Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór projektora. InFocus IN118HDxc vs. Benq 1070

djmilkyway

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nadszedł czas na projektor. Po wstępnych oględzinach i wizytach w sklepach pozostały takie modele: InFocus IN118HDxc vs. Benq 1070.

Na forum wiele osób chwali Benq a w sklepach większość sprzedawców poleca InFocus. Co myślicie?

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Tu masz bezpośrednie porównanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak dla mnie Benq ma lepszy kontrast. Sam jestem użytkownikiem tego projektora i go bardzo polecam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie Benq ma lepszy kontrast. Sam jestem użytkownikiem tego projektora i go bardzo polecam :)

Dzięki już mi się sporo rzeczy wyjaśniło.

A jak wygląda sprawa z 3D? Rozumiem, że do obu trzeba dokupić okulary. Czy coś jeszcze?

Jak z odległością? niestety u mnie od projektora do ekranu jest tylko 2,8m. Wystarczy?

Ukryta Zawartość

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Pamietaj że podając odległość proja od ekranu podajemy odległość oka projka od ekranu...

pytanie jak duzy obraz chcesz osiagnąć...? i jak daleko bedzie twoje oko od ekranu?

Wg calkulatora to moze być max 110 i min 84"...

ja gdybym miał odległość ogladania 2.8m to wszedł bym w 100"... ale to moje oko tak twierdzi... ;)

Właśnie gość proponował mi ekran 100". Tylko teraz pytanie jaki format ekranu? 16:9 czy 4:3? Fajnie by było mieć materiał z czarną ramką.

Jaki ekran byście polecili (manualny)? Nie chce na początek dużo inwestować.

Ps. projektor będzie wisieć centralnie nad głową.

Właśnie gość proponował mi ekran 100". Tylko teraz pytanie jaki format ekranu? 16:9 czy 4:3? Fajnie by było mieć materiał z czarną ramką.

Jaki ekran byście polecili (manualny)? Nie chce na początek dużo inwestować.

Ps. projektor będzie wisieć centralnie nad głową.

...16:9... o 4:3 zapomnij....

Tylko teraz czy każdy film z br albo rip z br wyświetli mi się w tym formacie?

ps. jak mam ripy filmów w jakosci 1080p i dtshd na kompie to jakim programem najlepiej puścić do projektora?

Rozumiem, że projektor podłączam przez hdmi do ampli w drugie wyjście hdmi? bo w pierwszym jest tv.

Ciekawe czy moja yamaha rx v767 wypuści do projektora odpowiedni obraz.

Ukryta Zawartość

Vivitec + profesjonalna kalibracja = niska cena a jakość powyżej projektorów simm. Mam więc wiem i dobrze radzę, acha i chyba szary ekran by się sprzydał.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Co to jest to Vivitec?:)

Gość

(Konto usunięte)

Co to jest to Vivitec?:)

Firma produkująca projektory. Chyba pierwszy raz na tym forum ktoś poleca tą markę. Martinez3 jesteś chyba pierwszym, który ten PJ posiada.

jakość powyżej projektorów simm

Który model?

Domyśliłem się zmyliła mnie nazwa bo znalazłem firmę Vivitek. Ale jakoś projektory w cenie do 3tys słabo wyglądają. Jaki model masz na myśli?

Vivitec + profesjonalna kalibracja = niska cena a jakość powyżej projektorów simm. Mam więc wiem i dobrze radzę, acha i chyba szary ekran by się sprzydał.

Pozdr.

Z tym poròwnaniem do Sim to troszkę poleciałeś ;)

Chyba że jest jakaś firma Simm :)

Mam Incocus i słabo wypada tęcza ja ja widzę i lekko mnie dobija :( Ale oko już się przyzwyczaja. Pilot niepodświetlany. Czerń przyzwoita ale szału nie ma. Kolory średnie. Zakupiłem go tylko dlatego bo nigdy nie miałem proj niskiej klasy i byłem ciekaw jak to świeci. I świeci jak projektor niskiej klasy. Ale teraz już wiem że moj poprzedni proj Optoma HD800X z przed wielu lat zjada projektory do 3 tys na śniadanie. Choć bardzo mnie to zdziwiło bo technologi idze do przodu.Wypatruje mojego skarba na allegro i tylko gdy sie pojawi sprzedaje Infocusa. Zakup porządny proj używany za 2,3 tys który kosztował kiedyś 8 tys i zobaczysz co to dobry obraz :)

pomyśl nad epsonem mam go wszystko lepsze niż w benqu poza lens shiftem który mi by się trochę przydał ale i tak jestem b zadowolony w dzień na zwykłej macie korzystam obraz żyleta 130cali siedzę 3m przed ekranem lampa 7500h cena dobra ( :

Swoją drogą może któryś z was jest w stanie polecić jakiś nie drogi materiał pod ekran el który by mniej falował. obciążyłem dony wałek o 4kg jest lepiej lecz jeszcze pasowało by napinacze żeby igła była

Wyjechałeś z tym Epsonem i sprawa tylko się skomplikowała:) Chyba pozostaje losowanie. Kurde już sam nie wiem, a chciałbym już dziś wieczorem obejrzeć pierwszy film.

ha ha nie takie proste epson cichszy 2db lampa znacznie żywotniejsza niższa cena USB HDMI MHL brak jakiegokolwiek efektu tęczy 3lcd obraz żyleta jak za taką kasę warto tylko licz się z tym że górna wysokość soczewki to górna część ekranu więc sprawdź czy za nisko nie będzie musiał być u mnie tak na styk się udało także że jedyna opcja przemawiająca za 1070 to tylko lens shift

Na chłopski rozum skoro tak duży producent wypuszcza budżetowy sprzęt HD w stosunkowo niskiej cenie i ma tak poważnego konkurenta jak tak utytułowany już benq to nie wypuści gorszego produktu dla mnie ekstra jest zadowolony do tej pory jedynie mata daje w dupe ale cóż niestety nie mam możliwości zrobienia stałego ekranu.

Co do dzisiejszego seansu to ciężko Ci będzie ustawić wszystko chyba że nie montujesz pod sufitem go bo to trochę zabawy i musisz mieć silnego pomocnika żeby ustawiał pod sufitem projektor z uchwytem chyba ze wstępnie ustawisz a później z matą walczyć będziesz

na jutro jednak umowiłem się na testy w kraftmanie. Zobaczymy na żywo wszystkie 3 opcje.

na jutro jednak umowiłem się na testy w kraftmanie. Zobaczymy na żywo wszystkie 3 opcje.

...tylko ekranu u nich nie kupuj... ja w kraftmanie zakupiłem dwa projki sony 55... cenę dobra zrobili ... ale ekranu od nich to bym darmo nie wziął... uwazaj bo na pewno beda ci wciskać...

Kurde wytłumaczcie mi jak możecie o co chodzi z tymi ekranami. Czy naprawdę materiał ma aż tak duże znaczenie? szary czy biały? może coś konkretnego polecicie? Kolega z forum poleca i ma do sprzedania Optike 100" grey.

Pamiętaj. ...to co widzisz to nie jest to co bezpośrednio wyświetla proj ( bo nie patrzysz mu w optyke ) tylko to co odbija ekran...porównując do zestawu stereo ,proj to wzmacniacz , a ekran to kolumny... już zrozumiałeś ? Prościej nie mogę....

trochę za bardzo bierzesz do siebie chyba ten ekran Yodas rozumiem fałdy nierówności czy inne zniekształcenia lecz jeżeli samemu wykonasz ekran który będzie gładki to chyba drogi materiał nie wniesie aż tak wiele zwłaszcza że dyskusja się ma o sprzęcie można napisać stosunkowo budżetowym a nie 4k

Jesteś w stanie polecić rozsądny materiał który będzie mniej fałdował i będzie łatwiejszy do napinania na el ekranie ?

Dobór ekranu to nie kwestia tylko gładkości i "koloru" ( bialy czy szary)... ekran dobieramy także pod jasność proja, stopień adaptacji pomieszczenia tu ważny jest gain ekranu... wszyscy bagatelizują ten temat a później mają to co mają...

Sprawa kolejna to jeżeli już ekran zwijany to obowiązkowo z napinaczami...niestety najlepsze są ekrany ramowe ale mają jedną wadę nie da ich się schować. ... dobry ekran zwijany z napinaczami to koszt dwóch lub trzech ekranów ramowych z tą samą powierzchnią projekcyjną...

no ok ale natężenie światła zmienia się na okrągło nie każdy buduje pokój multimedialny zaciemniony i tylko ku temu celu go używa , mam nie długo projektor hd lecz o każdej porze jeśli mi nie pasują kolory jasność itd zmieniam porostu ustawienia gotowe nawet się sprawdzają i zajmuje mi to sekundę tak tani projektor jak mój epson ma tyle ustawień że sam nie łapie o co chodzi czasem i aż jest tego za dużo a obraz jest żywy i ostry tylko fałdy mnie wku.... i jeszcze jakieś paski się pojawiły wcześniej ich nie było i chyba trzeba będzie się szarpnąć i kupić inny materiał bo reszta jest przyzwoita

szczerze to sądziłem że za dnia nawet nie włączę projektora mieszkanie jest b jasne a tu szok przeczytałem instrukcje jedno klikniecie i obraz nawet niezły jak na tak ciężkie warunki a że nie posiadam monitora ani laptopa korzystam z proj za dnia

(...) jedyna opcja przemawiająca za 1070 to tylko lens shift

Ten Epson to LCD, prawda ?

Na poważnie napisałeś, że jedyna przewaga DLP nad LCD w tej samej (budżetowej) cenie to lens shift ?

(Od paru dni używam tymczasowo Benq W2000 w całkiem białym pomieszczeniu /oczywiście w 100% zaciemnionym/ , na niewykonczonej ścianie i jedyne czego mi w nim brakuje - jeśli chodzi o jakość obrazu to poziom czerni w ciemnych scenach, kolory bardzo dobre na "ekranie" o szerokości 315 cm , kontrast w jasnych scenach w pełni akceptowalny ... oczywiście jakie cokolwiek światło dodatkowe degraduje obraz w sposób jednoznaczny... oczywiście ciemne pomieszczenie podniosło by efekt bardzo ... Ale i tak jest lepiej niż w niejednym kinie, 3d zwłaszcza ...)

Co do ekranu, polecacie ekrany z napinaczami do projektora za 3 tys. ? Oczywiście są znacznie lepsze od rozwijanych ręcznie ...Ale ile taki sensowny kosztuje ?

Tu, jeśli jest tylko szansa (miejsce) zdecydowanie lepszy będzie ramowy, a na początek nawet dobrze przygotowane DIY.

Dyskusja robi się coraz ciekawsza. Może kiedyś jak wybuduję dom i posadzę drzewo to zafunduje sobie pokój tylko do kina i muzy, na razie mam mieszkanie w bloku i kwiatek w doniczce i zamiar kupna projektora za 3tys:) Rozumiem wszystkie plusy ekranu ramowego, ale na tym etapie proszę o podpowiedź, polecenie czegoś bardziej budżetowego do to tej klasy projektora:)

Panowie...ja doskonale sobie zdaje sprawe że ten benek to budżetówka i początek przygody z projekcjà... ale zostało postawione pytanie : czy ekran jest taki ważny? Więc odpowiedziałem.... aby wyprowadzić Was z błędu że ekran to nic ważnego... odpowiedni dobór ekranu do pomieszczenia jest kluczową sprawą jeśli chodzi o jakość projekcji....są różne rodzaje ekranów zaprojektowanych do działania w określonych warunkach...a jak widzę Wy pakujecie do Siebie ekrany które zostały zaprojektowane do zgoła innych warunków więc nie oczekujcie jakiejkolwiek jakości obrazu...

Powiem więcej ...gdybym miał zamontować zwykły ekran w moim jasnym pokoju i mówię tu o kolorach ścian to zrezygnował bym z proja bo dla mnie nie było by sensu męczyć się z takim obrazem...bo zaślepienie wielkim calarzem mija i zaczynamy dostrzegać wady naszej nieodpowiedniej instalacji....

Zależność jest prosta...albo jaskinia i zwykły ekran albo zwykły pokój i specjalny ekran niestety tutaj nie jest tanio... i to jest kluczowa sprawa...i jeżeli nie zastosujemy się do powyższego to nawet proj za grubą kasę będzie świecił gorzej od budżetówki w przystosowanym odpowiednio pomieszczeniu lub w zwykłym pokoju ze specjalnym ekranem...

.... mój punkt widzenia jest taki , że albo robię coś jak należy albo wcale bo wydamy kasę i będziemy zawiedzeni a chyba nie o to chodzi...

Coś w tym jest. Ok ale jaki ekran Ty byś kupił z rozwijanych do mieszkania? Oglądanie tylko późny wieczór i noc.

Nie wiem ale ja jak pisalem na kolory jasnosci i ostrosc nie narzekam bo jest zyleta jedyna wada to faldy. I co wlasnie polecisz koledze ktory nie ma funduszy na profesjonalny ekran a chce rozwijany . kazdy projektor to lepsza przygoda niz tv to z byle jak a w ogole sie nie zgadzam do tej pory korzystalem z projektorow vga i ogladalo sie film dvd i bylo fajnie do tego 5.1 i czlowiek byl szczesliwy. A sa moim zdaniem lepsze wydatki niz 4kafle na ekran za to przyzwoite kolumny i amlituner idzie kupic. A to jak ktos nie ma zestawu sto razy lepszy efekt niz ekran

Nie wiem ale ja jak pisalem na kolory jasnosci i ostrosc nie narzekam bo jest zyleta jedyna wada to faldy. I co wlasnie polecisz koledze ktory nie ma funduszy na profesjonalny ekran a chce rozwijany . kazdy projektor to lepsza przygoda niz tv to z byle jak a w ogole sie nie zgadzam do tej pory korzystalem z projektorow vga i ogladalo sie film dvd i bylo fajnie do tego 5.1 i czlowiek byl szczesliwy. A sa moim zdaniem lepsze wydatki niz 4kafle na ekran za to przyzwoite kolumny i amlituner idzie kupic. A to jak ktos nie ma zestawu sto razy lepszy efekt niz ekran

... dla jednego jest żyleta a dla innej osoby nie do przyjęcia... dobrze ze Tobie odpowiada ;)...są różne preferencje jakościowe... ja to rozumiem... sam mam zwykły zestaw 5.1 z taniutkim ampli i mi odpowiada, a wiem że wiele osób nie mogłoby tego zestawu słuchać bo by im uszy krwawiły... ja bardziej jestem Video niz Audio...natomiast jakość obrazu jest dla mnie bardzo ważna...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.