Skocz do zawartości
IGNORED

Benq W1080ST+ czy to dobry wybór?

dolphin123

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed zakupem projektora i już byłem zdecydowany na poniższy model:

Benq W1080ST+ ze względu na poziomą korekcję obrazu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Problem jest taki, ze wg specyfikacji i kalkulatorów, aby otrzymać obraz 100", należy projektor umieścić w odległości 1,5-1,8m od ściany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najbardziej pasowałoby mi umiejscowienie projektora w odległości 3,2-3,3m od ściany, na którym ma być wyświetlony obraz i pod kątem ok 32stopni od środka ekranu.

Odległość kanapy od ekranu ok 3m.

Czy jest jakieś rozwiązanie jeśli chodzi o umiejscowienie wybranego projektora, czy należałoby szukać czegoś innego?

Będę wdzięczny za wskazówki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

https://www.audiostereo.pl/topic/125692-benq-w1080st-czy-to-dobry-wyb%C3%B3r/

Problem w tym, że nigdzie jasno nie jest napisane jaki jest dopuszczalny kąt odchyłki od osi. W niektórych sklepach trafiają się informacje +-20, więc ta liczba już dyskwalifikuje moje założenia co do ustawienia projektora.

Jeżeli tak faktycznie będzie to zastanawiam się czy nie zrezygnować z tego modelu i zakupić po prostu W1070+.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Należy bezwzględnie się upewnić, czy regulacje projektora są wystarczające do jego docelowego ustawienia - wiem, że to truizm, ale jeśli max jest 20, to do 32 się nie "pokręci" (jakie są parametry - zadzwoń do dystrybutora). To jest naprawdę spora odchyłka tak w ogóle, nie powinno się "zmuszać" projektora do pracy w takich warunkach (bo to "psuje" obraz oraz powoduje, że nie sposób właściwie ustawić geometrii).

Np. Optoma HD36 ma Keystone Correction ±40° Vertical i Throw Ratio 1.37 - 2.05:1 (co oznacza bardzo elastyczny projektor w ustawieniu, mało który w tej półce cenowej można tak odsuwać/dosuwać). Bardzo ciekawy model optomy (darbee na pokładzie) HD28DSE ma Keystone Correction ± 40° Vertical and Horizontal, ale już tylko Throw Ratio 1.48 - 1.62:1 (czyli beznadzieja, gdy mamy daleko-blisko ekran).

A jak taka Optoma HD36 ma się w porównaniu do W1080T+? Plusy, minuusy?

W poniższym linku nawet jej nie ma:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Myślę, że podobnie (benq nie znam, optomę tak) - porównaj parametry. Za optomą: szklana optyka (benq chyba nie...do sprawdzenia), cichsza (1dB w eco), dużo lepsze regulacje ustawienia, lepszy kontrast (prawie 3x wyższy), lepsza jasność (ważne przy 3D). Na minus: krótsze życie lampy (4000h, benq 6000), jedno HDMI (w benq 2).

Ja po długich poszukiwaniach kupiłem epsona tw5300 jest cichy obraz świetny wisi praktycznie nad głową i nie jest głośny lecz tolerancja wg kalkulatora jest bardzo mała przynajmniej tu ale w benqu będzie pewnie podobnie ogólnie jestem zadowolony że nie przepłaciłem bo nie ma się do czego doczepić i lampa 7.500 h ( : ale również jest krótko ogniskowy u mnie z 4.5m rzuca 136cali

Epson niestety gorzej wypada niż W1070+, nawet pod względem cichej pracy. Lampa wg danych 4000h, ale to nie jest istotny parametr dla mnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

1./ nie porównujcie deklarowanych poziomów kontrastu ... na dodatek natywnego w Benq z tym osiąganym poprzez aktywną przesłonę - a taki chyba jest w Optomie ?

2./ projektory DLP mają niewielkie możliwości ustawienia, LCD pod tym względem dają większe możliwości ... (Ale mają inne ograniczenia)

3./ jeśli bierzecie pod uwagę elektroniczną regulację/korektę keystone to chyba nie ma już sensu zastanawiać się nad ostrością obrazu, czy jakością optyki ... i tak wszystko zepsuje ta "konwersja" ...

4./ Benq w1070 jest dość powszechnie chwalony (w swojej cenie niektórzy uważają, że nie ma konkurencji) choćby za oddanie kolorów (tylko nie wiem która wersja, ta z plusem czy starsza) ale ponoć faktycznie jest dosyć głośny choć znajomy ma nad głową i w trybie Eco nie narzeka ... Ale przyznaję, że w cichych scenach słychać...

3./ jeśli bierzecie pod uwagę elektroniczną regulację/korektę keystone to chyba nie ma już sensu zastanawiać się nad ostrością obrazu, czy jakością optyki ... i tak wszystko zepsuje ta "konwersja" ...

Rozwiałeś mi dylemat. Dzięki

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

epson jest znacznie cichszy w trybie eko porównywałem osobiście (normal jest za jasny) obraz na mój gust jest lepszy w epsonie

, trwałość lampy i cena przemówiła choć też byłem za benq bo docieram starsze dwa modele i jest ok poza odklejonym lustrem w jednym ( : osobiście zobaczyć i porównać na forum można gdybać tylko

Zanim ostatecznie kupiłem Sony HW40 to miałem przez kilka dni Optomę HD50.

Obraz rewelka. Gdyby nie tęczą (którą jednak czasem widziałem) to absolutnie nie dopłacałbym do sony.

W optomie jest, tak podejrzewam lepszy obiektyw... to tak przez analogię do fotografii powiem Ci że w obrazie to jak dla mnie było to jakby porównanie kitowego obiektywu do obiektywu pro (jak L w Canonie). I nie chodzi mi o ostrość...ale raczej o plastykę. Porównywałem w sklepie w dobrych warunkach na białym ekranie. A w domu pomimo jeszcze nie do końca przygotowanego pokoju (ściana zielona :-) ) to optoma i tak miała dużo lepszy obraz.

Ostatecznie nie wiem do końca czy to kwestia obiektywu, procesora wizyjnego, ale w optomie jak dla mnie obraz był bardziej przyjemny dla oka - taki analogowy, kolory też były lepsze dla oka. Bardzo fajny projektor aczkolwiek poza tęczą jeszcze miał dla mnie ten mankament że był głośny. Sony jest cichuteńki.

Ps. W osobnym wątku piszę o kupionym niedawno ekranie Magicscreen. Na tym ekranie obraz z sony jest super... nie wiem może optoma w tych warunkach byłaby jeszcze lepsza.... Tak czy siak jak masz możliwość to bezwzględnie jedź gdzieś porównywać.

Wybaczcie ale wyświetlanie obrazu na jakiejś tam zielonej ścianie i poròwnywanie jakości kolorów i pisanie później o lepszej i gorszek projekcji to jakieś nieporozumienie. ...

Projektor ma pracować w optymalnym zestawie i dopiero później można pisać o wadach i zaletach. ...

A co do optyki w sony , jeśli ona wogóle jest plastikowa, wiem że na pewno zew.soczewka tak ale reszta nie wiem....szczerze to mało mnie interesuje z czego to jest zrobione skoro widziałem wiele zestawów podczas pracy i zawsze stwierdzałem że jak wejdę w projektor to będzie to technologia LCoS od sony lub jvc... bo obraz na tych maszynkach był dla mnie naj... ale nigdy nie brałem pod uwagę wyników projekcji jak coś było nie tak przygotowane jeśli chodzi o warunki... bo w nieodpowiednich warunkach czyli nieodpowiednio dobrany ekran lub źle przygotowane pomieszczenie pod dany ekran powoduje że np. legendarny kontrast jvc może wypaść porównywalnie do jakiegoś np.epsona lcd 5300...

Co do optyki i żywych kolorów w optomie - tam naprawdę siedzą duże szklane soczewki + DLP, co skutkuje świetną geometrią i nasyceniem barw. Nie zapominajmy jednak, że wątek jest o projku za 4k, nie za dychę czy 15 i w tej cenie wg mnie zalety optomy są niepodważalne. Zwłaszcza, że w 3D, kiedy jasność spada dramatycznie i w niejaskiniowych warunkach przydaje się każdy lumen - mamy ich tam spory zapas. Nawet w eco :)

(...) Zwłaszcza, że w 3D, kiedy jasność spada dramatycznie i w niejaskiniowych warunkach przydaje się każdy lumen - mamy ich tam spory zapas. Nawet w eco :)

(zbyt) duża jasność może też być problemem np. w przypadku gdy używasz (bo musisz ) relatywnie małych, białych ekranów (np. szer. 2m)

Teoretycznie, w praktyce - zwłaszcza w przypadku pomieszczeń średnio zaadaptowanych - problem nie występuje i jest tylko argumentem marketingowym. Zwłaszcza, że np. w przypadku optomy i tak ogląda się w eco + dynamic black. Poza tym, optoma ma (zmierzoną) znakomitą dystrybucję światła, nie występują również hot spoty.

hmmm ... wydawało mi się, że w przypadku pomieszczeń "średnio zaadaptowanych" a więc takich w których odbicia światła z ekranu na sufit, ściany boczne będą stanowiły dużą część światła w pomieszczeniu - to jest właśnie "duży" problem -> więcej światła z projektora = więcej odbić.

Oczywiście mam namyśli oglądanie filmów wieczorem (bez światła zewnętrznego, bez dodatkowego oświetlenia pokoju) - ale do tego przecież się kupuje projektor ;-)

Ten problem występuje przecież niezależnie od jasności - "ciemny" projektor w jasnym pomieszczeniu się nie sprawdzi (patrz modele JVC z jasnością rzędu 1300 lumenów), jasny zaś będzie "bił po oczach" w jaskini. Poza tym - odbicie to jednak tłumienie - bezpośrednio na ekranie zostaje więcej światła. Jeszcze inna sprawa to spadek jasności w czasie życia lampy.

upraszczając: więcej światła = większe odbicia = mniejszy kontrast / gorsza czerń

poza tym są jednak "standardy" dot. poziomu jasności ekranu, pan Maciej Koper pisze w swoich testach o wartości: 48cd/m2

i dla przykładu dla projektora który ma w trybie eco i max zoom (zmierzoną) jasność 515 Lumenów

zaleca ekran o szer. 2,5m, w trybie normal (1200 Lumenów) już prawie 3,80 m szerokości ...

@Yodas, z tą zieloną ścianą to była tylko taka ciekawostka. Pisałem wyraźnie że porównywałem w sklepie w dobrze zaadaptowanym pokoju. W pierwszej chwili myślałem że sprzedawca coś miesza z ustawieniami żeby pchnąć optomę... ale sam dorwałem piloty i bawiłem się ustawieniami i sony i optomy.

Oglądałem na sony nieco więcej i dochodzę do wniosku że różnica, którą widziałem objawia się przede wszystkim w scenach plenerowych, gdzie są pokazane jakieś większe przestrzenie. Optoma rysował takie obrazy bardziej wiarygodnie, z sony jest jakaś taka mgiełka (pomimo tego że obraz jest ostry) i obraz jest taki bardziej komputerowy (inna plastyka). Nie umiem tego opisać lepiej. Może DLP po prostu inaczej "rysuje". Tak czy siak gdyby nie tęcza to ja bym wybrał optomę...

Dodam jeszcze że jestem wrażliwy na sposób rysowania obrazu - mam nienajgorszy sprzęt foto, sam kalibruję monitor (sprzętowo) tak że coś nie coś się orientuję...i jestem wrażliwy na sztuczne kolorki - mam 2 plazmy w domu.

Optoma po prostu tak jak to napisałem lepiej "rysuje" - jest to dla mnie bardziej wiarygodny przekaz i tyle w temacie.

Vonda,

Uhm, w takim razie polecam projektor o jasności 500 lumentów dla ekranu 100 cali. Powodzenia!

PS. Rozumiem, że sa standardy - ale nijak się te powyższe mają do naszej praktyki, w której albo porównujemy na oko, albo liczymy cyferki w folderach. Ogólnie znana jest obserwacja, że 1300 lumenowy JVC (a gdzie tu te 500 lumenów) odkrywa się dopiero w jaskiniach.

A tak na serio - tutaj test ze wskazaniem na optomę:

Ukryta Zawartość

Tutaj konkretna dyskusja w temacie wątkowych pj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i znów większość argumentów przemawia za optomą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze że widziałem przez krótką chwilę w sklepie również niższy model optomy. Nie pamiętam czy to było HD36 czy coś innego, ale mogę powiedzieć że obraz też mi się bardziej podobał od sony...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.