Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe 3-4 tyś

Olek_62028

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje nowych kolumn do CA350A (obecnie z JBL E80), raczej uniwersalne, słucham sporo rocka progresywnego, metalu, ale też muzyki elektronicznej oraz zespoły typu Clannad, Dead Can Dance czy Iona.

Pokój 20m2.

Moje typy:

Klipsch R28F

Paradigm Monitor 9 v.7

Dali Zensor 7

Pylon Saphire 31

Prośba o pomoc !

https://www.audiostereo.pl/topic/125503-kolumny-pod%C5%82ogowe-3-4-ty%C5%9B/
Gość numik

(Konto usunięte)

Witam

Poszukuje nowych kolumn do CA350A (obecnie z JBL E80), raczej uniwersalne, słucham sporo rocka progresywnego, metalu, ale też muzyki elektronicznej oraz zespoły typu Clannad, Dead Can Dance czy Iona.

Pokój 20m2.

Moje typy:

Klipsch R28F

Paradigm Monitor 9 v.7

Dali Zensor 7

Pylon Saphire 31

Prośba o pomoc !

Pylon to Diamond :), wymieniłeś 4 bardzo dobre zestawy, dopisałbym jeszcze Castle Knight 4 lub 5. Dwa pierwsze to mała przewaga efektu nad hmmm...pełnym brzmieniem (ale wciąż bardzo fajne kolumny, choć grają skrajami), Dali, Pylon i Castle są bardziej klasyczne, mają lepszy środek. W zależności od osprzętu i repertuaru...możesz wybrać każdy z tych zestawów, każdy jest dobry, serio serio.

Teraz posłuchać, porównać i wybrać, zawsze jest małe coś za coś. Osobiście do DCD (masz podobny, szeroki repertuar jak ja) nie polecam Klipsch i Paradigm. Wg mnie zabiorą Ci więcej magii z "Dead Can Dance" (itp. jak Wishbone Ash, Camel, King Crimson.......) niż dadzą w ostrym rocku, takie mam wieloletnie wnioski. JBL tak samo :).

U mnie Dali Zensor 5 sprawdziło się dobrze, bardzo uniwersalne, z Audiolabem i rock i DCD i elektronika brzmiały DOBRZE, nie było braków, kompromisy mało kosztowne. Polecam. Pylon Diamond to też świetne kolumny, olej Sapphire. Obecnie mam Castle Knight, mają swój niepowtarzalny klimat, warto dać szansę.

Zostawię je na lata lub wrócę do...Zensorów. Nie chcę więcej sugerować i podpowiadać ;p;p

aha, gdybyś chciał sprawdzić Tannoy xt 6f....warto, po negocjacjach może i byś się zmieścił.....rewelacja, wspominam oddzielnie, bo to ciut inna półka cenowa

nowych kolumn do CA350A

Z tym wzmacniaczem nie poszalejesz, mówiąc delikatnie.. Kolumny za 3-4 tys do wzmacniacza za 1,5 ( jako nowy ) ? Trochę inaczej rozkładałbym budżet na Twoim miejscu.

CA z klipschem to porażka. Zamiast Paradigma może Magnat shadow 208.

Z pozostałych stawiam na Dali zensor 7, Jbl studio 280, pylon saphir 25-31.

Choć wolałbym coś mniejszego, a z klasą typu Elac, Canton,Audio Academy, Monitor audio rx, tylko niekoniecznie na 100 procent zgra się to z nieco specyficznym CA.

Witaj,

jeśli Klipsch, to tylko seria Reference Premiere. W twoim przypadku wchodzi w rachubę model RP-250F. Wszystkie niższe serie grają analitycznym dźwiękiem z wyraźnie wyeksponowanymi skrajami pasma, co w połączeniu ze wzmacniaczem CA zaoferuje bardzo jasny, ostry i suchy dźwięk. Seria Reference Premiere ma znacznie więcej środka pasma, lepsze wypełnienie, znacznie lepiej nadaje się do muzyki, chociaż nadal musisz liczyć się z dźwiękiem efektownym z wyeksponowanymi skrajami pasma. Dużą zaletą kolumn Klipsch jest ich wysoka efektywność, w niedużym stopniu obciążają wzmacniacz.

Aby jednak uzyskać równiejszy, lepiej dociążony dźwięk, trochę łagodniejszy szczególnie w górze pasma, proponowałbym kolumny typu Dali Zensor 7, czy wspomniane Pylon Audio Sapphire, ale w Twoim pomieszczeniu lepiej sprawdzi się model Sapphire 25. Wziąłbym także pod uwagę najnowszą brytyjską konstrukcję Tannoy Mercury 7.4.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Potrzebujesz kolumn łatwych do wysterowania o lekko ciepłej barwie i równo grających np Polk TSX

http://sklep.rms.pl/polk-audio-tsx440t-tsx-440t-kolumny-podlogowe-2-szt

Lub Indiana Line

http://sklep.rms.pl/indiana-line-diva-552-diva552-kolumny-podlogowe-stereo-2szt

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Pylon to Diamond :), wymieniłeś 4 bardzo dobre zestawy, dopisałbym jeszcze Castle Knight 4 lub 5. Dwa pierwsze to mała przewaga efektu nad hmmm...pełnym brzmieniem (ale wciąż bardzo fajne kolumny, choć grają skrajami), Dali, Pylon i Castle są bardziej klasyczne, mają lepszy środek. W zależności od osprzętu i repertuaru...możesz wybrać każdy z tych zestawów, każdy jest dobry, serio serio.

Teraz posłuchać, porównać i wybrać, zawsze jest małe coś za coś. Osobiście do DCD (masz podobny, szeroki repertuar jak ja) nie polecam Klipsch i Paradigm. Wg mnie zabiorą Ci więcej magii z "Dead Can Dance" (itp. jak Wishbone Ash, Camel, King Crimson.......) niż dadzą w ostrym rocku, takie mam wieloletnie wnioski. JBL tak samo :).

U mnie Dali Zensor 5 sprawdziło się dobrze, bardzo uniwersalne, z Audiolabem i rock i DCD i elektronika brzmiały DOBRZE, nie było braków, kompromisy mało kosztowne. Polecam. Pylon Diamond to też świetne kolumny, olej Sapphire. Obecnie mam Castle Knight, mają swój niepowtarzalny klimat, warto dać szansę.

Zostawię je na lata lub wrócę do...Zensorów. Nie chcę więcej sugerować i podpowiadać ;p;p

aha, gdybyś chciał sprawdzić Tannoy xt 6f....warto, po negocjacjach może i byś się zmieścił.....rewelacja, wspominam oddzielnie, bo to ciut inna półka cenowa

Dzięki za pomoc, dziś posłucham Dali Zhensor 7

W tej cenie metrazu i latwe do wysterowania to PMC Fb1i

Swietne do rocka.

Nie wiem dlaczego te paczki chodza w tych cenach bo nowe kosztowaly kilkanascie tysiecy i tak moim zdaniem graja

Dali zensor 7 uważam za dobre kolumny na pewno warto odsłuchać w muzyce elektronicznej sprawdzają się bardzo dobrze (takiej słucham klasyka , ambient , psytrance) mam podobny metraż 20 tylko nie wiem jak w metalu i czy wzmacniacz nie będzie za słaby.Osobiście uważam że dla ludzi mądrych lepiej mieć wydajny piec i słuchać z umiarem wykorzystując potencjał kolumn niż słuchać na słabszym wzmacniaczu głośniej przesterowanej muzyki która nie brzmi jak trzeba.Wzmacniacza ca 350 nie znam , mam obecnie 350 cd na które też złego zdania nie powiem ale to inna część toru.Myślę że dobrym rozwiązaniem było by zabrać parę płyt i wybrać się na odsłuch ca 351 plus budy które Ciebie interesują i miej więcej będziesz wiedział w którą stronę podążać.Zostaje jeszcze kwestia sprzętu używanego , pamiętaj że np w cenie nowych zensorów 7 możesz wyrwać np ikony 6 mk2 używane.warto prześwietlić rynek i ewentualnie posłuchać w sklepie takich możliwości.A teraz gromy od branży biorę na siebie:)Powodzenia w poszukiwaniach.

Dzięki wszystkim za pomoc, wygrały Dali Zensor 7, bardzo uniwersalne, w tej cenie jedna z ciekawszych propozycji

Nie miałem okazji słyszeć tylko STX FX-300, Pylona oraz Castle

Witaj,

Do Twoich preferencji Klipsch ale R26F 28 będą za duże w takim pomieszczeniu, lub wspominane właśnie Tannoy 7.4

W razie pytań lub wycen zapraszam

Ja brałbym Mercury, sprawdziłem i również w tej stylistyce będą gadać !! Klipsch za duży? (s4 home - masz na myśli, że potrzebują więcej mocy żeby pokazać pazura, bo nie rozumiem ?)

Nie pomogę bo nie ma jak problem jest z samym doborem sprzętu. Po prostu. Majac 4 tys na kolumny dążył bym do czegoś więcej jak budżet. Np zollera używke albo cos ze wstegami czy jak już pasowały jbl to np ti5000 a nie w budzecie sie poruszał. No i wzmacnacz najpiwrw by zniknął żeby to "grało".

chwilowy brak działalności w audio.

Ja brałbym Mercury, sprawdziłem i również w tej stylistyce będą gadać !! Klipsch za duży? (s4 home - masz na myśli, że potrzebują więcej mocy żeby pokazać pazura, bo nie rozumiem ?)

Akustyka pomieszczenia powoduje prawidłowe rozchodzenie się fal. Jesli pomieszczenie jest za małe, większa kolumna którą trzeba nieco wiecej rozkręcić spowoduje żę kolumny będą się dusić w pomieszczeniu. Mamy wówczas wrażenie żę albo chcą grać więcej albo nie mogą albo wręcz przeciwnie żę dzwięk jest bardzo spłaszczony. Wówczas warto sięgnąć po mniejszy model który w danych warunkach zagra prawidłowo.

Trochę jakby do malucha pakować silnik Ferrari i pojechać z nim na tor. Silnik sportowy, małe kółka, brak areodynamiki, no powiedzmy szczerze rekordów się nie pobije.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.