Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka z plastikowych Logitech z5500

emilus143

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie wiem czy słusznie, ale chyba dzisiaj dostałem olśnienia jeśli chodzi o sprzęt do odsłuchu muzyki.

Kupiłem owe Logitechy dobre 8 - 9 lat temu. Służą bezawaryjnie, są głośne, jest bass... Wraz ze zmianą wieku, zmieniły się priorytety. Za każdym razem kiedy słyszę dźwięk z dwóch drewnianych, podłogowych głośników, mam wrażenie, że ten sam utwór, który był odtwarzany z moich satelit, nie ma praktycznie jakiejkolwiek duszy. Filmy czasami oglądam, lubię 5.1 w DTS ale na poczet ładnie grających dwóch kolumn stereo jestem w stanie przeboleć brak przestrzenności.

Używam karty dźwiękowej Creative Live 24 bit, podłączanej do laptopa na USB.

Operuję budżetem do 1500 zł - kolumny + wzmacniacz.

Słucham głównie rocka i popu. Zależy mi na na tym aby odsłuch był ciepły, walić basem nie musi. Wszystko musi być stonowane, bez stuningowanego i ulepszonego dźwięku. Nie wiem czy dany budżet na to pozwala ale chcę bardzo poznać wasze opinie. Bardzo podobają mi się Jamo s608 ale z tego co widzę, w tej kategorii cenowej się nie wyrobię. Co robić? Dać sobie spokój za te pieniądze i dołożyć kilka stówek czy jednak mam szanse zmienić coś w swoim małym pokoju?

Pozdrawiam

Hej ja mialem taki sam dylemat jakies 3 lata temu. Mialem z5500 i myslalem ze Pana Boga za nogi chwycilem , az do momentu kiedy zagladnalem do salonu audio. Gral tam sprzet harman z jakimis kolumnami nie pamietam jakimi kosztowalo to okolo 6000 zl. Usiadlem i szczeka mi opadla na podloge porownujac to stereo do logitecha to jest przepasc tu nawet nie ma co porownywac. gdy wrocilem do domu odpalilem swoj zestaw na 5 min po godzinie juz byl na aukcji. Kazdy wzmacniacz stereo z w maire dobrymi kolumnami rozjedzie ta kupe gowna bez mrugniecia. Co do twoich preferencji kup Nada i powiedzmy kolumny Usher lub tannoya ustwa je w trojkacie rownobocznym odsun od scian i zobaczysz co to zanczy muzyka

Wszystko zależy od budżetu, więc przy tym konkretnie budżecie lepiej byłoby

kupić coś używanego, albo np. nowe kolumny z gwarancją i do nich już bez

gwarancji i z niedużym ryzykiem, bo tanio - wzmacniacz. Np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ale możliwości konfiguracji jest duuuużo więcej.....R.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bardzo podobają mi się Jamo s608 ale z tego co widzę, w tej kategorii cenowej się nie wyrobię

Bywają używane po 600-700zł więc starczy na dobry wzmacniacz i się mieścisz finansowo, ale, piszesz, że masz mały pokój i chcesz te Jamo s606, 608 to bez sensu. Nie dość że spore, to mają boczny głośnik basowy. Chyba że ma tylko nap..lać basem po ścianach w rogu i nic więcej, a muzyka to sporo więcej.

Napisz jaki masz pokój duży, kolumny trzeba ustawić, tak to nawet zestaw za 10k ci zagra na 30% możliwości.

w mały blokowy pokój, dobre solidne monitory zagrają z dobrą porcją basu i świetnie. Tak że uznasz jakieś Logitechy, czy Creative za w ogóle nie nadające się do słuchania muzyki, co najwyżej godne wzmacniania sygnału "error" z PCta.

Fakt, że metrażu, ani średniej głośności ;-) nie znamy.

Nawet do 18 m2 monitory często są wystarczające.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję bardzo za odpowiedzi w temacie.

Mialem z5500 i myslalem ze Pana Boga za nogi chwycilem

Dokładnie tak myślałem, kiedy je kupowałem, każdy zachwycał się tymi głośnikami. Fakt faktem deklasują rywali w kategorii głośników multimedialnych do komputera ale kilka razy odsłuchałem muzyki na normalnych kolumnach i stwierdziłem DOŚĆ! :)

Nie napisałem najważniejszych rzeczy - przepraszam.

- Sprzęt może być używany, podobno bardziej opłaca się kupić.

- Nie znam się kompletnie na modelach i firmach kolumn oraz wzmacniaczy, szczerze nie chcę się uczyć wszystkiego od początku, liczę po prostu na Was jako na specjalistów w temacie. Słuchaliście pewnie dużo zestawów itd. i takich opinii potrzebuję. Szczerze to nie chciałbym monitorów tylko podłogowe bo być może za niedługi czas się przeprowadzę.

- Wstawiam plan pokoju:

101.jpg

Głośniki mają stać przy biurku #1

Łóżko bez numerka mogę zamienić z biurkiem #1

Mnie nurtuje co to za drewniane glosniki były :)

Byłem u kilku osób i nie ważne jaka firma, grały zawsze lepiej od moich zabawek.

Na jakimś ogromnym basie mi nie zależy - zawsze słucham muzyki takiej jaka była nagrana, nie kombinuje nic w equalizerze, dlatego oczekuję od następnych głośników aby bas oraz tony wysokie nie wyróżniały się - ma być wszystko ładnie wyważone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.