Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory mikowo-srebrowe

JOT-23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów. Czy mieliście możliwość używania w swoim sprzęcie audio (a właściwie preampach), kondensatorów mikowo-srebrowych? Jakie one mają wpływ na dźwięk? Liczę na Wasze opinie i wskazówki. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/125699-kondensatory-mikowo-srebrowe/

Cześć. Nie mogę wpisać tego linku, gdyż wyświetla się czerwono że nie można. Ale jest na stronie Amptone - kondensatory mikowo-srebrowe.

Koledze pewnie chodzi o Silver-Mica :)

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

jeżeli mówisz o Silver-Mica to bardzo często je stosuje.

Te ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Swoją drogą czemu amptone jest blokowane na forum ? :)

Ukryta Zawartość

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Jakie one mają wpływ na dźwięk? Liczę na Wasze opinie i wskazówki. Pozdrawiam.

Jak każdy właściwie zaaplikowany.

Wpływ na dźwięk mają wartości kondensatorów w filtrach, dwójnikach RC...

jeżeli mówisz o Silver-Mica to bardzo często je stosuje.

Te ?

Ukryta Zawartość

Swoją drogą czemu amptone jest blokowane na forum ? :)

Tak, te. Ale nie wiem dlaczego blokują Amptone .... tego nie wiem.

Ukryta Zawartość

Witam Kolegów. Czy mieliście możliwość używania w swoim sprzęcie audio (a właściwie preampach), kondensatorów mikowo-srebrowych? Jakie one mają wpływ na dźwięk? Liczę na Wasze opinie i wskazówki. Pozdrawiam.

Stosuję w przedwzmacniaczach głównie lampowych i to nie tylko te o małych wartościach do kilkuset pF ale także kilku i kilkudziesięciu nF i to zarówno jako elementy korekcji RIAA jak i jako kondensatory sprzęgające.

Moltos: Stosuję w przedwzmacniaczach głównie lampowych i to nie tylko te o małych wartościach do kilkuset pF ale także kilku i kilkudziesięciu nF i to zarówno jako elementy korekcji RIAA jak i jako kondensatory sprzęgające.

No właśnie. Buduję preamp lampowy a tam są właśnie takie wartości: 68, 100, 680 pF. Chcę dać na wejściu 100pF (mikowo-srebrowy). A może lepiej MPK? Co sądzisz? A jak dźwiękowo w Twoich preampach sprawują się silver-mica?

A silver to nie srebro a mica to nie mika??

Będziesz się słów czepiał, czy masz zamiar mi coś odpowiedzieć?

Wystarczyło napisać na wstępie że o nie chodzi a nie smaka robić na nowe kondy na rynku ...

Te kondensatory to znany i stary produkt, wystarczy poczytać opinie na forach, zagranicznych głównie, jest tego trochę.

A co do opinii, to kup i sprawdź, jednemu będą pasować drugiemu nie, w jednej aplikacji się sprawdzą w drugiej nie, i to tyle w temacie tak naprawdę nie tylko przy tych kondensatorach a przy wszystkich

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Czytałem że, koledzy stosują je bo są stabilne temperaturowo jak też podaje karta charakterystyki.

Tylko dla czego jak się je dotyka podczas mierzenia to wartość rośnie w zależności od pojemności

nawet do kilkunastu procent, a takie stare styrofleksy nie zmieniają pojemności wcale?

A jak dźwiękowo w Twoich preampach sprawują się silver-mica?

Polegam na rozwiązaniach dostępnych w internecie np. WDPhono3s czy EAR834P to też staram się dawać je tam gdzie są zalecane. Nie porównywałem SM ze styrofleksami zamiennie w tej samej konstrukcji stąd nie mam jakiegoś szczególnego poglądu na ich brzmienie. Np w EAR dałem styrofleksy zamiast zalecanych w korekcji SM i na pewno był to strzał w dziesiątkę. I nie zamierzam nic zmieniać.

Kondensatory styrofleksowe to jedne z najlepszych kondensatorów.

Bardzo stabilne.

Zwracam uwagę, że dominują/owały kondensatory zwijane charakteryzujące się dużą indukcyjnością. Obecnie dostępne są konstrukcje tzw. bezindukcyjne (okładzina wyprowadzona poza folię od strony połączenia i zalutowana na całej powierzchni). Są znakomite. Cechą kondensatorów styrofleksowych są niestety stosunkowo duże wymiary w stosunku do pojemności.

Kondensatory mikowe mają z założenia budowę bezindukcyjną (wafel z okładzinami wyprowadzonymi na stronę i lutowane (stare nitowane). Są przyzwoite.

Tylko dla czego jak się je dotyka podczas mierzenia to wartość rośnie w zależności od pojemności

nawet do kilkunastu procent?

A jesteś pewien, że to nie efekt "ręki" (ładunki elektrostatyczne, pojemność ciała...). Tak źle nie powinno być.

A jesteś pewien, że to nie efekt "ręki" (ładunki elektrostatyczne, pojemność ciała...). Tak źle nie powinno być.

Ładunki można wykluczyć jakąś szmatką antystatyczną, pojemność ciała raczej też nie dotykając elektrod.

Kupowałem kiedyś na alle... takie jak ma AmpTone i tak z ciekawości teraz sprawdziłem takim zwykłym

miernikiem RC za około stówki. Może ktoś z ciekawości też zobaczy u siebie.

Dotykając/ściskając bez szmatek w styrofleksowych to nie występuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.