Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w zbudowaniu kina domowego dobrej jakosci

Daniel Gulinski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,mam prośbę do znawców.

Obecne moje kino domowe to:

Onkyo tx nr 3008 które się spalilo

Bluray Cambridge azur bd 751

Kolumny proac response 2.5 dobry centralny i tylne.

Z racji ze Onkyo się spalilo nie ma dźwięku myślę o zmianie,zresztą to Onkyo nie grało dla mnie dobrze w filmach,za malomdynamicznie w stosunku do kolegi denona 4311.

Kino ma służyć domfilmow 3d włącznie.mlalem o tym denonie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lub

Ukryta Zawartość

Ale nie mają Hdmi 1.4 wiec nie będzie 3d choć podobno Cambridge bd751 ma dekodery i może je puścić ale musze się upewnić.

A może ktoś z was zaproponuje calkowice inne rozwiązanie?Może jakiś wzmacniacz 2 kanałowy?

Dziękuję i czekam na podpowiedz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cambridge 751 ma dwa wyjścia hdmi więc nic straconego z 3D bo jednym podpinasz go do TV a albo drugim hdmi albo wielokanałowym analogowym spinasz z amplitunerem.

Ze wzmaka stereo nie będziesz miał kina bo jak sama nazwa mówi są tylko dwa kanały

Cambridge 751 ma dwa wyjścia hdmi więc nic straconego z 3D bo jednym podpinasz go do TV a albo drugim hdmi albo wielokanałowym analogowym spinasz z amplitunerem.

Ze wzmaka stereo nie będziesz miał kina bo jak sama nazwa mówi są tylko dwa kanały

Tak ale mogę naprawić Onkyo i central i tyly przez Onkyo a przez stereo wzmaka kolumny przednie.Z drugiej strony nie wiem czy chce tyle klocy w małym pokoju.Moze ktoś miał coś fajnego po proac response 2.5 i może polecić?

Tak ale mogę naprawić Onkyo i central i tyly przez Onkyo a przez stereo wzmaka kolumny przednie.

Jeśli to ma być zestaw tylko do kina to nie warto. Jeśli wzmak stereo będzie grał z inną sygnaturą dźwięku niż ampli (co bardzo prawdopodobne) to całość 5.1 będzie niespójna. Poza tym musiałbyś jeszcze rozwiązać problem ze sterowaniem głośnością takiego zestawu.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

TX-NR3008 jak widac na zdjęciach ma pre-outy więc problemu głośności nie ma.

Do autora wątku: Na czym polegał problem brzmieniowy tego Onkyo ?

dźwięk nie była taki dynamiczny jak np na denonie 4311.Przy filmach akcji była różnica.

Amplitunery AV wymagają jednak co nieco ustawień , być może na Denonie było coś podkrecone/zboostowane. Nie chce mi sie wierzyć żeby ten Onkyo bądź co bądź raczej z wyższej półki miał takie problemy o których piszesz.

Sprawdzane na tym samym pozostałym sprzecie i w tym samym miejscu co ten Denon ?

Amplitunery AV wymagają jednak co nieco ustawień , być może na Denonie było coś podkrecone/zboostowane. Nie chce mi sie wierzyć żeby ten Onkyo bądź co bądź raczej z wyższej półki miał takie problemy o których piszesz.

Sprawdzane na tym samym pozostałym sprzecie i w tym samym miejscu co ten Denon ?

Idąc wątkiem tematu,może czas na zmiany na coś lepszego,czekam na propozycje.

masz ca 751 i nie wiesz czy wypuszcza dzwięk hd,3008 jest lepszym amplitunerem od 4311 i to zdecydowanie,model ten do kina to potęga,a Denon nie zachwyca.

Cały czas mówimy o czymś co może być lepsze
Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Jezeli brzmienie ci nie odpowiada to podaj cenę do ktorej szukasz amplitunera choć ja osobiście mając pro ac-i wolałbym kupic porządny wzmacniacz i do niego ampli zeby resztę napędzić. Chyba ze ma byc tylko kino to proponuje pre+ końcówka. Mnie na to nie stać dlatego chce kupic dla siebie onkyo nx906 bo mi taki wystarczy a jest 1000razy lepszy niż nowy do 2500 zł. Tak ze decyzje sam musisz podjąć

masz ca 751 i nie wiesz czy wypuszcza dzwięk hd,3008 jest lepszym amplitunerem od 4311 i to zdecydowanie,model ten do kina to potęga,a Denon nie zachwyca.

Modelowo to sa jak sie nie myle odpowiedniki.

Miałem wiele denonow i onkyo i jak dla mnie denony zawsze graly pelniej, obszerniej i w stereo a tym bardziej w kd denon byl lepszy. Więcej dzwieku bylo w denonie i moze dlatego on ci się podoba...

Jezeli brzmienie ci nie odpowiada to podaj cenę do ktorej szukasz amplitunera choć ja osobiście mając pro ac-i wolałbym kupic porządny wzmacniacz i do niego ampli zeby resztę napędzić. Chyba ze ma byc tylko kino to proponuje pre+ końcówka. Mnie na to nie stać dlatego chce kupic dla siebie onkyo nx906 bo mi taki wystarczy a jest 1000razy lepszy niż nowy do 2500 zł. Tak ze decyzje sam musisz podjąć

Cenę podałem podlinkowujac te 2 denony,nie kupię nowego amplitunera bo zaraz po zakupie jestem dużo do tylu.

całe swoje kino zbudowałem systemem gospodarczym i póki co jestem z niego w miare zadowolony poza uszkodzeniem tego onkyo.Notabene mój brat ma identycznynmodel Onkyo i miał identyczna usterkę.

ja wolałbym juz zmienić na coś innego a ten naprawie w serwisie i sprzedam.

Witaj,

masz bardzo dobre kolumny, moim zdaniem rozważ zakup jednego z modeli amplitunerów Anthem (http://q21.pl/category/amplitunery-wielokanalowe/1/short/name/asc/164?filter=1). W takiej konfiguracji na pewno nie będziesz narzekał na dźwięk, dynamikę, a najnowsza seria z końcówką x20 posiada pełne wyposażenie. Ewentualnie w świetnej cenie MRX-510 (http://q21.pl/anthem-mrx-510.html).

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Notabene mój brat ma identycznynmodel Onkyo i miał identyczna usterkę.

Kolega ma tez Onkyo ale dużo niższy model konkretnie 609 i padło mu coś z hdmi , od dystrybutora dowiedział się, ze Onkyo przyznało się do wad, które "wychodzą" po gwarancji i na własny koszt naprawili mu ampla(dziś ma go odebrać) . gdy mi to powiedział byłem zdumiony. No, firma przyznała się i tym zyskała. Tak myslę. Ciekawe jak z Twoją przypadłością.

Z racji ze Onkyo się spalilo nie ma dźwięku

a dowiadywałeś się co to konkretnie "poszło"

zresztą to Onkyo nie grało dla mnie dobrze w filmach,za malomdynamicznie w stosunku do kolegi denona 4311.

A kolega z tym Denonem miał te same kolumny? Bo jak dla mnie to dynamika bardziej zależy od kolumn, niż od wzmacniacza.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Kolega ma tez Onkyo ale dużo niższy model konkretnie 609 i padło mu coś z hdmi , od dystrybutora dowiedział się, ze Onkyo przyznało się do wad, które "wychodzą" po gwarancji i na własny koszt naprawili mu ampla(dziś ma go odebrać) . gdy mi to powiedział byłem zdumiony. No, firma przyznała się i tym zyskała. Tak myslę. Ciekawe jak z Twoją przypadłością.

a dowiadywałeś się co to konkretnie "poszło"

Zgadza się ze Onkyo możliwe ze naprawi to za darmo, ponieważ bratu bez gwarancji zrobili za free,ale w tym czasie będę bez dźwięku.

Onkyo jest bardzo mocne i to mi się podoba ale jak pisałem moze czas na zmiany.

Prócz anthema coś?choć też biorę go pod uwagę.

To Ty chcesz w cenie nowych no proponowanego Anthema za 6 koła wyrwać jakiś mega klocek w używkach rozumie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To Ty chcesz w cenie nowych no proponowanego Anthema za 6 koła wyrwać jakiś mega klocek w używkach rozumie?

Ukryta Zawartość

panowie zgadza się,chce kupić Uzywke do 7 tys zł.

ktoś może porównać tego Marantz do mojego Onkyo?

Czy czasem nie zamienię na coś gorszego.

dlaczego nikt się nie wypowiedział pozytywnie na temat tych topowych Denonow?

NIE słucham muzyki w stereo,tylko tv po Hdmi i bluray po Hdmi.

Ukryta Zawartość

Chcesz cos dobrego - w tej cenie znajdziesz

Arcam avr 600

Poczytaj recenzje, opinie, komentarze i popatrz na rankingi i dane techniczne.

Polecam z doświadczenia.

Jeżeli nie potrzebujesz najnowszych dekoderow które dopiero co wychodza to to jest jeden z najlepszych amplitunerow

odpowiednikiem tego denona z allegro za 7 tys jest również pioneer sc lx susano.tym tez moglbys się zainteresować jeżeli interesuje cie odpowiednik klasowy denona...

Chcesz cos dobrego - w tej cenie znajdziesz

Arcam avr 600

Poczytaj recenzje, opinie, komentarze i popatrz na rankingi i dane techniczne.

Polecam z doświadczenia.

Jeżeli nie potrzebujesz najnowszych dekoderow które dopiero co wychodza to to jest jeden z najlepszych amplitunerow

odpowiednikiem tego denona z allegro za 7 tys jest również pioneer sc lx susano.tym tez moglbys się zainteresować jeżeli interesuje cie odpowiednik klasowy denona...

A avr400?

Podsumowując mamy propozycje:

Anthem mrx710

Arcam avr600

Arcam avr400

ja od siebie dodam Cambridge audio 751 v2

Marantz 7008

Avr 400 podobno juz nie jest tak dobry chociaż nie miałem wiec nie wiem .napewno jest słabszy mocą. Jedni chwala inni nie.tak jak to bywa na forach internetowych.

Mam również arcam avr500 .podobny do avr 600 tylko 10 lub 20 watt na kanal mniej ale ten nie ma lacza internetowego

Również bardzo dobry amplituner.duza moc i swietny dzwiek w stereo i kd z czego arcam słynie.

Ja juz po pierwszym arcamie wiedziałem że do japonczykow juz nie wroce.to zupełnie inny dzwiek.

Anthem 710 to modelowy odpowiednik arcam avr600

Według opinii z forum zagranicznych Anthem ma gorszy dzwiek ale za to ma lepsza kalibracje dźwięku

Avr 400 podobno juz nie jest tak dobry chociaż nie miałem wiec nie wiem .napewno jest słabszy mocą. Jedni chwala inni nie.tak jak to bywa na forach internetowych.

Mam również arcam avr500 .podobny do avr 600 tylko 10 lub 20 watt na kanal mniej ale ten nie ma lacza internetowego

Również bardzo dobry amplituner.duza moc i swietny dzwiek w stereo i kd z czego arcam słynie.

Ja juz po pierwszym arcamie wiedziałem że do japonczykow juz nie wroce.to zupełnie inny dzwiek.

Anthem 710 to modelowy odpowiednik arcam avr600

Według opinii z forum zagranicznych Anthem ma gorszy dzwiek ale za to ma lepsza kalibracje dźwięku

A gdzie można znalesc jakiś ranking amplitunerow?

Mi na internecie i bajerach nie zależy,mój docelowy zestaw nie będzie miał więcej niż 5.1 wiec nie chce kupować czegoś czego nie wykorzystam

Temat amplitunera widzę jest ciężki,każdy ma swojego faworyta.

uważacie że zamiana Onkyo 3008 na arcama avr400 to dobry wybór?

Potrzebuje również pomoc w sprawie głośnika centralnego,kolumny boczne to proac response 2.5 jaki centralny do tego?mam zestaw 2 drozny wiec central tez 2 drozny czy może być 2,5 drozny?

Mam do kupienia centrala proac studio lub wziecia od brata bardzo dobrego głośnika usher x-616,a może kupić jakąś kolumnę typu monitor na identycznym scanspeku jak proac i użyć ja jako centrala?

A avr400?

Podsumowując mamy propozycje:

Anthem mrx710

Arcam avr600

Arcam avr400

ja od siebie dodam Cambridge audio 751 v2

Marantz 7008

marantza sr7009 można nówkę z gwarancja za 4500 wyrwać więc ta uzywka 7008 za 3600 to zadna okazja...

Potrzebuje również pomoc w sprawie głośnika centralnego,kolumny boczne to proac response 2.5 jaki centralny do tego?mam zestaw 2 drozny wiec central tez 2 drozny czy może być 2,5 drozny?

Mam do kupienia centrala proac studio lub wziecia od brata bardzo dobrego głośnika usher x-616,a może kupić jakąś kolumnę typu monitor na identycznym scanspeku jak proac i użyć ja jako centrala?

Centralna to najważniejsza kolumna w całym zestawie, więc weź najlepszą na jaką Cię stać. 2.5 drożna moim zdaniem powinna być lepsza, choć to też trudno uogólniać. Monitora jako centralnej bym nie wstawiał.

Nie ma czegoś takiego jak ranking amplitunerów. Najlepiej jedź gdzieś gdzie mają te ampli które Cię interesują i posłuchaj. Żadne opisy nie zastąpią tego co sam usłyszysz. Ja też mam Arcama i nie zamieniłbym na nic innego, ale to nie znaczy, że Tobie też podpasuje.

Centralna to najważniejsza kolumna w całym zestawie, więc weź najlepszą na jaką Cię stać. 2.5 drożna moim zdaniem powinna być lepsza, choć to też trudno uogólniać. Monitora jako centralnej bym nie wstawiał.

Nie ma czegoś takiego jak ranking amplitunerów. Najlepiej jedź gdzieś gdzie mają te ampli które Cię interesują i posłuchaj. Żadne opisy nie zastąpią tego co sam usłyszysz. Ja też mam Arcama i nie zamieniłbym na nic innego, ale to nie znaczy, że Tobie też podpasuje.

A co powiesz o tym glosniku centralnym usher

Ukryta Zawartość

Czy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co powiesz o tym glosniku centralnym usher

Ukryta Zawartość

Czy

Ukryta Zawartość

Nie znam tych kolumienek. Ten Usher wygląda fajnie... ale ważniejsze jak gra.

Sa rankingi amplitunerow każdego roku .

Ale czy coś z nich sensownego wynika? Mnie zawsze dziwiło jak często ten sam sprzęt potrafił mieć zupełnie różne opinie w zależności od tego kto go testuje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.