Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy - modyfikacja

maciejmo

Rekomendowane odpowiedzi

Stałem się właścicielem przedwzmacniacza gramofonowego ( MM/MC ) na zdjęciu poniżej. Urządzenie gra na prawdę dobrze, ale pewnie zawsze można lepiej. Chciałbym z tego zrobić Hi-endowe cacko, bo potencjał jest spory. Myślę o wymianie większości kondensatorów w torze sygnału i wymianie kondensatorów filtrujących na większe w części zasilacza. Chciałbym zastosować kondensatory np. Mundorf supreme. Wymiana wszystkich kondensatorów na kondy tej klasy to spory wydatek i chciałbym się upewnić czy to ma jakiś sens. Oczywiście w przypadku tej modyfikacji będzie potrzebna większa obudowa, ale to żaden problem. Być może można poprawić coś jeszcze. Co o tym sądzicie ? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chciałbym z tego zrobić Hi-endowe cacko, bo potencjał jest spory.

Z czego wynika taki wniosek? Włożysz kupę kasy a efektu nie będzie i co później. Nie sprzedaż tych kon...ów nikomu bez straty.

Lar LPS-1

Tak to ten przedwzmacniacz. Nie mam schematu

Niestety mam również problem żeby skontaktować się bezpośrednio z konstruktorem - strona nie działa, a numer telefonu nie odpowiada :-(.

Z tego co widać to dość prosta konstrukcja, ale najlepsze są zawsze najprostsze rozwiązania :-) . Wszystkie elementy są oznaczone, więc nie ma problemu z dopasowaniem zamienników pod kątem pojemności. Chciałem pójść drogą przewzmacniacza Hiragi, gdzie schemat układu jest banalnie prosty ale elementu użyte z najwyższej półki. Właśnie dlatego moje pytanie, czy jest sens zabawy z wkładaniem drogich elementów bez gwarancji poprawy brzmienia.

Wymiana kondów to nie recepta.

Układ nie jest standardowy - w amplifikacji siedzą SSM2019.

Zasilacz trzeba zrobić porządny ...

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość JanF

(Konto usunięte)

Myślę o wymianie większości kondensatorów w torze sygnału i wymianie kondensatorów filtrujących na większe w części zasilacza. Chciałbym zastosować kondensatory np. Mundorf supreme. Wymiana wszystkich kondensatorów na kondy tej klasy to spory wydatek i chciałbym się upewnić czy to ma jakiś sens.

Zawsze wsadzenie lepszych kondensatorów w tor sygnałowy ma sens.

Tylko, kij ma dwa końce, czasami więcej, jak się ma pecha, to jeszcze więcej.

Lepszy jakościowo kondensator nie jest właściwym antidotum na ograniczenia układu jako całości, tu trzeba zmienić układ.

Skoro chcesz się bawić w eksperymenty to proponuję działanie na raty, zacznij od wejścia i wymieniaj na raz tylko po jednym kondensatorze, obserwuj wynik zamiany.

Jak dobrze pójdzie to po po dwóch zmianach dasz sobie spokój, owszem, będą efekty, tylko nie takie, jak sobie wyobrażałeś.

Powodzenia.

Wymiana kondów to nie recepta.

Układ nie jest standardowy - w amplifikacji siedzą SSM2019.

Zasilacz trzeba zrobić porządny ...

Co rozumiesz przez "porządny" zasilacz ?

Generalnie jest dostępnych wiele różnych schematów. Zważywszy na Twoje doświadczenie mógłbyś zasugerować jakieś konkretne rozwiązanie ?

Myślę o wymianie większości kondensatorów w torze sygnału i wymianie kondensatorów filtrujących na większe w części zasilacza.

To nie jest wzmacniacz mocy w którym wymiana kondensatorów na większe pojemnosci coś daje :) supreme to dobry kierunek lecz tak jak wyzej kolega napisał mozesz uzyskać zupełnie inne brzmienie niz oczekujesz a moze nawet wyjśc na to ,że bedzie gorzej :x

maciejmo

To siedzi w 'głównym' zasilaczu:

Ukryta Zawartość

Trafko.

W pre masz mostki, 6 kondków i stabilizatory LM317/337.

Żeby to ulepszyć należy ominąć diody w pre i za nimi się wpiąć z normalnie zrobionym zasilaczem.

Trafo mocniejsze i na wyższe napięcie, szybkie diody, solidna filtracja (kilustopniowa), prestabilizatory na obie gałęzie.

Nic nowego, po postu klasycznie.

No i obudowa - bo do oryginalnej taka klasyka nie wejdzie.

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

maciejmo

To siedzi w 'głównym' zasilaczu:

Ukryta Zawartość

Trafko.

W pre masz mostki, 6 kondków i stabilizatory LM317/337.

Żeby to ulepszyć należy ominąć diody w pre i za nimi się wpiąć z normalnie zrobionym zasilaczem.

Trafo mocniejsze i na wyższe napięcie, szybkie diody, solidna filtracja (kilustopniowa), prestabilizatory na obie gałęzie.

Nic nowego, po postu klasycznie.

No i obudowa - bo do oryginalnej taka klasyka nie wejdzie.

Tak, w drugiej puszce jest tylko trafo, co prawda u mnie to toroid 15Va i 2x15V. :-). Jakie napięcie radziłbyś podpiąć do zasilania tego układu i na jakiej kości najlepiej oprzeć układ zasilacza?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.