Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór projektora. InFocus IN118HDxc vs. Benq 1070

djmilkyway

Rekomendowane odpowiedzi

dziwne to forum ( : Ze audiofile są to wiedziałem ale projektofile to nie ( :

Swoją drogą Yodas ma trochę racji z odbiciami lecz nie jest tak źle jak by mu się wydawało . Będę musiał nieco dźwignąć ekran dla tego aby uniknąć większych odbić zdecydowałem się na przyklejenie do sufitu wygłuszeń 3d które pomaluje grafitowa farbą wówczas białe ściany w niczym przeszkadzać nie będą bo jak kolega wyżej pisał pokój jest na tyle duży że żadne odbicie nie wróci .

płyty betonowe to osłona grzejników czy faktycznie grzejniki??:)))

co do płyt z betonu architektonicznego to osłony po prostu szkło się nie sprawdziło rezonowało a te płyty na tyle dociążyły grzejniki że nie nic w pokoju nie drga nie rezonuje no i estetyka kupiłem nowe grzejniki alu lecz źle to wyglądało to dołożyłem płyty

Wracając do tematu prosiłem bo się nie znam jaki materiał polecacie zero odpowiedzi , bo mi fałduję i będę z tym walczyć , prawdopodobnie zmienię i trochę przerobie matę aby była również napinania lecz ta nie specjalnie się nadaje do tego celu

W mieszaniu oraz sprzęcie sporo jest braków ale powoli dojdę do ładu Pisałem Yodas nie dawno temat w którym brałeś udział co do amplitunera miałem na chwile onkyo tx sr 876 model mimo że praktycznie flagowy to beznadziejny na maxa innym by odpowiadał mi nie był sztuczny zero jakości dla tego ciułam na arcama i nie wydam 5 tys na ekran skoro kupiłem z niecałe 3 kafle projektor i jestem zadowolony z niego bo świeci fajnie tez staram się oglądać filmy wciągające więc nie nudzę się nie szukam wad tu czy tam wole zainwestować w audio bo wierz mi czasem efekty potrafią zaskoczyć bardziej niż krystaliczny obraz

Dobrych filmów w HD tez nie jest na tyle dużo żeby szaleć ze sprzętem moim zdaniem, ja wole posiedzieć na necie i delektować się muzyką w wolnej chwili jak dopadnę fajny film oglądnę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-51505-0-79832800-1457900634_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@piotrek nie jestem żadnym projektofilem chociaż file co do obrazu to videofile :) ...

Różnica pomiędzy audio a video jest taka że w video wszyscy mamy identyczną definicję wzorcowego obrazu a w audio każdy ucho ma inne bo jeden woli sobie podbić wysokie inny niskie a jeszcze inny nic nie podbija i co dla jednej osoby gra wyśmienicie to dla drugiej jest nieakceptowalne. ...w video sprawa wyglada zgoła inaczej bo tutaj wszyscy dążymy do uzyskania jak najlepszego kontrastu najlepszej czerni soczystych nie przekłamanych odwzorowania kolorów itd...

Sprawa następna. ... myślisz że swoje " zarzuty" co do jakości obrazu u Ciebie wyssałem sobie z palca otóż nie bo nigdy nie pisze o czymś stanowczo jeżeli organoleptycznie tego nie doświadczyłem... mój dobry znajomy ma bardzo podobną kubaturę i rozkład jak Ty po lewej ma blisko okna jak u Ciebie ale po prawej ma więcej miejsca i metrów bo ma aneks kuchenny otwarty natomiast ściana ta na przeciwko ekranu jest u niego dużo dalej od ekranu , więc salon ma większy więc wygaszanie ma także większe...natomiast u niego także jest (było) wszystko na biało...ma ekran adeo zwijany w suficie i projektor panasonica ptae 6000 czy 8000 (dokładnie nie pamiętam )...raz na jakiś czas go odwiedzam przejazdem (sprawy zawodowe) i obraz jaki u niego widze jest daleki od tego jaki ja bym akceptował , czyli u niego jest nieakceptowalny kontrast , dość sprane kolory i głębia obrazu żadna.... do czego zmierzam...zawsze go namawiałem aby przemalował chociaż na szaro i w końcu to zrobił... I przemalował u Siebie ściany i sufit, oczywiście tylko na odcienia szarości ciemniejsze i po tym całym zabiegu pisał do mnie że nie może uwierzyć jak wiele wniosło to u niego w obrazie....a zastosował tylko szarość co prawda ciemniejszą ale jednak szarość...podłogę zawsze miał ciemną... :)

Jak będę u niego to dla dowodu zrobię fotki i wrzucę tutaj (jesli się zgodzi)...

Inny dowód : kolega @Bipo też ma biały salon , proj i zwijany ekran dużo wyższej klasy niż u Ciebie , też długo oglądał w tych warunkach i akceptował obraz jaki uzyskiwał ale zawsze wiedział że to nie jest 100% możliwości jego zestawu nawet może nie 50% i w końcu opracował swój patent i cały salon na czas projekcji zaciemnia czarną tkaniną i osiąga ogromną różnicę....ale fakt jest taki że kubaturę ma mniejszą i miał większe odbicia ale proja ma wypas i ekran więc to jakby się troszkę znosiło....oczywiście że jak jest duża kubatura to światło projekcji odbite od ścian i sufitu się wygasza...ale w takiej świątyni bieli jak u Ciebie jest bardzo dużo tego światła i odbić....

Nie jestem złośliwy ani nie chcę Ci dopiec tylko zwracam uwagę na pewne aspekty projekcji...pewnych "rzeczy" się nie przeskoczy.... ale tak jak pisałem Tobie obraz odpowiada i to jest najważniejsze, masz zajawkę bardziej audio i tam szukasz swojego optimum...obraz Cię mniej "interesuje"... u mnie jest odwrotnie, audio mam marketowe bo bardziej jestem Video... ;)

.

Co do Twoich zdjęć z kotem... zauważ jak bardzo u Ciebie czerń świeci na ekranie, widać to od razu porównując ją do czerni obok ekranu... a zawsze jest tak że zdjęcia tak przekłamują co do czerni ,że czerń ta projekcyjna wychodzi dużo ciemniejsza ... U ciebie doskonale widać jak jasne ściany i odbicia od nich zabijają kontrast i rozświetlają czerń, tym bardziej że Twój epson to fabryka światła... zauważ jak dużo mniej jest u mnie rozświetlony pokój, zdjęcia robione na automacie...

Dla przykładu wrzucę Ci o co mi chodzi z tym przekłamywaniem czerni na fotkach :

Znajdź miejsce gdzie kończy się ekran...ciężko to wychwycić, natomiast na Twoich fotkach widać doskonale gdzie kończy się ekran i doskonale widać różnice czerni na ekranie i poza nim...

...a wiadomo że takiej głębokiej czerni na projektorze ( jak na moich fotkach) nie uzyskamy ale fotki zawsze tą czerń przekłamują w tą lepszą stronę w stronę OLED...

...mam nadzieje ,że Wiesz o co mi chodzi...

...lub tutaj ( chodzi o fotkę z Tomem) , pasy panoramy góra dół kompletnie zlały się z czernią poza ekranem:

.

Ukryta Zawartość

post-53640-0-90489400-1457945923_thumb.jpg

post-53640-0-56441000-1457946007_thumb.jpg

post-53640-0-92124900-1457947043_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...oczywiście pełna zgoda...ale nie przypuszczałem ,że Ty pisząc o wyższości swojego proja nad simem porównujesz jego projekcję (tzn.sima) w źle przygotowanym środowisku , bo zakładam , że ten dealer z Krakowa miał bardzo antykinowe warunki skoro świecił tak fatalnie u niego proj dobrej klasy...

... jeżeli porównujemy jakieś proje to tylko w takim samym lub bardzo podobnym środowisku i dopiero wtedy możemy mówić o wyższości jednego nad drugim...inaczej takie porównanie nie ma sensu ...

...druga sprawa ,idąc kupić projektor czy tv sprzedawca może tak wszystko poustawiać, że dużo lepsza maszynka przegra z kretesem...

no tak.

Skoro tak o malowaniu bylo to moze doradzicie mi z malym dylematem.

Te zolte boczne sciany i szary sufit maluje na czarno. Co zrobic z tym kawalkiem gdzie jest swiatlo ?? machnac tez na czarno czy zostawic ten szary jak lepiej bedzie wygladac ? a moze na grafit ? To jest maly kawelek i pod takim katem, ze na obraz duzego wplywu nie bedzie. Frontowa sciana jest taka i zostaje. Tylnia maluje tez na grafit.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Świątynia światła to to nie jest bez przesady (: w oknach na tych zdj nie było plisów jeszcze do tego b jasno na zewnątrz z reguły goście twierdza że jest ciemno

co do zdj z kotem dwa są na innym ustawieniu projektora w jednym również się zlewa , czary zaczynają się podczas seansu kiedy w obrazie przewaga jest jasnych barw to czernie stają się ciut za jasne lecz nie ma znowu takiej tragedii ( : ale idąc za Twoją radą będę kleić na sufit szare wygłuszenia od których nie ma możliwości żeby jakiekolwiek odbicie dotarło ( : z prawej jest czarna ściana od lewa na oknie są plisy nie ma możliwości odbicia ekran ma 300cm szerokości a od ścian jest jakieś 130cm także nie mało

Ale powiedz mi jaki materiał na tą rolkę dać ( : w rozsądnych pieniądzach i taki który jest w miarę delikatny który się podda obciążeniu dolnego napinacza

Wracając do zdjęć to i tak mało obiektywne jest takie porównywanie lecz wierze że obraz u Ciebie jest znacznie lepszy ale tu znowu nie jest tragicznie poza faudami które są jak bolący ząb ( : więc proszę niech ktoś odpowie na moje pytanie ( :

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.