Skocz do zawartości
IGNORED

Intel NUC 5PGYH0 - przeróbka na "fanless" z obudową Akasa Newton P

bagnet

Rekomendowane odpowiedzi

Może się komuś przyda...

Kupiłem komputer Intel NUC NUC5PGYH Grass Canyon N3700 (BOXNUC5PGYH0AJR) bo jako jedyny sprzedawany był jako całość już z systemem Windows 10 i kosztował ok 1200zł. Porównywalne rozwiązanie Gigabyte z akcesoriami i systemem wychodziło ok 2300-2500zł. Komputer ładnie działa dzięki najnowszemu "niskomocowemu" procesorowi (tylko 6W) Intel Pentium 3700 (nie Celeron) już w konfiguracji postawowej, choć ma tylko 2GB RAM i 32GB SDD. Jako maniak doposażyłem go w pamięć 8GB i dysk 250GB SSD. Przeinstalowałem też system od nowa, bo mnie denerowały niepotrzebne partycje z których i tak nie można było korzystać bez hasła serwisowego.

Bardzo chciałem mieć jednak bezgłośną / bezwiatrakową obudowę, a komputer który kupiłem miał wentylator. Niby cichutki taki laptopowy, ale miał. Teoretycznie nie ma do tego modelu komputera żadnej obudowy fanless i nie ma na ten temat informacji w necie, ani na stronie Intela, ani na stronie Akasy i kilku producentów robiących takie obudowy. Ale znalazłem obudowę pasującą do innego modelu komputera NUC, bardzo, bardzo podobną do mojego, zwie się Akasa Newton P.

Ryzyk fizyk - kupiłem, ale niestety w Polsce jest niedostępna. Znalazłem sklep w Niemczech i ekspresowo po prawie 4 tygodniach wreszcie ją otrzymałem. I okazało się, że pasuje! Montaż nie jest prostacki ale jest prosty, jeśli ktoś miał kiedyś do czynienia ze składaniem komputerów lub laptopów. Trudniej było rozmontować NUCa, bo trzeba delikatnie rozginać obudowę aby wysunąć wtyczki. Problemem też była konieczność przyczepienia anten (nie ma o tym nic w instrukcji). Poza tym najwięcej problemów sprawiły mi wklejki gumowe do nóżek. :)

Tak się prezentuje komputerek teraz (sorki za fotkę pralką... :) )

20160218_234635-002.jpg

i jeszcze wskazówki dla montujących.

Nie będzie można korzystać z czytnika kart SD. A ktoś korzysta? :D :) W każdym razie nie ma otworu z boku obudowy.

Anteny muszą iść na zewnątrz, jak są wewnątrz to WiFi i BT nie mają zasięgu. Trzeba uważać przy demontażu z NUCa aby nie pourywać kabelków - to jest nie do zlutowania. Ja wyprowadziłem je przez otwór pod linkę kensingtona (antyzłodziejską), ale można też wyprowadzić przez specjalne otwory w obudowie Akasa zaślepione zaślepkami. Anteny podkleiłem na tylnej ściance folią aluminiową z klejem na której były przyklejone w NUCu.

Gniazda VGA nie trzeba podłączać, w dodatku kable w załączonej przez Akasę wtyczce są bardzo twarde. Jak próbowałem zgiąć tak, aby wszedł dysk, to mi się jeden kabelek ułamał. Ostatecznie można odkręcić wtyczkę z NUCa, ma lepsze kable. Ja zostawiłem zaślepiony otworek bo nie używam VGA.

Należy dokładnie oczyścić procesor przed nałożeniem nowej pasty, musi być czyściutki bez śladów starej pasty. Starą pastę najlepiej zeskrobać delikatnie paznokciami. Nie używać ściereczek (bo elektryzują) ani alkoholu (bo resztki mogą zrobić elektrolizę). Z obudową dostajemy 2 "tubki" pasty termoprzewodzącej. Mi starczyła jedna i na posmarowanie procesora i na posmarowanie radiatora i jeszcze mi zostało (ale to i tak trzeba wyrzucić). Pastę termoprzewodzącą przed otwarciem należy pougniatać, aby była jednolitą masą.

Śrubki dokręcamy tak, aby dokręcić, ale aby nie ukręcić... ostrożnie.

Dość słabo widać migającą pomarańczową diodę "standby" komputerka po uśpieniu - ale widać. Doda niebieska przy włączeniu komputerka ładnie świeci.

Poza tym wszystko pasuje i wszystko działa.

Lubię słuchać muzyki! :)

Ja zmontowałem parę takich sprzętów na mało popularnym standarcie o nazwie mITX.

Płyta główna ma 17x17cm i ma własny zasilacz. Podłączamy tylko zasilanie jak do laptopa +19V.

Na płycie w przeciwieństwie do zwykłych plyt ITX montujemy pełnowymiarowe procesory desktopowe, SSD, Blutuf, Wifi, i oczywiście pamięci Ram, tu również w laptopowym standarcie so-dimm.

'Klu' całego programu to obudowa pod standart mITX, również ze stajni Akasa, Nazywa się Euler.

Kupiłem kilka tyg temu kolejna sztukę pod kolejny projekt HDPC. Koszt obudowy to 320zł. Obudowa jest jednocześnie radiatorem. Teoretycznie maksymalne TDP procesorów podane przez AKASA to TDP35 ale nieudało mi się podgrzać gotowego HDPC powyżej 62 stopni stosując mocne i5 Intela z TDP 65W a grzałem na 100% wszystkie 4 rdzenie + GPU przez 60 minut więc został jeszcze zapas, a stacji pod audio video czy nawet do obróbki zdjęć nikt z takim wydajnymi procesorami nie bedzie nigdy w ten sposób eksploatował gdyż większość obliczeń trwa ułamki sekund, Całość nie licząc pracy i doboru komponentów to ok 2000zł i mamy fanlees sprzęt któremu żaden laptop czy NUC, nawet za 10000zł w niczym nie dorówna. Hajendowcy podłączą oczywiście zasilacz liniowy Tomanka :)

@bagnet

Czyli jednak kupować fanless OOTB :D

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Mnie urzekł NUC - 10x10x4cm a moc jak w niezłym komputerze.

Składanie z osobno kupowanych elementów jest po prostu droższe, ale nie tylko kasa była ważna.

Myślałem o mITX ale poszedłem w NUC, trochę z ciekawości, trochę ze względu na wsparcie, trochę z pośpiechu. W sumie to niezła zabawa jest. Temp. obudowy nie przekracza 45st.

Lubię słuchać muzyki! :)

Ja zmontowałem parę takich sprzętów na mało popularnym standarcie o nazwie mITX.

Płyta główna ma 17x17cm i ma własny zasilacz. Podłączamy tylko zasilanie jak do laptopa +19V.

Na płycie w przeciwieństwie do zwykłych plyt ITX montujemy pełnowymiarowe procesory desktopowe, SSD, Blutuf, Wifi, i oczywiście pamięci Ram, tu również w laptopowym standarcie so-dimm.

'Klu' całego programu to obudowa pod standart mITX, również ze stajni Akasa, Nazywa się Euler.

Kupiłem kilka tyg temu kolejna sztukę pod kolejny projekt HDPC. Koszt obudowy to 320zł. Obudowa jest jednocześnie radiatorem. Teoretycznie maksymalne TDP procesorów podane przez AKASA to TDP35 ale nieudało mi się podgrzać gotowego HDPC powyżej 62 stopni stosując mocne i5 Intela z TDP 65W a grzałem na 100% wszystkie 4 rdzenie + GPU przez 60 minut więc został jeszcze zapas, a stacji pod audio video czy nawet do obróbki zdjęć nikt z takim wydajnymi procesorami nie bedzie nigdy w ten sposób eksploatował gdyż większość obliczeń trwa ułamki sekund, Całość nie licząc pracy i doboru komponentów to ok 2000zł i mamy fanlees sprzęt któremu żaden laptop czy NUC, nawet za 10000zł w niczym nie dorówna. Hajendowcy podłączą oczywiście zasilacz liniowy Tomanka :)

ponieważ wciąż się kręcę jak pies za ogonem

i nie mam pomysłu na fanless - czy mógłbyś podrzucić

taki średniej klasy zestaw podzespołów - ja sam nigdy nie złożyłem kompa

ale może by mi się udało -

czyli

- obudowa? (EULER akasa?)

- płyta mITX? i tu zapytanie - czy są lepsze? gorsze?

- procesor? jaki średniej wydajności o małym TDP?

- pamięci so-dimm?

bardzo będę wdzięczny!

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Najnowsze procesory to generalnie marketing. Tak jak najnowszy windows.

4ta generacja Intela jest optymalna i jest wybór.

ale jak się upierasz, to proszę bardzo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ponieważ wciąż się kręcę jak pies za ogonem

i nie mam pomysłu na fanless - czy mógłbyś podrzucić

taki średniej klasy zestaw podzespołów - ja sam nigdy nie złożyłem kompa

ale może by mi się udało -

czyli

- obudowa? (EULER akasa?)

- płyta mITX? i tu zapytanie - czy są lepsze? gorsze?

- procesor? jaki średniej wydajności o małym TDP?

- pamięci so-dimm?

bardzo będę wdzięczny!

Zajmuję się tym hobbistycznie.

Ja też nigdy nie złożyłem żadnego samochodu np. Jestem raczej użytkownikiem :)

Jeśli to nie ma być komputer jednocześnie do jakiś zadań obliczeniowych, typu zdjęcia, grafika itd itd to faktycznie lepiej kupić sobie NUCa i zapomnieć.

Ja jestem idealistą, składam takie stację tylko dla fanaberyjnych hajendowców którzy za to dobrze płacą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale jak się upierasz, to proszę bardzo.

Może jeszcze jakaś ,ale dostępna w sprzedaży ,bo ta poprzednia jest w Polsce niedostępna.

Najnowsze procesory to generalnie marketing. Tak jak najnowszy windows.

To nie jest marketing tylko wymierny efekt w TPD ,te procesory dużo mniej się grzeją.

A ceny są porównywalne ze starymi ,więc nie ma sensu aplikować starych procesorów w nowych komputerach ,a szczególnie do audio. Poza tym WIN10 oferuje dużo lepszy dzwięk niż np WIN8,1.

4ta generacja Intela jest optymalna i jest wybór.

Jest wybór ,ale ceny są identyczne więc po co kupować starocie .Zalety nowych procesorów jak wyżej.

Thin mITX czy zwykły mITX..?

Czytam że nabrałes się w pełni na marketing intela i microsoftu. Daleko z tym nie zajdziesz. Ale widać musisz się sam przekonać.

to już jest zwykłe kuriozum.

Porozmawiej z ludzmi z branży ,jak widać ty tez jesteś z branży ,a najlepiej sam porównaj.

Jeżeli chcesz zapraszam do siebie mam dwa systemy ,jplay , jRiver do strowania a sam usłyszysz ,

jest to tak ewidentne ,że nawet żony słyszą ,a jeżeli ty nie słyszysz różnic to zostaje tylko laryngolog.

To nie jest zaden marketing tylko fizyka jeżeli procesor wykonany jest w technologii 14nm ,to zużywa mniej prądu od tego w technologii 22nm ,w podobnej cenie wybieram 14nm i nie mam problemów z chłodzeniem pasywnym ,nawet przy konwersji w locie od DSD.

Jeżeli chodzi o przekonanie to ja już się przekonałem,WIN 10, procek najnowszy socket 1051.

Kto nie wierzy niech sam spróbuje efekt ewidentny i spektakularny.

Dziękuję, skończyłem z Tobą rozmowę.

Pozdrawiam

Rambo, użytkuje Twój komputerek na Akasy wbudowuje i ten procek (do filmów w sypialni z nasa), płyta i wifi dobrze się wszystko sprawuje. Jestem z niego bardzo zadowolony:) Jednak wersja z zasilaczem liniowym i kartą usb lepiej u mnie grała. Mam w domu kilka komputerów Windows, Maca itd. Zdecydowanie zasilanie wnosi dużą poprawę. Taką wersję mógłbyś polecać kolegom:) Ja osobiście na tą chwilę komputerów do audio nie użytkuje, bo wolę gotowe streamery czy właśnie wróciłem do CD :) okazyjnie kupiłem jak nowego 280 :) i gra mi lepiej niż wszystkie kompy:) pozdrawiam. Zenon vel Roxi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.