Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny z podanej listy polecicie

tomo986

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie,

Obecnie posiadam Monitor Audio Bronze BX2 + Marantz PM6005. Dowiedziałem się na forum, że nie jest to zbyt dobre połączenie (jasny wzmacniacz, przy dłuższym słuchaniu z BX2 męczą bardzo).

Przejrzałem trochę propozycji kolumn do PM6005 i mam teraz mętlik w głowie. Nie znam się za bardzo więc ciężko było by mi samemu testować.

Słucham różną muzykę (pop, rock, soundtracki, itd).

Najważniejsze żeby słuchanie było miłe dla ucha i nie powodowało bólu głowy przy słuchaniu, nawet tego współczesnego jazgotu pop itd.

Lista znalezionych propozycji i przyblizone ceny:

1.CAMBRIDGE AUDIO AERO 2 (1400zł)

2.DALI ZENSOR 3 (1600- ktoś napisał że dobrze się sprawdzają gdy stoją blisko ściany) ?

3. B&W 686 S2 Bookshelf Speakers (1950)

4.Q Acoustics Q2020i - (800-1000)

5.Q ACOUSTICS CONCEPT 20- (1750)

6.KEF Q100 color (brazowy) =1400 (inne colory 2200)

7.KEF Q300 color (brazowy) =1800 (inne colory 2500)

8.Q Acoustics 2010i -550 ( poniewaz sa relatywnie tanie czy w takim wypadku byłby sens kupic 4 takie kolumny i podlaczyc pod wzmacniacz jako dwie pary kolumn by uzyskac dzwiek przestrzenny?)

Dziękuje za wszelkie sugestie i porady.

Zensorki 3 na 1000% nie grają dobrze dostawione blisko do ściany. Ogólnie zensory już ze swojej natury (budowy) moim zdaniem lubią zadudnić na basie więc dosunięcie do ściany jest chorym pomysłem. Seria Zensor gra bardzo wciągającym, przyjemnym dużym wokalem o bardzo ładnej barwie.

Zensor 3 nowe w salonach idzie kupić za 1.300 zł - kierunek Bydgoszcz.

-Salva Mea-

Witaj,

na pewni Dali Zensor 3 będą dibrą opcją (http://q21.pl/dali-zensor-3.html), natomiast musisz im dać trochę swobody wokół kolumny. Na pewno warto posłuchać świetnych monitorów Tannoy Mercury 7.2 (http://q21.pl/tannoy-mercury-7-2.html). To dynamiczne granie ze świetną średnicą, bardzo spójnym dźwiękiem, szczegółowa, ale na pewno nie ostrą górą pasma.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

posiadam Monitor Audio Bronze BX2 + Marantz PM6005. Dowiedziałem się na forum, że nie jest to zbyt dobre połączenie (jasny wzmacniacz, przy dłuższym słuchaniu z BX2 męczą bardzo).

Jeśli to faktycznie nowy model bronze 2 to wina jest po ich stronie, grają bardzo słabo dociążonym niskim basem i tym wyższym. Marantz 6005 gra bardzo dobrze z dobrymi kolumnami, aż tak jasno grający nie jest.

Co do planowanych kolumn KEF Q100 będzie tylko gorzej, tak samo Q Acoustics 2010i (mniejszych już nie było?).

sa relatywnie tanie czy w takim wypadku byłby sens kupic 4 takie kolumny i podlaczyc pod wzmacniacz jako dwie pary kolumn by uzyskac dzwiek przestrzenny?)

Szacunek, ale jaja sobie robisz ?;/ to może tańsze i sześć i byłaby nad przestrzenność ?

Może nie masz przestrzeni bo słuchasz mono, lub masz źle ustawione ?;)

Zensorki 3 na 1000% nie grają dobrze dostawione blisko do ściany. Ogólnie zensory już ze swojej natury (budowy) moim zdaniem lubią zadudnić na basie więc dosunięcie do ściany jest chorym pomysłem

Jak dosunięcie chyba każdych;/ , jednak jak na ich duży rozmiar to nie dmuchają mocno do tyłu. Pogłos i odbicia jest sprawą nie tylko bliskości ściany, ale też jak głośno słuchamy, materiału ściany itd.

Naprawdę Ci dudnią 3 ?, powiem Ci że wyrabiają się dobrze, nawet przy wymagającej muzie, kwestia nawet w miarę dokładnie grającego wzmacniacza ( marantz nawet pasuje) przyzwoitej wydajności i dobrego ustawienia. Jak wzmacniacz, lub amplituner ma poluzowany miękki bas, słabą wydajność, to może bas się snuje.

Zensor 3 jak dla mnie z tych propozycji dałyby najlepsze wypełnienie, tak za sprawą wielkości, jak i charakteru Dali.

Jak wzmacniacz, lub amplituner ma poluzowany miękki bas, słabą wydajność, to może bas się snuje.

... albo jak kolumny są źle zestrojone (szczególnie bassreflex ew. z membraną bierną)

"Które kolumny z podanej listy polecicie"

z tej listy żadnych. Do marantza muszą być kolumny o ciepłym dźwięku, wybitnej średnicy.

Chario, Vienna, Xavian - poszukałbym używek.

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Tomo 986

Nie za bardzo rozumiem... Masz sprzęt i z forum dowiedziałeś się, że to złe połączenie ?!?!?!?!?! A ktoś z forum to słuchał? A Ty jak to oceniasz - podoba Ci się czy nie? Co ma do tego opinia forum? Dla kogo Ty ten sprzęt dobierasz - dla siebie, czy dla mitycznego forum?

... albo jak kolumny są źle zestrojone (szczególnie bassreflex ew. z membraną bierną)

Oczywiście też .

W przypadku nietrafionego wzmacniacza, lub częściej tzw.słabego amplitunera i dodatkowo zabaw pokrętłami tonów w prawo, jeszcze więcej źle zaprojektowanych kolumn może zacząć buczeć, snuć basem.

Tomo 986

Nie za bardzo rozumiem... Masz sprzęt i z forum dowiedziałeś się, że to złe połączenie ?!?!?!?!?! A ktoś z forum to słuchał? A Ty jak to oceniasz - podoba Ci się czy nie? Co ma do tego opinia forum? Dla kogo Ty ten sprzęt dobierasz - dla siebie, czy dla mitycznego forum?

Troche tu nie jasno napisalem. Sam odczuwam wrazenie ze sluchanie jest meczace i zaczalem szukac dlaczego. Na forum znalazlem ze MA BX2 tak graja z PM6005, i ze trzeba rozwazyc wymiane na cieplejsze kolumny.

z tej listy żadnych. Do marantza muszą być kolumny o ciepłym dźwięku, wybitnej średnicy.

Chciabym poprostu sluchac muzyki w wolnym czasie, która by byla przyjemna dla ucha a nie męcząca, ale nie jestem aż tak wymagający by wydawać na nie ponad 2000tys zl.

Nie rozumiem czemu żadne z tej listy ?

W końcu na forach ludzie podalli propozycje odpowiednich kolumn do tego Maranta. Choćby w tym poście potwierdzone zostały Zensor 3, Qcoustics (tylko bez precyzji czy CONCEPT 20 czy Q2020i). Ktoś polecił również Usher s520 z poza listy, oraz dostałem prywatną wiadomość zachwalajać kolumny aktywne:

"

Do 2 tysięcy nie znajdziesz nic lepszego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem jakiś czas temu Dali Grand Diva i powiem, że przy Fostexie są wręcz śmieszne jeśli chodzi o średnie i wysokie tony.

Nawet kolumny magnetostatyczne Apogee w mojej opinii grają gorzej niż Fostex - w Fostexie masz dźwięk na żywo.

Obudowa wykonana tak jak instrument akustyczny gra to naprawdę wybitnie.

Wokale jak na żywo bez żadnych udziwnień - tak jakby śpiewali u Ciebie w pokoju :)

Jeżeli wygląd nie przeszkadza to są to kolumny idealne.

Nie męczą ani chwili - co jest sztuką, bo przewaliłem u siebie masę kolumn i wszystkie były męczące i ciężko było słuchać dłużej niż godzinę.

"

Nie znam się nad tym, dlatego pytam o opinie bardziej doświadczonych słuchaczy. Wcześniej nie pytałem czy to dobre połączenie i zdałem się na sprzedawce a teraz narzekam na męczący dźwięk.

Dlatego rozważam wymianę obecnych kolumn na tzw "cieplejsze" , ale jak widzę dla jednych wyżej z wymienionych są ok, a dla kogoś innego nie grają ciepło.

A sam się nie znam więc nie mogę znowu kupować w ciemno, lub ponownie kupić zly zestaw a potem narzekać, dlatego proszę na tym forum o pomoc w doborze odpowiednich kolumn. Rozważyl był koluny florstand tylko boję się że dziecko poniszczy.

W tym całym zamieszaniu, kiedy ktoś inny podważa propozycje innych, cieżko się zdecydować na coś. Może nie wymieniać wcale, żeby ponownie się nie rozczarować.

Ukryta Zawartość

"Dowiedziałem się na forum, że nie jest to zbyt dobre połączenie (jasny wzmacniacz, przy dłuższym słuchaniu z BX2 męczą bardzo)."

Ale ciebie męczą bardzo czy tylko przeczytałeś, że męczą? Bo to różnica. Czy też zaczęły cię męczyć jak przeczytałeś, że męczą? Jak tak to szkoda kasę wyrzucać w błoto.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Nie napisałeś jak ustawione są twoje kolumny- czy stoją na podstawkach, czy może są wciśnięte gdzieś pomiędzy książki na regale. Jaki rozstaw jest pomiędzy nimi, jak duże masz pomieszczenie, w którym ich słuchasz?? - zacznij od początku-poczytaj na forum o prawidłowym rozmieszczeniu głośników, popróbuj poprzestawiać je trochę i wsłuchuj się się w ewentualne zmiany. Produkty z twojej listy prezentują podobny poziom i tu może być tylko albo bardziej jazgotliwie lub bardziej dudniąco, ale spektakularnych zmian bym nie oczekiwał.Nie napisałeś również co jest źródłem dźwięków-jeżeli są to pliki w jakości MP3 "podawane" przez dziurkę w Marantzu z kompa czy też smartfona to może być też przyczyna ostatecznej jakości dźwięku. Podejdź do sprawy bardziej kompleksowo, zostaw na razie te BX dwójki bo naprawdę są to całkiem przyzwoite kolumny w swojej cenie, pokombinuj z innym źródłem czy ustawieniem i daj znać co się zmieniło.

Problem leży ( tak wnioskuję czytając podobne temu wątki ), że ludzie słuchają ale nie słyszą..gdyż przeważnie nie chcą słyszeć. Aby wiedzieć czy nam się podoba czy nie - trzeba zadać sobie trochę trudu i posłuchać kilku/nastu zestawów i mieć porównanie, punkt odniesienia. Co więcej - warto mieć w głowie brzmienie ( wspomnienie ) zestawu, który zagrał wybitnie.. Wówczas wiemy co gra jasno-ciemno-ciepło-sucho-przestrzennie-itd... Niestety coraz więcej osób skupia się jedynie na wpisach - skoro poleciło kilka osób to musi grać ?

Ok, wedle rad rzeczywiście muszę zacząć od początku,od lepszej adaptacji pomieszczenia, ustalenia jakości żródła dzwięku itd. Trochę poczytałem o ustawieniach otd, ale zanim zacznę przesuwać ciężkie meble , warto najpierw spytać gdzie. Wrzuciłem to do nowego postu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

Mom zdaniem Zensor 3 ale nie przysunięte do ściany i Tannoy 7.2, QAcustic to także dobre kolumienki ale one także momentami mogą się okazać krzykliwe.

Pozdrawiam

XAVIAN Bonbonus podstawkowe beda lepsze od Tannoy Mercury 7.2 w połączeniu z Marantzem ?

Witaj,

na pewni Dali Zensor 3 będą dibrą opcją (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), natomiast musisz im dać trochę swobody wokół kolumny. Na pewno warto posłuchać świetnych monitorów Tannoy Mercury 7.2 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To dynamiczne granie ze świetną średnicą, bardzo spójnym dźwiękiem, szczegółowa, ale na pewno nie ostrą górą pasma.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Widzialem macie w sprzedazy zarowno Mercury 7.2 jak tez polecane przez innego uzytkownika kolumny Xavien (Xavien Bonbonus miesci sie w moim budzecie). Jak sie maja oba zestawy do Marantza, czy Xavien bedzie jakosciowo dozo lepsze,jakie za roznice w brzmieniu?Na odsluch nie jestem w stanie sie wybrac wiec musze zamowic online. Czy ten opis Xavierow przyladkiem nie jest znacznie nadwyrost jako hi+endowe I ze zulelnie inne od monitorow w podobnej klasie cenowej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok sprawa zamknięta, dziekować wszystkim za pomoc

To zamknieta czy wybieramy dalej? :)

Do Marantza który nie jest mocarzem raczej Tannoye, Lepiej schodzą na basie oraz są bardziej skuteczne, Xavian gra przyjemnie jednak wymagał bym innego wzmacniacza.

Masz możliwość odsłuchu?

To zamknieta czy wybieramy dalej? :)

Do Marantza który nie jest mocarzem raczej Tannoye, Lepiej schodzą na basie oraz są bardziej skuteczne, Xavian gra przyjemnie jednak wymagał bym innego wzmacniacza.

Masz możliwość odsłuchu?

Ok dzieki wielkie, jeszcze bym prosił o podobne porównanie pomiędzy Tannoy 7.2 i MA Bronze Bx2. Tannoy lepiej wspógra z Maranztem ?

Jest tu wielu fanów BX2, nie chciał bym się im narazić.

W bonzach jest większy głośnik, ale nie koniecznie będzie więcej basu.

W grę wchodzą jeszcze Magnat Quantum 753 i one były by moimi faworytami.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.