Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre kolumny zamiast Tonsil ALTON 70. Jakie polecacie?

audiofil35

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie posiadam kolumny Tonsil ALTON 70, ktore grają przeciętnie i chciałbym je zamienić na jakieś inne, porządnie grające. Słucham muzyki techno, trance, house i dance. Zależy mi na scenie, szczegółowym i czystym brzmieniu.

Mój obecny zestaw sprzętu:

- wzmacniacz Onkyo A-9511 (2x100W / 4ohm, 2x70W / 8ohm)

- korektor Technics SH-GE70

- odtwarzacz CD Onkyo DX-6870 (świetny model)

- grube kable głośnikowe OEHLBACH 2x2,5mm2

- grube kable połączeniowe typu Cinch.

Sprzęt jest dość dobry, ale przyczyną przeciętnego brzmienia są raczej słabe kolumny Tonsil ALTON 70, a nie wzmak, korektor i odtwarzacz CD. Na początku miałem wzmacniacz Technics SU-A800MK2 i bardzo się na nim zawiodłem. Miał dudniący bas i niezbyt wyraźne wysokie tony. Tragedia! Później zastąpiłem go wzmakiem

Pioneer A-656 MARK II (

żadna rewelacja, grał płasko i bez dynamiki),

następnie

wzmakiem NAD 319 (żadna rewelacja), Marantz PM-62 (żadna rewelacja) i wzmakiem Denon PMA-560 (żadna rewelacja). W końcu zakupiłem wzmaka Onkyo A-9511 i jego brzmienie przypadło mi do gustu. Słyszałem, że wzmaki producentów Sansui lub Accuphase grają lepiej, ale jeszcze nie stać mnie na takie rarytasy.

Jakie polecacie kolumny zamiast tych badziewnych Tonsil ALTON 70?

Tylko nie polecajcie mi jakichś chińskich badziewi :)

Słyszałem, że kolumny marki Tannoy są dobre, ale nie miałem okazji ich przesłuchać. Na kolumny mogę przeznaczyć od 500-1500zł. Zależy mi, aby zagrały lepiej od tego Tonsila ALTON 70 i aby nie były od nich gabarytowo większe. Najlepiej gabarytowo nieco mniejsze.

Wolałbym, aby kolumny były trójdrożne niż dwudrożne i aby głośnik niskotonowy miał 25cm (10 cali). Ale z braku laku mogą być też dwudrożne, ale jakieś porządne.

Pozdrawiam.

Krzysztof.

Trudno spotkać dobre kolumny z głośnikiem 25cm. Ale po co to komu w domu? Gwarantuje że stanowczo lepszy i przyjemniejszy bas uzyskasz z 16cm membran w pomieszcezniach 15-30m^2.

Nie podałeś metrażu.

Zaufaj większemu doświadczeniu i poszukać czegoś z tych:

Dali 450

Dali 104

Tonsil Siesta/Fiesta front

Tannoy M3 lub M4

Mission M74

Z mniejszych:

Dali 103

Sprzęt mam wystawiony w pokoju o powierzchni 12m^2, więc pokój jest niewielki. Te Altony 70 mam na ścianie i stoją na drewnianych podstawkach.

Z Twoich wymienionych kolumn rozważam zakup Tannoy M3 lub M4, ale nie wiem jakie dają brzmienie.

Na 99% zdecyduję się na zakup Tannoy Mercury M2.

Czy te Tannoy Mercury M2 zdeklasują brzmieniowo Tonsila ALTON 70?

Czy będzie niewielka różnica pod względem jakości dźwięku...

Kupować w ciemno te Tannoy Mercury M2? :)

Bo chciałbym raz na zawsze pozbyć się tych Tonsili.

Basu będzie mniej ( co prawda lepszej jakości ) a ze względu na tekstylną kopułkę

góra nie będzie dla słuchającego tak wyraźna, jak w Altonie z GDWT.

Do tego nie postawisz ich na ścianie, bo mają BR z tyłu.

Zanim kupisz - posłuchaj - i to bezwzględnie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Alesis one, według mnie lepsze od Tannoy z serii m od 2, 2.5 ,3. cena konkurencyjna, co do Nad 319 oj miałeś chyba bardzo wysłużony lub uszkodzony egzemplarz, to swego czasu flagowiec nada z najlepszego okresu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

co do Nad 319 oj miałeś chyba bardzo wysłużony lub uszkodzony egzemplarz, to swego czasu flagowiec nada z najlepszego okresu.

To samo miałem napisać. 319 jest lepszy od A-9511.

Jedynym technicznym defektem Nad 319, którego byłem w posiadaniu, był trzeszczący potencjometr od głośności. Wg. mnie wzmacniacz Nad 319 brzmieniowo przypomina mi nowsze modele wzmacniaczy Denona, chociażby model PMA-560. Po odsłuchu takie odniosłem wrażenie, ale mogę się mylić. Nie lubię wzmacniaczy, które mają "przesłodzone" brzmienie.

Monitory pasywne Alesis Monitor One MK2 są brzmieniowo lepsze od kolumn Tannoy Mercury M2? Mieliście okazję przesłuchać tych obu?

Które bardziej pasują do mojego podanego wcześniej sprzętu?

Mam teraz dylemat:

1. Monitory pasywne Alesis Monitor One MK2

2. kolumny Tannoy Mercury M2

3. kolumny Magnat Quantum 673

Magnat Quantum 673 mają dobrą opinie na forach. Mieliście okazje posłuchać tych kolumn? Grają najlepiej spośród tej trójki?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jedynym technicznym defektem Nad 319, którego byłem w posiadaniu, był trzeszczący potencjometr od głośności. Wg. mnie wzmacniacz Nad 319 brzmieniowo przypomina mi nowsze modele wzmacniaczy Denona, chociażby model PMA-560. Po odsłuchu takie odniosłem wrażenie, ale mogę się mylić. Nie lubię wzmacniaczy, które mają "przesłodzone" brzmienie

Wzmacniacze Denona z serii x60 (w tym 560 którego miałem wiele lat temu) grają suchym i sterylnym dźwiękiem. Mają problem z lokalizacją pozornych źródeł dźwięku. NAD brzmi zupełnie inaczej.

zamiast m2 weź m3, bass reflex z przodu i więcej basu, brzmienie takie samo, cena niewiele wyższa.

Do 12 m większych podlogowek nie kupuj, ewentualnie monitory wielkości m2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.