Skocz do zawartości
IGNORED

Kable HICON - zna ktoś?

desperados

Rekomendowane odpowiedzi

Czy HICON to dobra marka? Nie chciałbym zbyt wiele wydawać na przewody głośnikowe, ale najtańszych też nie chcę kupować. HICON ma w swojej ofercie przewód OFC o czystości 6N i dodatkowo posrebrzany. Wart jest tych 21zł/m ?

https://www.audiostereo.pl/topic/125693-kable-hicon-zna-kto%C5%9B/

Nie znam tej marki ale posrebrzany kabel za 21 zł za metr ? Nie jestem kablarzem i tematu nie śledzę ale cena jest na tyle niska że raczej bym wolał miedziaka lepszej firmy w tej cenie kupić

Mniej bym wierzył w 6n, jak w posrebrzenie w przewodzie za 21zł/m- o ile 4n to nic specjalnego (tyle ma porządna, polska miedź wg normy), to zwiększanie czystości miedzi w lawinowy sposób podraża jej produkcję i w tej cenie przewodu to ewidentna bzdura.

ULTRALINK MTP-12. Z tego co czytam to bardzo uznany producent a też podaje w tym przewodzie 6N za niewiele więcej bo 35zł/m. Czyżby producenci jawnie nas oszukiwali? Jeśli te opisy to zwykłe kłamstwa to może tak naprawdę przewód za np. 100zł/m posiada czystość miedzi dokładnie taką samą jak przewód za 5zł/m tylko jest ładniej zapleciony i w ładniejszej izolacji. No bo przecież nie mamy żadnej pewności.

No cóż, nie każdy dysponuje spektrometrem masowym, by to sprawdzić ;-)

Kiedyś czytałem o oczyszczaniu Cu w wywiadzie z kablarzem w SatAV. Mówił o kosztach i wynikało z tego, że większość producentów tanich kabli najzwyczajniej kłamie.

Czy HICON to dobra marka? Nie chciałbym zbyt wiele wydawać na przewody głośnikowe, ale najtańszych też nie chcę kupować. HICON ma w swojej ofercie przewód OFC o czystości 6N i dodatkowo posrebrzany. Wart jest tych 21zł/m ?

Hicon to submarka niemieckiego producenta okablowania Sommer Cable (m.in.) do zastosowan profesjonalnych i przemyslowych zalozona w celu produkcji na rynek konsumencki. Mozna smialo zalozyc, ze jak kazda niemiecka marka wywodzaca sie z rynku pro podaje rzetelnie parametry techniczne. Sam uzywam kabli glosnikowych Sommer Cable Orbit MkII i jestem z nich bardzo zadowolony. Rowniez wtyki bananowe Hicon sa bardzo przyzwoite.

Natomiast marka nie ma zadnej legendy, nie dorabia teorii do cennika. Produkty tego typu po prostu robia to, do czego sa przeznaczone i zazwyczaj ( jesli nie najtansze w katalogu ) sa niezniszczalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.