Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, by-2006 napisał:

snobizm oraz głupota kosztuje

no niestety masz racje😃

Fajnie ze tak myślisz, aby więcej takich osób bo ostatnio popyt wzrósł na lesze produkty 😉

A możesz przybliżyć na wyjściu czego są te aluminiowe Mundorfy ? Bo chyba już się pogubiliśmy .

Wyjście z PRE do końcówki mocy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

04d22a0a64a0ebe1a5d5c77c65bf3a58.jpg
Mam dostęp to Mudorfow w dobrej cenie więc jak coś byście poradzili wyżej to będę wdzięczny tyle że pojemność ...

Potrzebuję solidnych (niemieckich?) kondensatorów które wstawię do dc blockera, a blockera do dac'a w którym dwa trafa zaczęły głośno pracować. No i pytanie jakie Waszym zdaniem to solidne kondensatory do dc blockera żeby mi nie wyszedł przerost formy nad treścią?

49 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Tak jak koledzy sugerowali - jeśli na wejściu końcówki mocy jest kondensator separujący to możesz te mundorfy zastąpić zworą i powinno to poprawić brzmienie . Dużo zależy od tych kondensatorów na wejściu końcówki - bo jeśli to tanie elektrolity to nie usłyszysz poprawy .

54 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

tyle że pojemność ...

Z tym trochę trudniej - trzeba znać impedancję wejściową końcówki mocy i czy są rezystory od sygnału do masy za tymi mundorfami w samym preampie - aby określić pojemność minimalną kondensatorów wyjściowych . Przydały by się schematy .

Ale najpierw sprawdź czy na wejściach końcówki mocy są kondy . 

...there is no spoon...

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Mam dostęp to Mudorfow w dobrej cenie więc jak coś byście poradzili wyżej to będę wdzięczny tyle że pojemność ...

Napiszę jeszcze raz, jeśli w końcówce jest kondensator na wejściu, to ten możesz pominąć.

Ukryta Zawartość

Napiszę jeszcze raz, jeśli w końcówce jest kondensator na wejściu, to ten możesz pominąć.

Nie wiem będę musiał sprawdzić. Końcówka to BAT VK-200. Dam znać ale na drugim wyjściu z PRE jest to co firmowo i słychać różnice jak podpinam końcówkę raz pod 1 a raz pod 2

8 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Nie wiem będę musiał sprawdzić. Końcówka to BAT VK-200. Dam znać ale na drugim wyjściu z PRE jest to co firmowo i słychać różnice jak podpinam końcówkę raz pod 1 a raz pod 2

Napisz do BAT`a i zapytaj.

EDIT.

Zazdroszczę końcówki.😀

Edytowane przez Ibmacir
Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

tyle że pojemność ...

Niekoniecznie musisz wstawiać aż taką pojemność. Jeżeli te kondy są faktycznie na wyjściu pre, to z reguły wystarcza pojemność nawet czterdziestokrotnie mniejsza. Jaką impedancję wejściową ma końcówka mocy?

35 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

a ja bym je zostawił( kilka przyczyn)

bo to jedyna wartościowa rzecz w tym pre

tylko czemu taka wysoka wartość

podaj proszę model

VK-200 / BAT 

Ukryta Zawartość

805664-fc876a73-balanced-audio-technology-vk200-bat-amp-wupgraded-parts.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za wiele tu nie widać

1774253909_image(3).thumb.jpg.39f06607366c3ff2ee5940dd3689332e.jpg

wszystko yasne😃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 11.10.2021 o 00:10, by-2006 napisał:

Ukryta Zawartość

za wiele tu nie widać

1774253909_image(3).thumb.jpg.39f06607366c3ff2ee5940dd3689332e.jpg

wszystko yasne😃

Rozwiń swą myśl zaplątaną i frywolną...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ibmacir
znaki diakrytyczne

Mundki Supreme pod Yamahami brzmiały idealnie. Zmieniłem wzmak i zrobiło się trochę niżej. Co zagra tak samo dobrze ale wyżej ??

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Mundki Supreme pod Yamahami brzmiały idealnie. Zmieniłem wzmak i zrobiło się trochę niżej. Co zagra tak samo dobrze ale wyżej ??

Auricap XO ;)

Talk Electronics 10000 uF 63V +105C robione przez Fischer & Tausche Capacitors (F&T Cap seria GS)

Używał ktoś ?? Mam takich 12 sztuk w końcówce i nie wiem czy zostawiać czy inwestować w Mundki. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

11 minut temu, tedi02 napisał:

Ta firma robi mundorfy.

Człowiek uczy się przez całe życie...

" Mundorf, from F&T " 

rzeczywiście. Czyli Krell zostaje na F&T, ktoś już tam robił upgrade i mały remoncik i wrzucił 120 000 uF tych kondensatorów i obawiałem się, że wrzucił tam jakieś byle co.

6 minut temu, eMCZe napisał:

Człowiek uczy się przez całe życie...

" Mundorf, from F&T " 

rzeczywiście. Czyli Krell zostaje na F&T, ktoś już tam robił upgrade i mały remoncik i wrzucił 120 000 uF tych kondensatorów i obawiałem się, że wrzucił tam jakieś byle co.

możesz dolozyc drugi czlon zasilania na kondach śrubowych moga podac bardziej potęzny impuls prądu i będzie to lepsze niz wymiana obecnych kondów

Edytowane przez slawek.xm

Ranking to ranking. Jest 29 - ta minuta Terminator: Salvation. Jest to 10 μF / 35 V. Czy to Rubycon?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

W dniu 24.10.2021 o 12:33, eMCZe napisał:

Talk Electronics 10000 uF 63V +105C robione przez Fischer & Tausche Capacitors (F&T Cap seria GS)

Używał ktoś ?? Mam takich 12 sztuk w końcówce i nie wiem czy zostawiać czy inwestować w Mundki. 

To że F&T robi Mundorfy nie oznacza że grają tak samo jak Mundorfy. Właściwie to nic nie oznacza 😉 

Są robione do konkretnej specyfikacji.

To jak twierdzenie że skoro niektóre rezystory Mundorfa są produkowane przez Ohmit to te rezystory grają tak samo tylko że są tańsze - co jest całkowita bzdurą. To kompletnie różnie grające rezystory.

Trzeba porównać 1:1 żeby ocenić.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, rafa napisał:

Właściwie to nic nie oznacza 😉 

Raczej oznacza.... jakość i trzymanie parametrów. Krell ma wystarczającego powera na tych 120mF. Pytałem bo bałem się, że to jakaś chinszczyzna która z parametrów ma zgodną tylko naklejkę.

17 godzin temu, terminus napisał:

Ranking to ranking. Jest 29 - ta minuta Terminator: Salvation. Jest to 10 μF / 35 V. Czy to Rubycon?

465446700_Beztytuu.thumb.png.7a9ae63682a7ca26c0b825f6d14c6cf8.png

Wygląda na starego Rubicona, choć były kondy Unicon, które wyglądały bardzo podobnie.

unicon-osiowy.thumb.jpg.d460ae1f8df7953492352c141796a77b.jpg

Zresztą bardzo fajne kondy. Bardzo ładna barwa dźwięku i niezła przestrzeń, zwłaszcza w głąb. Z odpowiednimi bocznikami potrafiły zagrać sporo lepiej niż Black Gate ST.

Edytowane przez boomaga
16 minutes ago, McGyver said:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki właśnie nippony mi ktoś podkupił :( 

Jamiconów nie używam we wzmacniaczach 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

On 10/28/2021 at 4:37 PM, boomaga said:

Wygląda na starego Rubicona,

Zresztą bardzo fajne kondy. Bardzo ładna barwa dźwięku i niezła przestrzeń, zwłaszcza w głąb. Z odpowiednimi bocznikami potrafiły zagrać sporo lepiej niż Black Gate ST.

Też hoduję małe stadko Rubikonów jak wyżej (o różnych C). Nie uwierzyłem, że stary na oko 50-letni Rubicon jest nadal w pełni sprawnym kondem i jednego wybebeszyłem: w środku zastałem stan charakterystyczny nowym kondom: żadnego przesuszenia elektrolitu, czy przebarwienia materiałów, super szczelne gumowe uszczelki, etc. Podłączyłem tego Rubicona już bez obudowy ale w torebce strunowej i gra jako wejściowy C wzmaka bardzo przestrzennie, z miękką szczegółowością ... i o dziwo ... dokładnie jak drugi w "hermetycznej" obudowie. Pozostaje poszukać mu obudowy chyba.

Mam tylko problem z odzyskaniem Rubikonów z japońskich płytek z zewnętrznym plastikiem - są posmarowane tak silnym japońskim "Vikolem", że chyba pozostałe folie zewnętrzne od razu ponacinam i odzyskam tylko część folii z opisem parametrów.

3 hours ago, nick30 said:

Dzięki właśnie nippony mi ktoś podkupił 😞

Jamiconów nie używam we wzmacniaczach 

Tu miejsca ci u nas dostatek to i historia Jamiconów pomieścim 🙂 Co Ci w nich nie "zagrało?

Panowie ,

chodzi o filtrowanie zasilania przy nogach przetworników cyfrowo-analogowych i opampów . Napięcia są stabilizowane .

Macie doświadczenie z brzmieniem Panasoników FM i FR ? Czy niska impedancja tych kondów nie będzie powodować wzbudzenia stabilizatorów napięcia , które są bardzo blisko - 1-2 cm ?

...there is no spoon...

• 2 tygodnie później...

Koledzy, borykam się z kondensatorami w Nakamichi PA7. Postanowiłem że wymienię w nim 34-letnie elektrolity które wygrzewały się w nim przez ten czas w temp. ok 65st. Domyślnie, na jeden kanał przypada tam 6 elektrolitów, 1x Elna ROA RED, 1x Elna BP, 4x niebieskie Shoei. Wg schematu z elektrolitów tylko Elna ROA RED 10uf/35V jest w bezpośrednio w torze audio. Shoei to kondensatory sprzęgające a Elna BP siedzi w układzie kontrolującym przeciążenie - jeżeli dobrze to analizuję. 

Po przeczytaniu niektórych wątków w sieci na początku do końcówki wrzuciłem Elnę Silmic II - dźwięk porażka, misiowaty jak ktoś wcześniej napisał to dobre określenie, bez szczegółów, dałem im kilkadziesiąt godzin grania myśląc że coś się zmieni i przelutowałem na Elna Cerafine (czarne) - zdecydowanie lepiej ale jeszcze nie to co było na ori kondensatorach. Potem w miejsce gdzie była Elna ROA RED wrzuciłem Auricap XO - i był tutaj efekt wow - niesamowita ilość powietrza, przestrzeni i aż nienaturalnie dużo szczegółów. Dźwięk w niektórych utworach akustycznych jest rewelacyjny, natomiast wokale damskie potrafią drażnić, śśśś oraz ćććć szczypie po uszach, męczy. W międzyczasie pod dobrych kilku tygodniach (paczka utknęła w urzędzie celnym) dotarły do mnie z UK AudioNote Kaisei, planowałem też je wrzucić w cały tor, jednak jako kondensatory sprzęgające nie wnoszą u mnie nic słyszalnego w porównaniu do Elny. 

Obecnie najchętniej kupiłbym identyczną Elnę Cerafine RED 10uf, której już o kilkunastu lat nie ma w produkcji (zakładam że aliexpress oferuje jedynie podróbki). PA7 mając ją w torze audio brzmiał naprawdę dobrze, była przestrzeń, dynamika i nie szczypały górą w uszy, nawet zastanawiam się czy tych starych nie wstawić z powrotem (wylutowałem je w dobrym stanie, pojemność mają ok 10,5uf ale ESR jest wysokie i się trochę rozjeżdża, jeden ma 10, drugi 5,5 ). 

Ewentualnie może jakiś bypass do Auricap aby go trochę "osłodzić"?

Co zrobilibyście ze sprzęgającymi? Zostawić tam czarne elna cerafinie, co się w takich miejscach najlepiej sprawdza? Pojemności są niskie 3x10uf, 1x1uf. 

Z Audio Note Kaise to mój niewypał, wiem że potrafią zagrać rewelacyjnie ale w tym miejscu nie mają wpływy na dźwięk a mało nie kosztują, stąd wstawie je może w zwrotnice bądź spróbuję sprzedać. 

Będę wdzięczny za wszelkie porady!

11 godzin temu, olmaster napisał:

Wg schematu z elektrolitów tylko Elna ROA RED 10uf/35V jest w bezpośrednio w torze audio.

ile szt? siedzi( padło?)

Edytowane przez by-2006
ile szt? siedzi( padło?)

1580864088a70bc167b351be749ba352.jpg

Łącznie 2 sztuki, po jednej na kanał. One są wylutowane jako grające ale takie ESR raczej nie wróży nic dobrego.

• Pokaż nowe odpowiedzi