USB myślałem, że po zastosowaniu oprogramowania serwisowego będzie można zmanipulować coś przy wewnętrznym wzmacniaczu dla SUB.

Ukryta Zawartość

A nie czy ten subwoofer nie ma czasami portu bass reflex? Może wystarczy go stłumić (przytkać) za pomocą np. gąbki (?) Próbowałeś coś takiego?

focal-sub_swrsxsp.jpg

Sprawdziłem - są zatem dwa wyloty.

Proponuję włożyć w oba gąbkę. Jak dużo tej gąbki - metoda prób i błędów.

z przełącznikami, akustyką kombinowałem nie ma to takiego wpływu na bas przynajmniej w moim przypadku.

Chyba wezmę gąbkę akustyczną i pozatykam wyjścia bas reflex pytanie czy nie będzie wibracji na na konstrukcji.

Wyloty zatkane, właściwie nie ma innego wyjścia jak zatkać je w całości nie zauważyłem przy tym większych wibracji na obudowie.

Jest lepiej, mniej się to kotłuje, niestety tak jak zawsze i z każdym systemem efekt końcowy uzależniony jest od akustyki.

Jednak, mimo to nie wytrzymam jak nie obetnę tego basu, a bez wzmacniacza się nie obejdzie.

Tutaj jest ten bas bardzo przesycony wszystko jeszcze zależy od źródła. TV jest tak sobie średnica wyczuwalna, bas w miarę OK, ale jak już poleci film np. HD z TV

a z jakiej stacji masz dzwięk w HD

ale jestem w szoku, że tak kiepsko jest nawet przy ścieżkach z blu-ray-ów.

Ale na pilocie masz przycisk pierwszy po lewej na dole BASS i co , nic nie można zmienić za jego pomocą .

Spróbuj z tą gąbką, moze akustyka pomieszczenia, a jak duży jest pokój w którym on jest/gra

Bo ja tego, którego udało mi się posłuchać naszedłem w RTV Euro AGD czyli była to wielka przestrzeń i może dlatego , bass się rozchodził i nie było go aż w takim nadmiarze o jakim piszesz.

Heh dobre pytanie z jakiej stacji ma dźwięk HD ;) - odp. pewnie nie mam

Z BD jest dużo lepiej jednak nie satysfakcjonuje mnie to, bas ma być wtedy kiedy jest potrzebny, a nie kiedy subwoofer tego chce.

Na pilocie BASS przycisk tłumi jedynie bass w dwóch głośnikach po lewej i w dwóch głośnikach po prawej stronie, nie ma to wpływu na subwoofer.

Gąbką pomogła jest lepiej, sztywniej nie rozlewa się to.

Drugi problem to akustyka bo pokój z aneksem ledwie 19-20 mkw do tego musi się jeszcze wszystko pomieścić kanapa, stół no i oczywiście stereo.

Właściwie nie rozumiem idei pasywnych subwooferów - buduje się je i sprzedaje po to by pierdziały przez cały film niezależnie od tego czy spada szpilka czy ryczy smaug w hobbicie?

dlatego zaczęto robić aktywne, w których można już ustawiać o czym pisałem wcześniej odcięcie oraz fazę i głośność.

Pamiętaj, że pod spodem też masz otwory bass-reflex jeśli chcesz je pozatykać.

A nie jest tak, że naciskasz przycisk BASS i np zmieniasz ich glośność przyciskami + lub - . Próbowałeś tak.

Zatkałem właśnie te od dołu, maskownice są nierozbieralne tzn. nie mogę ich zdjąć jest przytwierdzona na stałe.

Tak na tym to polega, wciskasz przycisk bass i regulujesz plusem lub minusem tylko to dotyczy wyłącznie głośników w soundbarze i tak mam to wszystko ustawione na minus.

Using Dimension’s remote control: you can adjust the volume of the bass using Dimension’s remote control (+6dB/-3dB at 60Hz). Press the BASS button, and increase or reduce the bass by pressing the

+ or - buttons.

These settings apply whether you use the soundbar without a subwoofer, with Dimension Sub or with an active subwoofer. - to tyle odnośnie regulacji basu

NOTE: Depending on the size of your TV cabinet or on the position of Dimension within the room, the distance between the soundbar and the walls will influence the bass level. An interesting solution to reduce even more the bass is to set Dimension’s POSITION selector to 5 (ON WALL). Thus, frequencies below 250Hz will be reduced by -3dB

.. i tak też zrobiłem, ustawiłem pozycję tylnego przełącznika na pozycję "wiszącego soundbara na ścianie" pomogło, jest inaczej, ale to jeszcze nie to ;) mimo, że listwa nie wisi a stoi :)

Tak na tym to polega, wciskasz przycisk bass i regulujesz plusem lub minusem tylko to dotyczy wyłącznie głośników w soundbarze i tak mam to wszystko ustawione na minus.

gdzieś tam wyczytałem, gdzieś w jego teście na zagranicznej stronie, że gdy podłączy się suba odcinany jest ten niższy bas z głośników soundbara i przechodzi na suba.

A z tego co przytoczyłeś tłumacz "powiedzieł" mi, że regulacja basu dotyczy

Korzystanie z pilota zdalnego sterowania na wymiar: można dostosować głośność basu przy użyciu pilota na wymiar (+ 6 dB / -3 dB przy 60 Hz). Naciśnij przycisk BASS i zwiększenie lub zmniejszenie basy naciskając

+ lub - przyciski.

Ustawienia te dotyczą tego, czy używasz panelu Soundbar bez subwoofera z Sub wymiar lub z aktywnym subwooferem. - Na tyle odnośnie Regulacji Basu

wiec ja z tego rozumię to, że ustawiasz bass niezależnie czy jest podłaczony sub aktywny, pasywny o tym samym wymiarze (szerokość) co soundbar czy aktywny sub ale nie wynika z tego to, ze regulujesz tylko bas w soundbarze.

Fragment recenzji

"Listening impressions (with subwoofer)

The Focal Dimension Sub subwoofer adds unmistakable depth. If your living room is spacious and/or reverberates sound (tiles, bay windows, hard, flat surfaces, etc.), this subwoofer will guarantee you a more convincing delivery in the bass range. We noted a major rise at around 60 Hz, which sounded good to our ears and added extra energy to the listening experience. If this subwoofer goes down to 30 Hz, there is clearly less level than at 60 Hz, but enough to give the viewer an overall feeling of depth. When you listen to The Dark Knight soundtrack in DTS 5.1, the Focal Dimension Sub is powerful but doesn’t affect the overall audio message (dialogues in particular)."

tłumacz google

"wrażenia słuchania (z subwooferem)

Krajowy Sub Wymiary subwoofer dodaje niepowtarzalną głębię. Jeśli salon jest przestronny i / lub rozbrzmiewa dźwięk (glazura, wykusze, twarde, płaskie powierzchnie, etc.), subwoofer ten zapewni Ci bardziej przekonujące rezultaty w zakresie niskich tonów. Odnotowaliśmy znaczny wzrost na około 60 Hz, co brzmi dobrze dla naszych uszu i dodaną dodatkową energię do wrażenia słuchowe. Jeśli subwoofer ten spada do 30 Hz, jest wyraźnie mniejsza niż na poziomie 60 Hz, ale wystarczająco, aby dać widzowi ogólne wrażenie głębi. Kiedy słuchasz The Dark Knight ścieżką dźwiękową w DTS 5.1, Focal Sub Dimension jest mocny, ale nie wpływa na ogólny komunikat dźwiękowy (dialogi w szczególności)."

Moim zdaniem w takim soundbarze powinna byc mozliwość regulowania natężenia dzwięku w poszczególnych symulowanych kanałach. W szczególności w kanale suba jeśli można podłaczyć suba pasywnego. Wtedy powinien być w nim filtr dolnoprzepustowy jak w aktywnym subie.

A jak podpinasz tego suba do soundbara...kabelkiem głośnikowym? Próbowałeś zmienić biegunowość na tym przewodzie??

jak zmienić biegunowość? podłączyłem fabrycznym kablem czerwony do czerwonego, czarny do czarnego.

Zmienić podłaczenie kabli, czarny do czerwonego. Nic się nie stanie nie musisz się obawiać.

...no jak się nic nie stanie ? to po co te kolory plusy i minusy ?

Ustawienia te dotyczą tego, czy używasz panelu Soundbar bez subwoofera z Sub wymiar lub z aktywnym subwooferem. - Na tyle odnośnie Regulacji Basu

OK to możliwe że soundbar obniża też subwoofer dimension pasywny, ale robi to nieudolnie i nieskutecznie dla mnie subwoofer ma plumkać, a nie grać średnicą i walić basem po głowie

dla mnie subwoofer ma plumkać, a nie grać średnicą i walić basem po głowie

bo tak jest, nie ma takiej możliwości, żeby sub zagrał średnimi. Jego budowa mu na to nie pozwoli.

...no jak się nic nie stanie ? to po co te kolory plusy i minusy ?

no bo nic się nie stanie, chodzi tu tylko o sprawdzenie czy czasem w środku nie została zamieniona biegunowość bo czasami tak się zdarza. Podłaczysz bieguny inaczej niż są oznaczone i posłuchaj przez chwilę jak jest z brzmieniem. Jeśli poprawi się to zostawisz i już. To będzie coś na zasadzie zmiany fazy jeśli się nie mylę tak jak w subie aktywnym. Jeśli bas z kolumn i suba nie zgrywa się to robi się korektę zmianą fazy.

Na pewno wpływ na brzmienia ma też akustyka pomieszczenia.

bo tak jest, nie ma takiej możliwości, żeby sub zagrał średnimi. Jego budowa mu na to nie pozwoli.

no bo nic się nie stanie, chodzi tu tylko o sprawdzenie czy czasem w środku nie została zamieniona biegunowość bo czasami tak się zdarza. Podłaczysz bieguny inaczej niż są oznaczone i posłuchaj przez chwilę jak jest z brzmieniem. Jeśli poprawi się to zostawisz i już. To będzie coś na zasadzie zmiany fazy jeśli się nie mylę tak jak w subie aktywnym. Jeśli bas z kolumn i suba nie zgrywa się to robi się korektę zmianą fazy.

Na pewno wpływ na brzmienia ma też akustyka pomieszczenia.

mam pewne obawy ze zmianą biegunowości, sprzęt jest na gwarancji i wolałbym jej nie utracić w razie podpięcia biegunów inaczej niż w instrukcji.

Tak, akustyka to podstawa, doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Natomiast minas anory w tym pomieszczeniu grają zadziwiająco dobrze z moją lampą.

Dzisiaj i tak już wiele udało mi się uzyskać, poprawić

gąbkami akustycznymi pozatykałem bas-reflexy i zmieniłem opcje na tylnym panelu z pozycji wolnostojącego soudnbara na opcję wiszącą w istocie dalej stoi na półce.

Nie musisz się obawiać o problemy z gwarancją, czy możliwością jakiegokolwiek uszkodzenia suba czy też sound bara..

Kolumny można podłączyć zgodnie z biegunowością oraz odwrotnie. Skutek - w momencie kiedy przy jednym połączeniu membrana szła do przodu - przy odwrotnym podłączeniu membrana pójdzie do tyłu. To zmiana fazy grającego głośnika.

Nie peniaj kolego i przełącz. Możesz tak już nawet zostawić - gdy oczywiście będzie lepiej.

Ok, nic więcej nie kombinuję. Napisałem do FOCAL Francja zapytanie co można jeszcze z tym zrobić, skierowali mnie do polskiego dystrybutora firma FNCE -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) abym wysłał do nich opis mojego problemu. Teraz czekam na odpowiedź, z pewnością poinformuję jaką dostałem radę/odpowiedź.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Wszystko jasne, a właściwie to nic się nie wyjaśniło. Po kilku wymienionych e-mailach z focalem sprawa wygląda tak: Focal jest mega dumny z tej konstrukcji i uważają, że nagroda EISA jaką otrzymali upoważnia ich do wciskania wszystkim, że ten pasywny sub jest dobry. A jak mi się nie podoba to przecież mogę sobie kupić sub aktywny focal do tego zestawu.

To tak w dużym skrócie. Rozmowa była bardzo kulturalna i na poziomie, pomoc techniczna raczej na podstawowym poziomie wszystkie te informację można wyczytać z dostępnych materiałów. Momentami miałem wrażenie, że ja wiem więcej na temat sposobów poradzenia sobie z tym problemem niż sam doradca. Głównie radzili by kontaktować się ze sprzedawcą bo on jest przeszkolony i mi pomoże - bzdety. Odsyłali mnie też do głównego sprzedawcy focal na polskę, ale oni mnie kompletnie zlali.

Sprawa wygląda tak nic się z tym nie da zrobić z obniżeniem bassu poza sposobami opisanymi wyżej. Konkluzja: soundbar OK, pasywny sub do tego soundbara to dno.

Wiesz co? To zrób chamski numer. Kup sobie w sklepie elektronicznym kilka rezystorów. 0,1ohma, 0,5ohma, 1R, 2R 4r (tak około nie musi być dokładnie) o mocy minimum 5watów. I zrób tak: czarny do czarnego, czerwony do rezystora rezystor do drugiego czerwonego. Metoda dowolna, możęsz kabel z rezystorem do testów spinać spinaczem do bielizny. Popróbuj różnych wartości. Możesz je łączyć szereg, równolegle jak lepiej. Ściszysz w ten sposób tego suba. Jeśli nie zewrzesz czerwonego z czarnym to sprzętu na pewno nie uszkodzisz.

I popróbuj jeszcze z tym subem pochodzić po pokoju, powiedzmy metr w jedną czy drugą stronę. Może się akurat w rezonans wstrzeliłeś?

O jakie ciekawe propozycje :) z rezystorem to może i jest jakiś pomysł, ale nie wiem czy wart zachodu. Zacznę od kombinacji z ustawieniami, trzeba będzie przemeblowanie zrobić - to najbezpieczniejsza opcja :)

Nie wiem po co zakładać wątek z pytaniem ... Jak zmniejszyć bas ... (?)

Autor na każdy DOBRY pomysł odpowiada - lepiej nie, bo się zepsuje.

Proponuje aby nie podawać już żadnych pomysłów, bo w tym przypadku jest to strata czasu !

z rezystorem to może i jest jakiś pomysł, ale nie wiem czy wart zachodu.

Oszczędność ci się włączyła? Taki rezystor kosztuje ze złotówkę za sztukę. Czemu nie spróbować?

Rezystor to opornik który wpięty między zródło a głośnik stłumi go jak napisał Kolega

Ściszysz w ten sposób tego suba

wiec czego się tu obawiać, już kilka osób Ci powtarza, że nic nie zepsujesz a warto spróbować.

Opornik, rezystor (z łac. resistere, stawiać opór) – najprostszy element bierny obwodu elektrycznego, wykorzystywany jest do ograniczenia prądu w nim płynącego. Jest elementem liniowym: występujący na nim spadek napięcia jest wprost proporcjonalny do prądu płynącego przez opornik. Przy przepływie prądu zamienia energię elektryczną w ciepło. Idealny opornik posiada tylko jedną wielkość, która go charakteryzuje – rezystancję. W praktyce występuje jeszcze pojemność wewnętrzna oraz wewnętrzna indukcyjność, co, np. w technice wysokich częstotliwości (RTV), ma duże znaczenie (jest to tzw. pojemność oraz indukcyjność pasożytnicza). W technologii bardzo wysokich częstotliwości – kilkuset megaherców (MHz) i powyżej – właściwości pasożytnicze typowego rezystora muszą być traktowane jako wartości rozproszone, tzn. rozłożone wzdłuż jego fizycznych wymiarów (zobacz: schemat zastępczy).

cytat z Wiki

nie oszczędność, a raczej pewne obawy czy czegoś nie s.....le. ciężko będzie funkcjonować z tymi rezystorami na stałe żeby się nie zwarły. Owszem można spróbować dobrać parametry, a później to zgrabnie upakować...

Można też zrobić filtr dolnoprzepustowy coś takiego jak jest w kolumnach i podłączyć do niego suba tak jak w kolumnie podłacza się głośniki do zwrotnicy i nic się nie psuje. A wracając do tego dolnoprzepustowego, wyciąłbym te wyższe tony niskie tak, żeby mógł spokojnie dać radę z nimi sam soundbar a zostawiłbym te najniższe tylko dla suba i słychać by było go tylko w najniższych rejestrach jakie da radę przetworzyć.

Do tego użyłbym testu subwofera np tego z YT

Ukryta Zawartość

i przy jego pomocy będziesz wiedział do jakiego pasma przenosi sam soundbar ( w czasie tego testu odłacz suba) i do tego zakresu zrobiłbym filtr dolnoprzepustowy dla suba, żeby jego bas nie nakładał się na bas soundbara albo, żeby nie "zabierał" bas soundbarowi jeśli tak jest. Najlepiej taki ze spadkiem 12dB na oktawę.

Coś takiego

Ukryta Zawartość

tylko nie wiem czy te 90Hz odcięcia nie jest jeszcze za wysokie , to zależy od tego do jakiego pasma pracuje sam soundbar, sprawdz sobie na YT, wmomencie gdy soundbar zamilknie powiedzmy przy 60-70 Hz ( strzelam bo nie wiem jakim basem gra soundbar) to od tego momentu powinien zacząc pracę subwofer.

Chociaż sprawdzić możesz, to nie boli, nic nie zniszczysz.

Można ,jeśli ten nie pasuje , a może nie pasować zadzwonic do producenta ( podałem przykład takiej zwrotnicy, mam nadzieję,ze jest to krajowy producent) i zapytać czy jest możliwość zrobienia na zamówienie.

Tym też nic nie zepsujesz :)

A moze ktoś z Kolegów zajmuje się czymś takim i podjąłby się zrobienia takiej zwrotnicy.

Spróbuj zadac pytanie w zakładce DIY, może tam ktoś się tego podejmie.

Mam nadzieję, że stłumienie wyższych częstotliwości coś wniesie/wniosłoby do brzmienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.