Skocz do zawartości
IGNORED

Duża pojemność kondensatora za stabilizatorem liniowym.

adik

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem sobie "przyrząd pomiarowy" , dzięki któremu w pewnym stopniu można podsłuchiwać szumy i tętnienia zasilania. Są do zwykłe słuchawki douszne z kondensatorem bipolarnym 10uF na wejściu. Po prostu podłącza się to do linii zasilającej. Zauważyłem, że szumy za stabilizatorem np z linii 78XX znacznie spadają po zastosowaniu na wyjściu dużej pojemności np 2200uF. Z małym kondensatorem te układy mocno słychać. Szumy są nawet większe niż przed stabilizatorem. Noty aplikacyjne zalecają stosowanie na wyjściu kondensatora 0,1uF, który zapobiega oscylacjom. Nic nie mówią natomiast o dużych pojemnościach. Duże kondensatory mogą pogarszać inne parametry stabilizatora niż szumowe? Wiadomo, że to dość kiepskie układy do zastosowań audio, i są lepsze i mniej szumiące scalaki. Ate tak czysto teoretycznie to jak jest z ta pojemnością na wyjściu?

Jeśli nie mówisz o fiku miku stabach typu LDO, lecz "zwykłych" 78xx po np. 60 groszy za sztukę, to one powinny być "bezwarunkowo stabilne" w ... każdych warunkach. Tyle teoria.

Skoro już próbujesz z dużymi pojemnościami ... to spróbuj tego giganta 2200uF zbocznikować jeszcze np. 4,7uF MKP || 0,47uF MKP || 100nF ....

Zrobiłem sobie "przyrząd pomiarowy" , dzięki któremu w pewnym stopniu można podsłuchiwać szumy i tętnienia zasilania. Są do zwykłe słuchawki douszne z kondensatorem bipolarnym 10uF na wejściu. Po prostu podłącza się to do linii zasilającej. Zauważyłem, że szumy za stabilizatorem np z linii 78XX znacznie spadają po zastosowaniu na wyjściu dużej pojemności np 2200uF. Z małym kondensatorem te układy mocno słychać. Szumy są nawet większe niż przed stabilizatorem.

Nie jestem pewny czy to pojemnosc konda ograniczyla szum czy moze jego uplywnosc. Sprobuj posluchac bez tej pojemnosci za to z wstepnym obciazeniem (rezystorem dobranym na pare mA)

Takie tam ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie tam (2) ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...

a teraz ... UWAGA:

Ukryta Zawartość

Bardzo bardzo bardzo dokładnie popatrzcie na obrazek:

Ukryta Zawartość

"...So - a composite regulator with about 100dB of line rejection, a separate reg which essentially only deals with load rejection, 1.5A output capacity, short-circuit protection built-in, and it only costs pennies and requires about 5volts of 'headroom'. If you just want a quick and dirty implementation and can spare more voltage overhead you can use regular 3pin regs like the 7805 for the first reg, and just omit R1 and R2 altogether. A circuit well worth playing with for the very low cost of entry!

..."

Ktoś mi wisi sześciopak piwa ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szumy są nawet większe niż przed stabilizatorem.

To juz jest nieco dziwne i raczej świadczy o jakiś probemach, albo złej aplikacji regulatora albo nieodpowiedniej metodzie oceny wielkosci szumów.

Takie tam ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie tam (2) ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...

a teraz ... UWAGA:

Ukryta Zawartość

Bardzo bardzo bardzo dokładnie popatrzcie na obrazek:

Ukryta Zawartość

"...So - a composite regulator with about 100dB of line rejection, a separate reg which essentially only deals with load rejection, 1.5A output capacity, short-circuit protection built-in, and it only costs pennies and requires about 5volts of 'headroom'. If you just want a quick and dirty implementation and can spare more voltage overhead you can use regular 3pin regs like the 7805 for the first reg, and just omit R1 and R2 altogether. A circuit well worth playing with for the very low cost of entry!

..."

Ktoś mi wisi sześciopak piwa ...

Bardzo ciekawa lektura. Dzięki

PS. Stosowanie takich prościutkich "żyratorów", jak tu:

Ukryta Zawartość

naprawdę kolosalnie poprawia parametry zasilania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wpisz w Googlarkę frazę:

low noise dc power supplies - IMEKO XIX World Congress

Pobierze Ci się PDF z wartościowym, prostym materiałem o zasilaczu niskoszumnym w kontekście osiągania dużych rozdzielczości DAC`y...

Skoro już próbujesz z dużymi pojemnościami ... to spróbuj tego giganta 2200uF zbocznikować jeszcze np. 4,7uF MKP || 0,47uF MKP || 100nF ....

Akurat te trójnogowe, zwykłe regulatory nie lubią na wyjściu dużych pojemnosci z małym ESR. Ich impedacja dość szybko rośnie z częstotliwością i to już od kilku kHz. Tym samym od tego zakresu znaczacą role odgrywa wpływ indukcyjnosci wyjściowej ukłądu regulatora. W połączeniu z dużą pojemnością i małymi ESR na wyjściu doprowadzic może do niestabilności i oscylacji.

Im większa pojemność tym niższa częstotliwość oscylacji.

PS. Stosowanie takich prościutkich "żyratorów", jak tu:

Ukryta Zawartość

naprawdę kolosalnie poprawia parametry zasilania.

Czy w przypadku ujemnego zasilania tranzystor pnp będzie odpowiednim? np bc560?

Ukryta Zawartość

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Tak, trzeba jednak pamiętać, że wydajność prądowa tych małych tranzystorów jest niewielka. Można zastosować tranzystory średniej mocy np BD 139/140.

W połączeniu z dużą pojemnością i małymi ESR na wyjściu doprowadzic może do niestabilności i oscylacji.

Być może mam szczęście, ale tfu, tfu, nic takiego jak na razie u mnie nie wystąpiło / nie zaobserwowałem, a powyżej 1000uF czasami dawałem. Inna sprawa, że elektrolity "zwykłe", a nie "low ESR" dawałem.

Być może mam szczęście, ale tfu, tfu, nic takiego jak na razie u mnie nie wystąpiło / nie zaobserwowałem, a powyżej 1000uF czasami dawałem. Inna sprawa, że elektrolity "zwykłe", a nie "low ESR" dawałem.

To wcale nie tak prostu zaobserwoawać. Musiałbyć go przedzwonić impusowym poborem prądu.

Nie zalecane jest również bypassowanie mniejszymi pojemnościami o niskim ESR. ;)

Zmajstrowałem sobie testowy układzik i zamontowałem za stabilizatorami 7815 i 7915. Test słuchawkowy pokazał że bardziej szumi stabilizator ujemny. Natomiast za żyratorem jest już głucha cisza na obu liniach. Niestety nie mam oscyloskopu. Do bazy dałem kondensator 10uF i rezystor 1k do kolektora. Na wyjściu kondensator 2,2uF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do bazy dałem kondensator 10uF i rezystor 1k do kolektora. Na wyjściu kondensator 2,2uF

No to pójdź jeszcze o krok dalej. Z kolektora 1k do 10uF. Z czubka 10uF rezystorem powiedzmy 1k na nieco mniejszy, ale foliowy, np. 2,2 uF MKP || 100 nF MKP || 1nF Silver Mica. Taki "dodatkowy stopień" filtra RC na bazie tego tranzystora.

Coś takiego?

Nie bardzo widzę te połączenia na tym foto. Może takie coś (jeden tranzystor), lub takie coś (Darlington) ?

W przypadku tej dolnej propozycji, masz dwustopniową filtrację: R1CR2C. Nielimitowaną prądem bazy tranzystora BD135, więc można trochę poszaleć. Zauważ tą "dziwną" diodę ... Bez diody, to ten gyrator stałby się przy okazji soft-startem o dość długiej (R2!) stałej czasowej (efekt uboczny), a to mogłoby być denerwujące ... Dlatego też R2, o dość kosmicznej wartości, ma obejściówkę w postaci diody.

To pozwala w miarę "szybko" (R1C) osiągnąć prawie "docelowe" napięcie wyjściowe, z dokładnością do "brakującego" 0,7V.

Przy tej wartości - dioda wypada z obwodu. Ostateczna wartość wyjściowego napięcia (czyli o te 0,7V więcej) zostanie osiągnięta po upływie kilku stałych czasowych (R2C). Zauważ, że układ będzie działał poprawnie, o ile na rezystorze R2 nie pojawią się zakłócenia o amplitudzie wyższej jak 0,7V (wtedy wskoczy dioda). Ten warunek będzie raczej spokojnie spełniony, z racji na wstępny stopień filtracji R1C.

Jeśli założyć, że BC550C ma wzmocnienie np. 350 ... a ten BD135 np. 50, to wymnażając jedno przez drugie wychodzi mi 17500 ...

Tak się zastanawiam ... (2,2 uF + 0,22 uF + 0,001 uF) * 17500 = 42360 uF ...

Dlatego też wydaje mi się, że można pominąć wyjściowy kondensator w tej propozycji.

Można też oczywiście rozrysować to jako Sziklai, jako parę komplementarną, co da mniejszy dropout ... taki gyrato "LDO" :)

Tam mogą być jednak pewne dodatkowe kwestie związane z zapewnieniem stabilności z racji na impedancję wyjściową, więc na wszelki wypadek - nawet nie rysuję tej propozycji. Acz jest to też jakaś propozycja do rozważenia.

Darlington czy Sziklai ? Oto jest pytanie ...

Ukryta Zawartość

post-34863-0-23326700-1457119087_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A po co jest ta szumiąca dioda D1?

Na wyjściu zawsze jest kondensator.

I to łączenie miliona kondensatorów równolegle, taki audiofilski zabobon.

Pewnie tylko zbadanie sprawy oscyloskopem pokazało by czy warto robić takie kanapki. Prawdopodobnie ma to sens, ale różnice mogą być niewielkie. Tak mi podpowiada intuicja bo wykształcenia technicznego nie mam:>

Nie ma żadnego uzasadnienia.

Przedstawione układy mają za zadanie wygładzać tętnień sieciowych. Nawet najwyższe harmoniczne to dużo niżej.

Takie bezindukcyjne mikowe doskonale budują obwody rezonansowe wespół z elektrolitami.

Dioda wydaje się, że pogorszy parametry drugiego układu, stale bocznikując wysoką rezystancję R2 (mały stosunek R1/R2). Bocznikując przewodzi, czyli wnosi szumy akurat do bazy a jednocześnie walorem miała być duża stała czasowa R2C2. Z zamysłu ma ona przyśpieszyć wzrost napięcia na wyjściu po włączeniu, ale to nie przemyślany stosunek zysków do strat.

Dzięki Grzegorz, słuszne uwagi. W takim razie może ze sterującym mosfetem (nie będzie wtenczas problemu prądu baza-emiter i spadku napięcia na R2):

... duża wartość rezystora upływu shunt do masy spowoduje, że prąd będzie znikomy. Napięcie na R2 nie przekroczy wtenczas (podczas normalnej pracy) wartości progowej 0,7V i dioda pozostanie poza układem. Jej rola ograniczy się jedynie do szybszego startu podawania napięcia wyjściowego tuż po załączeniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale właśnie ten spadek jest niezbędny.

Na (MOS)FET`ach jest za małe wzmocnienie. Należałoby zastosować dzielnik z D do G i masy ze względu na polaryzację. Raczej nie stosuje się ich w tych zastosowaniach.

Te układy powyżej są OK. Tylko ta Dioda. Rozumiem, że chodzi o szybkie narastanie napięcia na wyjściu ale to (powolne ładowanie bo "skuteczny filtr") pochodna wysokiego współczynnika tłumienia tętnień. Jak jedno to i drugie. Przy zadanych parametrach zasilania na wejściu i wyjściu można byłoby zoptymalizować taki układ.

Tak, trzeba jednak pamiętać, że wydajność prądowa tych małych tranzystorów jest niewielka. Można zastosować tranzystory średniej mocy np BD 139/140.

W dodatniej wersji nazwijmy to : wejście jest od strony kolektora , wyjście na emiterze. w ujemnej będzie tak samo ?

U mnie wyszło tak, że podłączenie bc560 bez połączenia ze stabilizatorem 7915 dało na emiterze właściwe napięcie. po podłączeniu staba dochodzi do uszkodzenia kondensatora za prostownikiem, ma on ciągłe zwarcie kiedy jest naładowany. Układ nie działa oczywiście. Mam może głupie pytanie, ale czy taką ujemną szynę powinno się zawsze uruchamiać z dodatnią??

Inny ciekawy przypadek jest taki: podłączona z gyratorem i stabilizatorem szyna dodatnia, po stronie ujemnej tylko mostek i kondensator. wg miernika mam zwarcie między - a gnd, między + i -. zwarcie spradzam piszczykiem. Sam kondensator po wyłączeniu prądu dalej wykazuje zwarcie. Po wlutowaniu tego kondensatora w szynę dodatnią wszystko jest w porządku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.