Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

to moze nie dawac kondensatorow a zero na wyjsciu uzyskiwac przy pomocy serva? co o tym myslicie? czy znajde wsrod was wrogow kondensatorow?

Serwo też ma jakieś tam swoje wady. Z dwojga złego wolę 1-2 kondensatory (ale nie 5 czy 7 jak w Technicsie) niż serwo. Obecnie są doskonałe układy z małym DC offsetem

servo ma wady w postaci uzywania dodatkowych przekaznikow gdyz servo ustawia sie dlugo gdy jest obciete na 0.1Hz. Ale dobrze trzyma i basem nie kreci. Servo ma wade w postaci wydzielania na potku mimo wszystko malego napiecia co moze cichutko trzeszczec? ale nie ma tych strasznych kondensatorow, zmory jakosci, katow basu i ..................

do CD wystarcza zwykle bierne serwo z potencjometrem ( potencjometr, kondensator odszumiajacy i rezystor) , nie ma sensu stosowania układów scalonych jak we wzmacniaczach mocy gdzie układ jest zwykle zasilany napieciem niestabilizowanym i wszystko termicznie ,,pływa"

W trakcie usuwania konta.

Witam,

co koledzy polecają do zbocznikowania elektrolitów (150uF, 450V, nippon chemi-con) w filtrach RC zasilania lampowego pre? Czerwone wimy MKT się nadadzą? No i jaka pojemność - są w ogóle jakieś zasady obliczania kondensatora bocznikującego? Ja myślałem o czymś rzędu 100nF.

Pozdrawiam

-> amazarak

Jak chcesz bocznikować te elektrolity to podobnoż stosuje się inżynierską zasadę, że kondensator stały bocznikujący powinnien mieć wartość około 1000 razy mniejszą, czyli dla elektrolita 150uF trzeba zasosować 150nF (100nF jest jak najbardziej OK!). Pamiętaj tylko o napięciu na jakie ten stały kondensator jest ! Powinno być takie jakie masz na tym elektrolitycznym kondensatorze.

Ostatnio bawię się w wymianę kondów...ale jedna jest zasada-jak mam radmorka 5102 i wymieniam 25letnie kondy to musi się coś poprawić - rzeczywiście wszystko nabrało blasku-w zasilaczu wsawiłem tak niepożądane jamicony(220uF) a w przedwzmacniaczu i płytce wzmocnienia wstawiłem kondensatory LELON w połowie wymiany wszystko grało dobrze...teraz troche dzwięk się popsuł...ubuło legendarnego basu...ale to może napicia trzeba posprawdzać i prądy...apropo jak oceniacie lelony???

• 2 tygodnie później...

polecam te kondzie znakomite i solidne nippon dzis juz takich nie robi..patrzcie na wymiar zadne tam back gejty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-798-100008296 1171557502_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio miałem okazje testować kondensatory ERO 1837 C4 o pojemności 47nF ( podobno identyczne wystepują pod nazwą Vishay ).Zostało mi kilka z budowy Alepha 5. Przeczytałem na stronie Tonego Gee - Humble Homemade HiFi , że nie może bez nich żyć ( dokładnie on stosuje 10nF jako bypass'y dla wiekszych kondensatorów w zwotnicach )

W torze wysokotonowego mam filtr 3 rzędu - pierwszy kondensator to olejowy rosyjski 4uF - moim zdaniem brak im blasku ale są łagodne / drugi kondensator to jantzen- trochę szorstki i bezbarwy ale dośc dźwięczny.

Obydwa zbocznikowałem ERO 47nF i efekt jest nastepujący :

- pojawił sie blask góry , talerze nareszcie są metaliczne

- jest wyraźnie więcej detali na górze

- barwy sa silniej nasycone dzieki czemu mozna łatwie odczytac jaki tależ , dzwoneczek czy inna perkusyjna blaszka gra w danym momencie

- niestety wiecej syczą sybilanty ale nie jest to dyskomfort ( chociaż , przez kilka pierwszych minut było strasznie )

- poprawiła się lokalizacja i głębia sceny

Dla tranzystora to może byc ostrawo ale dla lampowca o nieco przytłumionej górze to zbawienie.

Mozna je czasem kupic na allegro po kilka PLN /10 sztuk, za ta kasę wstyd nie sprawdzić ;p

...there is no spoon...

-->arturp

Ale numer. Też dosłownie kilka dni temu po ponownej lekturze artykułu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zbocznikowałem kondensatory w torze wysokotonowca (Mundorf Supreme) tymi kondkami (też z Allegro). Wrażenia podobne do Twoich - przede wszystkim czystość i barwa górnego pasma - z pewnością zostają na stałe.

Te kondki wychodzą po kilkadziesiat groszy za sztukę;-).

Ukryta Zawartość

Mysle o uzyciu kondensatorow elektrolitycznych JJ 550uf/385 w filtrze w starym wzmacniaczu lampowym. Co sadzicie o elektrolitach JJ?. W tej chwili mam wpiete Nippon Chemicon ale one sa z 3 razy nizsze i tak sobie mysle czy JJ sprawdzilyby sie w filtrze lepiej od Nipponow?

Witam,

Mam kilka pytan odnosnie firm produkujacych kondensatory.

1. Shoei - co wiecie o tej marce? Dobre to bylo/jest? (mam takie 2x2200uF w CD Nakamichi OMS-7E).

2. Matsushita Electronics - co wiecie o tych kondach /obecnie Panasonic/ ( j.w.)

Mam mnostwo niewielkich kondow tej marki w CD i zastanawiam sie, czy nadaja sie one do wymiany... Jakiej jakosci sa to kondensatory?

3. Co to moze byc za kondensator, oznaczony w nastepujacy sposob: SM 10000uF 16V (czarny, z szarym paskiem), na 85 stopni.

Pozdrawiam,

Lete

• 3 tygodnie później...

Kolejne pytania:

Czy niewielkie roznice w pojemnosci nominalnie takich samych nowych i MARKOWYCH kondensatorow stosowanych rownolegle dla lewego i prawego toru audio (dual mono) moga miec wplyw na jakosc dzwieku?

Zalozmy, iz w przedwzmacniaczu znajduja sie kondesatory o pojemnosci nominalnej 220uF - osobno dla lewego kanalu i osobno dla prawego kanalu. Po pomiarach stwierdzamy, iz fizycznie jeden kondensator ma 205uF, a drugi ma 225uF. I tu pytanie: czy taka roznica w pojemnosci jest w stanie zaburzyc jakosc dzwieku, majac na uwadze fakt, iz takich kondensatorow i roznic w calym wzmacniaczu jest bardzo duzo.

Inaczej: Jak bardzo niewielka roznica w pojemnosciach dla kondensatorow kanalu L i P ma wplyw na znieksztalcenia, np. sceny (pozycjonowania i "odrywania" sie dzwieku od kolumn) i na ile moze byc to parametr znaczacy? Zakladamy jednostkowe roznice pojemnosci pomiedzy L i P na poziomie 10% dla pary nowych, markowych (Elna, Nippon, BlackGate) kondensatorow.

Czy w tym aspekcie w drogich urzadzeniach stosuje sie specjalne parowanie i selekcjonowanie kondensatorow?

Pozdrawiam,

Lete

Warto do zasilacza użyć takich nie pierwszej młodości kondensatorów?

Macie z takimi jakieś doświadczenia?

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

73 albo 78 rok produkcji. bardzo stare. I chyba juz moga byc przechodzone. Elektrolity to jednak chemia oparta o wode wiec i korozja wew i starzenie sie elementow murowane. Choc kupic jeden i zobaczyc. Jak przepali srubokret po naladowniu to ok.

na zartach sie nie znacie? mysle ze te staruszki maja jakies 10% potencji z mlodosci. To tak ja. Ale jak by tak dlugo formowac delikatnym pradzikiem to moze sie obudza i dadza kopa!!

no przecież senicz sam kupiłeś pół wiadra starych zardzewiałych kondensatorów z Wolumenu i się chwaliłeś wszystkim jaki dobry biznes zrobiłeś :))

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

mam pytanie, czy zielony ruski PIO 2.2u bedzie lepszy od BNG 4,7u/50 w torze, na wyj nosdac'a? pytam się bo noszę się z zamiarem pozbycia się z DAC'a tych BG..

Matthew, 21 Mar 2007, 11:32

>mam pytanie, czy zielony ruski PIO 2.2u bedzie lepszy od BNG 4,7u/50 w torze, na wyj nosdac'a?

>pytam się bo noszę się z zamiarem pozbycia się z DAC'a tych BG..

Nie pytaj tylko przetestuj. Jedyny problem jaki widzę to rozmiar ruskiego.

>Matthew, 21 Mar 2007, 11:32

>

>>mam pytanie, czy zielony ruski PIO 2.2u bedzie lepszy od BNG 4,7u/50 w torze, na wyj nosdac'a?

>>pytam się bo noszę się z zamiarem pozbycia się z DAC'a tych BG..

Ten ruski ma jakby trochę za małą pojemność, nie uważasz?

Matthew, 21 Mar 2007, 22:40

>na wyjściu lamp mam 470n.... teflony, może to powinienem zmienić ale mają taką przestrzeń, barwe i

>szczegół że nie wiem czy chcę ;)

Teflonów na PiO, szczególnie na ruskie, raczej bym nie zamieniał. Nigdy nie wiadomo, czy to PiO, czy inna chemia.

• Pokaż nowe odpowiedzi