Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz NR1506 vs. Onkyo TX-NR525

mikiWawa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam może troszkę dziwne pytanie ale jak dotad nie znalazłem satysfakcjonujacych informacji w sieci wiec moze ktoryś z kolegów mi pomoże. Otóż mam amplituner Onkyo 525 o mocy 5x130W. Zakładałem juz wcześniej temat odnośnie doboru kolumn do tego amplitunera i otrzymałem porady aby szukać modeli o wysokiej skuteczności gdyż mój amplituner nie powala mocą więc skupiłem sie na modelach które oferują przynajmniej 93dB. Tymczasem w zeszłym tygodniu mój kolega kupił Marantza, który z kolei ma 5x85W. Co prawda w Marantzie jest inna skala głośności bo pokazuje w dB od minusowych wartosci do plusowych a w onkyo po prostu od 0 do 50 ale widać juz na pierwszy rzut oka i ucha że na tych samych kolumnach ktore maja 90dB Marantz gra o wiele głośniej. Czy ktoś może mi wytlumaczyć jak to się dzieje? Brałem także pod uwagę zmianę amplitunera ale w tym momencie zglupiałem i tak naprawde nie wiem czym sie kierować bo okazuje sie że na papierku wygląda to zupełnie inaczej niż w życiu. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/125864-marantz-nr1506-vs-onkyo-tx-nr525/

Nie bardzo rozumiem jak porównałeś głośność tych amplitunerów i skąd akurat takie wrażenie, jest jeszcze kwestia, ustawień, kalibracji, co i jak podłączone było źródłem...

I jaki jest tu problem ? co to znaczy za cicho ?

"Parametry nie grają" , to też kolejne pole do "marketingowej ściemy i manipulacji", Onkyo zawsze szło w tym najdalej :)

Marantz to jednak odrobine wyższa klasa, dla bardziej wymagających, na ogół przy porównaniu wypada troche lepiej ....

Nie mierzylem oczywiście głośności specjalistycznymi przyrzadami, ale różnica była bardzo duża. Chodzi mi o to że moje Onkyo wyraźnie się meczylo, było bardziej obciążone no i mniej więcej przy tym samym poziomie głośności u mnie było na 3/4 skali a w Marantzie nie wiem czy była chociaż połowa, mozna było jeszcze kręcić i kręcić. Kolumny były te same 90 Db 8 Ohm, podłączone w stereo i sprawdzane na tych samych utworach, źródło dźwięku również to samo

Onkyo było skalibrowane do pomieszczenia a Marantza przyniosłeś na szybko i nie miał ustawionych żadnych ograniczeń.

wszystko na to wskazuje jak napisał Krzaku666

Jaki to model Marantza

W każdym z tych amplitunerów jest inna skala głośności , przekładając ją na np linię prostą w Onkyo moze to być przykładowo 15 cm a w Marantzu 10 i nie wiesz które położenie w tych dwóch skalach odpowiada tej samej głośności tym samym nie masz odniesienia jednak przede wszystkim chodzi tu o wydajność zasilacza. Widać Marantz ma wydajniejszy.

Poza tym to, że napisali w specyfikacji, że Onkyo ma 5x130W wcale nie oznacza, że tyle ma. Jest to moc z wysterowanym jednym kanałem, tzn z podpiętą jedną kolumną. Po podpięciu drugiej moc spada i w tym przypadku może wynieść podobnie co w Marantz-u ale w takim przypadku gdy spadnie z podawanych 130-tu przy jednej do 80-90-ciu Watów przy dwóch to zasilacz nie jest dobrej jakości.

Zastanawiam się co to za Marantz z takąm małą mocą 5x85 , to ile on z kolei ma po podłaczeniu dwóch kolumn, chyba, że solidnie podali i zgodnie z rzeczywistością moc pięciu kanałów wysterowanych wtedy nic dziwnego, że gra głośniej ponieważ moc w stereo może wynieść spokojnie ponad 100W.

model Marantza podałem w temacie. Czyli jesli dobrze zrozumialem w moim Onkyo moc moze spadac bardziej drastycznie po podłączeniu dwóch kolumn niz w Marantzie?

Onkyo było skalibrowane do pomieszczenia a Marantza przyniosłeś na szybko i nie miał ustawionych żadnych ograniczeń.

Faktycznie tak było ale Marantz też jest skalibrowany tylko że do innego pomieszczenia. Myślałem że ta kalibracja nie ma aż takiego znaczenia przy stereo tylko bardziej przy 5 kanałach.

model Marantza podałem w temacie. Czyli jesli dobrze zrozumialem w moim Onkyo moc moze spadac bardziej drastycznie po podłączeniu dwóch kolumn niz w Marantzie?

faktycznie, jest w tytule tematu, nie wiem czemu przeoczyłem, w takim typie amplitunera Marantz jest jeszcze gorzej , czytałem gdzieś test takiego slima i wyszło wg niego, że przy pięciu wysterowanych kanałach moc wyniosła 5x30 kilka Watów. Aż nie wierzyłem, że może być tak kiepsko. Zastanawia mnie tylko jak taki słabeusz mógł zagrać głośniej niż Onkyo. Pewnie w grę wchodzi to co napisał Krzaku666.

no wlaśnie ja też byłem w szoku dlatego postanowiłem założyć tu temat. Podłączyłem tego Marantza żeby sprawdzić różnicę w brzmieniu a tu taka niespodzianka. Już przeszło mi przez myśl że coś jest nie tak z moim amplitunerem ale od nowości gra tak samo, przez prawie dwa lata nic sie pod tym wzgledem nie zmieniło. Mam uraz bo kiedyś kupiłem nową Yamahe, którą zwróciłem nastepnego dnia bo coś było zjarane ale tamto praktycznie nie grało.

Poza tym to, że napisali w specyfikacji, że Onkyo ma 5x130W wcale nie oznacza, że tyle ma. Jest to moc z wysterowanym jednym kanałem, tzn z podpiętą jedną kolumną.

Dokładnie, przy konkretnym paśmie 1kHz, w stereo góra 2x90W, a w 5.0 jakieś 5x50, może 60W.

Marantz podał moc nieco realniej, choć w trybie 5 kanałowym tez oczywiście przekłamał, tzn sklep, bo na stronie firmowej jest 5x50W, a nie 5x85W. 2x85W to bardziej w trybie stereo.

Słuchałem tego modelu jak za te pieniądze( był za 1900zł) i nr1606, nawet ładnie gra muzykę, choć demonem mocy nie jest i trzeba bardzo ostrożnie dobrać kolumny, zresztą jak do każdego nawet dużo droższego amplitunera kinowego.

Dużo głośniej i lepiej wysterował kolumny dużo tańszy i pozornie słabszy wzmacniacz stereo, ale z lepszym zasilaniem.

Ja tak patrzę wszyscy piszą o mocach amplitunerów a nich nie wspomni że lepiej kupić głośniki z większą efektywnością i dużej mocy nie potrzeba żeby grało głośno co z tego jak wzmak będzie miał dużą moc a mało efektywne kolumny?

15lat temu kupiłem wieżę Philipsa 2x20W która się rozleciała 4 lata temu i grała głośniej dynamiczniej niż wieża mojego kuzyna Sony która miała 2x60W oba zestawy miały 3 drożne kolumny ale inną moc wzmacniacza ale okazało się że moja ma efektywniejsze kolumny niż Sony i nawet większa moc sony nic nie dała bo moja ją jadła w każdej muzyce.

Ja tak patrzę wszyscy piszą o mocach amplitunerów a nich nie wspomni że lepiej kupić głośniki z większą efektywnością

to jasna sprawa ale zwróć uwagę Kolego, że tu nie chodzi o kupno jakiegokolwiek sprzętu a o zapytanie dlaczego ten Marantz zagrał głośniej od Onkyo gdzie do obu podłaczone były te same kolumny

Witam. Mam może troszkę dziwne pytanie ale jak dotad nie znalazłem satysfakcjonujacych informacji w sieci wiec moze ktoryś z kolegów mi pomoże. Otóż mam amplituner Onkyo 525 o mocy 5x130W. Zakładałem juz wcześniej temat odnośnie doboru kolumn do tego amplitunera i otrzymałem porady aby szukać modeli o wysokiej skuteczności gdyż mój amplituner nie powala mocą więc skupiłem sie na modelach które oferują przynajmniej 93dB. Tymczasem w zeszłym tygodniu mój kolega kupił Marantza, który z kolei ma 5x85W. Co prawda w Marantzie jest inna skala głośności bo pokazuje w dB od minusowych wartosci do plusowych a w onkyo po prostu od 0 do 50 ale widać juz na pierwszy rzut oka i ucha że na tych samych kolumnach ktore maja 90dB Marantz gra o wiele głośniej. Czy ktoś może mi wytlumaczyć jak to się dzieje?

15lat temu kupiłem wieżę Philipsa 2x20W która się rozleciała 4 lata temu i grała głośniej dynamiczniej niż wieża mojego kuzyna Sony która miała 2x60W oba zestawy miały 3 drożne kolumny ale inną moc wzmacniacza ale okazało się że moja ma efektywniejsze kolumny niż Sony i nawet większa moc sony nic nie dała bo moja ją jadła w każdej muzyce.

Kolego "powiem" tak , grała głośniej to nie znaczy, że głośniki były bardziej sprawne , mogły grać wyższym basem który dominował i odniosłeś wrażenie, że grają głośniej, słyszałem wiele takich wieżyczek obu tych firm te kilkanaście lat temu i Sony grało świetnie, bas był ładnie rozciągnięty z w miarę dobrą kontrolą i schodził dość nisko z dobrą dynamiką mimo głośniczków rzędu 16cm(przemawia za tym moc wzmaka). Wg mnie wieżyczki Sony w cenie 1500-2000zł grały naprawdę rewelacyjnie jak za tą kasę w stosunku do innych marek . Może Koledze bardziej podeszło to niższe zejście na basie a nie większa głośność. Oczywiście jest to moje takie "może"

Fakt Philips u mnie grał z wyższym basem nawet bez żadnego trybu DSP niż Sony.Sony miało anemiczne pukanie w basie(płytkie,szybko się kończyło,brak podkreślenia konturu) testowaliśmy z kuzynem obie na tych samych utworach i płytach CD,MP3(bez trybów DSP i innych poprawiaczy) za czasów licealnych oraz na tych samych głośnościach(cichym,średnim i max wartościach) i na wszystkich Philips grał głośniej z lepszym basem czuć było. Po włączeniu w obu trybu DSP BassX(jak się nie mylę tak to sie nazywało Philips zagłuszał basem Soony całkowicie i było czysto bez charczenia i dudnienia)Możliwe że u mnie były lepszej jakości głośniki w kolumnach mimo tej samej wielkości jego były smukłe moje grube z wyglądu.

Zakupiłem nowe kolumny, po przesłuchaniu wielu modeli wybór padł na Stx FS-250. Ten model rownież ma 90dB ale grają bardziej górą, sa bardziej selektywne i dzwięk jest bardziej przestrzenny a to wszystko sprawia wrażenie ze graja nieco glośniej niz moje poprzednie. W tygodniu spróbuje jeszcze raz podpiąć tego Marantza do nowego zestawu i sprawdzić jak to zagra. Fakt jest jednak faktem, że dopiero po podkręceniu głośności te kolumny pokazuja co tak naprawde potrafia. Tak bylo w Stx-ie na Denonie i tak jest u mnie w domu na Onkyo tylko, że u mnie skala głośności juz sie zbliża do końca. Nie zmienia to więc faktu że będę musiał pomyśleć o zmianie amplitunera albo o jakimś innym rozwiązaniu żeby jakoś efektywniej napędzić te kolumny. Macie jakieś sugestie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.