Skocz do zawartości
IGNORED

Współczesna integra brzmieniem zbliżona do Harmana PM665

konradwo

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś kupiłem starą integrę Harmana PM 665

Wzmak miał mi służyć jako zapas. Okazał się tak dobry, że jak pojawił się kolejny takowy na aukcjach... kupiłem drugi na "zapas zapasu" lub po prostu na części (pojawiają się w tak śmiesznych cenach, że aż żal nie kupić).

Ostatnio pożyczyłem znajomemu, na przeczekanie właśnie.

Jak usłuszał, stwierdził, że chce coś, co zagra tak samo!

Jedyny warunek: sprzęt musi być w miarę młody (maks 10 lat), najlepiej z pilotem.

Czy ktoś z forumowiczów może polecić współczesną integrę, która zagra takim dźwiękiem?

Głównie chodzi o dynamikę, wykop, rezerwę prądową i zdolność do napędzenia dość trudnych kolumn, charakter basu i przy tym wszystkim względną uniwersalność, neutralność.

Ten stary Harman okazał się strzałem w dziesiątkę tylko... no właśnie: to już leciwy sprzęt.

Celowo nie podaję w jakim to będzie grało torze, w jakim pomieszczeniu i jaką muzykę aby część osób nie kierowała się autosugestią i nie polecała piecy, które ich zdaniem zagrają dobrze w takiej konfiguracji (a być może rozminie się to zupełnie z oczekiwaniami zainteresowanego).

Jeśli będzie to sprzęt nowy (lub dostępny obecnie w sprzedaży) na pewno będą wcześniejsze odsłuchy, chodzi raczej o naprowadzenie czego szukać.

Ktoś ma jakieś sensowne propozycje?

(Pierwsze co przyszło mi na myśl to w miarę młody HK990, dostępny z resztą teraz na allegro, nie wiem jednak jak ma się do PM665 a posłuchać nie ma jak, może coś z Hegla, Atolla? Może Sony? (Nie znam za bardzo tych piecy, choć pewnie też będą ciut leciwe)).

Budżet: do 4000 używka, lecz im mniej tym lepiej.

Możesz brać HK 990

Do smażenia cewek idealny : ) Będziesz zadowolony : )

Super muzykalna spawarka, neutralna, przejrzysta.

Niesamowicie funkcjonalny.

Ostatni godny piec Harmana - Kardona

Możesz brać spawarkę razem z odtwarzaczem CD HD 990.

I tak po miesiącu zmienisz na inny CD : )

Mam ten piec w chałupie razem z odtwarzaczem. Tylko że HK 990 gra z Oppo BDP 105D

Bardzo fajne spawarki ma również Atoll : ) tak jak napisałeś " tyż " polecam.

Tylko że to czysty analog piekarnik : )

: )

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Witam. Przyłączam się do autora wątku. Ten sam problem z poszukiwaniem następcy mojego już leciwego Harmana (PM 665 VXi) i spore obawy czy takowego się uda znaleźć w rozsądnych pieniądzach za wspomniane 4 kzł. Czy w ogóle spotyka się wzmacniacze nowe, kilkuletnie o takim charakterze brzmienia? Mam na myśli wykop, przestrzeń, masaż basem itp. :)

Widzę, że doceniających te wzmacniacze jest więcej :)

Tak mi jeszcze chodzą po głowie Krelle kav 300/400/500, może coś tą drogą?

Ktoś ma może jakieś doświadczenia?

Szczerze wątpię. Na Allegro trafiają się egzemplarze mocno zmęczone (wszak to koniec lat 80-tych). Prócz wymienionego modelu warto zwrócić uwagę na HK Pm 665 VXI, dual mono, słuchałem tego jako końcówki mocy z pre Yamahy CX 830. Tu już próżno szukać czegoś o takim brzmieniu do 4 tys. zł.

Copland CSA 28 i 29. Krell KAV-300i. To już wyższa półka. Zastrzegam że miałem HK PM-665Vxi i bardzo dobrze go wspominam.

Nie ukrywam, że krell przyszedł mi na myśl po Twoich wpisach (pamiętam też właśnie Twoje, dość entuzjastyczne recenzje 665Vxi, stąd pomysł serii KAV, zbierając to do kupy).

Trzysetka powinna być do wyrwania do 4000

Coplandów nie znamy, jest więc kolejny trop, dzięki!

No i HK990

Skoro graja to po co na sile szukacie czegos innego?

Grają i mi np. jako zapas wystarczają, natomiast znajomy chce koniecznie cos z pilotem i koniecznie ma wizualnie "nie odstawać od współczesnej elektroniki".

Krell wizualnie... Hm... Trzeba lubić ;-)

Fakt, szału nie ma ale przynajmniej można kupić młodszego niż 30 lat, niepodrapanego i z pilotem ;)

Jak moze byc 15 letni krell to moze i byc 20 letni sprzet innej marki, ale nie bede juz tu wywolywal dyskusji gdy obecny jest król discomaniak :)

Jak moze byc 15 letni krell to moze i byc 20 letni sprzet innej marki, ale nie bede juz tu wywolywal dyskusji gdy obecny jest król discomaniak :)

Wy dalej w zwadzie? ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Porównywanie Krella do tego co lansujesz jest ogromnym nadużyciem. To jest sprzęt innej klasy za inne pieniądze.

Wy dalej w zwadzie? ;)

Wiesz 23-letni mądrala z mlekiem pod nosem nie jest dla mnie żadnym partnerem do dyskusji.

Fakt, szału nie ma ale przynajmniej można kupić młodszego niż 30 lat, niepodrapanego i z pilotem ;)

Bo Krella kupuje zupełnie inny typ klienta. Taki który dba. Krelle raczej nie bywają na wystawkach.

Bo Krella kupuje zupełnie inny typ klienta. Taki który dba

A dlaczego co drugi z nich jest rozgrzebany, wymianiane kondensatory, tranzystory, przerabianie napiecia zasilania

Do głowy przychodzą mi 2 konstrukcje. Musical fidelity A 300 i w mniejszym zakresie A3 dźwiękowo mogłyby się sprawdzić. piękna barwa bardzo dobra dynamika.No i ewentualnie.lampa na El 34 ale to już trochę inna filozofia.Trzeba by min 30 W.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Do głowy przychodzą mi 2 konstrukcje. Musical fidelity A 300 i w mniejszym zakresie A3 dźwiękowo mogłyby się sprawdzić. piękna barwa bardzo dobra dynamika.No i ewentualnie.lampa na El 34 ale to już trochę inna filozofia.Trzeba by min 30 W.

Zupełnie nie w tą stronę.

A dlaczego co drugi z nich jest rozgrzebany, wymianiane kondensatory, tranzystory, przerabianie napiecia zasilania

to się nazywa modyfikacja, lub z angielska tuning ;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

to się nazywa modyfikacja, lub z angielska tuning ;-)

Problem polega na tym że Krella się nie tuninguje. Niejeden się na tym przejechał. Wymiana kondów powoduje degradację dźwięku. Bez względu na to na jakie wymienimy.

Też mi się wydaje, ze MF i lampa na EL34 to nie ten trop.

Na tapecie póki co:

HK990

Seria KAV

Coplandy

Może Hegel i Atoll, choć ten ostatni to chyba będzie inne brzmienie.

Dla pewności do odsłuchu pójdzie jeszcze coś ze współczesnych PMA.

Wszystkim, którzy wnieśli coś do wątku, dzięki!

Niestety bez odsłuchu nie znajdziesz podobnego brzmienia jak z Harmana PM665 . W ramach firmy brzmienie było zróżnicowane, stare klocki takie jak HK -620, -640, -680, grały zupełnie inaczej jak modele HK 630, - 650, -690 Posiadam HK 680 i HK 690, czyli dwa szczytowe modele z zamierzchłych czasów i są to zupełnie różne wzmacniacze pod względem brzmienia.

?

Nie znam ani 680 ani 690, podobno 690 jest całkiem, całkiem. Rzadko się chyba pojawiają na portalach aukcyjnych.

Masz może jakieś odniesienie do starego 665?

Miałem kiedyś PM660, duża maszynka, ale grzała się jak cholera :-) To specyficzny rodzaj brzmienia, skraje dźwięków są, że tak powiem "zaokrąglone".

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.