Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i do tego się to sprowadza. 

Elac ma bałagan w zdjęciach na oficjalnej stronie.

W opisie do 403.2 też ma Jet 5. Więc do póki nie będzie ich realnie na stanie w sklepach to będzie bałagan.

A że sklepy zaczęły już kopiować zdjęcia i opisy bo przecież kto pierwszy ten lepszy to bałagan zostanie na dłużej.

• 7 miesięcy później...

U mnie grają FS 407 na rotelu Ra 1592 i jest ok pokój 28m bas super reszta też gdy jechałem ich posłuchać po wyglądzie nie wierzyłem że to tak zagra

A porównywałem z b&w 804,triangle quartet l amphion elac 407 bez konkurencji

Możliwe, że autor wątku jeszcze się zastanawia nad tym jak grają od 2016 roku 😉

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

22 godziny temu, Artur17021 napisał:

U mnie grają FS 407 na rotelu Ra 1592 i jest ok pokój 28m bas super reszta też gdy jechałem ich posłuchać po wyglądzie nie wierzyłem że to tak zagra

A porównywałem z b&w 804,triangle quartet l amphion elac 407 bez konkurencji

Co cię przekonało akurat do tych kolumn względem tych których odsłuchiwałeś?

21 godzin temu, J4Z napisał:

W sumie jak każdy by tak wyszukiwał ten temat, to mógłby się zrobić z tego zbiorowy z opiniami na temat tych kolumn. 😛

Myślę że taki się już zrobił

Bardzo dobre już kultowe kolumny elac FS  407 na odsłuchu porównywałem triangle quartet,b&w 804, ampiony wszystkie w podobnych cenach i wszystkie do elaca się muszą schować 

Piotrze ale dostałeś konkretną odpowiedź na swoje pytanie.

Ale które to są kultowe  Elac FS 407 czy nowsze Elac Vela FS 407, bo to nie są te same kolumny.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

18 minut temu, ro35 napisał:

Szkoda też, że o trzeciej wersji 407.2 tak nie wiele wiemy 

No tak, ale cena jeszcze wysoka, pewnie nie wiele osób posiada.

Na razie tylko Top Hi-Fi pisał co nie co  o różnicach w graniu z nowym głośnikiem wysokotonowym, ale już nie pamiętam opisu.

Sam zastanawiałem się nad kupnem pierwszej wersji Vela FS 407, i stałem przed wyborem 407 czy Canton Reference 8k.

Zrobiłem na idealo.de budzik cenowy na jedne i drugie gdy sztuka będzie w cenie poniżej 1200 euro.

Pierwsze cenę osiągneły Cantony i je kupiłem.

Pewnie bardziej odpowiadał by mi sposób prezentacji Vela 407, bo Cantony są bardzo dzwięczne ale i przy tym trochę zbyt analityczne, ale mają jeden duży plus, że ciężko w nich spowodować problemy z basem bo wylot basrefleksu jest u dołu i rozchodzi się dookólnie  i nawet ustawione blisko ściany grają bez wzbudzania się czy buczenia basu.Tego bałem się w przypadku Veli 407, bo tam ujście jest z tyłu i ten bas jest mocno zaznaczony i mógł bym w swoim pomieszczeniu mieć problemy. Nie jestem basolubem , a w przypadku Veli 407 trochę się obawiałem nadmiaru tego basu. 

Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

fakt, ten bassreflex...

starsze serie typu 247 miały możliwość zatykania tego otworu z tyłu, taki ładny okrągły i dedykowany koreczek.

vela ma prostokątny i radź sobie sam. ale też go można zatkać i ja tak zrobiłem, wygląda to mniej estetycznie 😉

chyba coś daje to zatkanie 🙂

Ostatnio widzę na ebayKleizingen sporo fajnych ofert na kolumny elaca: vele 407 i 408 no i fajne concertino s503. Te ostatnie mi chodzą po głowie bo do moich 21,5 m2 powinny dobrze pasować, a i to poziom wyżej od veli.

Pewnie trzeba by Piotra spytać jak one grają.

Jest też parę fajnych ofert na rózne modele Kefa.

Elac 407 fe wreszcie mogłem wstawić nie duże ,ładne i z super grające mięsistym basem kolumny  w 100u procentach uniwersalne,posłuchasz na nich wszystkiego a wstęga jeet 5 robi swoje na górze wybrałem je po odsłuchach b&w 804,triangle quartet,amphiona i klipsch wszystko w podobnej cenie około 16 tys.u mnie grają z rotel 1592

Do kultowych należy elac 407 fe nie vella przynajmniej tak już je opisują w niektórych magazynach

36 minut temu, Artur17021 napisał:

Elac 407 fe wreszcie mogłem wstawić nie duże ,ładne i z super grające mięsistym basem kolumny  w 100u procentach uniwersalne,posłuchasz na nich wszystkiego a wstęga jeet 5 robi swoje na górze wybrałem je po odsłuchach b&w 804,triangle quartet,amphiona i klipsch wszystko w podobnej cenie około 16 tys.u mnie grają z rotel 1592

Do kultowych należy elac 407 fe nie vella przynajmniej tak już je opisują w niektórych magazynach

Vela to był następca wersji o której piszesz.

• 5 miesięcy później...
3 godziny temu, Artur17021 napisał:

Super kolumny z rotelem ra1592 grają jak zestawy od 50 do 100 kafli

Jak to się teraz zwykło mawiać? "Szok i niedowierzanie"???

Nie wiem z jakimi  zestawami za 50 do 100 kafli miałeś do czynienia i czy te kafle to potoczna nazwa tysięcy czy raczej cytując za wiki: "Kafel − wyrób ceramiczny służący do wykładania powierzchni pieców grzewczych, kuchennych i kominków". Obstawiam to drugie. 

A tak na poważnie. Ta egzaltacja całkowicie odbiera wiarygodność przedstawionej opinii. 

9 godzin temu, Artur17021 napisał:

Super kolumny z rotelem ra1592 grają jak zestawy od 50 do 100 kafli

To żeś chłopie poleciał równo teraz.

Nie dadzą Ci żyć za ten wpis.

8 godzin temu, piotrek7 napisał:

Jak to się teraz zwykło mawiać? "Szok i niedowierzanie"???

Nie wiem z jakimi  zestawami za 50 do 100 kafli miałeś do czynienia i czy te kafle to potoczna nazwa tysięcy czy raczej cytując za wiki: "Kafel − wyrób ceramiczny służący do wykładania powierzchni pieców grzewczych, kuchennych i kominków". Obstawiam to drugie. 

A tak na poważnie. Ta egzaltacja całkowicie odbiera wiarygodność przedstawionej opinii. 

Ale jeśli miał na myśli kafle piecowe to jeszcze jakie konkretnie? Te zwykłe z chińskiej produkcji to ok. 25 złotych sztuka. Ale jak jakieś malowane, ozdobne to już 100 PLN a jak vintage NOS to 500 PLN i w górę. Nawet nie wyobrażam sobie zakupu 100 tysięcy kafli z epoki w stanie idealnym. To by były jakieś fantasmagoryczne pieniądze 😲💸💸💸

W dniu 27.07.2024 o 11:58, treinerek napisał:

No tak, ale cena jeszcze wysoka, pewnie nie wiele osób posiada.

Na razie tylko Top Hi-Fi pisał co nie co  o różnicach w graniu z nowym głośnikiem wysokotonowym, ale już nie pamiętam opisu.

Sam zastanawiałem się nad kupnem pierwszej wersji Vela FS 407, i stałem przed wyborem 407 czy Canton Reference 8k.

Zrobiłem na idealo.de budzik cenowy na jedne i drugie gdy sztuka będzie w cenie poniżej 1200 euro.

Pierwsze cenę osiągneły Cantony i je kupiłem.

Pewnie bardziej odpowiadał by mi sposób prezentacji Vela 407, bo Cantony są bardzo dzwięczne ale i przy tym trochę zbyt analityczne, ale mają jeden duży plus, że ciężko w nich spowodować problemy z basem bo wylot basrefleksu jest u dołu i rozchodzi się dookólnie  i nawet ustawione blisko ściany grają bez wzbudzania się czy buczenia basu.Tego bałem się w przypadku Veli 407, bo tam ujście jest z tyłu i ten bas jest mocno zaznaczony i mógł bym w swoim pomieszczeniu mieć problemy. Nie jestem basolubem , a w przypadku Veli 407 trochę się obawiałem nadmiaru tego basu. 

To prawda, też się najeździłem z nimi aby się nie wzbudzały, ale jak już się ustawi to naprawdę mają super dźwięk. Jedne z tych głośników które po długim czasie nie powodują chęci zmiany. Vienna orać ProAc jeszcze z takich lepiej przetestowanych mają podobne granie. Do tego jak na tak małe paczki dużo dźwięku z siebie dają 

35 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

To prawda, też się najeździłem z nimi aby się nie wzbudzały, ale jak już się ustawi to naprawdę mają super dźwięk. Jedne z tych głośników które po długim czasie nie powodują chęci zmiany. Vienna orać ProAc jeszcze z takich lepiej przetestowanych mają podobne granie. Do tego jak na tak małe paczki dużo dźwięku z siebie dają 

Mnie chodziły mocno po głowie Elac Concentro 503 S, które grają sporo lepiej od na przykład Veli 403 czy 404.

Były teraz w świetnej cenie używki na ebayKleizingen za 2750 euro za parę razem ze standami, ale już są zarezerwowane.

Normalna ich cena to około 3000 euro za sztukę.

W moim pomieszczeniu 21,5m2 ,kolumny stoją na dłuższej ścianie ale wszystko w trójkącie równobocznym ,tak około 220-230cm od siebie, dlatego lepiej by się sprawdziły niż kolumny podłogowe.

W dniu 26.01.2025 o 17:16, treinerek napisał:

Mnie chodziły mocno po głowie Elac Concentro 503 S, które grają sporo lepiej od na przykład Veli 403 czy 404.

Były teraz w świetnej cenie używki na ebayKleizingen za 2750 euro za parę razem ze standami, ale już są zarezerwowane.

Normalna ich cena to około 3000 euro za sztukę.

W moim pomieszczeniu 21,5m2 ,kolumny stoją na dłuższej ścianie ale wszystko w trójkącie równobocznym ,tak około 220-230cm od siebie, dlatego lepiej by się sprawdziły niż kolumny podłogowe.

W tej cenie rewelacja, co do podstawek względem podłogowych to tak ale vele muszę przyznać do wieczornego grania dużo lepiej sprawdziły się podłogowe. Stałem przed wyborem 403 gdzie mogłem słuchać głośniej i się nic nie wzbudzało ale czegoś brakowało w cichym odsłuchu albo ciszej ale z pełniejszym dźwiękiem z 407. I tak zostały 407 i myślę że jeszcze trochę zostaną 

Te kafle no to każdy wie, że to potoczna nazwa, tak jak piszą często do 10k, widzieliście często różni ludzie tu tak piszą,co to jest to K ? Kafel? 10 koła? 

@rafał50 Rafciu to wszystko jest bardzo proste: 

y (jokto) = 10⁻²⁴ = 0,000000000000000000000001

z (zepto) = 10⁻²¹ = 0,000000000000000000001

a (atto) = 10⁻¹⁸ = 0,000000000000000001

f (femto) = 10⁻¹⁵ = 0,000000000000001

p (piko) = 10⁻¹² = 0,000000000001

n (nano) = 10⁻⁹ = 0,000000001

μ (mikro) = 10⁻⁶ = 0,000001

m (mili) = 10⁻³ = 0,001

c (centy) = 10⁻² = 0,01

d (decy) = 10⁻¹ = 0,1

Jednostka podstawowa: (bez przedrostka) = 10⁰ = 1

da (deka) = 10¹ = 10

h (hekto) = 10² = 100

k (kilo) = 10³ = 1 000

M (mega) = 10⁶ = 1 000 000

G (giga) = 10⁹ = 1 000 000 000

T (tera) = 10¹² = 1 000 000 000 000

P (peta) = 10¹⁵ = 1 000 000 000 000 000

E (eksa) = 10¹⁸ = 1 000 000 000 000 000 000

Z (zeta) = 10²¹ = 1 000 000 000 000 000 000 000

Y (jotta) = 10²⁴ = 1 000 000 000 000 000 000 000 000

Łatwo zapamiętać 😀👍

Tak czy siak prawda jest taka że to są bardzo dobre kolumny i cała linia jest niezwykle udana. 

Aczkolwiek są spore różnice pomiędzy modelami. 

Jak już niejednokrotnie wspomniałem na przykład model 407 gra inaczej od modelu 409. 

To ciekawe te kolumny można było dostać praktycznie za połowę ceny podczas ich wyprzedaży w Niemczech a teraz ta nowa wersja.2 praktycznie gra identycznie. 

Albo za krótko tego słuchałem albo z niewłaściwą elektroniką ale nowy Jet moim zdaniem nie wniósł rewolucji.

Jak się poszuka to w używkach można trafić za małe pieniądze prawie nowe kolumny. Za 407 trzeba zapłacić trochę więcej no i transport dochodzi. Ale widziałem teraz na ebay Kleizingien 3 pary 403 w cenach 850-900 euro za parę, a z wysyłką też nie ma problemu. Czarne 403 za 850 euro były kupione 24 października 2024 roku, to dopiero co się wygrzaly. 

zapewne też 408 gra inaczej od 407. podstawowa kwestia - kiedy (czy) kolumny są "za duże" ? do swojej jaskini...

postawiłem na 407 (warto było) i teraz "mącicie" 😉 może jednak 408 by się "wpasowały" - choć duży urok 407 to to, że nie są zbyt duże 🙂 

12 godzin temu, marcinw88 napisał:

W czym różnica?

W basie. Model mniejszy wysuwa go na pierwszy plan. Jest mocny, nasycony. 409 mają znacznie lepszą kontrolę, zmienność i barwę basu. Nie są tak nim dociążone.

• Pokaż nowe odpowiedzi