Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana zestawu kolumn 5.1

mikiWawa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zmienić swój zestaw kolumn kina domowego na coś lepszego. Obecnie mam amplituner Onkyo tx-nr525 5x130w oraz zestaw Voice Kraft 7830. Chciałbym zmienić same kolumny bo amplituner jest jeszcze świeży. Rozważam zbudowanie sobie nowego zestawu w oparciu o fronty STX-a np electrino 250 lub fs-250 ale ostatnio oglądając sprzęt w różnych sklepach zainteresowałem się gotowym zestawem kina domowego, czego wcześniej nie brałem pod uwagę. Pobawilem się dwoma zestawami sony bdv-n9200ww oraz samsung ht-f9750w i byłem zaskoczony jakością oraz natężeniem dźwięku. Samsung grał trochę lepiej ale też kosztuje 1000zł więcej. Możecie mi pomóc i jakoś odnieść się do tego stxa? Nie chciałbym pozbywać się amplitunera a w gotowym zestawie jest on zbyteczny. Proszę o jakieś rady.

Dodam tylko że pomieszczenie mam 33 mkw.

https://www.audiostereo.pl/topic/125439-zmiana-zestawu-kolumn-51/

Jakości to tam niewiele, raczej efekciarstwo i dużo sztuczek wykonuje procesor takiej zabawki by plastikowe kolumny bez komory rezonansowej zgrały się z subem produkującym niskie tony.

Dla mnie to kinowy odpowiednik efekciarskich wież z diodami.

W kinie i efektach się sprawdza, jednak muzyki się na tym nie da słuchać, nawet zestaw nie próbuje że może.

Płacisz extra za niby bajer, nowoczesne dodatki sieciowe i pseudo marki audio.

Obecny amplituner choć mało wydajny i tak zabija mocą te plastki na S . Wybierając kolumny poza brzmieniem patrz by miały wysoką efektywność więc mniej obciążały 525.

Oglądałem specyfikację wielu zestawów i jest naprawdę bardzo mało takich które mają efektywność wyższą niż 90dB.jednym z nich jest seria magnata monitor supreme ale kompletnie nie wiem jak to gra,nie spotkałem tego w żadnym ze sklepów które odwiedzalem.

Musisz też zwrócić uwagę na to, że producenci podają w danych technicznych efektywność wyższą niż faktycznie to ma miejsce. Warto tutaj zasięgnąć literatury czasopisma AUDIO gdzie są testy i pomiary konkretnych kolumn. Widziałem przypadki gdzie producent podawał 93dB a faktycznie z pomiaru wynikało trudne 86 dB. To samo z impedancją - nie łudź się, że kupisz 8 omowe kolumny.

Po pierwsze to te 5x130w to możesz miedzy bajki włożyć, chyba że ten producent zmienił podstawy fizyki ( co w świecie audio jest dość częstym przypadkiem, wystarczy poczytać trochę bajek z tego forum lub reklam ;) )

Ten sprzęt może pobrać do 400W z sieci. Podejrzewam że realnie na kanał to on może mieć po 40-60W.

Wszelkiego rodzaju wynalazki "kino domowe" samsunga itp. to zabaweczki nie nadające sie do muzyki

Supreme np. 1002 to tanie kolumny do "dysco" lub niedrogiego kina.

Niestety nic nie napisałem jakie brzmienie lubisz i za ile taki zestaw.

Jak planujesz jednak STX electrino 250 to świetnymi kolumnami w tej właśnie cenie są Magnat quantum 675 , lub 677 ( nie jakieś tandetne supreme) plus satelity, mają wysoką efektywność.

Zresztą możesz szukać używanego zestawu 5.0np. JBL e, es , jakiś Klipsch , Jamo s 626/628 to i tak przy obecnych vice kraft będzie przeskok technologiczny i jakościowy.

Szkoda że nie kupiłeś zamiast tego 525, modelu serii 6, różnica duża w jakości i mocy, a w cenie już nie, bo faktycznie 130w to ma ale na jednym kanale wysterowanym, w 5 to 1/3 tego.

Gdy kupowałem amplituner to wziąłem go w tzw przedsprzedaży i zapłaciłem za niego niecałe 500 zł taniej niż kosztował po miesiącu.gdybym wybierał teraz to pewnie dorzucilbym te 300 do czegoś mocniejszego. Jeśli chodzi o mój budżet to szukałem czegoś w granicach 3-4 tys.

Magnat quantum wygląda dosyć fajnie ale nigdy tego nie słyszałem, muszę poszukać gdzieś w okolicy. Broń Boże nie upieram się przy Stx ale powiedzcie jak to jest ze w testach wypadają tak dobrze,podobno bajka za tą cenę a jakoś nikt tego nie poleca na forach.

Po pierwsze to te 5x130w to możesz miedzy bajki włożyć, chyba że ten producent zmienił podstawy fizyki ( co w świecie audio jest dość częstym przypadkiem, wystarczy poczytać trochę bajek z tego forum lub reklam ;) )

Ten sprzęt może pobrać do 400W z sieci. Podejrzewam że realnie na kanał to on może mieć po 40-60W.

Dokładnie !! Dasz potem trochę głośniej takim 40-60W wzmacniaczem i pierwsze co to polecą ci gwizdki. Może być tak, że amplituner pracuje w Klasie D i wtedy może oddać więcej mocy, bo taki układ zasilania daje dużo większą sprawność - ponad 90%, ale niestety na 100% nie jest to stosowane w Onkyo bo oni tak nie robią. Pioneer stosuje takie wybiegi, ale wzmacniacz z zasilaczem impulsowym żeby dobrze grał musi być dobrze zrobiony (patrz LINN). Amplituner za 2000 to będzie miał pewnie wszystkie wady tego rozwiązania.

(Pioneer LX79 Najdroższy z produkowanych ma 375W Poboru żeby oddać 210W przy wysterowanym 1 Kanale dla 1 kHz 6 Ohm i zniekształcenia harmoniczne 1% - co oczywiście się zmieni dla wysterowanych 5 kanałów i dla pełnego pasma)

Stx Electrino grają w porządku i są warte uwagi, jednak niestety łatwiej trafisz do posłuchania magnat quantum 675,677. Za 3500 kupisz set 5.0 675-673 i center, electrino 250 chyba nie ma wersji 5.0.

Nie ma gotowych zestawów z electrino ale maja tez w ofercie jeden model kolumny frontowej i kilka modeli efektowych wiec mozna cos zebrac do kupy aby bylo w jednym kolorze i jakos wygladalo. Do kina chyba nie jest to az tak istotne zeby to byl jeden zestaw-jedna seria kolumn a muzyki pewnie i tak bede sluchal w stereo. Czy te dwa modele subow od stxa ktore sa w ofercie sa warte uwagi? moze lepiej dorzucic pare zlotych i wybrac cos lepszego? Jesli chodzi o wysoka efektywnosc to zauwazylem ze Klipsch robi takie kolumny. Szczerze mowiac nie podobaja mi sie wizualnie ale podobno tez graja niezle np.f24 lub f26. Co sadzicie?

Posłuchałem Magnat quantum 677 i powiem tak, graja na pewno lepiej od moich voice kraftow ale spodziewalem sie czegos lepszego. Bardziej podobało mi sie brzmienie Dali zensor 5, mialem okazle posluchac ich u znajomego na amplitunerze Marantza ale nie pamietam ktory model. Graly bardziej szczegolowo i przestrzennie i nie wiem czy to kwestia kolumn czy amplitunera. Czy mozecie mi napisac jak do tych dwoch modeli maja sie kolumny Klipscha np R-26F lub R-24F? Do ktorych sa bardziej zblizone?

Witaj,

Zdecydowanie odpuść te zestawy plastikowe.

Trochę mnie zasmuciłeś mówiąć żę Quantum 677 grał lepiej od Voice Kraftów ale nie na swoją cenę. Gdyż to jedne z lepszych kolumn w swojej cenie. Z czym ich słuchałeś? W jakich warunkach?

Klipsch R26F byłby moim faworytem do polecenia Ci jednak jeśli podobały Ci się Zensory 5 to Klipsch może nie koniecznie. Ma więcej góry, gra bardziej przestrzennie i lepszym niżej schodzącym basem. Zensor 5 jest miły w odbiorze, spokojny, Klipsch natomiast bardziej agresywny. Do amplitunera kina bardziej polecane Klipsche.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Trochę mnie zasmuciłeś mówiąć żę Quantum 677 grał lepiej od Voice Kraftów ale nie na swoją cenę. Gdyż to jedne z lepszych kolumn w swojej cenie.

Masz na myśli magnaty czy Voice Kraft bo nie załapałem? Quantum 677 słuchałem w sali odsluchowej i były podłączone do denona x2200w jeśli się nie mylę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.