Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i do tego się to sprowadza. 

Elac ma bałagan w zdjęciach na oficjalnej stronie.

W opisie do 403.2 też ma Jet 5. Więc do póki nie będzie ich realnie na stanie w sklepach to będzie bałagan.

A że sklepy zaczęły już kopiować zdjęcia i opisy bo przecież kto pierwszy ten lepszy to bałagan zostanie na dłużej.

• 7 miesięcy później...

U mnie grają FS 407 na rotelu Ra 1592 i jest ok pokój 28m bas super reszta też gdy jechałem ich posłuchać po wyglądzie nie wierzyłem że to tak zagra

A porównywałem z b&w 804,triangle quartet l amphion elac 407 bez konkurencji

Możliwe, że autor wątku jeszcze się zastanawia nad tym jak grają od 2016 roku 😉

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

W sumie jak każdy by tak wyszukiwał ten temat, to mógłby się zrobić z tego zbiorowy z opiniami na temat tych kolumn. :P

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

22 godziny temu, Artur17021 napisał:

U mnie grają FS 407 na rotelu Ra 1592 i jest ok pokój 28m bas super reszta też gdy jechałem ich posłuchać po wyglądzie nie wierzyłem że to tak zagra

A porównywałem z b&w 804,triangle quartet l amphion elac 407 bez konkurencji

Co cię przekonało akurat do tych kolumn względem tych których odsłuchiwałeś?

21 godzin temu, J4Z napisał:

W sumie jak każdy by tak wyszukiwał ten temat, to mógłby się zrobić z tego zbiorowy z opiniami na temat tych kolumn. 😛

Myślę że taki się już zrobił

Bardzo dobre już kultowe kolumny elac FS  407 na odsłuchu porównywałem triangle quartet,b&w 804, ampiony wszystkie w podobnych cenach i wszystkie do elaca się muszą schować 

Piotrze ale dostałeś konkretną odpowiedź na swoje pytanie.

Ale które to są kultowe  Elac FS 407 czy nowsze Elac Vela FS 407, bo to nie są te same kolumny.

Arcam SA30,Canton Reference 8k,Neotech NES 3004mk2

18 minut temu, ro35 napisał:

Szkoda też, że o trzeciej wersji 407.2 tak nie wiele wiemy 

No tak, ale cena jeszcze wysoka, pewnie nie wiele osób posiada.

Na razie tylko Top Hi-Fi pisał co nie co  o różnicach w graniu z nowym głośnikiem wysokotonowym, ale już nie pamiętam opisu.

Sam zastanawiałem się nad kupnem pierwszej wersji Vela FS 407, i stałem przed wyborem 407 czy Canton Reference 8k.

Zrobiłem na idealo.de budzik cenowy na jedne i drugie gdy sztuka będzie w cenie poniżej 1200 euro.

Pierwsze cenę osiągneły Cantony i je kupiłem.

Pewnie bardziej odpowiadał by mi sposób prezentacji Vela 407, bo Cantony są bardzo dzwięczne ale i przy tym trochę zbyt analityczne, ale mają jeden duży plus, że ciężko w nich spowodować problemy z basem bo wylot basrefleksu jest u dołu i rozchodzi się dookólnie  i nawet ustawione blisko ściany grają bez wzbudzania się czy buczenia basu.Tego bałem się w przypadku Veli 407, bo tam ujście jest z tyłu i ten bas jest mocno zaznaczony i mógł bym w swoim pomieszczeniu mieć problemy. Nie jestem basolubem , a w przypadku Veli 407 trochę się obawiałem nadmiaru tego basu. 

Edytowane przez treinerek

fakt, ten bassreflex...

starsze serie typu 247 miały możliwość zatykania tego otworu z tyłu, taki ładny okrągły i dedykowany koreczek.

vela ma prostokątny i radź sobie sam. ale też go można zatkać i ja tak zrobiłem, wygląda to mniej estetycznie 😉

chyba coś daje to zatkanie 🙂

Ostatnio widzę na ebayKleizingen sporo fajnych ofert na kolumny elaca: vele 407 i 408 no i fajne concertino s503. Te ostatnie mi chodzą po głowie bo do moich 21,5 m2 powinny dobrze pasować, a i to poziom wyżej od veli.

Pewnie trzeba by Piotra spytać jak one grają.

Jest też parę fajnych ofert na rózne modele Kefa.

Elac 407 fe wreszcie mogłem wstawić nie duże ,ładne i z super grające mięsistym basem kolumny  w 100u procentach uniwersalne,posłuchasz na nich wszystkiego a wstęga jeet 5 robi swoje na górze wybrałem je po odsłuchach b&w 804,triangle quartet,amphiona i klipsch wszystko w podobnej cenie około 16 tys.u mnie grają z rotel 1592

Do kultowych należy elac 407 fe nie vella przynajmniej tak już je opisują w niektórych magazynach

36 minut temu, Artur17021 napisał:

Elac 407 fe wreszcie mogłem wstawić nie duże ,ładne i z super grające mięsistym basem kolumny  w 100u procentach uniwersalne,posłuchasz na nich wszystkiego a wstęga jeet 5 robi swoje na górze wybrałem je po odsłuchach b&w 804,triangle quartet,amphiona i klipsch wszystko w podobnej cenie około 16 tys.u mnie grają z rotel 1592

Do kultowych należy elac 407 fe nie vella przynajmniej tak już je opisują w niektórych magazynach

Vela to był następca wersji o której piszesz.

• Pokaż nowe odpowiedzi