Skocz do zawartości
IGNORED

Atmos - głośniki sufitowe

max720

Rekomendowane odpowiedzi

Ze względu na rozwój nowych dekoderów w tym AC-4 , wstrzymuję się na razie z zakupem AVR . Ale będzie to , albo Onkyo 1000-3000 lub Anthem . Interesuje mnie system 5.1.4 . W KD lubię swoje Klipsch RF 62II , RC 52II , RS 52II i SW 110 . Jak zmienię , to na Klipsch :)

Aby nie marnować czasu , pomyślałem o budowie wyspy nad głową z 4 sufitowymi głośnikami .

Mam sufit podwieszany , ale raptem 3-4 cm do stropu . Więc pozostaje „odklejenie ” sufitu.

Znalazłem głośniki Magnat , cztery modele . Ale , który jest najlepszy do Atmos-a ?

- Magnat ICP 262 70/120 W , 2x8 ohm , 36-24000 Hz , zwrotnica 4000 Hz , 90 dB

- Magnat IC 82 100/180 W , 4-8 ohm , 32-35000 Hz , zwrotnica 3500 Hz , 91 dB

- Magnat ICP 62 70/120 W , 8 ohm , 36-24000 Hz , zwrotnica 4000 Hz , 90 dB

- Magnat ICP 52 60/100 W , 8 ohm. , 38-24000 Hz , zwrotnica 4000 Hz , 89db

Jaki parametr jest najważniejszy w Atmos-ile ? Jakie głośniki macie , polecacie ? Czym się kierować przy wyborze ?

Miłe widziana każda sugestia .

Pozdrawiam .

Maciej

https://www.audiostereo.pl/topic/125324-atmos-g%C5%82o%C5%9Bniki-sufitowe/
Gość

(Konto usunięte)

Ja będę na sufit dawał Magnat IWP 62 lub 82. Jako, że mam budżetowy zestaw głośników nie ma sensu, żebym wrzucał coś lepszego. Zastanawiam sie czy nie zrobić na te głośniki skrzynki z MDF-u, żeby nie grały w pusty sufit.

Widziałem gdzieś badania rynkowe przeprowadzone w populacji posiadaczy kina domowego (szerzej: wielokanałowych systemów audio). Wynikało z nich, że zaledwie jakiś znikomy odsetek (nie pamiętam dokładnie, było to chyba coś w przedziale 1% - 2%) ma w domu pełną konfigurację 7.1. Cała reszta (zasadnym jest użycie sformułowania: niemal wszyscy) ma 5.1. Trudno się temu dziwić, zważywszy iż w warunkach domowych przyrost efektu przestrzennego przy dodawaniu kolejnych kanałów powyżej 5.1 maleje asymptotycznie do zera, za to koszty rosną więcej niż proporcjonalnie.

Dlatego przyszłość systemów typu Dolby Atmos (i analogicznych produktów konkurencji) jest wyłącznie w kinach. Propagowanie tego dla zastosowań domowych należy moim zdaniem postrzegać w kategoriach próby kolejnego marketingowego skoku na kasę nieświadomych klientów. Nie wydaje się, aby ilość zwolenników zamieniania pokoju odsłuchowego u siebie w domu w sklep z głośnikami (zawalony nimi aż po sufit) była znacząca.

Dolby Atmos (i pokrewne) w domu jest tylko fajerwerkiem. Podobnie jak w tych samych warunkach 3D (które nota bene pogrąża się oto na naszych oczach w nicości). Jego wartość praktyczna jest (delikatnie mówiąc) mocno dyskusyjna.

potwierdzam bobcat to juz jest przerost formy nad trescia dlatego pewnie wiekszosc co tu pisza nad wymiana ampli specjalnie pod atmosa to raczej nie slyszala tego systemu na zywo, ja np nie zamierzam nawet 1000 wywalic dla 2 glosnikow podwieszonych pod sufitem chociaz bym mogl... dla paru swistow sie poprostu nie oplaca :D

Ja słyszałem Dolby Atmos na żywo w małym pokoju (na Warsaw Audio Show). Demo specjalnie zrobione aby podkreślać i uwypuklać efekt. Z nóg nie zwala. Określenie, jakie najlepiej oddadaje wrażenia to: efekciarstwo. Naprawdę nie widzę zastosowania tego w warunkach domowych. W dużej sali kinowej: jak najbardziej tak.

W jednym z sąsiednich wątków dyskutowana jest telewizja UHD o rozdzielczości 4K (3840 x 2160). Niektórzy się tym podniecają, ja zwracałem wielokrotnie uwagę, że to typowa przejściówka, bowiem w Japonii telewizja publiczna NHK właśnie wdraża 8K (7680 x 4320), nazwane przez nich Super-Hi Vision. Otóż przewidziany tam jest dźwięk 22.2. Niedawno jeden członków zarządu NHK powiedział w wywiadzie, że pracują nad algorytmem downmixowania takiej ścieżki dźwiękowej dla potrzeb odsłuchu domowego czyli do 5.1 (z maksymalnie możliwym zachowaniem efektu przestrzennego). Stwierdził oczywistość faktu, że w domu nikt większej konfiguracji głośników nie zaakceptuje.

Wiele wskazuje, że powtórzy się sytuacja z

7.1 (patrz mój wpis z wczoraj, 12:48). Nowe dekodery będą jako standard w bieżącej ofercie rynkowej, ale praktyczne zainteresowanie nimi (ilość użytkowników) pozostanie śladowe.

Coś mało zwolenników Atmosa :)

I pewnie nie szybko będzie ich dużo z uwagi na kosztownośc tej konfiguracji jak również faktu niepewności czy system się przyjmie. Dodatkowo systemy się rozjeżdzają, jak do tej pory na formatach HD do 7.1 miałeś to samo rozmieszczenie głośników to teraz atmos, dts x, auro , kazdy ma inaczej rozmieszczone głośniki.

Obstawiam że tak to za daleko nie zajedzie a który format będzie wiodacy , nie wiadomo. Ale kable poukładałem pod Atmosa w razie co:)

Który system będzie wiodący? Obawiam się, że żaden. Przypomina się doświadczenie nieudanego eksperymentu z kwadrofonią w połowie lat 70-tych ubiegłego wieku. Wtedy walka systemów doprowadziła do sytuacji, że rynek stracił zainteresowanie tą fascynującą sprawą. Na szczęście nie na zawsze, bowiem idea wielokanału odrodziła się w postaci Dolby Surround i późniejszych.

Oglądałem ( słuchałem ) nowego Terminatora i MI 5 w oryginalnej scieżce angielski Atmos . Dźwięk jest dołowany do DD 5.1 . Mam wrażenie , że jest strasznie stłumiony przez brak dekodera Atmos i reszty głośników .

Pozostaje odtwarzać w 5.1 PL , aby było soczyściej ?

Może ktoś poleci ciekawe głośniki sufitowe ? Monitor Audio 160 odpada , nie lubię ich kopułek :) I cena także nie dla mnie :(

Dobre opinie zbierają głośniki indianaline

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Te Magnaty sufitowe są ok, myśle że sie sprawdzą spokojnie, w sumie obojętnie które bo do "efektów" nie trzeba niewiadomo czego...

Z alternatyw troche wyższej klasy polecam przyjrzeć sie propozycji QA ->

Ukryta Zawartość

Poniżej 500pln za sztuke mniej wiecej kosztują :>

Generalnie co do "nowinek i wodotrysków" zgadzam się z panem Bobcatem :)

Zainstalowałem w życiu setki "kin" i systemy wieksze niż 5.1 też na palcach jednej ręki moge policzyć :)

Wszystko ponad obraz FHD i dźwięk 5.1 to zbędny bajer i jest tylko po to bo "coś wymyslić trzeba"... taki wyścig zbrojeń ;>

Z drugiej strony projektując specjalne pomieszczenie kinowe można sobie takiego Atmosa zrobić, dużo to nie kosztuje :)

Osobiście mam zrobiony system Dolby Pro logic IIz i jest troszke fajniej niż bez ;)

Ukryta Zawartość

Atmos to taki bajer żeby napędzać rynek sprzętu do kina! jak sobie oglądam film na tradycyjnym ampli 5.1 to dźwięki są tam gdzie trzeba na górze też więc nie ma sensu dopinać dodatkowych głośniczków na suficie... no chyba że ktoś lubi mieć ich dużo ;)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Witaj,

Mieliśmy okazję montować raz sufit wraz z 2 Magnatami Interior właśnie 82kami.

Głosniki na prawdę udane. W swojej cenie bez konkurencji. I wykonanie i dzwięk to zaskoczenie na plus.

Pozdrawiam

• 7 miesięcy później...

Witam. Podpinam się pod temat.

Jakie głośniki bądź kolumny możecie polecić jako sufitowe?

Sala będzie dedykowana wiec nie ma znaczenia czy jest to głośnik wpuszczany w sufit ( mam taka możliwość) czy wisząca kolumna

Specjalnie przygotowany pod to głośnik czy może to być np. kolumna z serii którą posiadam tj. B&W 603 i 601?

Dodam, że oprócz filmów z ATMOS i DTS X będę je wykorzystywał przy odsłuchu audio 5.1 wiec jakość ma znaczenie.

Dzięki z góry za podpowiedzi

Z fajnych okazji znalazłem wczoraj...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na stronie

Ukryta Zawartość

znajdziesz kilka ciekawych propozycji.

Zerknij sobie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Heco INC 62 są też interesujące

Ukryta Zawartość

Można w nim ustawić głośnik wysokotonowy pod kątem w kierunku słuchacza.

Ukryta Zawartość

Taka opcje dają też głośniki sufitowe klipsch.

Polecam właśnie wybór między tym klipschem. Mamy je w atmosie u nas w salonie jak ktoś chce usłyszeć jak gra lub wspomniane heco. Wypadają ciekawej od cantona.

Dobrze grające w stereo ale już droższe są produkty Dali.

Jakościowo jest to lepszy produkt, brzmieniowo hmm nie wiem czy opłacalny.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.