Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Bernard 434 jak podlaczy do Denon PMA 720 AE.

AndrzejPiaseczno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W jaki sposob moge podlaczyc gramofon Bernard GS434 z wkladka mf 100 do wzmacniacza Denon 720 ae. Gramofon ma 1 wtyczke 5 pinów -klasyczna stosowana przez unitre. Denon 720 ma wejscia 2 x chinch + gnd cokolwiek to znaczy. Czy Ktos z forum wie jak przelutowac piny lub jaka przejscowke zastosowac. Do czego jest to gnd uziemienie.

Chyba, że umiesz się trzymać lutownicy i masz na zbyciu dwa wtyki cinch.

Obcinasz, rozszywasz i lutujesz do wtyków pamiętając o:

Masie i "gorącym" przewodzie

Kolorach L i P

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Masz trzy sposoby każdy dobry, ale uruchomienie swojego pierwszego Bernard 434 i usłyszenie jego dźwięku ..........bezcenne . To mój pierwszy gramofon. U mnie taki dwadzieścia pięć lat w szafie leżał zanim odważyłem się go sprzedać. Fajnie, że są jeszcze ludzie którzy też od takiego zaczynają.

Dobra się na wspominki zebrało staremu dziadu :) Życzę powodzenia

Po upiłowaniu DIN i wlutowaniu Cinc prawdopodobnie będzie brumił. Mnie po takiej przeróbce nieco brumił

Jak będzie brumił to nalezy zmienić prowadzenie masy od ramienia do kabla. Albo sprawdzić w którym miejscu tworzy się pętla masy pomiędzy wzmacniaczem, a gramofonem.

Jak nie rozedrzesz przewodów na całej długości i nie rozłożysz ich oddzielnie, to nie będzie brumić- co za różnica, czy do wzmacniacza wepniesz din, czy 2x cinch? U mnie są 2 oddzielne przewody, spięte ze sobą w 3 miejscach i żadnego brumu nie stwierdziłem (gram. G8010 Foniki+ przedwzmacniacz RIAA diy wg RJM).

Dziekuje za namiar na przejscowke, sprawdze czy bedzie taka na wgk.

O co chodzi z tym brumieniem? Rozumiem ze we wtyczce sa 4 przewody lewy kanal i prawy oraz masa x 2. Czy tam sa jakies kolory? Moze lepiej wlutowac chinche bezposrednio wewnatrz gramofonu.? Chociaz jestem zwolennikiem oryginalu.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Moze lepiej wlutowac chinche bezposrednio wewnatrz gramofonu.?

Nie kombinował bym , chyba że po zakupie przejściówki byłoby coś nie tak , kiedyś kupiłem taką bo grałem na Bernardzie i było okey .

• 2 tygodnie później...

Kup przejściówkę, podepnij i posłuchaj... Gra OK to nic więcej nie ruszaj, tylko sobie słuchaj i słuchaj.

Jak masz dwie LWE co do trzymania lutownicy i nigdy wżyciu tego nie robiłeś,zakup przejściówki jest najłatwiejszą

ścieżką do przetarcie szlaku " Mój Pierwszy Gramofon " Ważne jest i grzechem było by nie wspomnieć, być może

wypadało by ustawić nacisk igły. Jeżeli z jakiegoś powodu coś się przestawiało lub ktoś sobie regulował tak na OKO lub dziecko sobie pokręciło... Przeszorowanie winyla fm 100 z naciskiem np. 5 gram może sie bardzo źle skończyć dla winyla. Może zacznij od odsłuchania Maryli Rodowicz, lepiej niekłuć tam Pink Floyd -ów .... Upewni się że wszystko jest OK. i dopiero potem połóż coś lepszego ;)

pozdrawiam

Witam. Byłem na warszawskiej giełdzie komputerowej i są przejściówki z DIN 5 na 2x chinch - ale były bez tego kabelka od uziemienia więc nie kupiłem go - tknęło mnie żeby rozebrać wtyczkę i.... tam są tylko 3 przewody - masa środek (biały?), lewy kanał (żółty?) i prawy kanał (czerwony?). Podłączyłem Bernarda bez sygnału do prądu - tależ kręci ale ramię nie opada do końca - ta dźwignia do opuszczania jak się przyciągnie do siebie to ramię opada ale po puszczeniu wraca do góry - trzeba to jakoś wyregulować?

PS. Jak ktoś z forum chce się pobawić w uruchomienie to oddam za szczere dziękuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.