Skocz do zawartości
IGNORED

WANTED! albo Piosenki Poszukiwane

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie pomyślałem wczoraj wieczorem, że wartałoby taki temat założyć... co niniejszym robię.

Idea (a z drugiej strony idzie druga ideja) jest taka: Bywa tak, że zna się fragment piosenki, albo pewne dane o niej, i ani rusz nie można dojść, co to za jedna. Ewentualnie piosenka jest na tyle niepupolarna, że mimo posiadanych danych na jej temat, nie da się jej zdobyć (nawet w wersji mp3), a ze względów sentymentalnych chciałoby się... Tu na Forum mamy spore grono melomanów, adiofili i kolekcjonerów muzyki. Może ktoś wie coś więcej? Może ktoś czymś dysponuje? Co szkodzi zapytać? W sumie nic.

Sam poszukuję dwu utworów.

Po pierwsze szukam nagrania starej polskiej piosenki "To samo niebo" (słowa M. Hemar, muzyka J. Rixner). Słyszałem ją całą w radiu dawnotemu. Mam jedynie fragment, śpiewany przez Fogga, chętnie zdobyłbym całość.

Druga piosenka jest nowsza, pochodzi z lat (prawdopodobnie) osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Tym razem nie wiem, ani kto śpiewał, ani kto napisał słowa czy muzykę. W pamięci utkwił mi tylko fragment tekstu. Ktoś może wie, co to jest?

"Jak ogień i woda, jak obłok i głaz,

Jak czerń najczerniejsza i słoneczny brzask,

Jak szepty miłosne i rozpaczy krzyk,

Tak my sobie obcy chociaż jednej krwi.

Jak Bach na organach, jak anielski chór

I szereg milczący stawiony pod mur,

Jak stół pełen jadła i jak ryzu garść,

Na tym samym swiecie różny jest nasz świat."

https://www.audiostereo.pl/topic/12602-wanted-albo-piosenki-poszukiwane/

tego mi było trzeba ;)

w ostatniej swojej audycji Beksa puszczając ostatni albo przedostatni utwór powiedział

new model army -kołysanka(chyba 'lulabay'to na słuch)gdzie znajdę ten utwór bo jakoś nie dane mi było natknąć się na niego muzycznych encyklopediach i na płytach które miałem w swoich rękach.

dzięki za info.

>UT

ales niecierpliwy, 4 godziny czekasz i juzzes podrazniony;)?

Piosenke "To samo niebo" znajdziesz na Platynowej Kolekcji M.Fogga dostepnej chociazby w www.stereo.pl w zabojczej cenie 11,5 zl i podejrzewam ze w kazdym empiku tez. Odnalezienie tej plyty zajelo mi ok 45 sekund;), wiec domyslam sie, ze tez o niej wiesz.

Tej drugiej piosnki (nawiasem piszac - masz dobra pamiec;)) nie znam.

pozdrawiam.

A ja mam 2 niewiadome:

1 - oryginal piosenki, ktorej cover to "Changes" 2Paca

2 - piosenke z "Ace Ventura - Psi Detektyw". Nie ma jej na soundtracku ani w napisach koncowych do filmu. Jest to piosenka, ktora leci, gdy Ace dowiaduje sie, ze Einhorn to Finkle i Finkle to Einhorn, po czym godzinami myje zeby i moczy sie pod prysznicem

Thx za sugestie, podpowiedzi i cale odpowiedzi

> i_nemes #2:

Qrczę, wlazłeś mi na ambit z tą pamięcią!

Posiedziałem nad kartką i odtworzyłem refren tej piosenki (mogą być błędy w pojedynczych słowach), a że refreny bardziej w ucho wpadają, to może ktoś sobie przypomni?...

To szło tak:

"Jestem tobą, każdą chwilą, wiekiem, dniem,

w moich oczach obraz żyje twój jak sen,

w moim myślach wciąż kołacze twoja myśl,

jestem tobą...

Jestem tobą, między nami zamarł czas

moje dłonie ciału twemu dają kształt,

w moim sercu serca twego słyszę rytm,

jestem tobą, a mną będziesz ty."

>UT, no naprawde masz dobra pamiec... Pisze powaznie i szczerze, nie zadne tam smichy-chichy.

Sorry, nie wiedzialem, ze na tej Platynowej Kolekcji same fragmenty...

Skoro pamietasz tyle tekstu to pewnie pamietasz tez czy spiewa facet czy kobita, jaki styl, jak mniej wiecej to utwor? Na podstawie tekstu zgadywalbym, ze idzie o cos zblizonego do przedwojennego kabaretu ewentualnie jakies tlumaczenie z francuskiego;) i odspiewane jako 'piosenka aktorska'. Mnie pierwszy cytat skojarzyl sie z K.I. Galczynskim;) - ale to tylko przez fragment z 'Bachem' (jest taki wiersz 'Lesniczowka', w ktorym pada bardzo podobna AFAIR linijka. Ale tamto to nie dramatyczny erotyk;).

Pozdrawiam.

Śpiewa kobita o bardzo mocnym głosie. W ostatnim refrenie dochodzi chórek dziecięcy (!!!).

Styl - fakt coś a'la piosenka aktorska. Słyszałem to w roku 1986, lub '87.

Wiecej grzechów nie pamiętam...

dobrze to jeszcze raz ja ,ale to już nie będzie łatwizna.

z 5lat temu w jednej z audycji pana Manna(chyba) usłyszałem muze ,która mnie ruszyła:)

niestety wszystkie informacje biorę z kartki która już dawno pożółkła,a spisywałem je na słuch i to może być utrudnienie (na pewno gdzieś w nazwie grupy i tytule tkwi błąd)

kapela ;to Albatros pł.blues leding a skład to trzech muzyków james petrela,phil zanera,johan zanera.

dodam tylko ze w specjalistycznych sklepach też rozłożyli ręce inie potrafiono mi pomóc

pozdr.

Słyszałem taki kawałem, w reklamie oczywiście :)

"Give a little bit of hm... to me..."

nic więcej nie wiem, szukałem wczoraj na sieci, ale jakiś Shaggy mi sie znajdował przeważnie.

W jednej z ostatnich swoich audycji TB prezentował chyba dwa utwory (z czterech) z jakiegoś mini-albumu, który nagrał Peter Murphy i który miał zapowiadać jego kolejne solowe wydawnictwo. Pamiętam, że bardzo mi się te nagrania podobały, że jeden z nich był w takim trochę orientalnym klimacie, ale żadnych tytułów niestety nie zapamiętałem. Ludzie, jak ktoś coś wie, niech napisze.

• 4 miesiące później...

dzieki, ale coz, jestem pewien, ze to nie byl "The Enterntainer" (chyba, zeby istniala jakas inna czolowka 'W starym kinie'). To nawet nie byl ragtime... chociaz melodia brzmiala na 'taperska'. Znacznie wolniejsza niz ragtime'y Joplina, rowniez fortepian solo. Chropowate nagranie. O ile pamietam czolowke - miedzy innymi przechadzal sie w niej wyciety z fotosu Charlie Chaplin na tle rownch innych wielkich postaci. To byla swietna czolowka.

Pozdrawiam.

A konkretniej - w czolowce pewien gosc, juz nie jestem pewien, czy to bylo chaplin, zapewne mial parasol, lub laske, stad skojarzenie, sunie przez ulice mijajac jakis plot parkowy, w koncu wchodzi po schodkach do budynku (kina?), tutaj pojawia sie jaskrawy ekran a nan nasuwa sie plansza rodem z niemego filmu, najpierw kilka razy od gory sie wsuwa nierowno, potem do gory nogami, w koncu dobrze - napisem "W starym kinie" w dol. Zaraz potem pojawial sie S. Janicki i rozpoczynal gawede;).

Muzyka byla albo stylizowana na stare nagranie, nawet miejscami poszarpane, albo pochodzila z jakiejs starej plyty.

Anybody?

Pozdrawiam.

Zacina sie ta plansza z napisem 'w starym kinie', ktora jest wsuwana 'od gory' na ekran ;-). Cala czolowka przypomina pierwsze animacje, jest naprawde zrobiona swietnie.

Juz nawet wiem, kto zrobil ta czolowke (Andrzej Krynicki), ale skad muzyka - wciaz nie wiem;)

Pozdrawiam.

Moje najwczesniejsze doswiadczenia z ragami Joplina, to, o ile sobie dobrze przypominam, nieme filmy Bustera Keatona. Niemal mam jakis taki podswiadomy odruch, ze gdy slysze "The Entertainer" to od razu widze Keatona wiszacego na zegarze, albo wpadajacego do rowu z cementem, itd... Poza tym "The Entertainer" niemal zawsze jest wykorzystywany w 'pokazowkach' i zlepkach roznych slapstickowych komedii, albo w filmach, ktore maja takie komedie udawac - przyspieszony bieg tasmy, glupie miny, itd.

Utwor z programu Janickiego jest liryczny. Przesladuje mnie od dwoch dni;).

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.