Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Od 0402 do 0805. 1206 nie patrzyłem. W polskich był slaby wybór no i dużo x5r i x7r

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Każdy model urządzenia produkowany jest w setkach bądź tysiącach sztuk , wyobrażasz sobie jakie to musiałoby być ogromne przedsięwzięcie, żeby choć z każdego modelu "wygrzać" po 100 szt. z większej części całej oferty producenta ? :-).

Chodziło mi o jednostkowe elementy. Sklep sprzedający choćby kondensatory mógłby stworzyć bufor na formowanie kondensatorów, myślę że w relacji swojej ceny do zajmowanej objętości i pracochłonności byłoby to korzystne. Dziękuję za rady.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Takie wygrzewanie nic nie da.

Kazdy kondensator musi sie wygrzac w docelowym miejscu np zasilanie

Wyjaśnisz ?

Nie pamiętam kto to był na tym forum. Twierdził on z doświadczenia że przy wyższym napięciu formowania kondensatora osiągał lepsze rezultaty w dźwięku, pamiętam że były to napięcia 24-72 V a więc dużo wyższe niżeli choćby panujące w zwrotnicy głośnikowej. Mnie zastanawia natomiast że mając dwa kondensatory w oddzielnych kanałach w zwrotnicach, dźwięk zmienia się jednakowo, nie słychać że kolumny grają innym charakterem. To dziwne bo prądy w kanałach są różne, nagrania bardziej faworyzują prawą stronę z tego co słucham.

Nie pamiętam kto to był na tym forum. Twierdził on z doświadczenia że przy wyższym napięciu formowania kondensatora osiągał lepsze rezultaty w dźwięku, pamiętam że były to napięcia 24-72 V a więc dużo wyższe niżeli choćby panujące w zwrotnicy głośnikowej. Mnie zastanawia natomiast że mając dwa kondensatory w oddzielnych kanałach w zwrotnicach, dźwięk zmienia się jednakowo, nie słychać że kolumny grają innym charakterem. To dziwne bo prądy w kanałach są różne, nagrania bardziej faworyzują prawą stronę z tego co słucham.

A może Twój zestaw bardziej faworyzuje prawa stronę :-) ja nie zauważyłem czegos takiego, ja mam piękne pełne stereo.

No i znów jest pięknie i oby jak najdłużej

Dzwoneczki cudeńka

Soprany posrebrzane promieniujące

Basy tłem arrasy

Z basem to bez przesady bo w moim systemie nie ma jego obfitości, czuć że hula swoim życiem. Wszystko jak na dziś gra to odetkane, dźwięczne trzeba podkreślić dlatego też i żywe, obecne, góra promieniuje a barwy są i to bez jakichś plastikowych koloryzacji, zdaje się dzięki tej dość chłodnej górze. Może też i na kacyku jestem to i też jakiś wpływ jest.

Czyli zostales przy Mundorf Supreme?

Ja ostatnio testowalem w CD, wyjsciowe elektrolity bocznikowalem raz EVO Silver Gold Oil a potem Supreme SGO i niby z jednej strony delikatne brzmienie dzieki zaokragleniu a z drugiej to samo zaokraglenie brzmialo jakos nie naturalnie. W obu przypadkach. Tylko Supreme oczywiscie lepiej barwowo wypada.

Dopiero Jupiter Copper Wax & Paper zagral w sposob naturalny. Piekna barwa i naturalny kontur dzwieku.

Mundorfy zwykle cos robia z dzwiekiem co mi nie odpowiada.

Supreme EVO wydaje sie miec mniej tych cech.

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Miałem kiedyś supreme w dacu lampowym na wyjściu ale to nie są dobre kondy w te miejsca ,brak im precyzji,miałem kilka innych między innymi Duelundy srebrno miedziane i one dawały magię na średnicy i górze,bas miały bardzo głęboki ale wolny,z tego względu mi nie podeszły,teraz mam Jupitery cu wax,są to rewelacyjne kondy,szybkie, precyzyjne ,czarujące ale odrobinę jaśniejsze od Duelundów.

Może uda mi się kiedyś spróbować Alexandrów.

Bardzo ciekawe są qcapy RiqeAudio, wszystko zależy od gustu i wpasowania w układ.

Edytowane przez gabler

Panowie czytałem z ciekawością temat i teraz przyszedł czas i na mnie hehe. Dawno temu wymieniłem kondensator w sekcji zasilania w moim M2tech young, był jakiś capxon zastąpiłam go panasoniciem low esr ale nie pamiętam już dokładnie jaki, poprawa była słyszalna, siedzi tam 1000uf 25v. Teraz chce wymienić na najlepszy możliwy, na dodatek mam zasilacz liniowy w którym też chce przemieniać wszystkie kondy.

Doradzicie jakie wstawić ? Przejrzystość, średnica, mocny dół, neutralnie.

Dodałem kilka zdjęć zasilacza liniowego.

W samym dacu jaki już pisałem jest 1000uf 25v reszta smd niestety, może kiedyś je nadlutuje czymś lepszym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-64769-0-92345200-1523379991_thumb.jpg

post-64769-0-91409300-1523380012_thumb.jpg

post-64769-0-19659600-1523380033_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymiana kondensatorów na może będzie lepiej nie jest taka prosta jak się wydaje,często niepozorny kondensator np Jamicon tak kształtuje barwę w danym miejscu i urządzeniu ,że jego wymiana na niby lepszy,drogi,markowy psuje efekt końcowy.Dlatego warto mieć takich kondensatorów więcej różnych modeli i dobierać je stopniowo,bo jak wymienimy wszystkie naraz to będzie dupa a nie równowaga w dźwięku.To nie jest prosta sztuka ,wymaga cierpliwości i trochę grosza,ale zabawa jest przednia .

Ok rozumiem, to powiedzmy że zacznę od tego w dacu, czyli w tym momencie Panasonic 1000uf 25v. Wcześniej był capxon, różnica jest spora, dac się otworzył. Ale wiem że są lepsze, coś polecacie? Kondy w zasilaczu będę wymieniał stopniowo, zaczne od największego czyli właśnie tego samwha.

Edytowane przez darek89

Czyli zostales przy Mundorf Supreme?

Ja ostatnio testowalem w CD, wyjsciowe elektrolity bocznikowalem raz EVO Silver Gold Oil a potem Supreme SGO i niby z jednej strony delikatne brzmienie dzieki zaokragleniu a z drugiej to samo zaokraglenie brzmialo jakos nie naturalnie. W obu przypadkach. Tylko Supreme oczywiscie lepiej barwowo wypada.

Dopiero Jupiter Copper Wax & Paper zagral w sposob naturalny. Piekna barwa i naturalny kontur dzwieku.

Mundorfy zwykle cos robia z dzwiekiem co mi nie odpowiada.

Supreme EVO wydaje sie miec mniej tych cech.

Niedawno słyszałem u znajomego zmiany w sprzęcie po zastosowaniu jupiterów i potwierdzam że to swietne kondensatory

Jakiej pojemności jupiterami bocznikowałeś ?

Ok rozumiem, to powiedzmy że zacznę od tego w dacu, czyli w tym momencie Panasonic 1000uf 25v. Wcześniej był capxon, różnica jest spora, dac się otworzył. Ale wiem że są lepsze, coś polecacie? Kondy w zasilaczu będę wymieniał stopniowo, zaczne od największego czyli właśnie tego samwha.

W zasadzie prawie wszystko jest opisane w tym temacie tylko trzeba się cofnąć i poczytać uważnie

Jupitery sa mocno kremowe, nie w kazdy system sie wpasuja

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Oj tam oj tam, zaraz kremowe.

Jak wzmacniacz jest konkretny, to grają bardzo naturalnie w stronę instrumentów dawnych i kameralistyki, czyli ładne wybrzmienia, blisko granicy bólu na wysokich ale nigdy drażniące, no chyba że coś w systemie robi taką sieczkę.

Genialnie na nich słychać materiał nagrywany na żywo i to ich najmocniejsza strona.

Np. reportaże w radio na Trójce, na bardzo dobrym tunerze słychać jakby się dosłownie poruszać tam na miejscu z mikrofonem i robić wywiad tu i teraz.

Bardzo dobry bas, kultura, szlachetność i cała masa mikro-informacji.

Polecam i pozdrawiam

Pygar

W zasadzie prawie wszystko jest opisane w tym temacie tylko trzeba się cofnąć i poczytać uważnie

A np. Nippon KYB ? Bo ogulnie wyczytałem że Nippony najbardziej polecane.

Jupitery sa mocno kremowe, nie w kazdy system sie wpasuja

Też nie zauważyłem u mnie aby były kremowe,za to qcapy można uznać by za takie

Ja takze uwazam ze to swietne kondy i dlatego mam caly kpl w pre-phono, aczkolwiek slyszalem to pre w innym systemie i juz bylo za slodko, jednoczesnie porownywalismy z dokladnie takim samym pre jak moj tyle z zamiast jupiterow byly audyny true copper. Stad dokladnie wiem ile wniosly julitery . Nadal podtrzymuje opinie iz nie ma idealnego konda do wszystkiego.

Ukryta Zawartość

post-43761-0-70244900-1523385480_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez hubertrs

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

W zasilaczu kondensatory główne możesz spróbować o większej pojemności. Tylko pomierz sobie ile masz miejsca. Również na wysokość.

Mundorf M Lytic. Najbardziej neutralne i z najlepszym basem. Drożej ale ryzyko wpadki mniejsze a w razie co odsprzedać łatwo.

Na tańsze eksperymenty głównego zasilania Chemicon KMH.

Reszta tak jak już napisano, zakup sobie "worek" kondziołków, tabletki na cierpliwość i testujesz :)

Jakiej pojemności jupiterami bocznikowałeś ?

0.022uF

A np. Nippon KYB ? Bo ogulnie wyczytałem że Nippony najbardziej polecane.

Chemicon ma tak szeroką palete kondensatorów o różnej charakterystyce że takie stwierdzenie jest nieporozumieniem.

Nichicon czy Elna też mają serie które warto stosować.

Sztuką jest nie wymienić wszystko na "polecony przez forumowego kolegę typ jako najlepszy" ale znalezienie kombinacji różnych kondensatorów w danym urządzeniu która da najlepszy efekt.

Edytowane przez rafa

Ja takze uwazam ze to swietne kondy i dlatego mam caly kpl w pre-phono, aczkolwiek slyszalem to pre w innym systemie i juz bylo za slodko, jednoczesnie porownywalismy z dokladnie takim samym pre jak moj tyle z zamiast jupiterow byly audyny true copper. Stad dokladnie wiem ile wniosly julitery . Nadal podtrzymuje opinie iz nie ma idealnego konda do wszystkiego.

No piknie to wygląda i jeszcze trza dopasować kierunek wpięcia konda bo to ma znaczenie i to słychać,w jednym kierunku jest bardziej wypchnięta średnica w drugim bardziej schowana i to dotyczy w zasadzie wszystkich miedziaków i srebrnych itp

Zawsze daje zgodnie z napisami, chyba ze tak jak na audynach jest pokazany kierunek

Zawsze daje zgodnie z napisami, chyba ze tak jak na audynach jest pokazany kierunek

No i właśnie tak czasami brzmi gorzej ,jest coś w tym dżwięku takiego co męczy i to sprawdzałem na wielu kondach ,niby zgodnie z kreską a przyjemniej odwrotnie,nawet na Duelundach cu/Ag,których żałuję,że nie kupiłem bo grały na średnich i górze zjawiskowo.

Edytowane przez gabler

A Ty jak masz je wlutowane, pytam z ciekawosci, bo nie czuje potrzeby zmiany u siebie, aczkolwiek kiedys sprawdze jak jest odwrotnie

A Ty jak masz je wlutowane, pytam z ciekawosci, bo nie czuje potrzeby zmiany u siebie, aczkolwiek kiedys sprawdze jak jest odwrotnie

Mam przeciwnie z oznakowaniem początku czyli kreską na odpływie ,nie daje rady długo słuchać z niby zalecanym początkiem , próbowałem przez długi czas ale w końcu odwracam

Nie patrz na napisy one nie świadczą o kierunku ,Jupitery mają dopływ czyli kreskę na końcu napisów,a np Mundorfy czasami różnie ,nawet jednego typu i modelu,trzeba to sprawdzać na słuch.Dźwięk ma większą głębię jest mniej nerwowy.

Edytowane przez gabler

W zasilaczu kondensatory główne możesz spróbować o większej pojemności. Tylko pomierz sobie ile masz miejsca. Również na wysokość.

Mundorf M Lytic. Najbardziej neutralne i z najlepszym basem. Drożej ale ryzyko wpadki mniejsze a w razie co odsprzedać łatwo.

Na tańsze eksperymenty głównego zasilania Chemicon KMH.

Właśnie szukałem tego mundorf m lytic o podobnych parametrach czyli 1000uf 25v ale za cholerę nie mogę znajść takiego. Mowa o kondensatorze wewnątrz daca.

Dobra znalazłem taki " 2200uF 63V Mundorf MLytic AG " czy mogę go bez przeszkód wstawić zamiast 1000uf 25v miejsca jest na tyle jeśli chodzi o to.

Kondensator główny masz o pojemności 1000uF obecnie?

Mam przeciwnie z oznakowaniem początku czyli kreską na odpływie ,nie daje rady długo słuchać z niby zalecanym początkiem , próbowałem przez długi czas ale w końcu odwracam

Nie patrz na napisy one nie świadczą o kierunku ,Jupitery mają dopływ czyli kreskę na końcu napisów,a np Mundorfy czasami różnie ,nawet jednego typu i modelu,trzeba to sprawdzać na słuch.Dźwięk ma większą głębię jest mniej nerwowy.

Wychodzi na to, ze mam tak samo jak ty, czyli kreske na wyjsciu

Kondensator główny masz o pojemności 1000uF obecnie?

Tak mowa o kondensatorze w dacu wewnątrz, jeste jeden tego typu. Dokładnie 1000uf 25v oryginał.

M2tech young.

• Pokaż nowe odpowiedzi