Skocz do zawartości
IGNORED

POWIEDZCIE MI COŚ O RADMOR 5412 .

SZYBA

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak , mam Radmora 5412 bez trafka . Chcę kupić jakiegoś starego i wpakować tam nowe płytki mojego nie pełnego Radka przy okazji coś bym chciał się dowiedzieć o tym sprzęcie i coś przerobić . Znam stronę o Radmorach ale tam mi czegoś brakuje (bez obrazy). W Radmorach nie tylko 5412 również 5102 .. siedzę od dzieciństwa ale nigdy nie majstrowałem przy nich tak żeby je polepszyć zazwyczaj coś paliłem . Teraz panuję coś ulepszyć bez palenia , chcę jeszcze dodać że jestem laikiem w tej sprawie ale po woli i się nauczę .

https://www.audiostereo.pl/topic/12546-powiedzcie-mi-co%C5%9B-o-radmor-5412/

O tym Radku było bardzo nie wiele pisane przeważnie o 5102 .. nie wiem czemu ten wzmak został postawiony na pobocze przecież gra lepiej niż wiele droższych wzmaków . Może ktoś polepszył jego dzwięk , wiem że trzeba nad nim popracować żeby go trochę ulepszyć ale nie wiem jak i czekam na wasze propozycje i może ktoś z okolicy Katowic/Bytomia ma do sprzedania Radmora z dobrym trafem

Rozwaliłem Diore ale to nie znaczy że rozwalę Radmora . (tomektoon) ty zawsze robiłeś dobrze i nic nie zjarałeś może z Radmorem pójdzie mi lepiej . A za Diore się wezmę tylko nie wiem kiedy .

SZYBA -> Raz zjarałem bezpieczniki :-) Uważaj przy ewentualnej wymianie bezpieczników na końcówce mocy bardzo łatwo zrobić spięcie do masy. Wtedy tranzystory do wymiany.. Nawet po odłączeniu od zasilania prąd jest jeszcze w kondensatorach :-)

Aha , czyli 5412 jest gorszy od 5102 .. i nie warto go ulepszać . Ja myślę że mnie ludzie nie znają na forum i dlatego jest takie małe zainteresowanie a Ci co są znani i często się wypowiadają na forum dają jakiś temat i już wszyscy piszą . Wiem ze jestem słaby w dziedzinie elektroniki ale chcę się czegoś nauczyć a tu mam możliwość . Z Diorą szło mi dobrze dopiero przy gniazdach głośnikowych i korektorze poszło coś nie tak ale wiem że jak będę miał kolejną Diorę to już nie popełnie tego błędu .

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy RADMORów i Diory .

Wiem że za bajtla jak majstrowałem w Radmorze 5102 TE była wtyczka wyciągnięta z sieci wymieniałem bezpieczniki na płytkach z końcówek i mnie prąd walną . Teraz podchodzę do tego ostrożnie . Zastanawiam się co można wymienić w tym 5412 żeby dźwięk się poprawił chociaż trochę .

Hmm czy 5412 jest gorszy od 5102 nie byłbym taki pewien. Napewno nie jest tak ładny. Używam od dłuższego czasu obu i ciągle nie mogę się zdecydować który brzmi lepiej. Może jak będę miał lepsze kolumny łatwiej będzie to stwierdzić. Napewno 5102 ma większy zakres regulacji niskich i wysokich tonów, co niektórym może się podobać. Po włączeniu konturu natężenie basu jest wręcz absurdalne, więc tego nie używam tym bardziej, że średnie tony wtedy zanikają.

5412 ma łagodniejszą regulację, nawet po włączeniu konturu i ustawieniu regulatorów na max średnie tony nie znikają. Jest też mocniejszy od 5102.

Generalnie jest tak, że jak przez np dwa tygodnie słucham tylko 5412 i potem włączam 5102 stwierdzam, że 5102 gra chyba lepiej.. Potem przez dwa tygodnie słucham tylko 5102, następnie włączam 5412 i stwierdzam, że 5412 gra chyba lepiej :-) I tak w kółko.

Ostatnio bawię się Radmorem A-5512 i zauważyłem, że po włączeniu "loudness" i ustawieniu regulatorów na max, gra jak 5102 z regulatorami ustawionymi na "3" i wyłączonym konturem :-)

Pozdrawiam

Kiedyś słuchałem 5412 na Voyagerach 350 i Polarisy 300 same kolosy w pokoju nie całe 10m/2 lubię dudniący bas taki też miałem podobało mi się to ale ja mam tak że dłużej niż 5 miesięcy nie potrafię utrzymać sprzętu i sprzedałem go teraz żałuje . Używałem korektora 5471 ale miałem tylko super stereo włączone i na 5412 wszystko na zero i regulator głośności na 7/8 było zacnie . Chyba zacznę robić tak jak wielu ludzi zapakuje go w pudełko i schowam do szafy ale najpierw muszę coś przerobić i się nacieszyć dźwiękiem .

Więc tak , dowiedziałem się że można wymienić kondesatory 2X4700/63v na jakieś inne ale nie wiem na jakie i ponoć jakieś elektrolity też i można wymienić , przełączniki do głośników albo się ich pozbyć jednak wolał bym żeby została ale mogę je wymienić na jakieś inne tylko nie wiem jakie .

Jeśli chodzi o elektrolity 10 000uF to daj te na 50V (oryginalne sa na 40 lub 45V - nie pamietam, ale i tak takich nie dostaniesz). Elektrolity łączysz tak jak Ci mówiłem. Na obrazku widzisz oryginalne połączenie (na schemacie narysowali troche inaczej i tam to wygląda jakby kondensatory były dwunóżkowe). Więc tak to wygląda oryginalnie, a Ty masz połączyć nowe kondensatory tak jak są na Radmorowskim schemacie. Użyj do tego kabelków (nie muszą być strasznie grube, ale z reguły im grubsze tym lepsze :)

Pewnie będziesz musiał rozwiecić otwory na płytce (tak jak ja musiałem :)

No i jeśli kupisz zwykłe, stojące kondensatory to użyj oryginalnej opaski do przymocowania ich w miejsce starych (żeby nie latały po obudowie :)

Co do innych zmian... ja powymieniałem wszystkie kondesatory elektrolityczne z bloku końcówki mocy i zasilania, oraz z przedwzmacniacza. Efekt? Baaardzo słyszalny. Wyraźna (na początku aż za bardzo) poprawa wysokich częstotliwości. Wydaje mi się, że ogółem brzmienie się wyostrzyło, ale może to być autosugestia.

Poza tym musiałem wywalić przełącznik kolumn - był powodem wielu trzasków podczas słuchania... nawet czasem powodował, że dzwięk jeden z kolumn był dużo cichszy i jakby przesterowany (autentycznie!).

W planach mam jeszcze pare zmian:

1. Przeczyszczenie wszystkich potencjometrów + ewentualna wymiana

2. Wymiana wszystkich kondensatorów ze sterowania końcówki

3. Wymiana przewodów

4. Demontaż kilku złącz DIN i wstawienie w ich miejsce złącz do kolumn

5. Wymiana stabilizatorów w zasilaniu

6. Przestrojenie radia na nowy FM

7. Wymiana wszystkich tranzystorów z przedwzmacniacza na niskoszumne

8. Zamontowaniu przycisku do "Source Direct"

9. Wstawienie porządnego złącza RCA na odtwarzacz CD

10. Wstawienie na tylnym panelu przełącznika kolumn (OFF, A, B, A+B).

Czemu tak chce grzebać przy tych złączach do kolumn? Bo oryginalnie umieścili je przy samym transformatorze i kablu sieciowym :( A wiadomo jaki wpływ to ma na, i tak cienkie, przewody z sygnałem. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz - czy wpakowanie tych złącz w okolice odbiornika FM nie będzie głupim pomysłem :| Może ktoś się wypowie?

[obrazekLUKASZ-202946_1.gif]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam , mam jedną płytkę kompletną z radiatorem sprawną , jedynie złamana jest nóżka od końcówki mocy oznaczenia BD649 i druga BD650 mam zamiar je wymienić wszystkie ale zastanawiam się na jakie myśle o czymś lepszym czy coś to zmieni , czy lepiej takie same i jakie zamienniki będą dobre bo znając życie w czterech elektronikach w Bytomiu , może zastane braki w towarze .

Jak ustawić prąd spoczynkowy 5412 tak jakoś prosto , na przykład w Unitrze WS 442 przykładało się miernik do dwóch punktów i kręciło się potencjometrem i to było wszystko jak to zrobić w 5412 . Jeśli chodzi o te tranzystory BD649/650 wiem też że czasami są BD647/648 .

Czy te kabelki żółte tak jak jest na tej fotce na tych końcówkach muszą być czy mogę się ich pozbyć jak mam możliwość .

[obrazekLUKASZ-233874_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cytat z serwisówki:

Kanał lewy (prawy) - Po wyjęciu bezpiecznika Bz 501 lub Bz 502 (Bz 503 lub Bz 504) i włączeniu w jego miejsce amperomierza, ustawić potencjometrem R502 (R509) prąd spoczynkowy 50mA±5mA.

> Dymi

Jeśli idzie o ten przełącznik kanałów, to jak masz z nim kłopot, to nie prościej wywalić i dać sobie z nim spokój? Ja nie mam i jakoś nie czuję z tego powodu żadnego dyskomfortu.

Ale jak to ma być amplituner ma być włączony czy wyłączony , na maksa ma być głoś czy na minimum , jak mają być tony ustawione . Odbywa się to tak że do Bz 501 przykładam amperomierz i kręcę R 502 i powinno wyjść 50mA (plus-minus)5mA i tak samo na (Bz 503) i kręcę

R (509).

Mam po prostu wyjąć jeden bezpiecznik przyłożyć amperomierz do miejsc po bezpieczniku i nastawić powoli na 50mA . Spięcie do masy co do znaczy jak już wiesz jestem trochę ciemny w tych sprawach .

Tak, dobrze myślisz. Co do spięcia to chodzi mi o to, że wyciągając bezpiecznik np śrubokrętem łatwo zrobić spięcie do chassis nawet na wyłączonym amplitunerze. Ja to robię drewnianym "patykiem"

Wiem , zmam to kiedyś za bajtla tak mi się robiło , też tak robię , mam plastikowy patyk twardy co mi się nie złamie . Ale tak nic się nie stanie jak bez bezpiecznika go włączę .

Jeszcze będę pytał o te BD649 i BD650 tam jest pasta ta biała czy ona tam musi być czy nie musi . W Unitrze WS 442 niema białej pasty tylko jakiś smar czy coś w tym rodzaju wiem że w Radmorze ta pasta jest po to żeby końcówki lepiej przylegały do radiatora . Mi się to nie podoba mało estetyczne co można wpakwać zamiast tej białej pasty .

to jest pasta termoprzewodząca. Kosztuje 5 zeta (dobra jest taka do procesorów komputerowych - srebrzanka). Bez niej ciepło z tranzystorów jest gorzej oddawane i w razie imprezy mogą się łatwiej sfajczyć.

Właśnie kupiłem BD649/650 po 2 sztuki do tego pastę silikonową białą i cztery podkładki silikonowe zamiast tych przezroczystych .

Ponoć można tymi podkładkami silikonowymi zastąpić przezroczyste podkładki i pastę czy tak można zrobić pytam was bo boje się żeby się coś nie zjarało .

zrób tak odkręć stare tranzystory, wyczyść radiator, posmaruj pastą, polóz podkladke, posmaruj podkladkę pzykręć poządnie tranzystor. Jak ci się nie podoba ta pasta biala to tą część, co wyplunęla pzy dociskaniu zetzyj sobie patyczkiem do uszu zeby śladu po niej nie bylo. Tranzystory juz się nie będą baly imprezek a będzie estetycznie. Te zóltr kable mozesz wywalić ja bym tak zrobil, ale pewnie tranzystory mają za krótkie nózki i musial byś wiercić pod nie nowe otwory. dziwne , ze w fabryce woleli dolutowywać parszywe kabelki zamiast dziórkę nizej zrobić.

No chyba tak zrobię , ale mam jeszcze jedno pytanie tą białą pastę dać od strony radiatora czy od strony tranzystora bo na tych starych nic nie widać jedynie trochę po jednej i drugiej stronie ta pasta jest jakaś twarda chyba z tej temperatury .

Zrobię to jutro a dzisiaj idę się walnąć w łoże bo wróciłem z nocki i dopiero teraz idę spać mam spania do 20.00 a na 21.00 muszę byś w robocie kolejna nocka .

Czekam na kolejne rady .

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.