Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kolumn do 3,5 tys.

Yardoks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Zamierzam kupic sobie nowe kolumny bo aktualnie które posiadam Melodika BL40 do mnie nie przemawiaja, ich dzwiek mi nie odpowiada czegos im brakuje .Wzmacniacz jaki mam to yamaha R-S 500 , pomieszczenie w którym sprzet bedzie grał to jakies 20 m2, muzyka jaka bedzie słuchana to elektronika, jazz , house czasami rock .

Po przeczytaniu paru opinii i testów mam pare swoich typów :

Dali Zensor 7

Tannoy Mercury 7,4

Tannoy Revolution DC6 T - mozna je kupic na allegro za jakies 3 tys.

Co myslicie o tych kolumnach czy beda dobrze graly z moja yamaha a-s 500 ?

Czekam na Wasze sugestie i propozycje .

https://www.audiostereo.pl/topic/126070-wymiana-kolumn-do-35-tys/

Czekam na Wasze sugestie i propozycje .

na twoim miejscu poszukalbym uzywanych proac lub vienna acustic. one bdb zgrywaly sie z yamaha.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Melodika gra twardawo, nieco skrajami, trochę jak ta Yamaha. Nie chcę pisać że ta Yamaha jest zła, żeby nie narazić się fanom, Melodika bl 40 też gra dość dobrze jak na cenę.

Jednak ta para się nie zgrywa do Melodiki 40 bardziej Nad, Denon, nawet Marantz, a jak z Yamahą to kolumny o innej charakterystyce z tych co napisałeś to prędzej te Dali zensor 7, więc nieco cieplejsze o przyjemniejszej średnicy, nie tak konturowe.

To jakie w końcu kolumny posiadasz????? Twój cytat z forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Witam . Zamierzam kupic sobie nowe kolumny bo aktualnie które posiadam Magnat Monitor 1000 sa mierne ich dziwiek strasznie meczy uszy .Wzmacniacz jaki mam to yamaha A-S 500 , pomieszczenie w którym sprzet bedzie grał to jakies 18 m2, muzyka jaka bedzie słuchana to elektronika, jazz , house czasami rock .

Po przeczytaniu paru opinii i testów mam pare swoich typów :

Dali Zensor 7

Tannoy Mercury 7,4

Tannoy Revolution DC6 T - mozna je kupic na allegro za jakies 3 tys.

Czekam na Wasze sugestie i propozycje"

Melodika gra twardawo, nieco skrajami,

Twardo? Miałem Oli40 (odpowiednik BL40) i jakoś nie zauważyłem żeby grały twardo. Raczej bym powiedział miękko na basie.

Ukryta Zawartość

Twardo? Miałem Oli40 (odpowiednik BL40) i jakoś nie zauważyłem żeby grały twardo. Raczej bym powiedział miękko na basie.

Oli nie słuchałem , natomiast Melodikę dwa razy i tak ją odebrałem, choć do twardości innych kolumn może faktycznie jej daleko. Jednak taki nieco dynamiczny konturowy, twardawy sznyt jak w Yamaha jest.

Silver_85, jednak Oli 40 i bl 40 to nie jest taki odpowiednik jeden do jednego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja pisze o Roth Oli40 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) , a nie o RA4. To faktycznie inne kolumny.

Ukryta Zawartość

Oczywiscie ze mam kolumny Magnat monitor 1000 przepraszam moje niedopatrzenie . Przy kopiowaniu tekstu do wielu forum musiałem jakiegos babola zrobic.

Natomiast kolumny Melodika BL40 brałem tez pod uwage bo maja duzo dobrych opinii jak na swoja cene ale ostatecznie wole kupic cos drozszego i lepszej jakosci.

jak tannoye za 3 tys to nie dc6t tylko dc6t SE (ale używane, nie wiem czy wchodzą w grę). Mają lepszy bas. A jak inne, ciepłe, muzykalne i nieostre, ale też dużo góry, z miękkim basem, to rozważ też castle knight 4 lub 5.

Nie wiem czy jest sens słuchac moich magnatow z innym wzmiaciaczem bo nie bedzie jakies duzej roznicy jesli chodzi o dzwiek . Moim zdaniem o wiele wieksza roznice uslysze w jakosci dzwieku jezeli kupie w miare dobre kolumny . Czytalem duzo opinii na temat Pylon Sapphire 31 i sa to skrajne opinie od miernych do bardzo dobrych hmmm . W Szczecinku gdzie mieszkam nie mam mozliwosci odsluchu kolumn ,w moim miescie nie ma zadnego salonu audio . Wiec z tym odsłuchem kolumn nie bedzie za ciekawie , bardziej licze na opinie innych.

Nie wiem czy jest sens słuchac moich magnatow z innym wzmiaciaczem bo nie bedzie jakies duzej roznicy jesli chodzi o dzwiek

A na czym opierasz takie stwierdzenie, nie wiem czy to można porównywać ale ja jak swoje Magnat Quantum 703 podłączyłem pod lepszy wzmak to byłem w szoku ze te monitory potrafią tak grać. Wiem że uważa się że największą zmianę wnoszą kolumny ale i wzmacniacz może mieć duże znaczenie, nie wiem czy w moim przypadku jakbym najpierw nie kupił tego Atolla to już bym nie zmieniał kolumn tylko został przy Magnatach.

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

WItaj,

jeśli zależy Ci na lepszej swobodzie, dynamice, spójności, moim zdaniem do Twojego systemu zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie zestaw kolumn Pylon Audio Sapphire 25 (http://q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html). Nawet w przyszłości przy zmianie wzmacniacza na lepszy, wyższy model spokojnie kolumny będą w stanie dobrze współpracować. Warto także rozważyć zestaw STX Neutrino FX-150, który w naszym salonie będzie także do porównania już w najbliższych dniach.

Przyjrzyj się moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Twardo? Miałem Oli40 (odpowiednik BL40) i jakoś nie zauważyłem żeby grały twardo

W internecie są rożne opinie brzmienia poszczególnych sprzętów, jak widać. Ostatnio ktoś tu pisął, że atol in100 to ciepłe i miękkie granie. czy coś w ten desen.

W Szczecinku gdzie mieszkam

Jeżeli planujesz w przyszłości wymienić wzmacniacz to polecam używane ATC SCM 7.

P.S. Swoje pierwsze 20 lat życia spędziłem w Szczecinku. Teraz odwiedzam kilka razy w roku rodzinę.

A na czym opierasz takie stwierdzenie, nie wiem czy to można porównywać ale ja jak swoje Magnat Quantum 703 podłączyłem pod lepszy wzmak to byłem w szoku ze te monitory potrafią tak grać. Wiem że uważa się że największą zmianę wnoszą kolumny ale i wzmacniacz może mieć duże znaczenie, nie wiem czy w moim przypadku jakbym najpierw nie kupił tego Atolla to już bym nie zmieniał kolumn tylko został przy Magnatach.

Pewnie jak bym zmienił wzmacniacz na lepszy np. Atolla to bym poczuł roznice , ale moim zdaniem najsłabszym ogniwem w moim sprzecie audio sa wlasnie kolumny . Moim drugim zakupem bedzie wzmacniacz i tez zastanawiam sie nad Atollem ale to za pare miesiecy bo aktualnie mam kasy tylko na kolumny .

Jakbym miał kupić na podstawie opini to bym sobie włosy z głowy powyrywal i paznokcie obgryzł do zera :) A tak na powaznie to weź pod uwage jeszcze STX FX300.

Jezeli chodzi o kolumny STX FX300 to mam mieszane odczucia bo na forach znalazlem bardzo skrajne opinie na ich temat

od zachwytów po umiarkowane do miernych .

Warto także rozważyć zestaw STX Neutrino FX-150, który w naszym salonie będzie także do porównania już w najbliższych dniach.

Czy mozesz napisac cos wiecej na temat Kolumn STX Neutrino FX-150 czy z moja yamaha beda dobrze wspolgraly ?

Dali Zensor 7 gra muzyką elektroniczną jak na moje ucho bardzo dobrze.Nie wiem tylko jak Ci się to zgra z yamahą ale jak planujesz wymienić też wzmacniacz to nie skreślał bym tych kolumn

Z tego co wyczytalem to kolumny STX Neutrino FX-150 wogole nie nadaja sie do muzyki elektronicznej cytat "po zmianie plyty na bardziej dynamiczna muzyke pojawily sie pierwsze problemy neutrino kompletnie nie nadaja sie do muzyki klubowej! " tak wiec kolumny te raczej odpadaja .

Jezeli natomiast chodzi o kolumny Dali zensor 7 to jest to jeden z moich faworytów duzo jest dobrych opinii na ich temat ze wlasnie dobrze sprawdzaja sie przy muzyce elektronicznej .

A jest ktos z forumowiczów kto słuchał Tannoy Mercury 7.4 ? Są to nowe kolumny od tego producenta ale juz sie pojawily testy ze sa to lepsze głosniki od swoich poprzedników Mercury V4 , a Mercury V4 ma duzo pochlebnych opinii od posiadaczy tych kolumn .

Witaj,

Z zaproponowanych przez Ciebie zdecydowanie Revolution DC6T, jesli znajdziesz w dobrym stanie.

Z nowych zapraszam do nas po Zensor 7, wspomniane Tannoy 7.4 to w przypadku jeśli zdecydujesz się na nówki.

Ewentualnie do takiej muzyki pomyśl jeszcze nad Klipsch R26F.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Jeśli szukasz wypełnienia i ciepła ale i dynamiki to w tej cenie trudno o lepszy wybór niż Indiana Line Tesi 560. Z pewnością zagra lepiej od Zensorów

http://sklep.rms.pl/indiana-line-tesi-560-c-tesi560c-kolumny-podlogowe-wisnia-2szt

Lub jeśli koniecznie chcesz w black piano to Diva 552 - piękna zgrabna z mocnym ciepłym basem

http://sklep.rms.pl/indiana-line-diva-552-diva552-kolumny-podlogowe-stereo-2szt

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.