Skocz do zawartości
IGNORED

MF V-90 DAC vs inne ...

bob*

Rekomendowane odpowiedzi

Poproszę o opinie o przetworniku Musical Fidelity V-90 DAC. Jak wypada w porównaniu z innymi za ok. 1 tysi - czyli CA Magic 100, Nostromo, chińczyki z ali: SMSL M8, Sanskrit. Zależy mi na USB, dwóch optykach, gęste pliki niekoniecznie. Ten MF ma kilka lat i stare kostki - czy zabardzo nie przestarzałe?

Dziękuję za wszelkie opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/125504-mf-v-90-dac-vs-inne/

Też zastanawiałem się nad tym przetwornikiem, ponieważ przydały by mi się dodatkowe wejścia, żeby podłączyć np. DVD. W swoim wzmacniaczu mam wybudowany DAC ale jest tylko wejście USB. W tym DAC-u zamontowano dość starą kość Burr Brown, co nie oznacza, że jest zła. Myślę, że inżynierowie projektując sprzęt dobierają takie podzespoły, żeby osiągnąć zaplanowaną barwę dzwięku, dlatego nowsze nie koniecznie musi być lepsze. Bardziej wkurza mnie, że tańsze DAC-i zasilane są tymi zasilaczami od lampek choinkowych i warto zastąpić to jakimś zasilaczem liniowym a to dodatkowe 6 stówek.

Liczy się jakość dźwięku a nie przestarzałość. Jeśli nie chcesz korzystać z gęstych plików to DAC jest bardzo godny uwagi. Gra równo, neutralnie, jednocześnie barwnie z głębokim basem.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

"plibono estas malamiko de bono" :-) Swego czasu miałem nagrywarkę w komputerze. Model Pioneer 111D. Była to i jest (komputer sprzedałem) nagrywarka idealna. Nawet różne Plextory po 500zł. nie dorównywały jej w testach. Po niej wyszedł model 112D, nowszy ale przy 111D jakby trzy półki gorsza. Błędy zapisu itp. Ja to widzę tak. Firma, żeby nie stać w miejscu, musi wypuszczć na rynek coś nowego i bardzo często jest to gorszy produkt od popszedniego, dla tego często ludzie szukają na aukcjach czegoś co wyszło już z obiegu.

MF 90 gra mocno dobitnie ale nie ciepło, Beresford to moim zdaniem zbytni zamulacz, fajne delikatne analogowe granie to znowu ifi. Podobnie do MF gra asus STU ale z analogowym nalotem. CA to jasny przekaz . pzdr

Musica curat cor meum et animam meam delenit

V90-DAC gra bardzo swobodnie, równo i szczegółowo, też bardzo neutralnie. Cambridge Audio, jak napisał cygaret, o wiele bardziej rozjaśni przekaz. Jeśli zależy Ci na neutralności i czytelności - poza dwoma optykami i USB, które V90-tka posiada - wybrałbym Musical Fidelity.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ja to słyszałem, że tego Denka nawet nie warto słuchać taka lipa.

W cenie 1kpln z małym plusem, widze tylko 3 liderów. MF v90, Asus STU i używany arcam rDac

Musica curat cor meum et animam meam delenit

No to jestem w kropce.

Kusi ten Asus bo jest preampem - dałbym go pod końcówkę w NADzie 326, ale ma jednego toslinka, a mnie potrzeba dwóch - do cbl i tv.

MF ma dwa toslinki ale nie jest preampem, a piszą, że w tym NADzie warto ominąć wbudowanego preampa.

Tak źle a tak nie dobrze ...

Kusi ten Asus bo jest preampem - dałbym go pod końcówkę w NADzie 326, ale ma jednego toslinka, a mnie potrzeba dwóch - do cbl i tv.

Pytanie czy preamp w NADzie nie jest lepszy.

MF ma dwa toslinki ale nie jest preampem, a piszą, że w tym NADzie warto ominąć wbudowanego preampa.

Pisza o jakie jest Twoje zdanie?

ASUS STU i rDACa możesz wziać w ciemno używanego jak Ci nie spasuje to odsprzedasz. To akurat bardzo chodliwe modele.

Mimo że sporo osób je ma niema ich na rynku wtórnym lub trzymają cenę. Gdyż wymiana na nowy lepsy model wiążę się ze zbyt duzymi kosztami.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Skoro mowa o DACach w tych kwotach - od siebie polecę Aune X1S: 32/384kHz, DSD, wzmacniacz słuchwkowy oraz wejścia: opt/coax/usb z dużym zasilaczem, a nie małą popierdółką, jaką mają europejskie DACi. Za 1000 dostaniesz nowego, od dystrubutorów.

System: NAD C326BEE, Dynaudio Audience 10, źródła: Philips DV963SA/tuner cbl/tv, kable: Siltech ST18, VdH Clearwater. Efekt: poprawa dynamiki, głębszy bas, bardziej namacalne wokale, ostrzejsza lokalizacja instrumentów, lepsze poczucie realizmu, więcej dźwięku z dźwięku. Wszystko to budżetówka, ale mi odpowiada. Na nowo przesłuchuję płyt, które mam od 20 lat. Ktoś, gdzieś napisał: jakbym kupił 400 nowych płyt jednego dnia ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.