Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup systemu do MCLO

Piotr Zalewa

Rekomendowane odpowiedzi

Po ostatnim zakupie w torze cyfrowym zauważyłem, że można jeszcze podciągnąć dźwięk na moich skromnych kolumnach. Ponieważ w ciągu roku kolumny będą zmienione na DIY, nie zamierzam robić tego wcześniej. Po wysłuchaniu Bjork na (lepszym) torze cyfrowym i (wysłużonym) analogu zauważyłem, że dobrze nagrana płyta jednak pokonuje słabe wydanie cyfrowe. Chcę więc polepszyć tor analogowy. Nie chcę wchodzić po kolejnych stopniach drabiny bo jest to zbyt kosztowne. Myślę o wejściu w MCLO co oznaczać będzie zmianę gramofonu i przedwzmacniacza.

W grę wchodzi także sprzęt używany. Zakup będzie rozłożony w czasie, raczej będę szukał okazji. Nie zamierzam przeznaczyć na rozwinięcie więcej niż 8-10 tys. W skład tego wejdzie gramofon wkładka i przedwzmacniacz.

Szukam porad.

https://www.audiostereo.pl/topic/125980-zakup-systemu-do-mclo/

Zobacz sobie rozbierane zdjecie LAR'a (jest na innym forum) i Nudy i wyciagnij wnioski sam. Najlepiej posluchaj, dogadaj sie z kims, napisz skad jestes.

Zaraz zleci sie tutaj rzesza wlascicieli jednych i drugich i zrobi sie piaskownica, jak w zwyczaju tego forum.

Mamy dwie piękne rozebrane panienki o różnym typie urody - skąd wiadomo która da lepiej i za ile ? Kolega tomasz_pianista pisze takie rzeczy ? Skup się proszę najpierw na napędzie z ramieniem , pózniej będzie czas na pre i wkładeczke .

• Redaktorzy

na przyklad?

Na przyklad to, co gra u mnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zobacz sobie rozbierane zdjecie LAR'a (jest na innym forum) i Nudy i wyciagnij wnioski sam. Najlepiej posluchaj, dogadaj sie z kims, napisz skad jestes.

Zaraz zleci sie tutaj rzesza wlascicieli jednych i drugich i zrobi sie piaskownica, jak w zwyczaju tego forum.

Abstrahujac od rozbieranych zdjec, bo zarowno zdjecia jak i pieniadze czasami nie chca grac oraz od sposobu i jakosci gry tych preampow, nie mam pojecia Tomku jakie wkladki podpinasz do swojego preampu. Ja u siebie mam kilka bardzo drogich i rzadkich wkladek. Kilka razy wpinalem Ortofon MC A90. Dla niewtajemniczonych to wybitna wkladka MC LO kosztujaca ponad 4000 Euro i wyprodukowana w ilosci 400 szt. na calym swiecie! Moim zdaniem i nie tylko moim - gra wybitnie. Mialem ja kilka razy wpieta do LPS-1, co prawda przez trafo SUT Ortofona (ktore stanowi zabezpieczenie przed "zonkiem"). Nie balem sie wpiac MC A90 w LPS-1. Natomiast do jakiejkolwiek Nudy nie odwazylbym sie jej wpiac. W przypadku LARa mamy powaznego producenta i dystrybutora, odprowadzajacego podatki, majacego oficjalna siedzibe. Zapewne te firmy sa ubezpieczone i w razie jakiegokwiek niefartu klient nie zostaje sam z problemem odkupienia wkladki. W przypadku Nudy - niech kazdy odpowie sobie na to pytanie sam.

Apeluje zeby nie oceniac brzmienia po zdjeciach wnetrza. Jak to sie mowi - nie oceniajmy ksiazki po okladce. Najsensowniej posluchac i samemu podjac decyzje czy brnac w to czy w tamto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Na przyklad to, co gra u mnie

Piszesz, że polowałeś na elementy tego systemu - zbyt mało wiem, by robić coś takiego.

Szczerze powiem, że nawet nie myślałem o 12" ramieniu. Patrząc na ebay nie jest łatwo coś znaleźć z tymi ograniczeniami cenowymi...

Czy do technicsa 1210 ortofon bronze 2m to będzie szczyt wszystkiego,czy może powalczyć z jakąś wkładką MC ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Czy do technicsa 1210 ortofon bronze 2m to będzie szczyt wszystkiego,czy może powalczyć z jakąś wkładką MC ?

Jeżeli ramię jest w pełni sprawne, nie ma luzów, masz dobry headshell i umiesz ustawić wkładkę szablonem wg geometrii Stevensona - to nie będzie szczyt wszystkiego. Warto jednak poczytać o tym ramieniu i dodać do niego olejowe tłumienie. To nie jest specjalnie droga rzecz a poprawę osiągnąłem znaczną.

www.kabusa.com - tu warto się zatrzymać na dłużej, poczytać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.